CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Kurde blackapple dużo on ci wciąż je z piersi przy tylu posiłkach. Albo to moja tak mało. Ja daje 3 stałe posiłki, śniadanie, obiad i kolację i dostaje mleko do tego rano ok 6, potem pomiędzy śniadaniem i obiadem i dopiero o 19 na noc kolejne. Teraz zaczęłam się zastanawiać czy nie za rzadko w takim razie. Tylko no u nas w nocy potem jeszcze jest karmienie ok 23/2/5 i wlasnie ok 6 juz poranne (przerwa tylko godzinna). CZASEM się uda nie karmić o 5 i przeciągnąć do 6, ale ciężka sprawa. Sumarycznie wychodzi mi 5-6 karmień na dobę aktualnie.
Szarotka12 lubi tę wiadomość
-
To się może znowu na jakimś wątku na forum spotykamy, bo my planujemy po ślubie, od kwietnia/maja 2027.Blackapple wrote:W ogóle z racji miłego weekendu przeprowadziliśmy z mężem ważną rozmowę na temat bombelka nr 2 i jednak jeszcze chcemy na przyszły rok dłuższe wakacje, więc pewnie zaczniemy właśnie od wakacji przyszłego roku starania, o ile któreś z nas nie zmieni zdania po drodze 😅
Blondi29, Blackapple lubią tę wiadomość
-
Megan u nas małe przyrosty były ze względu na spore alergię. A rozszerzanie diety to u nas w kratkę ostatnio. Ale zazwyczaj na śniadanie jest kaszka jaglana albo jaglana-gryczana czubata łyżka w 100ml wody, do tego daje mu tak 1/4banana i w zależności co mam to trochę awokado albo dżemu porzeczkowego 100% albo słoiczka suszona śliwka.
Na obiad dostaje zupki gotowane na króliku lub indyku i to mięsko obieram do zjedzenia. Z warzyw to tam ma to co akurat mam marchewkę/pietruszke/brokuła/cukinię/ziemniaka/dynie/batata. A jak robię mu rosół albo pomidorową to daje makaron albo sypie trochę kaszki jaglanej.
Na kolacje dostaje albo to samo co na obiad 🙈 albo jakąś mini kanapeczkę z awokado/hummusem albo musu.
I do obiadku staram się dodawać trochę oliwy, żeby podbić kalorie.
A jeśli chodzi o mleko to ja jestem kp i mam cycoholika, więc w dzień je nadal 5-6x i w nocy ma bufet no limit 😅
Jeszcze długa droga przed nami ze względu na alergię przede wszystkim na bmk i jajka. -
Ja przez weekend ubierałam w kombinezon merino i pod spod klasycznie body, spodenki i cieplejsze skarpetki, bo już kombinezon krótki 😅
Też szukam czegoś na wiosnę to skorzystam z Waszych polecajek.
To my szalejemy z bobo numer 2 i chyba zaczynamy starania od kolejnego cyklu 🙈🙈 nie wiem czy do końca jestem świadoma tej szalonej decyzji xd -
Margareetka wrote:Ja przez weekend ubierałam w kombinezon merino i pod spod klasycznie body, spodenki i cieplejsze skarpetki, bo już kombinezon krótki 😅
Też szukam czegoś na wiosnę to skorzystam z Waszych polecajek.
To my szalejemy z bobo numer 2 i chyba zaczynamy starania od kolejnego cyklu 🙈🙈 nie wiem czy do końca jestem świadoma tej szalonej decyzji xd
Zazdroszczę, bo też bym chętnie zaczynała 😅 u mnie wciąż okresu brak -
Margaretka jestem podekscytowana potencjalnym pierwszym drugim bobasem forumowym 😆 U nas też miało być dość szybko, ale no ja w tej sytuacji raczej nie będę teraz myśleć o kolejnym dziecku. Ale gdyby okoliczności były bardziej sprzyjające to celowałabym w rozpoczęcie starań w ciągu najbliższych 3/6 miesięcy. W obecnej sytuacji obstawiam, że młoda zostanie jedynaczką.
Dzięki za podpowiedzi ubraniowe dziewczyny. Właśnie wróciłyśmy ze spaceru, ale się nie nacieszyłam. Mała nie cierpi już wózka. Ona chce sobie stawać i się bawić 😆 -
Margaretka wow, trzymamy kciuki za drugiego bobasa! 😍
Blondi sorki przeoczyłam wcześniej wiadomość, Kameleon ok. Trzeci dzień byliśmy na spacerze w wózku i 40 minut wytrzymał, czuję jak mi jakieś chóry anielskie w mózgu przygrywają 🤣
Anabbit, Blondi29, Truuskaawka, Elza1234, Margareetka lubią tę wiadomość
-
Dzięki dziewczyny. @Anabbit Napisałam do tej zuzu co ma dostępne.
A ile miesięcznie powinno przybierać? To trochę teraz nie spowalnia? Właśnie się zaczęłam zastanawiać. Bo dopóki była tylko kp to waga szybko rosła. Jak już je inne jedzenie to 100-200 g miesięcznie by wyszło. Mniej więcej bo dwie różne wagi.09.10.2024
bhcg 9,62 mIU/ml; prog. 14,86 ng/ml
11.10.2024
bhcg 30,01 mIU/ml; prog. 17 ng/ml [acard 75 mg]
14.10.2024
bhcg 92,54 mIU/ml; prog. 17,62 ng/ml [neoparin 0,4 mg]
16.10.2024
bhcg 272,33 mIU/ml; prog. 13,53 ng/ml
24.10.24 wizyta
06.11.24 [7+3] jest ❤️
14.11.24 [8+4] 1,98 cm
27.11.24 [10+3] 3,65 cm
09.12.24 [12+1] 5,65 cm
13.12.24 [12+5] 6,51 cm I
18.12.24 [13+3] 7,49 cm
02.01.25 [15+4]145 g
15.01.25 [17+3] 222 g
30.01.25 [19+4] 340 g 🩷
14.02.25 [21+5] 482 g II
28.02.25 [23+5] 621 g
13.03.25 [25+4] 890 g
28.03.25 [27+5] 1124 g
08.04.25 [29+2] 1570 g
18.04.25 [30+5] 1764 g III
22.04.25 [31+2] 1800 g
29.04.25 [32+2] 1980 g
05.05.25 [33+1] 2203 g
09.05.25 [33+5] 2500 g
22.05.24 [35+5] 3040 g
28.05.24 [36+4] 3140 g
04.2024 cb (7cs)
04.2020 cp - zaśniad groniasty częściowy (7cs)
02.2020 cb (6cs)
01.2016 córka 💙

-
Ona chyba dość szybko szyje, bo ja nawymyślałam połączeń materiałów i napisała że 2-8 dni max będą gotowe.koktajlowa wrote:Dzięki dziewczyny. @Anabbit Napisałam do tej zuzu co ma dostępne.
A ile miesięcznie powinno przybierać? To trochę teraz nie spowalnia? Właśnie się zaczęłam zastanawiać. Bo dopóki była tylko kp to waga szybko rosła. Jak już je inne jedzenie to 100-200 g miesięcznie by wyszło. Mniej więcej bo dwie różne wagi.
Wzięłam różową czapkę z uszami i królikiem i kwiatowy turban + do tego jedna dwustronna chustę żeby pasowała do obu czapek 😄 i jestem niesamowicie dumna z tego pomysłu -
Przepraszam że znowu się wciskam w wątek, ale zastanawiam się jak u Was KP wygląda przy podawaniu stałych posiłków.
Jerzyna wcześniej tylko na piersi pił około 6-7 razy na dobę i przyrosty miał super. Miał około 8 minut na karmienie i najadł się ze aż ulewał. Ale skąd rozszerzamy dietę to czasowo nam karmienie spadło do około 3 minut. Nawet zaczęłam myśleć że nie ma apetytu, czy chce mojego cycka odrzucić. Zjada narazie dwa posiłki stałe (śniadanie i obiad). I tu też różnie, czasami jest tak że do kaszki nie otworzy nawet buzi, chętnie jadłby tylko chleb z masłem i mięso. Wodę pije super, a cycka sama musze mu proponować bo upomina się tylko w nocy o karmienie. -
Anabbit (i przy okazji trochę też Gosiaczek), mój młody jest cycohlikiem, ale no nie będę mu przecież żałować jak taki chudy, tylko, że właśnie on je 3-7 min na jedno karmienie, więc może dlatego się częściej upomina jeszcze?
Margaretka gratuluję odwagi i trzymam kciuki.
Nineq my chyba bardziej zaczniemy czerwiec/lipiec, bo pewnie w czerwcu pojedziemy na te wakacje. No i też chciałabym wiosenne lub letnie bobo najchętniej, ale nie wiem czy tak się uda, może już wyczerpałam limit życzeń poprzednim razem 😆
Zauważyłam, że idzie młodemu górna jedynka a już zdążyłam się ucieszyć w sobotę, że druga górna dwójka się przebiła i może będzie trochę przerwy, bo nic nie zapowiadało kolejnego zęba 😭 Szykuje się na to, że jutro lub w środę będzie nerwowo i bezdrzemkowo w dzień, bo zwykle ma najgorszy moment ząbkowania na następny dzień po tym jak zauważę, że mu wychodzi ząb 😅
W ogóle chyba też użyłam jakiegoś zakazanego słowa, bo była pewna, że już dodałam komentarz w tu coś chyba nie poszło. -
Tak jak zima zaskakuje kierowców tak wiosna zaskoczyła mnie. Ogarnełam że nie mam kompletnie nic lżejszego. Dziś przyszło mi zamowienie z H&M i w nim jedna kurteczka taka cieniutka,ale rękawy za długie,będzie trzeba podwijać.
Miałam zamowić tą kurtke lidlową merino i jeszcze tego nie zrobiłam 🙈 I też muszę się rozejrzeć za jakimś kompletem czapeczka+chustka/komin 🙈
Na spacerki chodzimy w bodziak+spodnie,skarpetki grubsze+kombinezon merino. Do tego idzie lekki kocyk i osłona na nóżki ze spacerówki.
Widze że Bubcia woli jak jej drobniej zblenduje jedzenie. W kawałkach nie bardzo chce jesc.
U nas jest sniadanie+obiad. Od dwoch dni probuje podawać kolacje. Ale też nie zawsze jest chętna do jedzenia. A mleko pije w ciągu dnia tak 5x Aa w nocy róznie,przewaznie dwa razy. Mniej wiecej dobowo wypija 700/800ml mleka. Wydaje mi się że sporo.l
Ja chętnie oddam okresy,kilogramy,troche cycka. Ktoś chętny? 🥲
Nie mieszcze się w żadne swoje ubrania sprzed ciąży. W sklepach też nic na tyłek nie wchodzi. Czekam na ten koniec kpi jak na zbawienie...Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca, 14:32
-
Truuskaawka wrote:Tak jak zima zaskakuje kierowców tak wiosna zaskoczyła mnie. Ogarnełam że nie mam kompletnie nic lżejszego. Dziś przyszło mi zamowienie z H&M dla małej i w nim jedna kurteczka taka cieniutka,ale rękawy za długie,będzie trzeba podwijać.
Miałam zamowić tą kurtke lidlową merino i jeszcze tego nie zrobiłam 🙈 I też muszę się rozejrzeć za jakimś kompletem czapeczka+chustka/komin 🙈
Na spacerki chodzimy w bodziak+spodnie,skarpetki grubsze+kombinezon merino. Do tego idzie lekki kocyk i osłona na nóżki ze spacerówki.
Widze że Bubcia woli jak jej drobniej zblenduje jedzenie. W kawałkach nie bardzo chce jesc.
U nas jest sniadanie+obiad. Od dwoch dni probuje podawać kolacje. Ale też nie zawsze jest chętna do jedzenia. A mleko pije w ciągu dnia tak 5x Aa w nocy róznie,przewaznie dwa razy. Mniej wiecej dobowo wypija 700/800ml mleka. Wydaje mi się że sporo.l
Ja chętnie oddam okresy,kilogramy,troche cycka. Ktoś chętny? 🥲
Nie mieszcze się w żadne swoje ubrania sprzed ciąży. W sklepach też nic na tyłek nie wchodzi. Czekam na ten koniec kpi jak na zbawienie... -
O,jak wcześniej nie mogłam dodac postu tak teraz idą podwojnie? 🤣
Czy są tu na grupie mamy brunetki/szatynki/ciemny blond? 😃
Od 13 lat rozjasniałam sobie włosy na jaśniutki blond. W ciązy przestałam,duzo mi odrosły moje (mam taki ciemniejszy kolor) i stwierdziłam że wracam do natury,resztę blondu przemalowałam żeby pasował do mojego naturalnego.
I teraz mam problem,bo żaden mój róż (makijaż) mi nie pasuje i wyglądam no tragicznie 😅
Czy mamy nie blondynki mają coś do polecenia ?😅 -
Dziewczyny dziękuję za odpowiedz.
U nas też kp z tym że od jakiegoś miesiąca z 8 karmień mamy 12 -14 na dobę. Przystawiamy się co 1,5 h-2 h, dodaliśmy posiłki stałe, a mimo to waga ani drgnie.
Dziś pediatra potwierdził, że mamy za mały bilans kaloryczny i stąd braki przyrostu. Ppwinniśmy przyjmować ok. 100 kcl na kg masy ciała.
U nas wychodzi mniej, ale dziecko nie chce więcej pić/ jeść i nie mam już pomysłu jak zachęcać do jedzenia.
Opcją było dokarmianie ale w 8 miesiącu ciężko przekonać dziecko do butelki i do smaku mleka modyfikowanego.