X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Nineq Autorytet

Wysłany: 10 marca, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola3xJ:D wrote:
    Spokojnie jest. Ale wiesz,w Afganistanie tez kiedyś bylo spokojnie.
    Ten kierunek nie jest uznawany za niebezpieczny natomiast jebnąć teraz moze wszędzie. W Polsce tez z rok temu dwóch chłopa w polu zabiła rakieta, nie?
    My jesteśmy nastawieni,na wstrzymane loty na 3 tyg. Tak mamy awaryjnie w głowie,że najwyżej tu zostaniemy. Chyba,ze jako rodziny z RAF by nas ewakuowali,ale nie wiem jak to w praktyce. Woja to się zacznie w kwietniu/maju pewnie
    Wiem, w każdym momencie w każdym miejscu coś może się stać. Najważniejsze, że spokojnie i oby tak zostało.
    My mamy lot 25.04 więc trochę czasu, a jak czytam to na Kos spokojnie.

👨‍👩‍👦💙🫅01.06.2025

age.png
  • Blondi29 Autorytet

Wysłany: 10 marca, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile wasze dzieci przesypiają w ciągu dnia sumarycznie i w jakich konfiguracjach? Są tu jakieś dzieci, które zrezygnowały z drzemek całkowicie? U nas chyba się na to właśnie zanosi. Coraz częściej poddaje się przy drugim usypianiu i widzę, że tych drzemek nie ma w ogóle. Jak te dzieci zabawiacie? Moja marudzi ze zmęczenia, ale nie zasypia więc nie wiem co mam dalej robic. I tak źle, i tak niedobrze 😆 U nas codziennie od 13 zaczyna się marudzenie, a bliżej 15 to już sceny dantejskie. Spacery nie działają. Wije się w wózku i wyskakuje. Szkoda mi jej, bo bywa, że po prostu siedzi obok mnie i krzyczy wniebogłosy. Pobrałam jej wtedy ten mocz i wszystko okej. Skonsultowaliśmy się ze znajomym i też nie widzi żadnych niepokojących objawów więc już zaczynam znowu fiksować 🙃
    Tanashi czy brzuch kameleona już się uspokoił?

• Anabbit Autorytet

Wysłany: 10 marca, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dwie drzemki po 30-40 min. Święto narodowe gdy jedna trwa godzinę

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 10 marca, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak śpi sama w łóżeczku to dwie drzemki po 40 min
    Jak na spacerze to i dwa razy po 1.5
    Czasem 40 min w łóżeczku a potem 40 min na mnie
    Także powiem po prawniczemu: to zależy

Letynia lubi tę wiadomość

age.png
  • Blackapple Autorytet

Wysłany: 10 marca, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Jak śpi sama w łóżeczku to dwie drzemki po 40 min
    Jak na spacerze to i dwa razy po 1.5
    Czasem 40 min w łóżeczku a potem 40 min na mnie
    Także powiem po prawniczemu: to zależy

U nas jest dokładnie tak samo.

Elza1234 lubi tę wiadomość

age.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 10 marca, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy tylko drzemki kontaktowe. Pierwsza zazwyczaj do pół h, chociaż po przejściu na dwie drzemki czasem wychodzi dłuższa. Ale na pierwszej mam córkę, więc pobudka jest częściej niż rzadziej 😅 Na drugiej do godziny pośpi.

Brzuch ok, ale aktualnie mamy turbo jęczenie na zęby, a że akurat mamy też tydzień przeprowadzki, to już nie mam siły ani czasu żeby się za dużo udzielać 🥲

age.png
  • Blondi29 Autorytet

Wysłany: 10 marca, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi powodzenia z tygodniem przeprowadzkowym.
    To wasze dzieciaki i tak śpią dłużej niż moja. Gorzej, że zauważyłam, że mała od jakiegoś czasu mnie po prostu nienawidzi. Ostatnie dwa/trzy tygodnie jak jesteśmy z kimś innym to jest super, a jak jesteśmy tylko we dwie to płacze aż się zanosi. Robię z nią to samo co każda inna osoba, zachowujemy w miarę stałą rutynę, nie podchodzę do niej z negatywnymi emocjami, puszczam uczucia dopiero jak ona idzie spać czy ktoś inny ją przejmie. No nie wiem co robic, i tak jest ciężko, a jak widzę, że ona mnie nie cierpi i krzyczy jakbym ją obdzierała ze skóry, dostaje plam i się zanosi od płaczu to na koniec dnia sama płacze, bo mi przykro. Nie umiem jej pomóc, nie czuję, że daje jej ukojenie, a i samej jest mi zwyczajnie smutno, że dziecko mnie nie lubi

• Elza1234 Autorytet

Wysłany: 10 marca, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondie ona cię nie nienawidzi - ona czuje się przy tobie swobodnie więc puszczają jej hamulce i robi to, na co ma ochotę
    Myślisz że moje dziecko zachowuje się przy każdym tak samo? Nie. Przy mojej mamie nawet nie zakwili
    A przy mnie pokazuje wachlarz emocji
    Także nie dowalaj sobie bardziej

age.png
  • Nineq Autorytet

Wysłany: 10 marca, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Blondie ona cię nie nienawidzi - ona czuje się przy tobie swobodnie więc puszczają jej hamulce i robi to, na co ma ochotę
    Myślisz że moje dziecko zachowuje się przy każdym tak samo? Nie. Przy mojej mamie nawet nie zakwili
    A przy mnie pokazuje wachlarz emocji
    Także nie dowalaj sobie bardziej
    To prawda. Mój w poniedziałki godzinę siedzi z moją siostrą. Wczoraj zdążyła wyjść i nakręcił ojcu awanturę. Dzisiaj mam lekarza, moja mama z nim siedzi. Jest grzeczny. Jestem pewna, że wrócę i bedzie afera.

Zazdro, że Wam na spacerach śpią. Ja muszę miedzy drzemkami, bo w wózku śpi 20-30 minut i źle śpi. Najbardziej wyspany jest po spaniu w łóżeczku.

👨‍👩‍👦💙🫅01.06.2025

age.png
  • Truuskaawka Autorytet

Wysłany: 10 marca, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas drzemki tylko kontaktowe,chyba że zaśnie na spacerze. Ale zawsze ma 3 drzemki,długość różna- od 20minut do czasami nawet 1,5h.
    Moja od kilku dni jest obrażona na jedzenie. Nie chce jeść posiłków,tylko mleko. Probowałam róznych odstępów czasowych od mleka żeby jej podać- nie. Zaraz w histerie wpada i mleko chce 😵‍💫
    Już powoli odechciewa mi się gotowania

age.png
  • Anabbit Autorytet

Wysłany: 10 marca, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truuskaawka wrote:
    U nas drzemki tylko kontaktowe,chyba że zaśnie na spacerze. Ale zawsze ma 3 drzemki,długość różna- od 20minut do czasami nawet 1,5h.
    Moja od kilku dni jest obrażona na jedzenie. Nie chce jeść posiłków,tylko mleko. Probowałam róznych odstępów czasowych od mleka żeby jej podać- nie. Zaraz w histerie wpada i mleko chce 😵‍💫

Moja chce aktualnie jeść tylko i wyłącznie twarde produkty typu chrupki kukurydziane, rollsy, pomidor, ogórek. Zrobiłam jej dziś placki ziemniaczano- mięsne, rozwaliła na kawałki i tyle z jedzenia. Wczoraj naleśniki - to samo 😑 może jutro jej podam po prostu michę warzyw 🙃

age.png
  • Grzegrzula Przyjaciółka

Wysłany: 10 marca, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truuskaawka wrote:

To może zęby idą, u nas też byl lekki regres z jedzeniem jak zęby szły a wcale nie było ich widać.

age.png

age.png
  • Margareetka Autorytet

Wysłany: 10 marca, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskawka u nas jedzenie było be jak odkrywał nowe umiejętności. Także może u Was też skoro zaczęła niedawno raczkować 😊

Z drzemkami mamy dwie, zazwyczaj 40min max półtorej godziny. Dziś miał pierwsza 20min, druga 40min i tyle. Próbowałam mu zrobić trzecią, bo z tej drugiej obudził się o 14:30, ale nie było nawet mowy. I nadal nie zasnął na noc 🤦

age.png
  • asiun Autorytet

Wysłany: 11 marca, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondi29 wrote:
    Ile wasze dzieci przesypiają w ciągu dnia sumarycznie i w jakich konfiguracjach? Są tu jakieś dzieci, które zrezygnowały z drzemek całkowicie? U nas chyba się na to właśnie zanosi. Coraz częściej poddaje się przy drugim usypianiu i widzę, że tych drzemek nie ma w ogóle. Jak te dzieci zabawiacie? Moja marudzi ze zmęczenia, ale nie zasypia więc nie wiem co mam dalej robic. I tak źle, i tak niedobrze 😆 U nas codziennie od 13 zaczyna się marudzenie, a bliżej 15 to już sceny dantejskie. Spacery nie działają. Wije się w wózku i wyskakuje. Szkoda mi jej, bo bywa, że po prostu siedzi obok mnie i krzyczy wniebogłosy. Pobrałam jej wtedy ten mocz i wszystko okej. Skonsultowaliśmy się ze znajomym i też nie widzi żadnych niepokojących objawów więc już zaczynam znowu fiksować 🙃
    Tanashi czy brzuch kameleona już się uspokoił?
    Julek ma najczęściej 2 drzemki. Standardowo jedna jest krótsza około 1h, druga 2h, wiadomo zdarzają się odstępstwa. Jeśli wstanie wcześniej niż zwykle to bywa, że ma i trzy drzemki. Mieliśmy ostatnio jakiś bunt i to zasypianie to był dramat, ale nie poddawałam się. Jęczał, siadał, uciekał, ale zazwyczaj pół godziny później już spał,bo raz odpuściłam to już do wieczora był nie do wytrzymania, więc te drzemki są mu bardzo potrzebne. Od kilku dni wszystko wróciło do normy i zasypia lepiej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca, 09:31

⏸️09.10.2024
    🤱💙17.06.2025💙

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 21.08.2016 💓
  • Karuzela Debiutantka

Wysłany: 11 marca, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też 2 drzemki, rano dłuższa tak ok.1,5 godz, po południu ok. 1 godz + jak jedziemy samochodem to zwykle przyśnie. Odkąd jeździmy spacerówką to nie zdążyło mu się usnąć w wózku.

Dziś zauważyłam, że przebiły się dwie górne jedynki 😁 więc liczę na chwilę spokojniejszego czasu;)

Cieszę się, bo nauczył się tak powolutku siadać/ kucać ze stania, bo wcześniej cały czas trzeba było być w gotowości do asekurowania ;)

• Margareetka Autorytet

Wysłany: 11 marca, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś jeszcze bez drzemki... Próbowałam go usypiać godzinę i się poddałam, bo prędzej sama bym zasnęła na tym łóżku 🫠

age.png
  • Nineq Autorytet

Wysłany: 11 marca, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margareetka wrote:
    Dziś jeszcze bez drzemki... Próbowałam go usypiać godzinę i się poddałam, bo prędzej sama bym zasnęła na tym łóżku 🫠
    Ostrą aktualizację robi skoro wczoraj pisałaś, że długie OA, a dziś problem z drzemką.

Nasza noc to tragedia, odkąd żyje nie miał takiego problemu ze snem. Lecę na kawie tylko dziś☕️

👨‍👩‍👦💙🫅01.06.2025

age.png
  • Anabbit Autorytet

Wysłany: 11 marca, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja dzisiaj przebiła sama siebie i rozpoczęła dzień o 4:20 🙄 w poszła spać 19:40, więc nie jakoś super wcześnie.
    I od tej pory miała jedną drzemkę (ze mną w łóżku) 8:10-9:40
    Możecie sobie wyobrazić nastroje panujące w domu.
    Jeszcze przyjechała teściowa i uparła się, że dziś jest dzień w którym wyjdzie sama z wnusią na spacer (mała nigdy nie była sama z nikim innym niż ja lub mąż). Także poszły na spacer, a ja siedzę i się zastanawiam czy zadziała magia pozerki i będzie udawała grzeczna i pięknie zaśnie w wózku, czy jednak da popalić i będzie wrzeszczeć całą drogę. Who knows..

age.png
  • Blackapple Autorytet

Wysłany: 11 marca, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas nawrócił problem odkładania do łóżeczka. W zeszłym tygodniu ładnie spał w łóżeczku w tym jeszcze mi się nie udało go odłożyć, bo typ sobie wymyślił, że będzie spał na brzuchu a ja miałam do perfekcji opanowane odkładanie go na boczek 😭 Muszę znaleźć sposób jak go kłaść na brzuch, bo jak śpi z nami w łóżku to ja się wyginam w jakąś dziwną pozę i kręgosłup mnie boli.

Do tego jest małym zdrajcą, mnie usypianie go zajmuje jakieś 15 minut u tatusia dzisiaj zasnął w 3.

age.png
  • Blondi29 Autorytet

Wysłany: 11 marca, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie chce wiedzieć co byłoby u nas przy aktualizacji systemu 😆 OA trwa najkrócej cztery godziny. Udaje mi się ją uśpić tylko na jedną drzemkę, a i to zajmuje około godziny. W nocy śpi jako tako, ale usypianie też minimum godzina. W nocy przesypia tak 7-9 godzin więc stabilnie. Drzemka została nam już tylko jedna, bo na druga nie mam siły się z nią naparzać. Myślę, że w ciągu miesiąca i z tej jednej zrezygnuje. Ja się czuję wypompowana z sił. Wieczny płacz, krzyk, afera o wszystko 🥲 Najlepiej jakbym ja nosiła na rękach, podrzucała i rzucała piłkę i skakała cały dzień. Wtedy jest super.

‹‹ 2666 2667 2668 2669 2670 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Pomagając szczęściu, czyli jak szybko zajść  w ciążę

Czy jest coś, co możesz zrobić, by zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę? Co może pomóc? Optymalny czas współżycia, „akrobacje łóżkowe” czy zdrowa dieta? Przeczytaj na co warto zwrócić uwagę starając się o dziecko, jakie są sposoby na zwiększenie szans na zajście w ciążę, a co najlepiej odłożyć na bok i skupić myśli na czymś innym.

CZYTAJ WIĘCEJ