X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • magdalena321 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze to ja mam temacie dziecka to od zawsze chciałam je mieć. W wieku 21 lat miałam już świetną pracę dobrze płatną, wtedy narzeczonego który musiał stać się mężem co okazało się oczywiście błędem młodości i tzw „klapkami na oczach” lub jak kto woli to może to inaczej określić 😜
    No i zaskoczyło od razu. Wymarzona dziewczynka. Niestety no z problemami ale jest, kocham ją i wychowuje SAMODZIELNIE bo bez wsparcia jej ojca (jedynie alimenty są) no ale nie sama bo obecnie mam drugiego męża, też z bagażem doświadczeń większym niż mój bo jest ode mnie o 13 lat starszy. Kiedyś nie sądziłam że będę miała drugie dziecko a później jakoś to samo przyszło wraz z właśnie nowym związkiem, mimo że mój mąż ma też już swoich dwoje dorosłych już dzieci. Także będzie wesoło.
    Jedynie co to myślałam że uda się z mniejszą różnicą wieku między moją córką a tym najmłodszym no ale cóż, będzie 10 lat 😊

Amelia 23.12.2015 🩷
    Czekamy na drugą córeczkę 06.2025 🩷

preg.png
  • Kkk77 Przyjaciółka

Wysłany: 8 stycznia, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rany ja dzisiaj tak tragicznie spałam, budziłam się chyba 162930 razy, aż o 4.40 nie opłacało mi się kolejny raz zasypiać, bo o 5.30 i tak wstawałam do pracy 🫠

Wczoraj robiłam badania krwi i w sumie morfologia nie jest jakaś zła, niby te erytrocyty ciut poniżej normy, ale reszta się trzyma 🤔 IG tym razem tylko podwyższone 🤣 ale mocz ideolo, dzięki za radę z tamponem, bo przy utrogestanie chwilowo to bym się zastanawiała jak to zrobić, żeby te resztki tam nie poleciały, a początkowo nie pomyślałam o tak prostym rozwiązaniu 🤣

preg.png
  • asiun Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blackapple wrote:
    Nie stresuj się aż tak, w II trym jest trochę wyższa ta norma dla tsh.

Mnie urosło na samym początku z 1.8 do 3.02 a teraz miałam skok z 1.49 na 2.23 (biorę już leki od listopada) i nic wczoraj lekarka nie mówiła, że to źle.
    Wiem, że ten wynik to żadna tragedia, jednak dla mnie szokiem jest ten skok, gdzie całe życie miałam TSH w okolicach 1.1-1.4. Może czeka mnie wizyta u Endo, może powtórka lub inne badania ...zobaczymy.

A Tobie mimo leków to wzrasta ? 🙉 Dla mnie tarczyca to czarna magia serio.

preg.png

⏸️09.10.2024
    🤱💙❓

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 08.2016 💓
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiun to jest tak, że dziecko w ciąży rośnie, potrzebuje więcej hormonów od mamy, więc TSH też może rosnąć i to jest normalne. Twoj wynik jest idealnie w ciążowej normie nadal. To jest wciąż wynik bezpieczny dla dziecka. Żeby wiedzieć czy potrzebujesz leku, musisz zrobić jeszcze FT3 i FT4. Na podstawie samego TSH nie ustala się dawki leków :)

Na pocieszenie: mnie w ciąży potrafi przez dwa tygodnie wywalić TSH z 1 na 7 i hormony tarczycy spać poniżej normy. Mimo leków. To jest niebezpieczne dla dziecka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia, 07:42

asiun lubi tę wiadomość

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka
    😢 03.2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • KarolaKinga Przyjaciółka

Wysłany: 8 stycznia, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HejAnku, bojówka antykrwiakowa w dalszym ciągu będzie trzymać kciuki, ale widzę że Twoja córeczka pięknie rośnie i pokazuje charakter więc będzie dobrze 🙂💪
    Ja z kolei od paru dni mam masakrę ze spaniem, pobudka o 3-4, oczy jak 5 złotych i koniec snu, strasznie wkurzające.

preg.png

Starania od 2022
    04.2024 💔
    Waiting for 💙
  • SZKODNIK Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malwinka14 wrote:
    To ja tu chyba emerytka najstarsza. Nigdy nie zakładałam kiedy chce dziecko bo dla mnie osoby pracującej na 3 etatach i studiującej nigdy nie był odpowiedni moment.
    Urodziłam w wieku 25 lat a teraz jak się uda w wieku 40 i wcale nie jest minz tym źle. Ze względu na wysokie jak na mój wiek AMH nie zamykamy się na późniejsze lata 😅

Ja pierwsze 24l, teraz 40 :) Karola chyba też 39 i KKK?

preg.png
  • Blackapple Przyjaciółka

Wysłany: 8 stycznia, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asiun wrote:
    Wiem, że ten wynik to żadna tragedia, jednak dla mnie szokiem jest ten skok, gdzie całe życie miałam TSH w okolicach 1.1-1.4. Może czeka mnie wizyta u Endo, może powtórka lub inne badania ...zobaczymy.

A Tobie mimo leków to wzrasta ? 🙉 Dla mnie tarczyca to czarna magia serio.

No wzrosło mi, ale nadal jest poniżej 2.5, więc się nie przejmuje, chodzę raz w miesiącu do endokrynologa to najwyżej mi minimalnie zwiększy dawkę (w sumie miałam małą teraz).

A no i ft4 mi wyszło idealnie, więc może nawet wszystko jest ok.
    Ft3 nie robiłam, bo mi obie panie nie kazały, jak mi pierwszy raz wyszło podwyższone to jeszcze tylko robiłam anty-tpo, anty-tg i wapń (podobno może być wysoki przy jakiejś chorobie).

preg.png
  • asiun Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia i Blackapple, dzięki za odpowiedzi ☺️, uspokoiłam się .
    Co do wapnia od miesiąca suplementuje calperos na zalecenie mojej gin 🤔🤔 ciekawe czy ma to jakieś powiązanie.

Życzę udanych wizyt dzisiaj.
    Ja dopiero na 17.30 mam, ale w międzyczasie też mam podwójna wizytę u stomatologa(ja i córka) więc jakoś ten czas zleci.

preg.png

⏸️09.10.2024
    🤱💙❓

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 08.2016 💓
  • HejAnku🌸 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem wam, że nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Dzięki tym poprzednim krwiakom i konsultacji hematologicznej nie boję się szybko reagować z lekami przeciwkrwotocznymi - jest szansa, że gdybym wczoraj tak szybko nie łyknęła tabsy ten krwiak zrobiłby się dużo większy i jeszcze groźniejszy 💪🏼

Tyle radości mam, że na połówkowych sobie bardziej pooglądam małą. A teraz idę mocno manifestować wchłanianie się krwiaka 🧘‍♀️

Gusia_, asiun, Margareetka, awokado 🥑, KarolaKinga, Lauraa, przygodami66, Revolutionary , Lola93, Alex_92 lubią tę wiadomość

preg.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HejAnku🌸 wrote:
    Wiecie jak to jest, dzisiaj psychicznie jestem na dnie, popłaczę sobie, a od jutra będzie tryb fighter i jakoś to pójdzie kolejne miesiące (oby). Dziękuję wam bardzo, bardzo bo to wsparcie jest naprawdę nieocenione❤️

Ale wnoszę o nie likwidowanie anty fanklubu i bojówki kibicowskiej przeciw krwiakowej 😂

Teraz jeszcze założymy koło naukowe, bo rzeczywiście musi być jakiś powód!

👰🏻‍♀️29 👨‍💼32

Starania od '23, cb marzec -> przerwa ponad rok, wznowienie 06'24 2cs cb..

Pogłębiona diagnostyka po pierwszej cb:
    - APS 3+ i Sjörgen (brak objawów, wyniki przeciwciał lepsze)
    - allo mlr, cross match, wymazy ok; kir Bx (1 impl.)
    - celowana suplementacja, ładne amh
    - hashimoto w remisji, h.pyroli leczone 1,5msc naturalnie
    - stale letrox,hydroxychloroquina, acard
    - wyniki nasienia ok (ładna fragmentacja 12%, morfo 4%); problemy ze stawami u męża od 08'24

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm🍀
    10/11 plamienia, IP, żyjemy🍀
    18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min 🍀
    5/12 11+4, CRL 5,4 wg USG 12+0 💗 158/min 🍀
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🍀🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    II prenatalne 3.02 🍀🙏

preg.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asiun wrote:
    Hej Anku, mowę mi odebrało ...nie spodziewałam się nowego krwiaka... Trzymam dalej mocno kciuki za Was, jesteście silne kobietki!

Od pół godziny nie śpię 🤷.
    Wieczorem się zestresowałam, bo przyszedł mi wynik TSH, nigdy w życiu nie miałam żadnych problemów z tarczycą. Miesiąc temu TSH miałam 1.4, a ze wczorajszego badania 2.23 😳 nie znam się na tym, ale uważam, że dużo urosło w miesiąc.
    Dzisiaj mam wizytę u gin to będę pytała jakie są zalecenia....ale nie ukrywam, że serio stresuje mnie to.
    Z dobrych info krzywą cukrowa chyba spoko, na czczo 89, po godz 154, po dwóch 108. Jedynie glukometrem na czczo wyszło 100 🙈 ale krew żylna 89 więc myślę, że luz.

Masz w normie jeszcze dla kogoś bez chorej tarczycy.

Z chora tarczyca warto żeby nie przekraczało 2.5 więc tu w sumie też.

Ja mam chorobę tarczycy ale przed ciążą miałam tsh 0. No, 0.1 xD a wcześniej 0.7 xD

W ciazy pojechało do 5tki. Potem 2.5, 2.8 i teraz 2.4. Nie wiem jak u osób zdrowych, ale Wam też chyba rośnie to tsh tak fizjologicznie czasem. A jakby co to są hormony tarczycy do łykania. Nic strasznego i nie są szkodliwe :) także spokojnie.

asiun lubi tę wiadomość

👰🏻‍♀️29 👨‍💼32

- wyniki nasienia ok (ładna fragmentacja 12%, morfo 4%); problemy ze stawami u męża od 08'24

Wznowienie starań 09'24
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    II prenatalne 3.02 🍀🙏

preg.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SZKODNIK wrote:
    Nie nie likwidujemy, zaczynamy uczyć się przyśpiewek.

Myślisz, że jeden załatwi nas,
    Nie kochany, to już Twój czas.
    Wyglądasz jak smutny flak,
    Kolor masz jak źle ugotowany rak.

Nasza siła Cię przytłoczyła,
    Mamusia po kolegę zadzwoniła?
    Dwóch na jednego?
    Chyba na matematyce zaspałeś.
    I mojej córeczki jeszcze nie poznałeś.

Nowy, zbieraj się razem z tym marnym flakiem,
    Pogódźcie się z porażki smakiem.
    W tym organizmie są tylko królowe,
    Tacy jak wy możecie szybko opuścić lokal przez drzwi pochwowe!

YOŁ

asiun, SZKODNIK, HejAnku🌸, KarolaKinga, Lauraa, amoze, eeemakarena, Klaudek11, przygodami66, Revolutionary , CelinaJan, Alex_92, Malinaaa2024 lubią tę wiadomość

👰🏻‍♀️29 👨‍💼32

Wznowienie starań 09'24
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    II prenatalne 3.02 🍀🙏

preg.png
  • Malwinka14 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SZKODNIK wrote:
    Ja pierwsze 24l, teraz 40 :) Karola chyba też 39 i KKK?
    A to nie jestem osamotniona to super.
    Myślałam że zdarze przed 40 ale jestem z kwietnia 😅 a to jeszcze prawie jak 39 bedzie

preg.png

Synek 22.06.2010
    AMH : 3,67
    13.06.2024 Aniolek 10+3tc ciaza zatrzymana 8tc
    28.09.2024 II
    30.09.2024 Beta 150, Prog 15
    02.10.2024 Beta 375 Prog 31
    23.10.2024 serduszko bije 7+1 usg 7+3
    Baby am Board 10.06.2025 czy sie tym razem uda??

Homocysteina 5,42 ( 4,44-13,56)
    Zelazo 76 (50-170)
    PT 10,2 (10,4-13)
    INR 0,91 (0,85-1.15)
    W. Protrombinowy 111,76 (80-120)
    APTT 27,2 (25,9-36.6)
    Wit. B12 567 (187-883)
  • Margareetka Koleżanka

Wysłany: 8 stycznia, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta tarczyca to lubi szaleć, ja też mam stwierdzone Hashi, od dwóch lat bez leków, udało mi się ustabilizować tarczycę, hormony ładnie w normie, TSH poniżej 1. 3 tyg po pozytywny teście ciążowym TSH już skoczyło do 2,5 więc na nowo włączyłam eutyrox i póki co na tym poziomie się utrzymuje, mój gin mówi, że dla niego to TSH jest ok, ale idę w tym miesiącu do endo, żeby skonsultować jeszcze.

preg.png
  • asiun Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cel95 wrote:
    Masz w normie jeszcze dla kogoś bez chorej tarczycy.

Z chora tarczyca warto żeby nie przekraczało 2.5 więc tu w sumie też.

Ja mam chorobę tarczycy ale przed ciążą miałam tsh 0. No, 0.1 xD a wcześniej 0.7 xD

W ciazy pojechało do 5tki. Potem 2.5, 2.8 i teraz 2.4. Nie wiem jak u osób zdrowych, ale Wam też chyba rośnie to tsh tak fizjologicznie czasem. A jakby co to są hormony tarczycy do łykania. Nic strasznego i nie są szkodliwe :) także spokojnie.
    Ło matko 🙉 ja tak tylko czytam jak piszecie o tej tarczycy i się za głowę łapie, dla mnie to nie do ogarnięcia.
    Jedyne co pamiętam z pierwszej ciąży to to, że miałam TSH badane jakoś na samym początku i wynosiło 0.55 i wszyscy mówili, że to dobrze. Dlatego teraz spanikowalam jak zobaczyłam, że rośnie...aczkolwiek w pierwszej ciąży nie miałam powtórzonego TSH ani razu 🤷.

Ale ok wierzę Wam, że jestem w normie 🙂. Dziękuję 🙂. Rękę na pulsie będę trzymać, ale już bez panikowania.

preg.png

⏸️09.10.2024
    🤱💙❓

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 08.2016 💓
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze dodam, że jak macie stwierdzone choroby tarczycy to warto też w czasie ciąży umówić się na USG, bo mi w poprzedniej ciąży zrobiły się guzki na tarczycy i po ciąży musiałam mieć robioną biopsję. Nic strasznego, ale no wiem że nie każdy endokrynolog kontroluje USG tarczycy na każdej wizycie lub chociaż regularnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia, 08:35

Cel95, asiun, Margareetka, CelinaJan, Alex_92 lubią tę wiadomość

preg.png
  • SZKODNIK Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malwinka14 wrote:
    A to nie jestem osamotniona to super.
    Myślałam że zdarze przed 40 ale jestem z kwietnia 😅 a to jeszcze prawie jak 39 bedzie

Witaj w klubie jeszcze bardziej ja też baran Kwietniowy.

preg.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:
    Ja jeszcze dodam, że jak macie stwierdzone choroby tarczycy to warto też w ciągu umówić się na USG, bo mi w poprzedniej ciąży zrobiły się guzki na tarczycy i po ciąży musiałam mieć robioną biopsję. Nic strasznego, ale no wiem że nie każdy endokrynolog kontroluje USG tarczycy na każdej wizycie lub chociaż regularnie.

Ja mam plan właśnie iść na usg piersi, tarczycy, rezonans głowy, cytologię płynną xD jakoś w przedziale lipiec-wrzesień. A po 6msc sobie walnąć badania przeciwciał sjorgena i aps z czystej ciekawości..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia, 08:33

👰🏻‍♀️29 👨‍💼32

Wznowienie starań 09'24
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    II prenatalne 3.02 🍀🙏

preg.png
  • SZKODNIK Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cel95 wrote:
    Myślisz, że jeden załatwi nas,
    Nie kochany, to już Twój czas.
    Wyglądasz jak smutny flak,
    Kolor masz jak źle ugotowany rak.

Nasza siła Cię przytłoczyła,
    Mamusia po kolegę zadzwoniła?
    Dwóch na jednego?
    Chyba na matematyce zaspałeś.
    I mojej córeczki jeszcze nie poznałeś.

Nowy, zbieraj się razem z tym marnym flakiem,
    Pogódźcie się z porażki smakiem.
    W tym organizmie są tylko królowe,
    Tacy jak wy możecie szybko opuścić lokal przez drzwi pochwowe!

YOŁ

Mistrz, mistrz, mistrz!!! ❤️❤️❤️
    Aż się wzruszyłam. Teraz każda raz! Na pamięć.

HejAnku patrz to!!!

Cel95 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nineq wrote:
    Zarodki oddacie do adopcji?
    Ja chciałam do 30, ale ojca moich dzieci poznałam jak miałam 27, zanim kupiliśmy mieszkanie, ogarnęliśmy się i odstawiłam AH to miałam 31. A że pierwsza ciąża nie wyszła to teraz w maju 32😱przynajmniej z drugim chcemy się spiąć i zdążyć przed 35.

Powodzenia na dzisiejszych wizytach.
    Póki co będziemy opłacać, a później do adopcji. Większych możliwości nie mamy bo nie da właściwie inaczej postąpić w naszym kraju

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer 11.10.2024
    10 dpt beta 448 🥹
    14 dpt beta 2396 🥳🥹❤️
    20 dpt zarodek z akcja serca ❤️‍🔥
    35 dpt 1.73 cm człowieczka

preg.png
‹‹ 550 551 552 553 554 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ