X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Nineq Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podziwiam te, które planują L4 w maju. Ja nie wysiedzę w pracy 8h, już teraz jest ciężko. Zresztą nawet nie chcę, bo zarabiam marnie i mi nie zależy 😜
    Zaświadczenia nie dawałam, szef wie od 13tc, nie mają problemu ze spóźnieniami przez wizyty, ale to taka firma. Zresztą... są mili, bo chcą żebym jak najdłużej pracowała.

💔28/03/2024

⏸️30/09/2024 🥹🙏🌈

💙🥰

preg.png
  • przygodami66 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Też mam właśnie rozkminy, czy młoda będzie spokojna po mnie, czy adhd po tacie
    Jak się urodzi to sobie zdamy relacje czy wdała się po mamie czy po tacie 🫣 chociaż jak ostatnio widziałam na USG jak się kręci i macha stopami, że nie dało jej się tej stopy zmierzyć to zwątpiłam, że jest po mnie 🤣
    Mam też wrażenie na każdym USG, że dzieci mają już w brzuchu jakieś etapy rozwoju np ktoś tu pisał o przykładaniu rączki do głowy i u mnie też tak było, był czas, że dziecko było mega spokojne, albo jak ostatnio ziewała na USG lub jeszcze wcześniej przykładała rączki do buzi. Ktoś tu też pisał o czkawce tzn połykaniu płynu..ta natura jest niesamowita

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia, 15:32

Elza1234, Alex_92 lubią tę wiadomość

• Cel95 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasza córeczka już na pierwszych prenatalnych ssała kciuka w brzuszku. Urocze to bardzo 😊

przygodami66 lubi tę wiadomość

👰🏻‍♀️29 👨‍💼32

Starania od '23, cb marzec -> przerwa ponad rok, wznowienie 06'24 2cs cb..

Pogłębiona diagnostyka po pierwszej cb:
    - APS 3+ i Sjörgen (brak objawów, wyniki przeciwciał lepsze)
    - allo mlr, cross match, wymazy ok; kir Bx (1 impl.)
    - celowana suplementacja, ładne amh
    - hashimoto w remisji, h.pyroli leczone 1,5msc naturalnie
    - stale letrox,hydroxychloroquina, acard
    - wyniki nasienia ok (ładna fragmentacja 12%, morfo 4%); problemy ze stawami u męża od 08'24

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm🍀
    10/11 plamienia, IP, żyjemy🍀
    18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min 🍀
    5/12 11+4, CRL 5,4 wg USG 12+0 💗 158/min 🍀
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🍀🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    II prenatalne 3.02 🍀🙏

preg.png
  • przygodami66 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cel95 wrote:
    Nasza córeczka już na pierwszych prenatalnych ssała kciuka w brzuszku. Urocze to bardzo 😊
    No no, to też u mnie było na tych pierwszych i jeszcze dziecię było spokojne

• Nineq Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cel95 wrote:
    U mnie na jednym zdjęciu 3D w 13tc wygląda jakby ssało kciuka właśnie 😅moja siostra była zachwycona, że takie małe, a taki odruch.

przygodami66 lubi tę wiadomość

💔28/03/2024

⏸️30/09/2024 🥹🙏🌈

💙🥰

preg.png
  • HejAnku🌸 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja musiałam donieść zaświadczenie bo mi źle wystawili L4 w szpitalu 😂 próbowałam to odkręcić ale w szpitalu mnie zbywali i szybciej załatwiłam to u swojego lekarza

Ja planuję pracować do połowy kwietnia ale już zaliczyłam kilka L4 xD no ale u mnie to też praca może być i z biurka i z łóżka. Płacą dobrze, fajne premię od sprzedaży wpadają no i głowę mogę sobie zająć

Cel95 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cóż, ja planuje pracować właściwie do końca 😅 no ale na swoim tak jest, nie ma się wyboru :) Nie wiem jak to jest być na zwolnieniu i mieć macierzyński mimo, że mam dwójkę dzieci 🤷‍♀️

U nas dzidziuś na każdym usg był bardzo spokojny. Na pierwszych prenatalnych też, lekarz mówił, że super może wszystko dzięki temu zbadać i bardzo sprawnie poszło. Ale okaże się jak już ruchy zaczną być regularne i mocniejsze. U mnie było tak, że starsza córka mniej się ruszała i była w brzuchu spokojniejsza i jest bardzo spokojnym dzieckiem. A druga ruszała się jak szalona, budziła mnie w nocy, w ogóle mnie nie zdziwiło że się urodziła zaplątana w pępowinę bo naprawdę szalała w tym brzuchu i jest na codzień żywiołem ☺️ także pewne cechy dziecka czuć już w ciąży

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia, 16:22

przygodami66, Alex_92 lubią tę wiadomość

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka
    😢 03.2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • HejAnku🌸 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja marzę o tym żeby sobie pooglądać małą i chyba jutro pocisnę o to ginke. Każda moja wizyta krąży wokół krwiaka… serduszko bije, szybki pomiar, wszystko ok i kolejne 10 min analizowania krwiaka. Cieszę się, że mam go pod kontrolą ale w ogóle nie patrzę na te wizyty jak na coś super, że zobaczę małą tylko że znowu usłyszę jakieś złe informacje.

Już mnie zaczyna pobolewać brzuch na to co jutro usłyszę. Ale no trudno, nic nie mogę zrobić więc staram się zająć głowę i tyle, trzeba przetrwać.

preg.png
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia czyli co? Rodzisz i na 8h do kompa? Serio nie masz nic macierzyńskiego?

• amoze Przyjaciółka

Wysłany: 6 stycznia, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do TSH u mnie też z wizyty na wizytę, czyli średnio co miesiąc kontrola plus FT3 i FT4, od początku ciąży dawka leku zwiększona była już 3 razy. W grudniu TSH było na poziomie 0,6 i lekadz powiedział, że byłoby dobrze, gdyby cały czas takie się utrzymywało. Aktualnie letrox 150mcg.

👱‍♀️ 29 🧔 34
    7 lat starań
    - 19/09 transfer ET blastki 3AA i jeden ❄️ 3AA cierpliwie czeka ❤️
    - 25/09 pierwsze upragnione II kreseczki ❤️❤️
    - 27/09 beta 119,54 | 29/09 beta 360,43 | 01/10 beta 776,78
    - 30/10 USG 2,1cm naszego człowieka i 177 uderzeń serduszka/min
    - 28/11 USG PRENATALNE - 6,5cm bobo, serduszko 155/min i.... wielkie kopniaczki
    - 03/12 - 8cm Pannicy! 🩷🩷
    - 04/12 NIFTY 🎉 czekamy na Anielkę 👶
    27/12 - 195g maleństwa 😍
    CUDZIE TRWAJ! ❤️

preg.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola3xJ:D wrote:
    Gusia czyli co? Rodzisz i na 8h do kompa? Serio nie masz nic macierzyńskiego?
    Mając swoją działalność nie ma macierzyńskiego, tak jak mamy na etacie :/
    Nie pracujesz - nie zarabiasz nic

Cel95 lubi tę wiadomość

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer 11.10.2024
    10 dpt beta 448 🥹
    14 dpt beta 2396 🥳🥹❤️
    20 dpt zarodek z akcja serca ❤️‍🔥
    35 dpt 1.73 cm człowieczka

preg.png
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    No to rozumiem ale serio z porodówki wracacie i siadacie na 8 h do roboty?

• Cel95 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś

Moja kosmetyczka zrobiła sobie przerwę na miesiąc a potem wróciła w lekko krótszym wymiarze. Mówiła że dużo nie zarobi ale też chce mieć czas z dzieckiem, zachować miejsce które wynajmuje i klientki.

Pewnie zależy jaka działalność :p i czy klienci poczekają ten miesiąc, w kwestii zabiegów kosmetycznych myślę że spoko gorzej jak jest coś co trzeba robić częściej niż raz w miesiącu

👰🏻‍♀️29 👨‍💼32

Starania od '23, cb marzec -> przerwa ponad rok, wznowienie 06'24 2cs cb..

Pogłębiona diagnostyka po pierwszej cb:
    - APS 3+ i Sjörgen (brak objawów, wyniki przeciwciał lepsze)
    - allo mlr, cross match, wymazy ok; kir Bx (1 impl.)
    - celowana suplementacja, ładne amh
    - hashimoto w remisji, h.pyroli leczone 1,5msc naturalnie
    - stale letrox,hydroxychloroquina, acard
    - wyniki nasienia ok (ładna fragmentacja 12%, morfo 4%); problemy ze stawami u męża od 08'24

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm🍀
    10/11 plamienia, IP, żyjemy🍀
    18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min 🍀
    5/12 11+4, CRL 5,4 wg USG 12+0 💗 158/min 🍀
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🍀🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    II prenatalne 3.02 🍀🙏

preg.png
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wiecie że w UK jest takiś chory przepis że zaraz po porodzie kobieta musi wrócić na chwilę do pracy? 😅😅

preg.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam etat, więc się nie wypowiem. Nie wiem co bym zrobiła mając swoją firmę :)

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer 11.10.2024
    10 dpt beta 448 🥹
    14 dpt beta 2396 🥳🥹❤️

preg.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasssia wrote:
    A wiecie że w UK jest takiś chory przepis że zaraz po porodzie kobieta musi wrócić na chwilę do pracy? 😅😅
    Ogólnie na zachodzie czy w usa to macierzyńskie to są jakieś tygodnie/maks 3 miesiące i albo do roboty albo nie zarabiasz. U nas z tym rokiem i tak nie jest źle, naprawdę. Choć każda wolałaby móc być te 3 lata do czasu przedszkola.
    No ale ja wiem, że z jednej wypłaty nie damy rady, nie mam tu żadnej pomocy, bo moi teściowie nie żyją, a rodzice sa 2 h od nas i pracują. Na nianie nas nie stać, więc zostaje nam tylko żłobek, choć pewnie serce mi pęknie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia, 17:00

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer 11.10.2024
    10 dpt beta 448 🥹
    14 dpt beta 2396 🥳🥹❤️

preg.png
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:

Ale kurcze, przecież płacicie składki do Zusu, to nie należy się nic z tytułu ubezpieczenia? Pamiętam opowieść teściowej o sąsiadce architekt, która specjalnie sobie delikatnie zawyżała zarobki, żeby mieć lepszy macierzyński. Ale to też może zależy jaki jest typ działalności?

preg.png
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Ogólnie na zachodzie czy w usa to macierzyńskie to są jakieś tygodnie/maks 3 miesiące i albo do roboty albo nie zarabiasz. U nas z tym rokiem i tak nie jest źle, naprawdę. Choć każda wolałaby móc być te 3 lata do czasu przedszkola.
    No ale ja wiem, że z jednej wypłaty nie damy rady, nie mam tu żadnej pomocy, bo moi teściowie nie żyją, a rodzice sa 2 h od nas i pracują. Na nianie nas nie stać, więc zostaje nam tylko żłobek, choć pewnie serce mi pęknie

No tak, ale i tak opcja wychowawczego jest spoko na tle innych krajów, gdzie nie ma zupełnie alternatywy. Właśnie UK pod tym względem jest chyba najgorsze w Europie. Moją znajoma z pracy mówiła, że nie mogą się teraz zdecydować na drugie dziecko, bo w Londynie żłobki są tak drogie że nie będzie ich stać na płacenie za dwójkę dzieci. A publicznych nie tam nie ma, z tego co ona mówiła.

preg.png
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nineq wrote:
    Podziwiam te, które planują L4 w maju. Ja nie wysiedzę w pracy 8h, już teraz jest ciężko. Zresztą nawet nie chcę, bo zarabiam marnie i mi nie zależy 😜
    Zaświadczenia nie dawałam, szef wie od 13tc, nie mają problemu ze spóźnieniami przez wizyty, ale to taka firma. Zresztą... są mili, bo chcą żebym jak najdłużej pracowała.

Ja chyba pójdę od lutego teraz. I tak co chwile mam infekcje a przy drugim dziecku też się tak nie wypocznie po pracy. Niby córka jest grzeczna, mąż też sie opiekuje itp ale czasem bym poszła np spać a nie moge:)

• Elza1234 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasssia wrote:
    Ale kurcze, przecież płacicie składki do Zusu, to nie należy się nic z tytułu ubezpieczenia? Pamiętam opowieść teściowej o sąsiadce architekt, która specjalnie sobie delikatnie zawyżała zarobki, żeby mieć lepszy macierzyński. Ale to też może zależy jaki jest typ działalności?
    Ja nie wiem naprawdę jak to wygląda dokładnie
    Ja etaciara jestem, nie wiem jak to dokładnie wygląda.

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer 11.10.2024
    10 dpt beta 448 🥹
    14 dpt beta 2396 🥳🥹❤️

preg.png
‹‹ 533 534 535 536 537 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ