CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Weronka wrote:Uważam po prostu, że na pewne rzeczy nie mamy wpływu, ale pomimo to trzeba walczyć i cieszyć się tym co mamy.
Przez prawie 3 lata staraliśmy się z mężem bezskutecznie, nie widziałam na teście nawet cienia, aż nagle zaskoczyło i można powiedzieć, że pojawiała się u nas ciąża za ciążą, bo w sumie w ciągu 14 miesięcy mamy piątą ciążę. Śmieję się teraz, że płodni to my jesteśmy bardzo. 😅 Były straty i one bolały, oczywiście, po każdej potrzebowałam czasu żeby się podnieść. Ba, jak zobaczyłam dwie kreski w październiku byłam pewna, że to będzie kolejny klops, przecież miałam poumawiane wizyty u najlepszych specjalistów w kraju, którzy w końcu mieli wdrożyć skuteczne leczenie, zmieniałam pracę, byłam po rozmowach, zaczęłam studia, gdzie tu miejsce na ciążę…I co? Życie swoje. Docent Paśnik na wizycie jak już wiedzieliśmy o ciąży powiedział, że tą ciążę utrzymam. Zapytałam czemu niby tak uważa, że czemu niby za piątym razem miałoby się udać skoro nie wdrożyliśmy żadnego leczenia? Zaśmiał się, że mój organizm potrzebował czasu żeby nauczyć się być w ciąży. No i z tym żyję. Mój organizm nauczył się być w ciąży, mamy za sobą najgorsze tygodnie i wszystko jest w porządku. Najwidoczniej odrobił w końcu dobrze lekcje. 😄
Czy się nie boję? Boję, wiem, że na każdym etapie może się coś wydarzyć, nawet na porodówce. ALE, wiem, że na pewne rzeczy nie mam wpływu i co by nie było to po prostu wyjdę z tego silniejsza. Teraz dbam o siebie, stosuje do zaleceń lekarzy, staram się nie stresować, odpoczywać i być spokojną. Tyle mogę. I nawet jeśli coś złego się wydarzy, to nie będzie moja wina. Życie ma plan na każdego z nas i uważam, że pewne rzeczy przychodzą do nas w odpowiednim momencie. Wierzę, że dla każdej z nas tutaj to jest właśnie ten moment żeby zostać mamą po raz pierwszy albo po raz kolejny. I cieszmy się tym tu i teraz. Nie doszukujmy się niepotrzebnie złego. Jeśli złe ma przyjść, to przyjdzie, ale jeśli go nie ma to go nie szukajmy!
Ściskam ze swoją żabą ❤️
Podpisuje się pod tym 👏👏👏🧔👩 29l
👶2l
03.2023 cb
04.2023 II
05.2023 poronienie w 6tc (łyżeczkowanie w 9tc)
11.2023 cb
12.2023 II
01.2024 poronienie w 7tc (łyżeczkowanie w 9tc) (acard)
04.2024 badanie na trombofilie
mutacje Pai-1 hetero i MTHFR hetero
następna ciąża na acardzie i heparynie
17.10 II kreski✊️
28.10 pecherzyk w macicy
14.11 zarodek 1,24cm i ❤
4.12 CRL 3,89cm
12.12 prenatalne
23.12 kolejna wizyta
-
Dziewczyny mam do was pytanie odnośnie tętna dziecka. W czwartek kończę 15 tydzień dziś byłam u lekarza i dziecko tętno miało 135 uderzeń na minutę na prenatalnych w 12 tygodniu i 5 dniu serduszko biło 145 uderzeń na minutę prosze powiedzcie jak to wygląda u was czy wyglądało. Bardzo się martwię dlatego odzywam się do Was tutaj 😥
-
Cel95 wrote:Pięknie napisane Weronka i też wierzę, że nam się poukłada. Immunologicznie czasem ciało pamięta stan ciazy i lepiej chroni kolejną, nierzadko o tym czytałam.
Pamięta i się uczy. Docent określił to fachowo, ja mówię o tym po mojemu. 😅 Mówił także o tym, że czasami organizm musi zaakceptować naszego partnera i nie zawsze dzieje się to od razu. Najwidoczniej mój organizm dał mi czas do namysłu i w końcu stwierdził, że jak 6 lat z jełopem wytrzymałam, to ciul, niech już zostanie i wyklujemy coś z tego… 😂Cel95, Alex_92, Elza1234, Truuskaawka, eeemakarena, Revolutionary , Lauraa, KarolaKinga, amoze lubią tę wiadomość
👩🏻 29 | 👨🏻 30
📆 12/2023 ➡️ Laparoskopia, udrożnienie jajowodu ✅
📆 04/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 6 tc 💔
📆 05/2024 ➡️ Ciąża biochemiczna 💔
📆 07/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 7 tc 💔
📆 10/2024 ➡️ Dwie kreseczki (10.10)… 🤞🏻
📆 10/2024 ➡️ Konsultacja u doktora P. Mamy nadzieję 🩷💙🩷
📆 01/2025 ➡️ 164 g zdrowego chłopca, zostań 🥹 💙💙💙
2025 r. będzie Nasz. 💙
-
Ami31 wrote:Dziewczyny mam do was pytanie odnośnie tętna dziecka. W czwartek kończę 15 tydzień dziś byłam u lekarza i dziecko tętno miało 135 uderzeń na minutę na prenatalnych w 12 tygodniu i 5 dniu serduszko biło 145 uderzeń na minutę prosze powiedzcie jak to wygląda u was czy wyglądało. Bardzo się martwię dlatego odzywam się do Was tutaj 😥
Myślę, że to bardzo bardzo indywidualna sprawa.
Skupiłabym się na tym co ogółem lekarz mówił w czwartek
W internecie podają zakres 110-160
Ja miałam 158 na wizycie 168 na prenatalnych. Moje własne tetno na wizycie koło 100 a na prenatalnych to aż do 110-120 raz skoczyło:O na szczęście ciśnienie dobre
Także to może zależeć też od Twojego tetna.
Moje koło wizyt się podnosi pewnie z nerwów. W domu jak mierze też miewam koło 90-100 mimo że ciśnienie raczej niskie mam
Jakieś reelsy widziałam że niby poniżej 140 częściej mają chłopcy a powyżej dziewczyny, ile w tym prawdy to nie wiemWiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2024, 20:44
👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Letrox, hydroxychloroquine, acard
+ ⏸️ neoparin, encorton, duphaston, utrogestan
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm🍀
10/11 plamienia, IP, żyjemy🍀
18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min 🍀
5/12 11+4, CRL 5,4 wg USG 12+0 💗 158/min 🍀
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🍀🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏
-
Weronka wrote:Pamięta i się uczy. Docent określił to fachowo, ja mówię o tym po mojemu. 😅 Mówił także o tym, że czasami organizm musi zaakceptować naszego partnera i nie zawsze dzieje się to od razu. Najwidoczniej mój organizm dał mi czas do namysłu i w końcu stwierdził, że jak 6 lat z jełopem wytrzymałam, to ciul, niech już zostanie i wyklujemy coś z tego… 😂
My z mężem robiliśmy kiedyś cross match to pamiętam jaka była radość że go nie atakuje🤣 pomyślałam no dobra układzie immunologiczny, dajesz w dupe ale przynajmniej wiesz co dobre i limfocyty męża akceptujesz
Weronka lubi tę wiadomość
👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏
-
Weronka wrote:Pamięta i się uczy. Docent określił to fachowo, ja mówię o tym po mojemu. 😅 Mówił także o tym, że czasami organizm musi zaakceptować naszego partnera i nie zawsze dzieje się to od razu. Najwidoczniej mój organizm dał mi czas do namysłu i w końcu stwierdził, że jak 6 lat z jełopem wytrzymałam, to ciul, niech już zostanie i wyklujemy coś z tego… 😂
Weronka lubi tę wiadomość
-
Ami31 wrote:Dziewczyny mam do was pytanie odnośnie tętna dziecka. W czwartek kończę 15 tydzień dziś byłam u lekarza i dziecko tętno miało 135 uderzeń na minutę na prenatalnych w 12 tygodniu i 5 dniu serduszko biło 145 uderzeń na minutę prosze powiedzcie jak to wygląda u was czy wyglądało. Bardzo się martwię dlatego odzywam się do Was tutaj 😥
-
Na pewno tetno jest najwyższe koło 9-10tc u nas to było 180 prawie xD
Więc też spadło do okolic 160 no i dobrze bo ma być nieco niżej już w 12tc w tym zakresie 110-160
Dokopałam się do badan że to przewidywanie płci z tętna to mit i tam średnie tetno w 1 trymestrze dla chłopców i dziewczynek było koło 153 chyba.
Czyli pewnie część miała poniżej część powyżej bo to statystyka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2024, 20:50
👰🏻♀️29 👨💼32
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏
-
A czy lekarz powiedział, że jest to jakaś nieprawidłowość? U mnie na pierwszej wizycie tętno było ponad 170, na prenatalnych 151. To jakie jest tętno w danym momencie na pewno zależy od wielu czynników tak jak u dorosłego człowieka. Inne mamy śpiąc, inne w spoczynku, inne po wysiłku. Raz dzieci w brzuchu robią fikołki i tańczą breakdance a raz chillują. 😁👩🏻 29 | 👨🏻 30
📆 12/2023 ➡️ Laparoskopia, udrożnienie jajowodu ✅
📆 04/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 6 tc 💔
📆 05/2024 ➡️ Ciąża biochemiczna 💔
📆 07/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 7 tc 💔
📆 10/2024 ➡️ Dwie kreseczki (10.10)… 🤞🏻
📆 10/2024 ➡️ Konsultacja u doktora P. Mamy nadzieję 🩷💙🩷
📆 01/2025 ➡️ 164 g zdrowego chłopca, zostań 🥹 💙💙💙
2025 r. będzie Nasz. 💙
-
Cel95 wrote:Myślę, że to bardzo bardzo indywidualna sprawa.
Skupiłabym się na tym co ogółem lekarz mówił w czwartek
W internecie podają zakres 110-160
Ja miałam 158 na wizycie 168 na prenatalnych. Moje własne tetno na wizycie koło 100 a na prenatalnych to aż do 110-120 raz skoczyło:O na szczęście ciśnienie dobre
Także to może zależeć też od Twojego tetna.
Moje koło wizyt się podnosi pewnie z nerwów. W domu jak mierze też miewam koło 90-100 mimo że ciśnienie raczej niskie mam
Jakieś reelsy widziałam że niby poniżej 140 częściej mają chłopcy a powyżej dziewczyny, ile w tym prawdy to nie wiem
Ja ogólnie mam niższe ciśnienie teraz w ciąży, więc może to mieć związek z moim ciśnieniem, lecz lekarz stwierdził, że nie koniecznie.. Ja raczej się denerwuje wizytami dlatego niepokoi mnie niższe tętno dziecka zwłaszcza, że lekarz nie miał zbyt zadowolonej miny mówiąc mi, że jest niższe i gorsze niż ostatnio. -
eeemakarena wrote:Mam wrażenie, że co chwilę przychodzę tu z jakimś problemem
Dzisiaj z kolei, może nie ból brzucha, ale leząc na płasko na plecach zobaczyłam, że mam z prawej strony brzucha takie twardsze wybrzuszenie,widoczne gołym okiem.. . krewetek chyba jeszcze jest za mały, żeby tak wystawał. Którejś z Was też się tak zdarzyło ?
I już zaczęłam panikować, nie wytrwam do tej czwartkowej wizyty xD
Ami31 witaj ! Który tydzień ?
O tototo miałam wczoraj jak się położyłam już w łóżku, jakbym z jednej strony miała kamień - ale jak długo to nie wiem, bo zasnęłam xD a dzisiaj to raz coś z jednej strony mnie zaboli, raz z drugiej zakłuje i tak sobie myślę, że chyba lepiej to już było i trzeba się przyzwyczaić 🤣
Co do tętna to czytałam kiedyś, że o różnych porach dnia też się zmienia. U na początkowo było prawie 170, teraz utrzymuje się na ok 155 jak sobie czasem na detektorze zerknę i na wizytach też ok 160 jakoś. W sumie to też potwierdzenie, że chłopaki niekoniecznie mają niższe, chyba że nasz już na dzieńdobry postanowił być inny 😅 -
Cel95 wrote:Na pewno tetno jest najwyższe koło 9-10tc u nas to było 180 prawie xD
Więc też spadło do okolic 160 no i dobrze bo ma być nieco niżej już w 12tc w tym zakresie 110-160
Dokopałam się do badan że to przewidywanie płci z tętna to mit i tam średnie tetno w 1 trymestrze dla chłopców i dziewczynek było koło 153 chyba.
Czyli pewnie część miała poniżej część powyżej bo to statystyka.
Oooo proszę szalało maleństwo w brzuchu u mamy 😍.
Lekarz mówił ci, że powinno być niższe po 12 tc ??
Nigdy się nie zastanawiałam nad tym czy tętno ma związek z płcią dziecka 🙂. -
Weronka wrote:A czy lekarz powiedział, że jest to jakaś nieprawidłowość? U mnie na pierwszej wizycie tętno było ponad 170, na prenatalnych 151. To jakie jest tętno w danym momencie na pewno zależy od wielu czynników tak jak u dorosłego człowieka. Inne mamy śpiąc, inne w spoczynku, inne po wysiłku. Raz dzieci w brzuchu robią fikołki i tańczą breakdance a raz chillują. 😁
-
Karola3xJ:D wrote:Ja co wizytę to niższe tętno. Ze 160 zrobiło się 130 ale co w związku z tym?
amoze lubi tę wiadomość
-
Zrobilam dzisiaj drugi najazd na h&m bo mi się karta podarunkowa kończyła. Nakupilam małych ubranek 🥰 Tych większych też dla syna ale te małe dla dziewczynek są takie słodkie. Wyłapalam różową wełnianą czapkę i rękawiczki na następną zimę za grosze i się tym jaram.
Cel95, eeemakarena, kasssia, Kindziukowa, Lauraa, KarolaKinga, amoze, Alex_92 lubią tę wiadomość
-
Jeszcze jedno pytanko mam jak jesteście tak miłe i mi odpowiadacie na nurtujące pytania. Mianowicie chodzi mi o różnice między wielkością dziecka dziś z pomiaru wyszło, że jest wielkością jak w 15 tygodniu i 4 dniu a wiek ciąży z miesiączki to 14 tydzień i 5 dni czy macie takie rozbieżności ?? 🙂😘
-
Ami31 wrote:Nie drążę tylko się martwię. Nie musisz odpowiadać, jeśli to taki problem dziewczyno 🙂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2024, 21:21