X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Anabbit Autorytet

Wysłany: 2 marca, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde blackapple dużo on ci wciąż je z piersi przy tylu posiłkach. Albo to moja tak mało. Ja daje 3 stałe posiłki, śniadanie, obiad i kolację i dostaje mleko do tego rano ok 6, potem pomiędzy śniadaniem i obiadem i dopiero o 19 na noc kolejne. Teraz zaczęłam się zastanawiać czy nie za rzadko w takim razie. Tylko no u nas w nocy potem jeszcze jest karmienie ok 23/2/5 i wlasnie ok 6 juz poranne (przerwa tylko godzinna). CZASEM się uda nie karmić o 5 i przeciągnąć do 6, ale ciężka sprawa. Sumarycznie wychodzi mi 5-6 karmień na dobę aktualnie.

Szarotka12 lubi tę wiadomość

age.png
  • Kkk77 Autorytet

Wysłany: 2 marca, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Młody w weekend jeszcze też był w merino i się nie spocił, pod spodem miał body i cienka bluzę, ale to też zmarzluch, więc nie wiem czy jest wiarygodny xD

age.png
  • Nineq Autorytet

Wysłany: 2 marca, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blackapple wrote:
    W ogóle z racji miłego weekendu przeprowadziliśmy z mężem ważną rozmowę na temat bombelka nr 2 i jednak jeszcze chcemy na przyszły rok dłuższe wakacje, więc pewnie zaczniemy właśnie od wakacji przyszłego roku starania, o ile któreś z nas nie zmieni zdania po drodze 😅
    To się może znowu na jakimś wątku na forum spotykamy, bo my planujemy po ślubie, od kwietnia/maja 2027.

Blondi29, Blackapple lubią tę wiadomość

👨‍👩‍👦💙🫅01.06.2025

age.png
  • Margareetka Autorytet

Wysłany: 2 marca, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megan u nas małe przyrosty były ze względu na spore alergię. A rozszerzanie diety to u nas w kratkę ostatnio. Ale zazwyczaj na śniadanie jest kaszka jaglana albo jaglana-gryczana czubata łyżka w 100ml wody, do tego daje mu tak 1/4banana i w zależności co mam to trochę awokado albo dżemu porzeczkowego 100% albo słoiczka suszona śliwka.
    Na obiad dostaje zupki gotowane na króliku lub indyku i to mięsko obieram do zjedzenia. Z warzyw to tam ma to co akurat mam marchewkę/pietruszke/brokuła/cukinię/ziemniaka/dynie/batata. A jak robię mu rosół albo pomidorową to daje makaron albo sypie trochę kaszki jaglanej.
    Na kolacje dostaje albo to samo co na obiad 🙈 albo jakąś mini kanapeczkę z awokado/hummusem albo musu.
    I do obiadku staram się dodawać trochę oliwy, żeby podbić kalorie.
    A jeśli chodzi o mleko to ja jestem kp i mam cycoholika, więc w dzień je nadal 5-6x i w nocy ma bufet no limit 😅

Jeszcze długa droga przed nami ze względu na alergię przede wszystkim na bmk i jajka.

age.png
  • Margareetka Autorytet

Wysłany: 2 marca, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przez weekend ubierałam w kombinezon merino i pod spod klasycznie body, spodenki i cieplejsze skarpetki, bo już kombinezon krótki 😅

Też szukam czegoś na wiosnę to skorzystam z Waszych polecajek.

To my szalejemy z bobo numer 2 i chyba zaczynamy starania od kolejnego cyklu 🙈🙈 nie wiem czy do końca jestem świadoma tej szalonej decyzji xd

age.png
  • Anabbit Autorytet

Wysłany: 2 marca, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margareetka wrote:
    Ja przez weekend ubierałam w kombinezon merino i pod spod klasycznie body, spodenki i cieplejsze skarpetki, bo już kombinezon krótki 😅

Też szukam czegoś na wiosnę to skorzystam z Waszych polecajek.

To my szalejemy z bobo numer 2 i chyba zaczynamy starania od kolejnego cyklu 🙈🙈 nie wiem czy do końca jestem świadoma tej szalonej decyzji xd

Zazdroszczę, bo też bym chętnie zaczynała 😅 u mnie wciąż okresu brak

age.png
  • Blondi29 Autorytet

Wysłany: 2 marca, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margaretka jestem podekscytowana potencjalnym pierwszym drugim bobasem forumowym 😆 U nas też miało być dość szybko, ale no ja w tej sytuacji raczej nie będę teraz myśleć o kolejnym dziecku. Ale gdyby okoliczności były bardziej sprzyjające to celowałabym w rozpoczęcie starań w ciągu najbliższych 3/6 miesięcy. W obecnej sytuacji obstawiam, że młoda zostanie jedynaczką.
    Dzięki za podpowiedzi ubraniowe dziewczyny. Właśnie wróciłyśmy ze spaceru, ale się nie nacieszyłam. Mała nie cierpi już wózka. Ona chce sobie stawać i się bawić 😆

• Margareetka Autorytet

Wysłany: 2 marca, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anabbit wrote:
    Zazdroszczę, bo też bym chętnie zaczynała 😅 u mnie wciąż okresu brak

A czytam teraz, że karmisz mniej niż ja 🫣
    U mnie już dwa okresy były od grudnia, zobaczymy co to będzie

age.png
  • Blondi29 Autorytet

Wysłany: 2 marca, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dziecko jest chyba opętane. Dziś zawisła na rączce od piekarnika, a teraz rozpracowała zabezpieczenia szafek, których nawet ja nie potrafię otworzyć. A dopiero 11:00. Ciekawe co dalej wymyśli 😅

• Blondi29 Autorytet

Wysłany: 2 marca, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anabitt chętnie oddam ci moje okresy 😆

Anabbit lubi tę wiadomość

• Anabbit Autorytet

Wysłany: 2 marca, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margareetka wrote:
    A czytam teraz, że karmisz mniej niż ja 🫣
    U mnie już dwa okresy były od grudnia, zobaczymy co to będzie

Ograniczam te karmienia na maksa z nadzieją na powrót okresu 😑

age.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 2 marca, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margaretka wow, trzymamy kciuki za drugiego bobasa! 😍

Blondi sorki przeoczyłam wcześniej wiadomość, Kameleon ok. Trzeci dzień byliśmy na spacerze w wózku i 40 minut wytrzymał, czuję jak mi jakieś chóry anielskie w mózgu przygrywają 🤣

Anabbit, Blondi29, Truuskaawka, Elza1234, Margareetka lubią tę wiadomość

age.png
  • koktajlowa Autorytet

Wysłany: 2 marca, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. @Anabbit Napisałam do tej zuzu co ma dostępne.

A ile miesięcznie powinno przybierać? To trochę teraz nie spowalnia? Właśnie się zaczęłam zastanawiać. Bo dopóki była tylko kp to waga szybko rosła. Jak już je inne jedzenie to 100-200 g miesięcznie by wyszło. Mniej więcej bo dwie różne wagi.

09.10.2024
    bhcg 9,62 mIU/ml; prog. 14,86 ng/ml
    11.10.2024
    bhcg 30,01 mIU/ml; prog. 17 ng/ml [acard 75 mg]
    14.10.2024
    bhcg 92,54 mIU/ml; prog. 17,62 ng/ml [neoparin 0,4 mg]
    16.10.2024
    bhcg 272,33 mIU/ml; prog. 13,53 ng/ml
    24.10.24 wizyta
    06.11.24 [7+3] jest ❤️
    14.11.24 [8+4] 1,98 cm
    27.11.24 [10+3] 3,65 cm
    09.12.24 [12+1] 5,65 cm
    13.12.24 [12+5] 6,51 cm I
    18.12.24 [13+3] 7,49 cm
    02.01.25 [15+4]145 g
    15.01.25 [17+3] 222 g
    30.01.25 [19+4] 340 g 🩷
    14.02.25 [21+5] 482 g II
    28.02.25 [23+5] 621 g
    13.03.25 [25+4] 890 g
    28.03.25 [27+5] 1124 g
    08.04.25 [29+2] 1570 g
    18.04.25 [30+5] 1764 g III
    22.04.25 [31+2] 1800 g
    29.04.25 [32+2] 1980 g
    05.05.25 [33+1] 2203 g
    09.05.25 [33+5] 2500 g
    22.05.24 [35+5] 3040 g
    28.05.24 [36+4] 3140 g
    04.2024 cb (7cs)
    04.2020 cp - zaśniad groniasty częściowy (7cs)
    02.2020 cb (6cs)
    01.2016 córka 💙
    age.png
  • Anabbit Autorytet

Wysłany: 2 marca, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    koktajlowa wrote:
    Dzięki dziewczyny. @Anabbit Napisałam do tej zuzu co ma dostępne.

A ile miesięcznie powinno przybierać? To trochę teraz nie spowalnia? Właśnie się zaczęłam zastanawiać. Bo dopóki była tylko kp to waga szybko rosła. Jak już je inne jedzenie to 100-200 g miesięcznie by wyszło. Mniej więcej bo dwie różne wagi.
    Ona chyba dość szybko szyje, bo ja nawymyślałam połączeń materiałów i napisała że 2-8 dni max będą gotowe.
    Wzięłam różową czapkę z uszami i królikiem i kwiatowy turban + do tego jedna dwustronna chustę żeby pasowała do obu czapek 😄 i jestem niesamowicie dumna z tego pomysłu

age.png
  • Gosiaczek.prosiaczek Autorytet

Wysłany: 2 marca, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam że znowu się wciskam w wątek, ale zastanawiam się jak u Was KP wygląda przy podawaniu stałych posiłków.
    Jerzyna wcześniej tylko na piersi pił około 6-7 razy na dobę i przyrosty miał super. Miał około 8 minut na karmienie i najadł się ze aż ulewał. Ale skąd rozszerzamy dietę to czasowo nam karmienie spadło do około 3 minut. Nawet zaczęłam myśleć że nie ma apetytu, czy chce mojego cycka odrzucić. Zjada narazie dwa posiłki stałe (śniadanie i obiad). I tu też różnie, czasami jest tak że do kaszki nie otworzy nawet buzi, chętnie jadłby tylko chleb z masłem i mięso. Wodę pije super, a cycka sama musze mu proponować bo upomina się tylko w nocy o karmienie.

👩🏻 35 & 👨‍🦱 43

26.04.2024 - 9 tc 💔
    01.07.2025 - Krzyś „Jerzyna” [39+0] 😍😍😍😍😍😍

age.png
  • Blackapple Autorytet

Wysłany: 2 marca, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anabbit (i przy okazji trochę też Gosiaczek), mój młody jest cycohlikiem, ale no nie będę mu przecież żałować jak taki chudy, tylko, że właśnie on je 3-7 min na jedno karmienie, więc może dlatego się częściej upomina jeszcze?

Margaretka gratuluję odwagi i trzymam kciuki.

Nineq my chyba bardziej zaczniemy czerwiec/lipiec, bo pewnie w czerwcu pojedziemy na te wakacje. No i też chciałabym wiosenne lub letnie bobo najchętniej, ale nie wiem czy tak się uda, może już wyczerpałam limit życzeń poprzednim razem 😆

Zauważyłam, że idzie młodemu górna jedynka a już zdążyłam się ucieszyć w sobotę, że druga górna dwójka się przebiła i może będzie trochę przerwy, bo nic nie zapowiadało kolejnego zęba 😭 Szykuje się na to, że jutro lub w środę będzie nerwowo i bezdrzemkowo w dzień, bo zwykle ma najgorszy moment ząbkowania na następny dzień po tym jak zauważę, że mu wychodzi ząb 😅

W ogóle chyba też użyłam jakiegoś zakazanego słowa, bo była pewna, że już dodałam komentarz w tu coś chyba nie poszło.

age.png
  • Truuskaawka Autorytet

Wysłany: 2 marca, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak zima zaskakuje kierowców tak wiosna zaskoczyła mnie. Ogarnełam że nie mam kompletnie nic lżejszego. Dziś przyszło mi zamowienie z H&M i w nim jedna kurteczka taka cieniutka,ale rękawy za długie,będzie trzeba podwijać.
    Miałam zamowić tą kurtke lidlową merino i jeszcze tego nie zrobiłam 🙈 I też muszę się rozejrzeć za jakimś kompletem czapeczka+chustka/komin 🙈
    Na spacerki chodzimy w bodziak+spodnie,skarpetki grubsze+kombinezon merino. Do tego idzie lekki kocyk i osłona na nóżki ze spacerówki.

Widze że Bubcia woli jak jej drobniej zblenduje jedzenie. W kawałkach nie bardzo chce jesc.
    U nas jest sniadanie+obiad. Od dwoch dni probuje podawać kolacje. Ale też nie zawsze jest chętna do jedzenia. A mleko pije w ciągu dnia tak 5x Aa w nocy róznie,przewaznie dwa razy. Mniej wiecej dobowo wypija 700/800ml mleka. Wydaje mi się że sporo.l

Ja chętnie oddam okresy,kilogramy,troche cycka. Ktoś chętny? 🥲
    Nie mieszcze się w żadne swoje ubrania sprzed ciąży. W sklepach też nic na tyłek nie wchodzi. Czekam na ten koniec kpi jak na zbawienie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca, 14:32

age.png
  • Truuskaawka Autorytet

Wysłany: 2 marca, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truuskaawka wrote:
    Tak jak zima zaskakuje kierowców tak wiosna zaskoczyła mnie. Ogarnełam że nie mam kompletnie nic lżejszego. Dziś przyszło mi zamowienie z H&M dla małej i w nim jedna kurteczka taka cieniutka,ale rękawy za długie,będzie trzeba podwijać.
    Miałam zamowić tą kurtke lidlową merino i jeszcze tego nie zrobiłam 🙈 I też muszę się rozejrzeć za jakimś kompletem czapeczka+chustka/komin 🙈
    Na spacerki chodzimy w bodziak+spodnie,skarpetki grubsze+kombinezon merino. Do tego idzie lekki kocyk i osłona na nóżki ze spacerówki.

Widze że Bubcia woli jak jej drobniej zblenduje jedzenie. W kawałkach nie bardzo chce jesc.
    U nas jest sniadanie+obiad. Od dwoch dni probuje podawać kolacje. Ale też nie zawsze jest chętna do jedzenia. A mleko pije w ciągu dnia tak 5x Aa w nocy róznie,przewaznie dwa razy. Mniej wiecej dobowo wypija 700/800ml mleka. Wydaje mi się że sporo.l

Ja chętnie oddam okresy,kilogramy,troche cycka. Ktoś chętny? 🥲
    Nie mieszcze się w żadne swoje ubrania sprzed ciąży. W sklepach też nic na tyłek nie wchodzi. Czekam na ten koniec kpi jak na zbawienie...

age.png
  • Truuskaawka Autorytet

Wysłany: 2 marca, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O,jak wcześniej nie mogłam dodac postu tak teraz idą podwojnie? 🤣

Czy są tu na grupie mamy brunetki/szatynki/ciemny blond? 😃
    Od 13 lat rozjasniałam sobie włosy na jaśniutki blond. W ciązy przestałam,duzo mi odrosły moje (mam taki ciemniejszy kolor) i stwierdziłam że wracam do natury,resztę blondu przemalowałam żeby pasował do mojego naturalnego.
    I teraz mam problem,bo żaden mój róż (makijaż) mi nie pasuje i wyglądam no tragicznie 😅
    Czy mamy nie blondynki mają coś do polecenia ?😅

age.png
  • Megan12 Debiutantka

Wysłany: 2 marca, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dziękuję za odpowiedz.

U nas też kp z tym że od jakiegoś miesiąca z 8 karmień mamy 12 -14 na dobę. Przystawiamy się co 1,5 h-2 h, dodaliśmy posiłki stałe, a mimo to waga ani drgnie.

Dziś pediatra potwierdził, że mamy za mały bilans kaloryczny i stąd braki przyrostu. Ppwinniśmy przyjmować ok. 100 kcl na kg masy ciała.

U nas wychodzi mniej, ale dziecko nie chce więcej pić/ jeść i nie mam już pomysłu jak zachęcać do jedzenia.

Opcją było dokarmianie ale w 8 miesiącu ciężko przekonać dziecko do butelki i do smaku mleka modyfikowanego.

‹‹ 2650 2651 2652 2653 2654 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odparzenia u niemowlaka - jak sobie z nimi radzić?

Odparzenia to częsta dolegliwość u niemowląt. Mogą pojawić się na pupie, szyi, fałdkach, pod pachami czy w pachwinach. Nie są oznaką zaniedbania – zdarzają się niemal u każdego dziecka, a ich pojawienie się nie świadczy o braku higieny. Skóra malucha jest cienka i wrażliwa, dlatego potrzebuje delikatnej pielęgnacji oraz bezpiecznych, wysokiej jakości kosmetyków, które ją ochronią i będą wspierały regenerację.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ