CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Grzegrzula, jak się człowiek pochwali to się zaraz zesra.
Ja się pochwalę jak młody zacznie np. spać spokojnie przez pół roku😆
Dostałam dziś info, że nie ma miejsc w żłobku o którym myślałam, ale właśnie skończyli budować kolejny nowy na osiedlu obok i w maju będą dzwonić, żeby umówić się na podpisanie umowy. Teraz to sram po gaciach, że będę musiała go zostawiać w żłobku. Jak on taka mała dzidzia w czerwcu nadal będzie 🥲ja się popłacze prędzej niż on. -
Ja sie dowiedziałam, ze syn sie nie dostał do najbliższej szkoły i bedzie musiał jeździć busikiem,który jedzi rzadko. Także będę jego szoferem najbliższe 7 lat.
Żłobek do którego zapisałam małą zlikwidowali i kolejny jest mega nie po drodze,w rejonie wiecznych korków. Rzygać mi sie chce takimi akcjami.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca, 21:37
-
W takich momentach cieszę się że mieszkam w mieście w którym jest jedno przedszkole i jedna szkoła podstawowa 🫣 Karola a w przypadku syna nie ma już żadnych szans że dostanie się z listy rezerwowej?
Anabbit przypomnisz ile płaciłaś za swoją instagramową ściankę? Ruszyłam z organizacją roczku i chcę porównać ceny 😅 -
xSmerfetkax wrote:W takich momentach cieszę się że mieszkam w mieście w którym jest jedno przedszkole i jedna szkoła podstawowa 🫣 Karola a w przypadku syna nie ma już żadnych szans że dostanie się z listy rezerwowej?
Anabbit przypomnisz ile płaciłaś za swoją instagramową ściankę? Ruszyłam z organizacją roczku i chcę porównać ceny 😅
Aż sprawdziłam dwa razy, bo jakoś mało mi się wydało xd
900zł (po rabacie -15% z okazji black Friday)
xSmerfetkax lubi tę wiadomość
-
Karola3xJ:D wrote:Ja sie dowiedziałam, ze syn sie nie dostał do najbliższej szkoły i bedzie musiał jeździć busikiem,który jedzi rzadko. Także będę jego szoferem najbliższe 7 lat.
Żłobek do którego zapisałam małą zlikwidowali i kolejny jest mega nie po drodze,w rejonie wiecznych korków. Rzygać mi sie chce takimi akcjami.
Zielona jestem jeśli chodzi o szkoły, ale jakie są kryteria przyjmowania, że się nie dostaliscie? -
Ja mieszkam 50 m od granicy z innym miastem. I tam jest szkoła ,do której syn ma 10 min piechotą .60 lat ta szkoła brała dzeci z mojego rejonu do siebie. Moja szkoła obwodowa jest ponad godzinę drogi stąd. Ewentualnie 56 minut komunikacją,z przesiadkami i staniem na przystanku w polu. Ogólnie czas przejazdu komunikacją jest równy czasowi przejscia. Nagle ,po rekrutacji okazało się, że tak pobliska szkoła nie przyjmie już w tym roku dzieci z Katowic. I nic się nie da zrobić.Grzegrzula wrote:Zielona jestem jeśli chodzi o szkoły, ale jakie są kryteria przyjmowania, że się nie dostaliscie?
-
Karola3xJ:D wrote:Ja mieszkam 50 m od granicy z innym miastem. I tam jest szkoła ,do której syn ma 10 min piechotą .60 lat ta szkoła brała dzeci z mojego rejonu do siebie. Moja szkoła obwodowa jest ponad godzinę drogi stąd. Ewentualnie 56 minut komunikacją,z przesiadkami i staniem na przystanku w polu. Ogólnie czas przejazdu komunikacją jest równy czasowi przejscia. Nagle ,po rekrutacji okazało się, że tak pobliska szkoła nie przyjmie już w tym roku dzieci z Katowic. I nic się nie da zrobić.
No to absurd, że te obwody tak są ustalone, po granicach miast zamiast odległości. Zakładam że różne samorządy i kto inny ma na utrzymaniu taką szkołę.
Współczuję bo to naprawdę jest ciężkie logistycznie.
My sie przeprowadzamy w wakacje w inne miejsce a rekrutacja do przedszkola trwa teraz, a przyznawane są punkty za zamieszkanie na terenie gminy i rozliczanie podatków i też nie many szans sie dostać do przedszkola, które będziemy mieli po drugiej stronie drogi. Zostaje nam tylko prywatne i to 2 miejscowości dalej....
Myslalam, że w czasach niżu demograficznego to nie ma takich problemów, że ciężko sie dostac do szkoły czy przedszkola. -
Do przedszkoli tez jest przecież zasada rejonizacji. Nie możecie wpisać przyszłego adresu ?Grzegrzula wrote:No to absurd, że te obwody tak są ustalone, po granicach miast zamiast odległości. Zakładam że różne samorządy i kto inny ma na utrzymaniu taką szkołę.
Współczuję bo to naprawdę jest ciężkie logistycznie.
My sie przeprowadzamy w wakacje w inne miejsce a rekrutacja do przedszkola trwa teraz, a przyznawane są punkty za zamieszkanie na terenie gminy i rozliczanie podatków i też nie many szans sie dostać do przedszkola, które będziemy mieli po drugiej stronie drogi. Zostaje nam tylko prywatne i to 2 miejscowości dalej....
Myslalam, że w czasach niżu demograficznego to nie ma takich problemów, że ciężko sie dostac do szkoły czy przedszkola. -
Karola3xJ:D wrote:Do przedszkoli tez jest przecież zasada rejonizacji. Nie możecie wpisać przyszłego adresu ?
No właśnie musimy wpisać zamieszkania a póki co jesteśmy w Krakowie, a nawet gdybysmy chcieli wpisac nowy adres to go jeszcze nie mamy bo dopiero w kwietniu/maju odbierzemy budynek. Bardzo sie nam to czasowo nie zgrało. -
Możecie śmiało wpisać tamten jeśli jiz kupiliście domGrzegrzula wrote:No właśnie musimy wpisać zamieszkania a póki co jesteśmy w Krakowie, a nawet gdybysmy chcieli wpisac nowy adres to go jeszcze nie mamy bo dopiero w kwietniu/maju odbierzemy budynek. Bardzo sie nam to czasowo nie zgrało.
-
U mnie znieśli rejonizacje na przedszkola i żłobki- mieszkając pod Białymstokiem (mamy swoją gmine) moge zapisac gdzie chce do miejskiego,bo brakuje dzieci. A budują kolejne 2 albo 3 żłobki miejskie i jeszcze jeden u mnie. Ale nie skorzystamy.
Dosyć blisko mamy prywatną szkole podstawową i tam chcemy posłać Bubcie- ale rekrutacja dla jej rocznika zaczyna się w przyszłym roku,więc bedziemy składać papiery.
Z rana zaliczyliśmy pobranie krwi u mnie i u Bubci- myślałam że bedzie gorzej. W miare dobrze to zniosła.
Anabbit jak czapeczki? Boje sie ze mi to wyśle po swietach skoro Ty musiałas tyle czekać,bo jedną czapke to sobie wymyslilam 🙈
-
Blackapple wrote:A tak z ciekawości Grzegrzula gdzieś pod Krakowem kupiliście czy zupełnie gdzie indziej?
Karola godzina do szkoły podstawowej brzmi kosmicznie, ja tyle nawet do liceum nie jechałam a musiałam się dostać spod Krakowa do ścisłego centrum.
W okolicach Krakowa i udało nam się na trasie SKA, takze do centrum pociagiem bedzie niecałe 30 minut, a na przystanek na piechote można podejść bo nie jest daleko.
Teraz w Krakowie mieszkam a do centrum też z 20-30 minut jade tramwajem. -
Boże dziewczyny czuję się źle nie wiedząc w ogóle o czym wy piszecie. Ja jeszcze nie myślałam o szkole, a tutaj coś piszecie, że już jakieś rekrutacje, rejonizacje itp. Do żłobka nie planujemy jej posłać, na przedszkola dopiero patrzę, ale o szkole to jeszcze nie myślę. Byłam pewna, że pójdzie do jakiejś najbliższej publicznej jesli się uda dostać, a jeśli nie to do prywatnej 🫣 Chyba muszę się zainteresować tematem. Gorzej, że bierzemy pod uwagę przeprowadzkę właśnie w okresie gdy mała będzie zaczynać szkołę i nie wiem jeszcze do końca gdzie to będzie.
-
O Chryste, w prywatnych szkołach tak wcześnie człowiek musi dziecko zapisać? 🙈Truuskaawka wrote:U mnie znieśli rejonizacje na przedszkola i żłobki- mieszkając pod Białymstokiem (mamy swoją gmine) moge zapisac gdzie chce do miejskiego,bo brakuje dzieci. A budują kolejne 2 albo 3 żłobki miejskie i jeszcze jeden u mnie. Ale nie skorzystamy.
Dosyć blisko mamy prywatną szkole podstawową i tam chcemy posłać Bubcie- ale rekrutacja dla jej rocznika zaczyna się w przyszłym roku,więc bedziemy składać papiery.
Z rana zaliczyliśmy pobranie krwi u mnie i u Bubci- myślałam że bedzie gorzej. W miare dobrze to zniosła.
Anabbit jak czapeczki? Boje sie ze mi to wyśle po swietach skoro Ty musiałas tyle czekać,bo jedną czapke to sobie wymyslilam 🙈
Nie interesowałam się tym nigdy, bo nas na to nie stać, ale aż jestem w szoku że trzeba 5 lat do przodu -
Blondi29 wrote:Boże dziewczyny czuję się źle nie wiedząc w ogóle o czym wy piszecie. Ja jeszcze nie myślałam o szkole, a tutaj coś piszecie, że już jakieś rekrutacje, rejonizacje itp. Do żłobka nie planujemy jej posłać, na przedszkola dopiero patrzę, ale o szkole to jeszcze nie myślę. Byłam pewna, że pójdzie do jakiejś najbliższej publicznej jesli się uda dostać, a jeśli nie to do prywatnej 🫣 Chyba muszę się zainteresować tematem. Gorzej, że bierzemy pod uwagę przeprowadzkę właśnie w okresie gdy mała będzie zaczynać szkołę i nie wiem jeszcze do końca gdzie to będzie.
Nie martw się, ja nawet przedszkola jeszcze nie rozważałam. Akurat moja idzie do zlobka i ten już jest wybrany i opłacony, ale liczymy że do czasu przedszkola kupimy dom. Możliwe, że jeszcze na rok / dwa pójdzie do przedszkola tu w Warszawie, ale podstawówkę już raczej będzie miała pod Warszawa (o ile uda się kupić ten dom xd). Będę się ty martwić za kilka lat. -
Truskawka dam znać w sobotę, bo czapki wciąż w doręczeniu, a my wyjechaliśmy rano nad morze. Czaicie, że dostaliśmy zaproszenie na dzień cioci i wujka do przedszkola? 😅 i właśnie pędzimy z Wawy do Gdańska na przedstawienie 😂😂😂😂
Elza1234, Truuskaawka, Margareetka lubią tę wiadomość
-
Właśnie też szukam ale nigdzie nie ma opinii sprawdzonych.Szarotka12 wrote:U nas krzesełko Future Design i trzyma dobrze młodego. Czasem uda mu się stopę górą wyciagnąć, ale zostaje na miejscu dzięki pasom.
Co polecacie z piankowych placów zabaw z klocków? Wola wspinaczki rośnie z każdym dniem
Na razie chyba wybrałam takie klocki
https://kiddymoon.pl/pl/products/kiddymoon-piankowe-ksztalty-do-zabawy-zabawka-klocki-z-pianki-jasnoszary-ciemnoszary-granatowy-mietowy-25744.html
Ale jeszcze się zastanawiam