CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Cel zaczynaj z wyprawką jak poczujesz, ze to juz. To jest indywidualna kwestia, kiedy zaczac takie zakupy. Ja jakies pierwsze rzeczy pamietam kupowałam po połówkowych, jak juz mielismy pewnosc co do płci. Teraz mam luz w temacie, bo mam pół domu i piwnicy w rzeczach po dzieciach, moja córka młodsza nie ma jeszcze nawet dwóch lat, wiec jestem na bieżąco, jeszcze nie zapomniałam kąpania w wanience i o laktatorze
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2024, 10:21
-
Gusia_ wrote:Cel zaczynaj z wyprawką jak poczujesz, ze to juz. To jest indywidualna kwestia, kiedy zaczac takie zakupy. Ja jakies pierwsze rzeczy pamietam kupowałam po połówkowych, jak juz mielismy pewnosc co do płci. Teraz mam luz w temacie, bo mam pół domu i piwnicy w rzeczach po dzieciach, moja córka młodsza nie ma jeszcze nawet dwóch lat, wiec jestem na bieżąco, jeszcze nie zapomniałam kąpania w wanience i o laktatorze
No ja właśnie myślę, żeby po tych polowkowych czyli po 20tc się zabrać powoli za zakupy.
A teraz po prostu zamiast myśleć negatywnie zrobić plan, pomyśleć sobie co jest potrzebne i ile na to trzeba mieć finansów, bo jednak łatwiej odłożyć w kilka miesięcy niż z 1 miesiąca wszystko zakupić
Ja nawet nie mam jednej skarpetki symbolicznej dziecięcej czy czegokolwiek, jedyne co mam to legginsy ciążowe 😅
Od nikogo nic nagle też nie dostanę po 20tc "odziedziczonego" po jakimś dziecku bo nie znam nikogo kto by miał dzieci. Także wszyscy będą musieli się zabrać za kupowanieWiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2024, 10:29
👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Letrox, hydroxychloroquine, acard
+ ⏸️ neoparin, encorton, duphaston, utrogestan
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm🍀
10/11 plamienia, IP, żyjemy🍀
18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min 🍀
5/12 11+4, CRL 5,4 wg USG 12+0 💗 158/min 🍀
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🍀🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏
-
Karola3xJ:D wrote:A i rozejrzalbym się za nebulizatorem . Ja mam dwa,jeden taki kombajn pneumatyczny a drugi taki mały,cichutki. Warto go mieć na stanie a nie kupować na ostatnią chwilę byle jaki. Tam jest trochę wiedzy teoretycznej do przerobienia
Ja też man i polecam. Mój ma wymienny filtr po inhalacji i muszę też zamawiać z wyprzedzeniem. Ale takim maluszkom robi się inhalacji? Musinjuz siedzieć dziecko raczej -
Ja w ogóle mam dni, że dalej w to wszystko niedowierzam. Ale nie mogę tak wiecznie się zachowywać więc pomyślałam, że akurat leniwym tempem ogarnę listę i budżet, a może też coś o dzieciach poczytam korzystając z 2 tyg wolnego w Święta👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏
-
Jezu dopiero jak Cel napisała tą listę to sobie uświadomiłam ile tego jest 😲 Niby za wcześnie żeby jeszcze kupować, ale z drugiej strony jakby człowiek miał to wszystko później kupić....To chyba musi najpierw wygrać na jakieś loterii 🤑
a w ogóle to połowę rzeczy o których piszecie musiałam googlować bo nawet nie wiem co jak wygląda 🙈przygodami66, Elza1234, eeemakarena, Alex_92, amoze lubią tę wiadomość
2cs 🤞
7dpo:
- Progesteron: 15,30 ng/ml
- Estradiol: 288 pg/ml
17.10.2024 ⏸️🍀
18.10.2024 - 16dpo: Beta 381,000 mIU/ml, Progesteron 33,40 ng/ml ✊
21.10.2024 - 19dpo: beta 1067,000 mIU/ml 🍀
29.10.2024 - CRL 2,8mm, widać cień serduszka 🥹
06.11.2024 - CRL 1,03cm małego żelka 🥹 pięknie bijące ❤️
20.11 - 22.11 - szpital, podejrzenie CMV, wynik negatywny 🙏
22.11 - 2,14cm żelka Haribo, 180 uderzeń❤️
17.12.2024 - prenatalne, prawie 7 cm uparciucha, wszystko ok, chłopczyk (?) 💙 🥹
06.02.2025 - połówkowe 🙏
👩 30s
🧑 34
🐶 3
A journey of a thousand miles begins with a single step...
-
Cel95 wrote:No ja właśnie myślę, żeby po tych polowkowych czyli po 20tc się zabrać powoli za zakupy.
A teraz po prostu zamiast myśleć negatywnie zrobić plan, pomyśleć sobie co jest potrzebne i ile na to trzeba mieć finansów, bo jednak łatwiej odłożyć w kilka miesięcy niż z 1 miesiąca wszystko zakupić
Ja nawet nie mam jednej skarpetki symbolicznej dziecięcej czy czegokolwiek, jedyne co mam to legginsy ciążowe 😅
Od nikogo nic nagle też nie dostanę po 20tc "odziedziczonego" po jakimś dziecku bo nie znam nikogo kto by miał dzieci. Także wszyscy będą musieli się zabrać za kupowanie
Niekoniecznie nie dostaniesz. Bo ja myślałam że nic nie " odziedziczę " a okazało się że często na lokalbyvh grupach oddawane są za darmo rzeczy dziecięce typu ubranka, łóżeczko jakaś koleżanka teściowej nam oddala itp. Ale wiadomo że musisz myśleć wcześniej. Ja też już te podstawowe rzeczy mam. Jedyne co to gabaryty typu wózek fotelik i komodę z przewijakiem będę ogarniać na pewno wcześniej. Bo na niektóre wózki się czeka... jeśli chce się nowe. A komodę chce uzywana bo i tak tylko na rok potrzebuje ( potem zrobimy pokój i będzie duza szafa) więc też fajnie wyhaczyc dobra ofertę a to może potrwać. Jz liczę że wózek i fotelik kupią teściowie i rodzice moi:p coś wspominali...
Ja myślę tak zacząć 7msc około. Żeby na spokojnie przejdzie co mam. Ubranka też misze popracować i poprasować. A to trwaWiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2024, 10:35
-
Cel95 wrote:Dziewczyny, dziękuję za komentarze i myślę, że fajną listę stworzymy 😊
Czytanie o opiece nad dziećmi i spisanie sobie listy można zacząć teraz 🤔. Bo w sumie czemu nie?
Chociażby kasę wtedy wiemy jaką należy odłożyć na ten cel.
Wiadomo, możemy się straszyć do końca i lecieć na zakupy w 40 tygodniu, ja się też boję itp, no ale nie wiem czy negatywne myslenie cos mi da dobrego i jednak za poleceniem lekarza staram sie myslec pozytywnie.
Zauważyłam też, że sporo osób na forum w stopce ma np dzieci urodzone bliżej 30 niż 40 tygodnia. Więc wtedy raczej się siedzi z wczesniakiem a nie lata po wyprawkę.
Same zakupy myślałam, że powoli się zaczyna tak w okolicach 20tc? Czy jak to u Was było/jak planujecie?
Zakładam, że zaczynając koło 20tc to człowiek skompletuje wszystko może w 30tc najwcześniej bo mam na myśli takie przygotowania raczej na luzie niż w biegu
Niepłodność odebrała mi wiele, ale już ciąży nie pozwolę sobie odebrać. Równie dobrze może się coś wydarzyć w dniu porodu. Nie mam żadnego wpływu na toprzygodami66, Cel95, Alex_92, amoze lubią tę wiadomość
-
Revolutionary wrote:Jezu dopiero jak Cel napisała tą listę to sobie uświadomiłam ile tego jest 😲 Niby za wcześnie żeby jeszcze kupować, ale z drugiej strony jakby człowiek miał to wszystko później kupić....To chyba musi najpierw wygrać na jakieś loterii 🤑
a w ogóle to połowę rzeczy o których piszecie musiałam googlować bo nawet nie wiem co jak wygląda 🙈
No napisała to na wyrost xD skopiowała właśnie ja też trochę doznałam szoku więc postanowiłam się tu odezwać i myślę, że finalnie uda się doświadczonym dziewczynom zrobić z tego sensowny plik👰🏻♀️29 👨💼32
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏
-
Cel ja też myślę, że to jest indywidualna sprawa. Nie możemy się tu non stop straszyć, bo to nic nie da tylko powoduje dodatkowy stres a i tak, każda z nas już jest zestresowana. Nigdy nic nie przewidzisz - można wyjść na drogę i coś się stać.
Ja zacznę w marcu a i tak nie wiem czy nie za późno jak nie wiem nic na temat dzieci 🫣 moja mama tak z moim bratem miała, że wyszła ze szpitala a tata dopiero łóżeczko składał. Ze mną już dwa miesiące przed kupili i złożyli. Jakby patrzeć, że ciąża donoszona jest po 37 tygodniu to aż 3 tygodnie przed. Moja mama rodziła nas dwa tygodnie przed. Niech każda robi jak chce.Cel95 lubi tę wiadomość
-
Myślę, że indywidualna kwestia kiedy zaczniemy kupować. Ja nie planuje wcześniej niż luty/marzec, a niektóre rzeczy (wózek) w ostatnim momencie, nie mam gdzie tego wszystkiego gromadzić już teraz.
Po połówkowych myślę, że pewnie kupię jakieś rzeczy, które wpadną mi w oko albo będą w promocji.
Wiem, że niektóre rzeczy chce kupić rodzina więc i z nimi będę musiała się porozumieć.Cel95, Alex_92, Flubbershy lubią tę wiadomość
-
Revolutionary wrote:Jezu dopiero jak Cel napisała tą listę to sobie uświadomiłam ile tego jest 😲 Niby za wcześnie żeby jeszcze kupować, ale z drugiej strony jakby człowiek miał to wszystko później kupić....To chyba musi najpierw wygrać na jakieś loterii 🤑
a w ogóle to połowę rzeczy o których piszecie musiałam googlować bo nawet nie wiem co jak wygląda 🙈
Haha
Dlatego przy 1szym dziecku rzeczywiście łatwiej szukać wcześniej. Bo dużo tego. A do tego np ubranka trzeba poprac i poprasować, pościele też, wybrać konkretne modele, a dużo tego jest do wyboru. Fotelik trzeba przymierzyć do auta, wózek zobaczyć wymiary cxy się mieści do bagażnika. Masa pierdół. A na końcówce ciąży wizyty potrafią być i codziennie. Ja yak miałam przynajmniej. A na pewno częściej niż co msc.
Jak dla mnie trzeba myśleć pozytywnie. A częścią pozytywnego myślenia jest dla mnie planowanie:)
Ja na dniach kupuje nianie elektryczna.
Kupiłam też już suszarkę elektryczna bo odwlekałam zakup a na black friday była dobra cenaWiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2024, 10:39
Cel95, przygodami66, Alex_92 lubią tę wiadomość
-
Elza1234 wrote:Ja planuje po połówkowych zacząć, czyli właśnie jakoś po 20 tc
Niepłodność odebrała mi wiele, ale już ciąży nie pozwolę sobie odebrać. Równie dobrze może się coś wydarzyć w dniu porodu. Nie mam żadnego wpływu na to
Dokładnie!!! To samo myślę Elza. Już cierpiałam. Płakałam półtora roku co chwila. Kapały mi łzy widząc dzieci obok w samolocie. Pękało mi serce widząc dzieci sąsiadów pod oknem i co chwila nowe wózki.
Na słuch diagnoz płakałam bo byłam pewna, że będzie ciężko zajść w ogóle w ciążę i nie powtórzyć kolejny raz sytuacji gdzie widzę tylko test który jaśnieje a nie ciemnieje.
Widząc dwie kreski bliżej mi było płaczu niż radości.. z obaw.
Nie chcę smęcić całą ciążę i myśleć negatywnie. To nic nie da, nie jest tak, że przesądni mają gwarancję czegokolwiek.
Mój lekarz jasno mi zakomunikował, że martwi się jedynie na ten moment o moją psychikę i że mam myśleć pozytywniej i mam zamiar spełnić to zalecenie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2024, 10:42
przygodami66, Elza1234, Alex_92, asiun, Flubbershy, Kkk77 lubią tę wiadomość
👰🏻♀️29 👨💼32
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏
-
Powiem wam dziewczyny że ja w 1szej ciazy ledwo zdążyłam. Bo zanim te meble poskładaliśmy, poprasowalam wszystko, wysyłam itp to masę czasu zajęło. Zaskoczyła mnie ilość badań i wizyt na końcówce ciąży. A do tego miałam rwę i leżałam dużo. Zaczęłam chyba w połowie 7msc i to już było na styk.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2024, 10:41
przygodami66 lubi tę wiadomość
-
Nineq wrote:Myślę, że indywidualna kwestia kiedy zaczniemy kupować. Ja nie planuje wcześniej niż luty/marzec, a niektóre rzeczy (wózek) w ostatnim momencie, nie mam gdzie tego wszystkiego gromadzić już teraz.
Po połówkowych myślę, że pewnie kupię jakieś rzeczy, które wpadną mi w oko albo będą w promocji.
Wiem, że niektóre rzeczy chce kupić rodzina więc i z nimi będę musiała się porozumieć.
Na niektóre czasem się czeka i 2 miesiące -
U nas jakieś dostawki czy wózek to mąż w ostatniej ciąży składał właśnie jak już byłam w szpitalu, też czasem bez sensu to ogarniać wcześniej, bo się kurzy, trzeba przykrywać itd. Polecam. Choć no wiadomo pewne rzeczy też trzeba jednak poprać wcześniej i przygotować
U mnie jedna córka z 37 tygodnia druga z 38 ja już lubię mieć wyprawkę ogarnięta i torbę do szpitala spakowana przed ciążą donoszonąWiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2024, 10:47
przygodami66 lubi tę wiadomość
-
Mnie trochę zabolał tekst mojej mamy: to że Ty się nie cieszysz, nie oznacza że ja nie mogę
I wtedy sobie uświadomiłam że ja nadal czekam na coś złego .. już np po odebraniu nifty, miałam złe myśli, że może dziecko i zdrowe, ale pewnie moje łożysko dało dupy i dziecko nie urosło albo już jest martwe
Czasem myślę że mam jakieś PTSD przez to wszystko co się działo przez te ponad 3 lata.. -
Dobry temat się rozwinął, u mnie też pierwsza ciąża więc taka lista się na pewno przyda.
Na razie nie myślę jeszcze o kupowaniu niczego, mam to szczęście że wokół pełno małych dzieci, w tym moj bratanek urodzony w październiku, więc sporo rzeczy już mam zapowiedziane że dostaniemy w spadku 😅 a i doradzić się będzie kogo.
Ja trochę się orientuję ale dla mojego męża rzeczy dziecięce to czarna magia, jak ostatnio wyskoczyła mu reklama łóżeczek i popatrzył na ceny to myślałam że mi chłop zemdleje 😂
Alex_92 lubi tę wiadomość
-
Gusia_ wrote:Elza może jakaś rozmowa z psychologiem? Jesli czujesz, że problem może być poważny, to zawsze warto zadbać o swój stan psychiczny
-
Gusia_ wrote:U nas jakieś dostawki czy wózek to mąż w ostatniej ciąży składał właśnie jak już byłam w szpitalu, też czasem bez sensu to ogarniać wcześniej, bo się kurzy, trzeba przykrywać itd. Polecam. Choć no wiadomo pewne rzeczy też trzeba jednak poprać wcześniej i przygotować
U mnie jedna córka z 37 tygodnia druga z 38 ja już lubię mieć wyprawkę ogarnięta i torbę do szpitala spakowana przed ciążą donoszoną
Wystarczy zerknąć na byle jaki temat np grudniowe mamy i widzę że dziewczyny tam mają wpisane porody od 34 do 40tc a osoby 39,40 to jest mniejszość, a nie większość👰🏻♀️29 👨💼32
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏