CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
kasssia wrote:W ADHD tak, jako pacjent 🤣
A wiecie ja teraz byłam na tej grupie o badaniach różnych genetycznych w ciąży (już się wypisałam żeby nie oszaleć) i tam się trafiały takie przypadki, które twierdziły, że lekarze kierują na badania Nipt żeby mieć z tego kasę, zamiast dawać skierowania na bezpłatne amnio na NFZ 😅 także tego.
W moim otoczeniu też obie koleżanki z zeszłego roku robiły. Ale jedna jest po in vitro a druga dowiedziała się o ciąży już w drugim trymestrze więc na Pappa już było za późno 😅
-
W sumie jak ktoś ma zaburzenia miesiączkowania to możliwe dowiedzieć się dopiero po jakimś czasie. Moja koleżanka z pcos skapnęła się, że jest w ciąży pod koniec 3 miesiąca, wcześniej myślała, że ma jelitowke jakąś długą. Dopiero jak lekarz zasugerował jej test, gdy poszła po zwolnienie, bo już nie mogła w pracy wytrzymać przez wymioty i mdłości, pomyślała, że to wgle może być ciąża. Brała tabletki. Do tej pory się z tego śmiejemy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2024, 19:08
-
Nineq wrote:Niedługo wszyscy będą znać płeć tylko nie ja 😅🥲
Spokojnie, ja dowiem się dopiero 2 stycznia 😊👩🏻 29 | 👨🏻 30
📆 12/2023 ➡️ Laparoskopia, udrożnienie jajowodu ✅
📆 04/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 6 tc 💔
📆 05/2024 ➡️ Ciąża biochemiczna 💔
📆 07/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 7 tc 💔
📆 10/2024 ➡️ Dwie kreseczki (10.10)… 🤞🏻
📆 10/2024 ➡️ Konsultacja u doktora P. Mamy nadzieję 🩷💙🩷
📆 01/2025 ➡️ 164 g zdrowego chłopca, zostań 🥹 💙💙💙
2025 r. będzie Nasz. 💙
-
Ale mnie przed chwilą coś zakłuło na środku brzucha, że się zlękłam przez chwilę. W ogóle dzisiaj albo mnie coś kłuło z lewej strony albo z prawej -coś jak jajniki. Powiedzcie, że mam nie panikować i że to macica się rozrasta..Czy w 2 trymestrze mogą się zacząć większe bóle brzucha i kłócia? Brzuch taki twardy się robi mam wrażenie
-
przygodami66 wrote:Ale mnie przed chwilą coś zakłuło na środku brzucha, że się zlękłam przez chwilę. W ogóle dzisiaj albo mnie coś kłuło z lewej strony albo z prawej -coś jak jajniki. Powiedzcie, że mam nie panikować i że to macica się rozrasta..Czy w 2 trymestrze mogą się zacząć większe bóle brzucha i kłócia? Brzuch taki twardy się robi mam wrażenie
Też miewam takie ukłucia. Nie biorę tego za nic poważnego, w końcu w środku dużo się dzieje. 🙂przygodami66 lubi tę wiadomość
👩🏻 29 | 👨🏻 30
📆 12/2023 ➡️ Laparoskopia, udrożnienie jajowodu ✅
📆 04/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 6 tc 💔
📆 05/2024 ➡️ Ciąża biochemiczna 💔
📆 07/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 7 tc 💔
📆 10/2024 ➡️ Dwie kreseczki (10.10)… 🤞🏻
📆 10/2024 ➡️ Konsultacja u doktora P. Mamy nadzieję 🩷💙🩷
📆 01/2025 ➡️ 164 g zdrowego chłopca, zostań 🥹 💙💙💙
2025 r. będzie Nasz. 💙
-
Elza1234 wrote:W drugim trymestrze? Jak?!
Ona ma faceta z Australii i często na zimę sobie robili 3 miesięcznego tripa po Azji + odwiedziny rodziny w Australii. I w podróży już była w ciąży, ale mdłości tłumaczyła azjatyckim jedzeniem a zmęczenie jet lagiem 🤣 więc nie oszczędzała się na początku ciąży, podróżowała po Tajlandii, Bali i Australii. No ale naszczęście wszystko ok i dziewczynka jest cała i zdrowa ♥️ dowiedziała się dopiero jak wrócili do PLWiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2024, 19:17
przygodami66, Elza1234, Lauraa, Alex_92 lubią tę wiadomość
-
Alex_92 wrote:Takie zalecenia 🙃 Lekarz sugerował, że z doświadczenia taki system się sprawdza u pacjentek. Zapytam się lekarza na kolejnej wizycie, bo nie ukrywam, że w takim trybie jest coraz ciężej. Chociaż powiem wam, że mimo tej ilości heparyny pobieranie krwi wcale nie idzie sprawniej. Panie potrafią się wbić i nic nie leci 🤷🏼♀️
A jeżeli mogę spytać to jakie masz powody do stosowania heparyny?
Jestem zdziwiona bo z zespołem większość osób ma 0.6, a tak zapobiegawczo lub czasem też z aps nawet 0.4Alex_92 lubi tę wiadomość
👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Letrox, hydroxychloroquine, acard
+ ⏸️ neoparin, encorton, duphaston, utrogestan
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm🍀
10/11 plamienia, IP, żyjemy🍀
18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min 🍀
5/12 11+4, CRL 5,4 wg USG 12+0 💗 158/min 🍀
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🍀🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏
-
przygodami66 wrote:Ale mnie przed chwilą coś zakłuło na środku brzucha, że się zlękłam przez chwilę. W ogóle dzisiaj albo mnie coś kłuło z lewej strony albo z prawej -coś jak jajniki. Powiedzcie, że mam nie panikować i że to macica się rozrasta..Czy w 2 trymestrze mogą się zacząć większe bóle brzucha i kłócia? Brzuch taki twardy się robi mam wrażenie
przygodami66 lubi tę wiadomość
♒👩33 l ❤♏🧑35 l
starania od 2018
2020 - poronienie zatrzymane (9 tc); 2020 - cb; 2021 - cp (jajnikowa); 2022 - cb
3xIUI - 2023 - cb
06.2024 - IVF
pobrano 10 kumulusów - 8 prawidłowych komórek - 3 zarodki, przebadane (2 x 4.1.1 i 1 x 4.2.2)
01.10.2024 - transfer (4.1.1.)
6 dpt cień cienia; 8 dpt beta: 93,50 (blada kreska); 10 dpt 226,00; 13 dpt 987,6; 18 dpt pęcherzyk w macicy ; 29 dpt CRL 7,2 mm i ❤; 11tc+6 CRL 52,1 mm i ❤ 171; 12tc+6 prenatalne - niskie ryzyka
-
przygodami66 wrote:Musimy się uzbroić w cierpliwość do połówkowych. Ja też bez nifty
Same here, myślę że skoro usg dobre i lekarz sugerował, że spoko. No i nie mam 30stki. To może nie jest to konieczność👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏
-
Ja codziennie coś mam a ten twardszy brzuch to też dziś popołudniu to chwilę posiedziałam taka zgarbiona pochylona nad stolikiem kawowym jak mnie zaczęło coś uciskać, wyprostowałam się na kanapie tak na pół leżąco oparłam o oparcie i brzuch mi tak się spiął taki twardy i kulka się taka zrobiła pod pępkiem i za chwilę puściłoprzygodami66 lubi tę wiadomość
-
kasssia wrote:W ADHD tak, jako pacjent 🤣
/QUOTE]
Okejjj. A jak brałaś leki było lepiej?
Gusia a temu dziecku od wątroby robiliście np kapilaroskopie? Ona ma.rozpoznane coś?
Bo pisałaś, że tenmplanwoany pobyt,że próbuje wątrobowe ale nie zapamiętałam żeby miała rozpoznanie -
Cel95 wrote:Same here, myślę że skoro usg dobre i lekarz sugerował, że spoko. No i nie mam 30stki. To może nie jest to konieczność
Lauraa, AgnieszkaW lubią tę wiadomość
-
magdalena321 wrote:Ja codziennie coś mam a ten twardszy brzuch to też dziś popołudniu to chwilę posiedziałam taka zgarbiona pochylona nad stolikiem kawowym jak mnie zaczęło coś uciskać, wyprostowałam się na kanapie tak na pół leżąco oparłam o oparcie i brzuch mi tak się spiął taki twardy i kulka się taka zrobiła pod pępkiem i za chwilę puściło
W sumie na logikę to kiedyś musi się to rozrosnąć- powoli jak jestem 14 plus 4 ale dzidzia jest starsza o 6 dni to już prawie byłoby na 16 tydzień.
Nie ma to jak pierwsza ciąża, wszystko nowe, nieznane i nie wiadomo później co jest ok a co nie. -
przygodami66 wrote:Ja mam 35 lat i jak sama statystyka wyszła, że ryzyka pośrednie to po USG i krwi już skoczyły na niskie. No u nas było zapytanie do lekarza i powiedział, że jak będzie coś nie tak z USG i krwi to zrobić nifty, a jak nie to nie robić. Przedyskutowane również z mężem, że robimy tak jak lekarz mówi i tak zostało. Jedynie ciekawość co do płci to czasem korci i korci hehe. Tak jak tu pisałyśmy każda z nas ma swoją decyzję, którą podjęła na podstawie przeżyć, historii, opini lekarza i przedyskutowania z drugą połówką.
No to też bezpiecznie w tym przypadku warto pamiętać, że krew może być sztucznie zawyzona przez wiek, ale jak spadło po korekcie to superprzygodami66 lubi tę wiadomość
👰🏻♀️29 👨💼32
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏
-
Karola na razie ma rozpoznanie choroba wątroby o nieustalonej przyczynie i właśnie jedzie na kompleks badań w przyszłym tygodniu, więc wtedy będziemy coś więcej wiedzieć. Wcześniej tylko robiliśmy próby, no ale to było już jakiś czas temu i trzeba bardziej przebadać, a przy okazji robimy testy alergiczne patch i z krwi
-
Ja też czasem czuje jakieś odczucia tu czy tam. Ale to od paru tygodni.👰🏻♀️29 👨💼32
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏
-
Gusia_ wrote:Karola na razie ma rozpoznanie choroba wątroby o nieustalonej przyczynie i właśnie jedzie na kompleks badań w przyszłym tygodniu, więc wtedy będziemy coś więcej wiedzieć. Wcześniej tylko robiliśmy próby, no ale to było już jakiś czas temu i trzeba bardziej przebadać, a przy okazji robimy testy alergiczne patch i z krwi
Może warto sprawdzić pasożyty, helicobacter itpGusia_ lubi tę wiadomość
👰🏻♀️29 👨💼32
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏
-
Nie, u niej wątroba po prostu przestaje okresowo pracować, to jest typowo problem z wątrobą u niej akurat na pewno, bo wtedy jest zażółcenie skóry, ma rumień wątrobowy i białe kupy między innymi. Ja myślałam, że to może być powiązane z jej alergią ale wg lekarzy to nie ma związku więc ma dwie diagnozy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2024, 20:11
-
U mnie wśród znajomych nie znam nikogo, kto by robil, ale też wszystkie psiapsie zachodziły w pierwsza ciążę przed 30 albo około, były zdrowe, wysportowane i wtedy sie po prostu nie myślało o potencjalnych problemach. U mnie 37 na karku, pełno schorzeń i problemów w zasadzie jakby się zastanowić człowiek powinien se odpuścić, ale się nie da 🙂
Byla kiedyś dyskusja o baby shower - ja bym chciała mieć. Wiem, że to taka nowa moda, ale mam przyjaciółki, które są dla mnie mega wsparciem, są młodsze dzieci nie mają i już mi zapowiedziały, że zorganizują. Od razu poczulam się trochę młodsza 🤣
Te napinanie brzucha i kłucia też mam sporadycznie, także to rytuał przejścia 🙂przygodami66 lubi tę wiadomość