X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to chyba wiosna zadzwonię do żłobka i zapytam kiedy zapisać dziecko, żeby nie było 2000 na liście rezerwowych 😅🙈

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer 11.10.2024
    10 dpt beta 448 🥹
    14 dpt beta 2396 🥳🥹❤️
    20 dpt zarodek z akcja serca ❤️‍🔥
    35 dpt 1.73 cm człowieczka

preg.png
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasssia wrote:
    A racja, szkoła dużo wcześniej. Przypomniałaś mi :) byłam au pair w UK też i z tego co kojarzę to ta szkoła na początku to bardziej takie przedszkole, dopiero zaczynają się uczyć liter itd.
    Akurat te dzieci które ja znam to normalnie wracały do domu z plecakiem ,w mundurku i otwierały książkę i czytały i pisały. Do tej pory słyszę w uszach to dziecięce "a dog in the fog".
    CZTEROLATKI!
    Elza1234 myśmy za żłobek miejski bez dofinasowań płacili z 500 zł. Ze wszystkim .
    Akurat jak młody go skończył to weszły jakieś dofinansowania i nagle pobyt zaczął kosztować 1000 zł. A jedli to samo co wcześniej, chińskiego ich też nie zaczęli nagle uczyć.

• Gusia_ Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia już nie ma RKO. Aktywny rodzic to zastąpiło. Ale możesz zmienić w trakcie jak masz RKO a bardziej ci się opłaca aktywny rodzic lub aktywnie w żłobku :) No i to też obowiązuje od roku do 3 lat dziecka. My pobieramy na młodszą :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia, 17:49

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka
    😢 03.2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto

Wysłany: 6 stycznia, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Ja to chyba wiosna zadzwonię do żłobka i zapytam kiedy zapisać dziecko, żeby nie było 2000 na liście rezerwowych 😅🙈
    Ja zapisuje jak sie urodzi. Syn urodził się w czerwcu i jeszcze w czerwcu jechałam go zapisać.

• Cel95 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli dziecko może być w domu, załóżmy Mama lub Teściowie pomagają mi w czasie pracy, nikt z nich na pewno nie będzie chciał pieniędzy bo ich zwyczajnie nie potrzebują, i mam 1500zl świadczenia o ile ja i mąż jesteśmy na uop?

Plus do tego 800 plus?

No to nawet sporo tego :P grunt tylko żeby Mąż coś znalazł na to uop a nie inny typ umowy

My byśmy chcieli jakoś ogarnąć życie bez żłobka, ale zobaczymy na ile to realne. I jak będzie u mnie w pracy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia, 17:57

👰🏻‍♀️29 👨‍💼32

Starania od '23, cb marzec -> przerwa ponad rok, wznowienie 06'24 2cs cb..

Pogłębiona diagnostyka po pierwszej cb:
    - APS 3+ i Sjörgen (brak objawów, wyniki przeciwciał lepsze)
    - allo mlr, cross match, wymazy ok; kir Bx (1 impl.)
    - celowana suplementacja, ładne amh
    - hashimoto w remisji, h.pyroli leczone 1,5msc naturalnie
    - stale letrox,hydroxychloroquina, acard
    - wyniki nasienia ok (ładna fragmentacja 12%, morfo 4%); problemy ze stawami u męża od 08'24

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm🍀
    10/11 plamienia, IP, żyjemy🍀
    18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min 🍀
    5/12 11+4, CRL 5,4 wg USG 12+0 💗 158/min 🍀
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🍀🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    II prenatalne 3.02 🍀🙏

preg.png
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Ale u nas z tego co kojarzę te 1.5 tys możesz dać na nianię też czy np zapłacić babci
    Tylko weź nianię za 1.5 tys ;) chyba na tydzień ..

Rzeczywiście. Możliwe że zmienili zasady. W każdym razie w okolicy jest tylko kilka prywatnych żłobkow I ceny wiem że poszły w górę o ok 1000

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia, 18:00

Wysłany: 6 stycznia, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cel95 wrote:
    Czyli dziecko może być w domu, załóżmy Mama lub Teściowie pomagają mi w czasie pracy, nikt z nich na pewno nie będzie chciał pieniędzy bo ich zwyczajnie nie potrzebują, i mam 1500zl świadczenia o ile ja i mąż jesteśmy na uop?

Plus do tego 800 plus?

No to nawet sporo tego :P grunt tylko żeby Mąż coś znalazł na to uop a nie inny typ umowy

My byśmy chcieli jakoś ogarnąć życie bez żłobka, ale zobaczymy na ile to realne. I jak będzie u mnie w pracy.
    Ale.to jest wszystko o kant dupy potłuc. Nie wiem pp co takie programy robią. Powinny być żłobki za jakąś małą kwotę albo np dwa lata macierzyńskiego za jakąś okrojoną kwotę. A teraz to jakieś takie ciulstwa porobili

asiun lubi tę wiadomość

• Luna30 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola3xJ:D wrote:
    Ale.to jest wszystko o kant dupy potłuc. Nie wiem pp co takie programy robią. Powinny być żłobki za jakąś małą kwotę albo np dwa lata macierzyńskiego za jakąś okrojoną kwotę. A teraz to jakieś takie ciulstwa porobili

Nie wiem jak powinno być ale fakt jest ze i tak poszły po prostu ceny w górę i ledwo co rodzic to odczuje. W zlobku 2500 plus wyżywienie już jest

• Elza1234 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cel95 wrote:

Plus do tego 800 plus?

Musicie to dziecko oddać do żłobka lub mieć tą nianię/babcie do opieki i pracować
    Luna - wg googli niania też wchodzi to jak tak czytam

Luna30 lubi tę wiadomość

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer 11.10.2024
    10 dpt beta 448 🥹
    14 dpt beta 2396 🥳🥹❤️

preg.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna30 wrote:
    Nie wiem jak powinno być ale fakt jest ze i tak poszły po prostu ceny w górę i ledwo co rodzic to odczuje. W zlobku 2500 plus wyżywienie już jest
    Dla mnie to oni przy tej ustawie to powinni podkreślić że placówki nie mogą podnieść cen o te 1.5 tys..
    bo to było do przewidzenia, że tak zrobią.
    Ale tak czy siak - zapłacenie tysiąca do żłobka a 4/6 tys niani to dla mnie wielka różnica. Więc nie mam wyjścia

Cel95, Luna30 lubią tę wiadomość

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer 11.10.2024
    10 dpt beta 448 🥹
    14 dpt beta 2396 🥳🥹❤️

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojego męża brat pobiera aktywny rodzic i zostawiają dziecko babci - mamie jego żony :) żeby mieć 1500 musisz albo mieć dziecko w żłobku albo oboje rodzice muszą być na umowach o pracę, więc np. mnie to nie obejmuje 😅 nawet jakbym chciała dać dziecko do żłobka to w gminie nie ma nawet i prywatnego

Cel tak, ale aktywny rodzic jest po roku życia dziecka wypłacany :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia, 18:08

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka

Hashimoto
  • amoze Przyjaciółka

Wysłany: 6 stycznia, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 są różne warianty macierzyńskiego na własnej działalności, ja zapamiętałam tylko ten dotyczący 20 tygodni.

Ale Google mówi tak:

W 81,5% wysokości przez cały rok lub 100% zasiłku przez pierwsze 20 tygodni, a następnie 70% przez kolejne 32 tygodnie.

Więc tak czy siak wychodzi cały rok macierzyńskiego, sory za być może wprowadzenie w błąd, ale tak jak wspomniałam zacznę się tym interesować przed porodem.

Co do wypłacania kasy przez ZUS na działalności to ja płacę/płaciłam bardzo duże sumy miesięczne na ubezpieczenie, mam pod sobą jeszcze pracowników, więc mi się to po prostu opłaca i nie narzekam, ale też było to podyktowane tym, że prawie cały zeszły rok miałam specjalnie większe zusy do zapłaty żeby teraz mieć większe wypłaty na zwolnieniu.
    Trzeba było trochę pokombinować, a że księgowa ogarnięta kobita to dało radę :)

Elza1234 lubi tę wiadomość

👱‍♀️ 29 🧔 34
    7 lat starań
    - 19/09 transfer ET blastki 3AA i jeden ❄️ 3AA cierpliwie czeka ❤️
    - 25/09 pierwsze upragnione II kreseczki ❤️❤️
    - 27/09 beta 119,54 | 29/09 beta 360,43 | 01/10 beta 776,78
    - 30/10 USG 2,1cm naszego człowieka i 177 uderzeń serduszka/min
    - 28/11 USG PRENATALNE - 6,5cm bobo, serduszko 155/min i.... wielkie kopniaczki
    - 03/12 - 8cm Pannicy! 🩷🩷
    - 04/12 NIFTY 🎉 czekamy na Anielkę 👶
    27/12 - 195g maleństwa 😍
    CUDZIE TRWAJ! ❤️

preg.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amoze wrote:
    Elza1234 są różne warianty macierzyńskiego na własnej działalności, ja zapamiętałam tylko ten dotyczący 20 tygodni.

Ale Google mówi tak:

W 81,5% wysokości przez cały rok lub 100% zasiłku przez pierwsze 20 tygodni, a następnie 70% przez kolejne 32 tygodnie.

Więc tak czy siak wychodzi cały rok macierzyńskiego, sory za być może wprowadzenie w błąd, ale tak jak wspomniałam zacznę się tym interesować przed porodem.

Co do wypłacania kasy przez ZUS na działalności to ja płacę/płaciłam bardzo duże sumy miesięczne na ubezpieczenie, mam pod sobą jeszcze pracowników, więc mi się to po prostu opłaca i nie narzekam, ale też było to podyktowane tym, że prawie cały zeszły rok miałam specjalnie większe zusy do zapłaty żeby teraz mieć większe wypłaty na zwolnieniu.
    Trzeba było trochę pokombinować, a że księgowa ogarnięta kobita to dało radę :)
    Bardzo możliwe, że ta moja znajoma miała ten najniższy możliwy ZUS więc jej mały guzik wyliczyło później :)

amoze lubi tę wiadomość

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer 11.10.2024
    10 dpt beta 448 🥹
    14 dpt beta 2396 🥳🥹❤️

preg.png
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cel95 wrote:

Plus do tego 800 plus?

Chyba nawet może być na dg. Z tego co czytam. O ile masz chętne babcie. Nasze nie sa chętne i nie znam nikogo u kogo by chciały pomagać w opiece nad maluchem. Inne czasy

• Cel95 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem wiem, że po roku.

Na macierzyńskim to te 81.5% zasiłku wychodzą sporo gorzej od wypłaty więc chociaż po roku człowiek oby nadrobił

Nie mamy źle w Polsce, chociaż nie ma rozwiązań idealnych

Podnoszenie cen za żłobki uważam za mega słabe w tej sytuacji

My tak sobie planujemy, że uda się bez żłobka ale wiadomo ciężko ocenić teraz. Jak trzeba to trzeba i Elza na pewno odbierając dziecko ze żłobka będziesz mieć wielkiego banana na ustach. Żłobki teraz też na pewno są lepsze i nie raz czytam, że dzieci się tam dobrze bawią.

👰🏻‍♀️29 👨‍💼32

- wyniki nasienia ok (ładna fragmentacja 12%, morfo 4%); problemy ze stawami u męża od 08'24

Wznowienie starań 09'24
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    II prenatalne 3.02 🍀🙏

preg.png
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Dla mnie to oni przy tej ustawie to powinni podkreślić że placówki nie mogą podnieść cen o te 1.5 tys..
    bo to było do przewidzenia, że tak zrobią.
    Ale tak czy siak - zapłacenie tysiąca do żłobka a 4/6 tys niani to dla mnie wielka różnica. Więc nie mam wyjścia

Ja mam dwa problemy z niania: 1. Chciałabym żeby moje dziecko miało kontakt z innymi dziećmi i też się uodparnialo więc idealnie byłoby np dwójką lub trójka dzieci z 1 niania ale takiej opcji raczej nie ma 2. Nie znam nikogo zaufanego a bardzo troznie może byc

• Cel95 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna30 wrote:
    Chyba nawet może być na dg. Z tego co czytam. O ile masz chętne babcie. Nasze nie sa chętne i nie znam nikogo u kogo by chciały pomagać w opiece nad maluchem. Inne czasy

U nas wszyscy się zadeklarowali na pomoc w opiece ale po 6-12msc bo nie czują się na siłach z maluszkiem. Nie maja juz dawno 50 lat...Ale to nie jest konieczne bo mam zamiar rok być na macierzyńskim.

Chociaż wiadomo - wyjdzie w praniu jak pisałam, bo zakładam, że z pracą będzie podobnie i że rano jakoś dam radę z dzieckiem się ogarnąć. A to się okaże.

👰🏻‍♀️29 👨‍💼32

Wznowienie starań 09'24
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    II prenatalne 3.02 🍀🙏

preg.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jako dziecko miałam nianie to moja Mama była trochę zazdrosna o nasz kontakt i spędzany czas, a i tak była ze mną 1.5 roku w domu co kosztowało ją utratę super prestiżowej pracy. Inne czasy i wtedy kobiety szły na 3msc macierzyńskiego.

Oczywiście tej niani nie pamiętam, potem przedszkole mialam bliziutko, ale miałam jeszcze jedna w podstawówce to było z nią całkiem fajnie. Miała rybki i kota. Spoko wspomnienie :P

Teraz z tego co piszecie niania ma lepsze zarobki niż niejedna osoba na etacie więc to chyba najbardziej kosztowna opcja

👰🏻‍♀️29 👨‍💼32

Wznowienie starań 09'24
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    II prenatalne 3.02 🍀🙏

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cel z noworodkiem to można rano się ogarnąć ale z takim dzieckiem co poznaje, ucieka, je, to siku, to kupa, nie da się pracować. Moja córka ma niespełna 2 lata a ma tak szalone pomysły, że po prostu no nie. Nawet nie próbuje włączać komputera bo wiem, że albo coś zrobi sobie albo zdemoluje mi dom 🙃 nawet jak starsza była po roczku, a ona była spokojna, nie dało się przy niej pracować, bo takie dzieci niedługo bawią się same. No chyba, że trafi ci się egzemplarz co będzie miał bardzo długie drzemki. Moje dzieci nie miały. Nieraz włączyłam komputer i była pobudka, więc teraz pracuje po pracy męża, popołudniami :)

Powiem Wam, cieszę się, że my już mamy jakoś opiekę nad dziećmi i pracę ogarnięta i nie trzeba się zastanawiać co będzie. Bo wiadomo jak będzie 😅

Odpoczywam sobie na kanapie teraz i dzidziuś mnie tak słodko kopie. Jestem w szoku, jakie już mocne są te ruchy nieraz!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia, 18:29

kasssia, Revolutionary lubią tę wiadomość

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka

Hashimoto
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli jak np. zostanę do trzeciego roku dziecka na wychowawczym to nie ma nic dodatkowego dla drugiego dziecka poza 800+?

U mnie niania odpada w Warszawie to jest ogromny koszt, nie opłacalny przy mojej, nawet nie tak niskiej pensji. Dlatego rozważam, żeby zostać w domu do przedszkola.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia, 18:34

preg.png
‹‹ 535 536 537 538 539 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ