X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Blondi29 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa dobra Cel, ja trochę nie ogarniam, bo kolejna ciężka nocka za nami 😆
    Z tymi cenami nad polskim morzem to jak rok temu w sierpniu mąż rozmawiał ze znajomymi z pracy to my za tydzień nad morzem dla naszej dwójki i noworodka zapłaciliśmy najwięcej. A u niego w pracy ludzie jeździli na jakieś turbo wypasione na wakacje na jakieś Zanzibary i inne takie 🥲 Z tym, że ja nie przepadam za jeżdżeniem za granicę. Pojeździłam trochę z rodzicami i jednak nic mnie nie satysfakcjonuje pod kątem czystości i poczucia bezpieczeństwa. Wolę jednak Polskę, nigdzie indziej tak nie wypoczywam. W tym roku też stawiamy na polskie morze.
    Elza ja cisnę teraz bardzo podawanie małej rzeczy do jedzenia do ręki i siedzę przy niej obok tego krzesełka jak głupia. Też mi 90% zrzuca, resztę ładuje do buzi w ilościach hurtowych tylko nic nie mieli i się krztusi. Rozrzedzanie diety to chyba moja najbardziej stresująca część macierzyństwa. Podziwiam szczerze każda z was, która prowadzi BLW, bo ja bym zwariowała.

• Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cel95 wrote:
    Łooo mega tanio, ale to rozumiem w przeliczeniu na osobę?

Ja kiedyś umiałam tanio podróżować, bardzo dużo wycieczek zrobiłam w dobrej cenie, potem się rozleniwiłam i rezerwowałam już z myślą o wygodzie

No widzę, że nad morzem w sezonie to za tyle Karola byś miała 3 noce dla 2+1 lub 2+2🤪🤪
    Nie,łącznie za 4 osoby. I nie 2300 a 2700. Źle policzyłam. Dokładnie 2700 za 4 osoby za 6 nocy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:21

event.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas ostatnie wyjazdy w lato to raczej kwoty 5 cyfrowe były. Ostatnie czyli w 2024 😅

Ale to nie all in tylko zawsze auto na 2.5 tyg, paliwo, jakieś mieszkania przy najładniejszych miejscach w stylu butikowym a nie hotele, próbowanie dobrych lokalnych restauracji itp. I tak że zniżkami i dobrym planowaniem wcześniej tak wychodziło.

Marzy się nam pokazać Małej parę miejsc które tak zwiedzaliśmy bo było kilka super dla dzieci mieszkań czy kameralnych miejsc. Może jeszcze wróci taka możliwość kiedyś.

A teraz się bardzo ucieszyłam z tego polskiego morza bo też lubię nasze morze i wydaje mi się fajne z Maluchem. Zresztą kto by się nie ucieszył z bycia zaproszonym na wakacje w naprawdę fajnym miejscu.

23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
    10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
    II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
    7.02 - 410g księżniczki 🥰
    28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
    13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
    8.04 - mamy już 1368 gram 😍
    14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
    7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
    5.06 Mam już 3kg🥰
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png

age.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondi, ja nigdy nie miałam problemu z czystością gdzieś, ale zawsze brałam miejsca z oceną 9-10 na booking

Tak właśnie myślałam, że nie pospałaś

23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
    10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
    II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
    7.02 - 410g księżniczki 🥰
    28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
    13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
    8.04 - mamy już 1368 gram 😍
    14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
    7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
    5.06 Mam już 3kg🥰
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png

age.png

Wysłany: Dzisiaj, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie nasze morze jest za daleko. Za długa ta podróż z małym dzieckiem . Dla mnie koszmar to są 3 h w aucie a gdzie reszta. My mamy mieszkanie na mazurach i nigdy tam nie byłam bo nie dam rady tyle czasu siedzieć w aucie z dziećmi😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 10:04

event.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nineq całkowicie rozumiem to all 😅
    Gdyby nie implanty męża, też już bym pewnie kupowała wycieczkę na Kretę
    W maju planujemy Szklarska Porębe na 3 dni w potem jedziemy do znajomych pod Wrocławiem
    A w lipcu morze. Pewnie sumarycznie wyjdzie tyle co all 😅

age.png
  • Nineq Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Nineq całkowicie rozumiem to all 😅
    Gdyby nie implanty męża, też już bym pewnie kupowała wycieczkę na Kretę
    W maju planujemy Szklarska Porębe na 3 dni w potem jedziemy do znajomych pod Wrocławiem
    A w lipcu morze. Pewnie sumarycznie wyjdzie tyle co all 😅
    My sobie w tym roku pozwalamy na taki większy wydatek, bo w zeszłym nie byliśmy nigdzie, w kolejnym też może wyjść, że w domu, bo mieszkanie i wesele.

Ogóle na ch... Ja robiłam nauki przedmałżeńskie w liceum skoro księża tego nie respektują? Byliśmy wczoraj klepnąć termin i musimy zrobić weekendowo.😐

Blondi, ja nienawidzę rozszerzania diety. To moja bolączka. Młody miękkie rzeczy rozgniata i rozrzuca (patrz: placki z jabłek, sera, omlety) i dopiero jak podam do buzi to zjada. Twardsze rzeczy chętniej trafiają do buzi. On nie chce wkładać tego jedzenia do buzi, ja mam mu podać. Z obiadem lis, bo jak mi zje zupę rękoma? Ale reszta? Tragedia. Wiem, że finalnie każdy kiedyś w końcu zaczyna jeść rękoma i sztućcami, bo tak jest, ale teraz mnie to stresuje, że młody będzie miał 4 czy 5 lat i nie będzie potrafił sam jeść 😒blw? Podziwiam i nienawidzę tego etapu całym sercem.

👨‍👩‍👦💙🫅01.06.2025

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nineq to u nas jest dokładnie to samo
    Placki, omlety, jajecznica - rozgniata i wywala - więc i tak muszę podawać do buzi
    Rękę do kaszki włoży i tyle, więc ja podaję łyżeczką
    Ostatnimi czasy warzywa w kawałkach wywala dokoła siebie - więc ostatecznie też ja jej podaję
    Jedyne co je sama to rollsa, chrupki jaglane i banan 🤡
    Także no u nas blw to uważam nie istnieje tylko jakaś hybryda tego
    A ja mam wrażenie że gotuje całe dnie i sprzątam 🙈

age.png
  • Kkk77 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do smoczka to moja siostra powiedziała swojej młodej, że ups piesek zjadł i młoda się rozpłakała, ale po chwili już zapomniała i był koniec tematu 🤣 planuję zrobić to samo, chociaż smoczek mamy tylko na dramy i do spania.

Co do jedzenia to ja głównie młodego karmię łyżeczką, a do tego podaję też kawałki do jedzenia, np dostaje zupę czy kaszkę (czasem mi łyżeczkę wyrywa bo chce sam, ale to się w 9/10 przypadków źle kończy xD) i ma jakiegoś owoca albo warzywo do zjedzenia w kawałkach. Połowa kawałków i tak ląduje na ziemi, ale coś tam zje. Placków mu np nie daje w całości do gryzienia, tylko te kawałki, bo inaczej kończyło się tak, że polizał placka i wywalał.

I też idą górne zęby, wczoraj miał 37,9, od 2 dni czerwone policzki, nawet z początku myślałam że coś go uczuliło, ale tak wściekłe wszystko gryzł i płakał, że to musiało być to. A już 100% potwierdzeniem było to, że przykrztuszal się mlekiem i później już nie chciał pić. Dolne jedynki nałożyły nam się z grypą i np to mleko zwalałam na ból gardła, ale wychodzi że to zęby. Strasznie combo miał wtedy xD

age.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale to wywalanie to norma :) u nas też tak to wygląda. I z córką też tak było, ale potem nagle przed ukończeniem 1.5 roczku sama jadła zupę łyżeczką i trafiała do buzi, więc warto było się przemęczyc z bałaganem 😅

Elza1234 lubi tę wiadomość

age.png

Wysłany: Dzisiaj, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj syn do tej pory je rękami. U mniego sztućce to dajcie spokój.

Kkk77 ja córce powiedziałam,ze gołębie jej zabrały smoczka. Uwierzyła. Niby nie jestem zwolennikiem kłamania no ale..gładko poszło.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:27

event.png
  • Blackapple Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też rozwala jedzenie i chce wszystko sam, ale rzeczywiście jednak tak z pół tego co mu dam trafia do buzi. No, ale się z tym pogodziłam, po prostu nie chowam nawet mopa i ścieram po 50 razy dziennie.

Kkk zbijam piątkę, u nas od kilku dni się przebija górna jedynka i coś nie idzie aż dzisiaj w nocy młody dostał gorączki 38.3 i go zawlekłam do pediatry, bo przy żadnym innym zębie nie miał, no ale pediatra twierdzi, że to od tego zęba, bo gardło i osłuchowo czyste. Zresztą jak mu posmarowałam dentinoxem po powrocie od lekarza to odżył, no i już ma 37.2, więc ok.

W ogóle on do tej pory się aż tak nie ślinił, a jak mu poleciało u tego pediatry to pół bodziaka mokre, także dopiero dzisiaj zrozumiałam o co Wam chodziło z tym ślinieniem.

Próbowałam mu rano złapać mocz na badanie, bo oczywiście najpierw miałam przemyślenie, że to zum, to do mocusia tyle nasikał, że nawet nie szło wycisnąć za to zrobił na mnie fontannę jak mu ścigałam pampersa, ale za słaby mam refleks, żeby złapać xD
    Ale myślę, że profilaktycznie mu zrobię w najbliższych dniach, tylko kupię nowego mocusia.

age.png
  • Nineq Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:
    Ale to wywalanie to norma :) u nas też tak to wygląda. I z córką też tak było, ale potem nagle przed ukończeniem 1.5 roczku sama jadła zupę łyżeczką i trafiała do buzi, więc warto było się przemęczyc z bałaganem 😅
    Po cichu też trochę liczę, że jak będzie w żłobku i będzie widział inne dzieci jak jedzą to i on się przełamie.

👨‍👩‍👦💙🫅01.06.2025

age.png
  • Lauraa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadnijcie co jest gorsze od nieprzespanej nocki… nieprzespana nocka + 39 stopni młodego i żadnych objawów infekcji 🙈 podjechaliśmy do pediatry bo i tak mieliśmy wizytę z wynikami badań. Wyniki ma w normie, osłuchowo wszystko dobrze. Ale mówię jej, że on je praktycznie tylko mleko i nic nie chce jeść. „Ma jeszcze czas, nie ma się czym przejmować, próbować i tyle”.
    Kurde no nie wiem

👩 33
    08.24 biochemiczna 💔
    10.24 ⏸️🤰
    05.25 💙👶 34+3

age.png
  • Lauraa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blackapple wrote:
    U mnie też rozwala jedzenie i chce wszystko sam, ale rzeczywiście jednak tak z pół tego co mu dam trafia do buzi. No, ale się z tym pogodziłam, po prostu nie chowam nawet mopa i ścieram po 50 razy dziennie.

Kkk zbijam piątkę, u nas od kilku dni się przebija górna jedynka i coś nie idzie aż dzisiaj w nocy młody dostał gorączki 38.3 i go zawlekłam do pediatry, bo przy żadnym innym zębie nie miał, no ale pediatra twierdzi, że to od tego zęba, bo gardło i osłuchowo czyste. Zresztą jak mu posmarowałam dentinoxem po powrocie od lekarza to odżył, no i już ma 37.2, więc ok.

W ogóle on do tej pory się aż tak nie ślinił, a jak mu poleciało u tego pediatry to pół bodziaka mokre, także dopiero dzisiaj zrozumiałam o co Wam chodziło z tym ślinieniem.

Próbowałam mu rano złapać mocz na badanie, bo oczywiście najpierw miałam przemyślenie, że to zum, to do mocusia tyle nasikał, że nawet nie szło wycisnąć za to zrobił na mnie fontannę jak mu ścigałam pampersa, ale za słaby mam refleks, żeby złapać xD
    Ale myślę, że profilaktycznie mu zrobię w najbliższych dniach, tylko kupię nowego mocusia.

O dopiero przeczytałam, że podobną nockę miałyśmy. Też właśnie dzisiaj będę łapać mocz. Bo u nas od zeba to trochę za wysoko. Chociaż od rana cały czas 37,5

👩 33
    08.24 biochemiczna 💔
    10.24 ⏸️🤰
    05.25 💙👶 34+3

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:
    Ja też na to liczę dlatego niestrudzenie podaję jej te kawałki co posiłek
    Teraz jej dałam rollsa to nie rzuca 😅😅

Zarezerowalam nam właśnie pobyt w Szklarskiej
    Będziemy mieć saunę w łazience, więc jak młoda pójdzie spać to się wygrzejemy razem, w tym samym czasie 🤣

age.png
  • Blackapple Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lauraa wrote:
    O dopiero przeczytałam, że podobną nockę miałyśmy. Też właśnie dzisiaj będę łapać mocz. Bo u nas od zeba to trochę za wysoko. Chociaż od rana cały czas 37,5

No 39 stopni to już dużo jak na zęba.

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lauraa wrote:
    Zgadnijcie co jest gorsze od nieprzespanej nocki… nieprzespana nocka + 39 stopni młodego i żadnych objawów infekcji 🙈 podjechaliśmy do pediatry bo i tak mieliśmy wizytę z wynikami badań. Wyniki ma w normie, osłuchowo wszystko dobrze. Ale mówię jej, że on je praktycznie tylko mleko i nic nie chce jeść. „Ma jeszcze czas, nie ma się czym przejmować, próbować i tyle”.
    Kurde no nie wiem
    Ojej
    U moich koleżanek ostatnio 3dniowka była :/
    39 na zęba to za dużo chyba

age.png
‹‹ 2691 2692 2693 2694 2695
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy to nie wszystko: Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą.

Co najmniej dwa fakty na temat folianów i suplementacji przed ciążą naprawdę Cię tu zaskoczą. Zebraliśmy najczęstsze pytania naszej społeczności i na ich podstawie stworzyliśmy kompletny, oparty na badaniach przewodnik po mądrej suplementacji. Jeśli myślisz, że „zacznę brać coś po pozytywnym teście” - koniecznie sprawdź, dlaczego nauka mówi coś zupełnie innego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ