CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Dusia97 wrote:Kiedy planujecie przekazać informację o ciąży rodzicom (bliskim) i w pracy?
Moja mama i siostra, i mama mojego K. z siostrą wiedzą, bo mamy dobry kontakt. Nikt więcej i na ten moment tak zostanie, bo się ostatnio pospieszyliśmy, a potem wyjaśnianie.
I moja ciocia położna, bo przy poronieniu mi pomogła więc w razie czego też wie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października, 14:57
-
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia, 06:54
-
Dusia97 wrote:Kiedy planujecie przekazać informację o ciąży rodzicom (bliskim) i w pracy?
Póki co wie moja mama, moja najbliższa kuzynka i przyjaciółka mojej mamy która jest dla mnie jak „druga mama” 🙂
Nikomu więcej nie mówiliśmy, boję się po prostu, nie wiem jeszcze co będzie dalej, oby było oczywiście wszystko dobrze ale jestem ostrożna.
Myślę że reszcie rodziny typu rodzeństwo męża, teściowa, jacyś tam najbliżsi znajomi to planujemy w okresie świąt Bożego Narodzenia powiedzieć.
Ubieram się raczej luźno także jeśli chodzi o jakiś tam mały brzuszek nikt się nie zorientuje do tego czasu ☺️ -
Rodzice i teściowie już wiedzą, chcieliśmy poczekać do pierwszego USG, ale ostatecznie wygodniej mi podrzucić córkę do teściowej i iśc na badanie niż biec z nią do przychodni, plus młoda się wygadała babci i tak a z resztą rodziny zobaczymy, poprzednio mówiłam około 12 tygodnia, ale teraz będziemy się widzieć w sezonie jesienno-zimowym i raczej uprzedzę wcześniej, żeby w razie czego nie spotkać się z chorymi dziećmi.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października, 15:09
Karola3xJ:D lubi tę wiadomość
-
U Nas póki co nikt nie wie. Mieliśmy zamiar dopiero w grudniu powiedzieć ale się okaże co wyjdzie z tego. Ewentualnie jednym znajomym powiemy wcześniej by wiedzieli, że odpadam jako chrzestna dla ich małego i by szukali kogoś innego.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października, 15:22
-
Najchętniej już bym powiedziała rodzicom i teściom, ale wie tylko jedna koleżanka z byłej pracy, bo była takim moim kompasem poprzednim razem. A w pracy to zależy, jak wszystko będzie szło dobrze to może kolo 12tyg, a jak bede plamić lub źle sie czuc to raczej od razu na L4 pójdę.
Następne tygodnie będą ciężkie, nie umiem w cierpliwość 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października, 15:23
-
Rodzica powiem w weekend ponieważ wyprawiam urodziny i nie chce domysłów dziwnych jeśli nie będę pić alko, a teściom na początku listopada jak będę w PL bo później zobaczymy się w grudniu a chce im powiedzieć na żywo a nie przez kamerkę .
No i córce powiemy jutro jestem bardzo ciekawa jak zareaguje 😍Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października, 15:32
asiun lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa to najchętniej bym wgl nikomu nie mówiła i schowała się na te 9 miesięcy... Mój mąż ma taką zbzikowaną na punkcie macierzyństwa kuzynkę (która ma obecnie dwójkę małych dzieci) i nic mnie tak nie przeraża jak spotkanie z nią na święta w grudniu... i te pytaniaaa i to i tamtoo... A może ja po prostu nie chce o tym gadac?
Nie wiem, jakoś w tym tygodniu mam doła jeśli chodzi o tą ciąże (może dlatego, że jeszcze nie byłam u gina i czekam na wizytę - dopiero za tydzien). -
Maj.a wrote:Pęcherzyk widać przy becie większej niż 1000 więc spokojnie:)
Na następnej wizycie już będzie piękny pęcherzyk widać.
Z objawów mam ból piersi.
My chyba powiemy jak będzie zarodek z akcją serca. Nie będziemy czekać ,niech wiedzą. Jak się coś skiepści to sie dowiedzą że poszło i tyle. Chyba z wiekiem obojętnieje na pewne systuacje -
U mnie wie moja mama i najbliższa przyjaciółka. Teściom chcemy powiedzieć osobiście, a że dzielą nas setki kilometrów, to najszybciej będziemy się widzieć na 1 listopada, więc wtedy im też powiemy.
Reszcie planowałam dopiero na Boże Narodzenie, ale jeśli wszystko będzie dobrze, to chyba nie wytrzymam 😅 mam bardzo bliską relację z dziadkami, którzy marzą o prawnuku, a są w naprawdę sędziwym wieku i jestem świadoma, że nie zostało im za wiele czasu, więc chciałabym żeby wiedzieli szybko i mieli czas na radość 🥹 W pracy powiem po prenatalnychkasssia lubi tę wiadomość
-
Emilka2 wrote:Ja to najchętniej bym wgl nikomu nie mówiła i schowała się na te 9 miesięcy... Mój mąż ma taką zbzikowaną na punkcie macierzyństwa kuzynkę (która ma obecnie dwójkę małych dzieci) i nic mnie tak nie przeraża jak spotkanie z nią na święta w grudniu... i te pytaniaaa i to i tamtoo... A może ja po prostu nie chce o tym gadac?
rozumiem. Moja teściowa z kolei to straszna gaduła i wiem, że wszyscy odrazu by wiedzieli, więc nie wiem, albo po prenatalnych albo na święta. o poprzedniej ciąży powiedziałam na wielkanoc i fajnie wyszło.
z kolei moi rodzice to straszni panikarze i wiem, że gdyby coś się działo, to będą się sami stresować, więc wole sobie nie dokładać jeszcze tego.
w pracy najchętniej powiedziałabym po prenatalnych (tak chyba było w poprzedniej ciąży), zeby się zespół mogł przygotować. od początku roku chciałbym już wziąć pozostały urlop i potem L4. -
My powiedzieliśmy moim rodzicom po usg, na którym zobaczyliśmy pęcherzyk Babciom powiemy po tym, jak zobaczymy serduszko.
Miałam dzisiaj ciężki poranek, obudził mnie pęcherz, ale po sikaniu dalej czułam parcie i bolała mnie torbiel, chyba przez wzdęcia zrobiło się mało miejsca w okolicy... Moja torbiel ma już 5,5 cm, mam nadzieję, że nie urośnie już jakoś bardzo dużo i że ma zamiar się szybko wchłonąć. Nie chciałabym, żeby pękła, albo żeby ją usuwać operacyjnie Jak byłam w pozamacicznej też pojawiła się torbiel ciążowa, rosła do 6,7 cm, później znikła, nałożyło się to już z działaniem metotreksatu.
Ktoś ma podobne atrakcje z torbielą w ciąży?🙍♀️ 31 --> celiakia, endometrioza, AMH 1,89
🙍♂️ 31 --> obniżona ruchliwość plemników, suplementy wprowadzone od lipca 2024
04.2024 💔 ciąża pozamaciczna, wyleczona metotreksatem
06.10.2024 ⏸
Beta hCG:
07.10. - 16,8 🔸️09.10. - 68,5 (📈 312%)🔸️11.09. - 218 (📈206%)🔸️14.09. - 724 (📈125%)🔸️16.10. - 1420 (📈96%)
16.10. pęcherzyk 5,6 mm 🥰
25.10. CRL 0,44 cm, pęcherzyk 1,92 🥰
15.11. CRL 2,41 cm
🧬 02.12.2024
🩺 20.12.2024
-
Kurczę dziewczyny mam do zrobienia:
-grupę krwi
-tsh
-glukozę
-morfologie
-mocz
-toksoplazmozę IgM, IgG
-CMV IgM, IgG
-VDRC
-HIV
-HBS Ag
Nie orientujecie się czasem czy wykonam to wszystko za jednym razem np w Diagnostyce? Od razu bym w poniedziałek działała z tym. Sprawdzałam na stronie diagnostyki to niby ceny mi wszystko podało itd ale jak to ma wyglądać? Na pewno wszystko na czczo, tak stawiam 🤔 -
magdalena321 wrote:Kurczę dziewczyny mam do zrobienia:
-grupę krwi
-tsh
-glukozę
-morfologie
-mocz
-toksoplazmozę IgM, IgG
-CMV IgM, IgG
-VDRC
-HIV
-HBS Ag
Nie orientujecie się czasem czy wykonam to wszystko za jednym razem np w Diagnostyce? Od razu bym w poniedziałek działała z tym. Sprawdzałam na stronie diagnostyki to niby ceny mi wszystko podało itd ale jak to ma wyglądać? Na pewno wszystko na czczo, tak stawiam 🤔
Bez problemu, po prostu kilka fiolek krwi pobiorą. -
-grupę krwi
-tsh
-glukozę
-morfologie
-mocz
-toksoplazmozę IgM, IgG
-CMV IgM, IgG
-VDRC
-HIV
-HBS Ag
Nie orientujecie się czasem czy wykonam to wszystko za jednym razem np w Diagnostyce? Od razu bym w poniedziałek działała z tym. Sprawdzałam na stronie diagnostyki to niby ceny mi wszystko podało itd ale jak to ma wyglądać? Na pewno wszystko na czczo, tak stawiam 🤔 -
Nosa wrote:Glukoza, tsh, morfologię i mocz na czczo, reszta nie jestem pewna, ale najlepiej za jednym zamachem 🙂
O super czyli wszystko oprócz oczywiście moczu z krwi robią? Glukoza też z krwi? Czyli tylko potrzebuje pojemniczek na mocz. -
nick nieaktualnymagdalena321 wrote:Kurczę dziewczyny mam do zrobienia:
-grupę krwi
-tsh
-glukozę
-morfologie
-mocz
-toksoplazmozę IgM, IgG
-CMV IgM, IgG
-VDRC
-HIV
-HBS Ag
Nie orientujecie się czasem czy wykonam to wszystko za jednym razem np w Diagnostyce? Od razu bym w poniedziałek działała z tym. Sprawdzałam na stronie diagnostyki to niby ceny mi wszystko podało itd ale jak to ma wyglądać? Na pewno wszystko na czczo, tak stawiam 🤔
Musisz być na czczo, żeby glukozę zbadać, a jak chcesz robić wszystko na raz, to innym badaniom też nie zaszkodzi Poza moczem wszystko inne bada się z krwi, pobierają koło 5 probówek przy jednym wkłuciu, śmieszny widok -
-grupę krwi
-tsh
-glukozę
-morfologie
-mocz
-toksoplazmozę IgM, IgG
-CMV IgM, IgG
-VDRC
-HIV
-HBS Ag