X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Nosa Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2025, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My korytarz i kuchnię pomalowaliśmy Magnat Ultramat i na razie mam mieszane uczucia. Za mocno się potrze i się zmywa, ale to normalne. Do kuchni nad blatem i kuchenką to ja jestem team płytki, zero problemu z czyszczeniem :) A jeszcze mamy z połyskiem, bo wcześniej były matowe i strasznie wszystko było widać na nich.

Gdybym miała większe środki na wykończenie chaty to założyłabym sobie jakąś boazerię do połowy czy po prostu jakąś sztukaterię dorobiła, ale w wąskich mieszkaniach w bloku to trochę by to nie pasowało. Tzn mieszkałam w mieszkaniach z boazerią drewnianą w starym stylu i zawsze mnie to wkurzało, ale to było zakładane pod sufit w większości przypadków i jakoś tak nie wspominam dobrze. Mam znajomą która jeszcze do dzisiaj ma, na szczęście pomalowała na biało, odświeżyło to ogólnie mieszkanie.

Wituś 🩵 ur.19.06.2025 (40t0d) 3470g, 54cm
    age.png
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2025, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jej, no niektórzy ludzie to dzbany :/ też miałam jedną jak rodziłam - kłóciła się z położnymi o MM (mimo, że wcześniej nie wyraziła zgody na karmienie MM). Dzwoniła do rodziny i zmyślała jakieś niestworzone historie o tych położnych. Śmiesznie to było obserwować jak sobie tworzy alternatywną rzeczywistość, żeby poprawić sobie samopoczucie 😂

Najlepszy sposób na takie dzbany to ignorować - chociaż wiem, że bywa trudno :)

age.png

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2025, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My pociagniemy blat w kuchni na sciane i boki, drozej, ale problem rozwiazany

• asiun Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2025, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola3xJ:D wrote:
    To ja mam pół sciany w łazience nie skończone bo producent plytki przestal produkować 😅.

Mowoe mężowi że ta tapetę bym nakleiła w kuchni a on mi na to,że mi przyklepie ta tapetę na taśmę klejąca i mam tydzień się zastanowić czy jednak Ja chce 😅 Dyplomata
    Dobry plan z tą taśma 😅, ale z tą łazienka hit 🙈🙈🙈.
    Ja to chce zakończyć remonty wszelakie przed porodem, za to mój mąż snuje takie plany, że to potrwa jeszcze kilka lat 🤣🤣.

⏸️09.10.2024
    🤱💙17.06.2025💙

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 21.08.2016 💓
  • eeemakarena Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2025, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SZKODNIK wrote:
    Mamy dziewczynek :)
    Przeglądałam Vinted i natknęłam się na konto kulkowa1. Dziewczyna ma śmieszne ceny za super ubranka. Może warto zajrzeć? 😈

fajnie taaaam :D

mąż powiedział, że jak się zdecyduję jaka płeć, to mi zrobi mini gender reveal party :D hahahah

SZKODNIK lubi tę wiadomość

💑

21.02.2024 ⏸

12.04.2024 💔

〰️

02.10.2024 ⏸

02.10 BHCG 41, PROG 26 🙏

04.10 BHCG 136, PROG 49

07.10 BHCG 488

03.04.2025 1500g <3
  • HejAnku🌸 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2025, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nawet nie wiedziałam że farby mają jakieś rodzaje, myślałam że tylko kolor 🤣 stary przywiózł próbnik, kazał wybrać kolor i na tym moja rola się kończyła. Pewnie wiedział że jak zacznę czytać o firmach i porównywać to się nigdy nie wprowadzimy 😂

💔 Marcysia 21t 👼
  • Zanka88 Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2025, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj mieliśmy wizytę 🫣 pisze dopiero teraz bo wczoraj już nie miałam siły. Młody zdrowy, prawie 300g . Nie udało się zrobić fajnych fotek bo Tymek zwinął się w kłebek 🤭 i nie chciał się pokazać.
    Następna wizyta 13.02 💙

asiun, Cel95, Elza1234, awokado 🥑, eeemakarena, SZKODNIK, Revolutionary , Lola93, KarolaKinga, przygodami66, amoze, Flubbershy, Alex_92, Klaudek11, KasiaGosiaWerka, Malinaaa2024, CelinaJan, xSmerfetkax lubią tę wiadomość

• asiun Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2025, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zanka88 wrote:
    Wczoraj mieliśmy wizytę 🫣 pisze dopiero teraz bo wczoraj już nie miałam siły. Młody zdrowy, prawie 300g . Nie udało się zrobić fajnych fotek bo Tymek zwinął się w kłebek 🤭 i nie chciał się pokazać.
    Następna wizyta 13.02 💙
    Super! Duży chłopak !

Zanka88 lubi tę wiadomość

⏸️09.10.2024
    🤱💙17.06.2025💙

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 21.08.2016 💓
  • Kkk77 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2025, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kozina01 wrote:
    My pociagniemy blat w kuchni na sciane i boki, drozej, ale problem rozwiazany

Tylko nie popełnij tego błędu co ja i daj więcej niż 30cm 🤣

age.png
  • Revolutionary Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2025, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alex_92 wrote:
    Dobra mam akurat chwilę to już wam mówię co i jak 😄

Wypis był już gotowy dzisiaj rano, ale już czekaliśmy na ponowną konsultacje u pana docenta od wątroby. Na wszelki wypadek przygotowałam całą listę leków i suplementów które przyjmowałam podczas IVF żeby mu pokazać. Zobaczył, złapał się za głowę i powiedział, że nic dziwnego dlaczego ja mam takie wyniki. Wątroba potrzebuje czasu żeby się zregenerować. Także mam za jakiś czas się zgłosić do poradni gastroenterologicznej z aktualnymi wynikami. Do tego kontynuacja esseliv/essentiale max i tyle.

Na odchodne jeszcze dzisiaj szpital dostał
    Nowy sprzęt do USG z AI, który sam zaznacza i opisuje co i jak, więc na odchodne zrobili mi jeszcze połówkowe 😄 i to ten sam lekarz, który robił I prenatalne. Przy okazji studenty stali i się przyglądali, a on ich wałkował z tego co widzą itd. Mamy chłopaka 💙 326g +/- 48g. Wszystko prawidłowo tylko jedna rzecz mnie zastanawia, bo podobno został jakiś ślad po starym krwiaku wg tego co mówił na badaniu, ale w opisie wpisał „widoczny obszar 25x35mm o mieszanej echogeniczności - prawdopodobnie krwiak okołołożyskowy.”

Cukrzycy mi w końcu nie wpisali, muszę powtórzyć po prostu krzywa w 24-28tc. Jeżeli wyjdzie znowu jakiś skok to wtedy pomiary do końca ciąży i prawdopodobnie insulina.

Podsumowując nic nowego się nie dowiedziałam (to że to po lekach to było raczej oczywiste), jedynie poznałam szpital i przecudowne położne ❤️ ach no i mam połówkowe z głowy 🥰

super że tak to sie rozwiązało, oby te wyniki się teraz szybko poprawiały i było już ok 🙏

Alex_92 lubi tę wiadomość

2cs 🤞

17.10.2024 ⏸️🍀
    18.10.2024 - 16dpo: Beta 381,000 mIU/ml, Progesteron 33,40 ng/ml ✊
    21.10.2024 - 19dpo: beta 1067,000 mIU/ml 🍀
    29.10.2024 - CRL 2,8mm, widać cień serduszka 🥹
    06.11.2024 - CRL 1,03cm małego żelka 🥹 pięknie bijące ❤️
    20.11 - 22.11 - szpital, podejrzenie CMV, wynik negatywny 🙏
    22.11 - 2,14cm żelka Haribo, 180 uderzeń❤️
    17.12.2024 - prenatalne, prawie 7 cm uparciucha, wszystko ok, chłopczyk (?) 💙 🥹
    06.02.2025 - połówkowe, 370gram synusia 💙 😍
    03.04.2025 III prenatalne - 1409g tłuścioszka 🤭
    27.05.2025 - 36+1 - 3360g synusia 😶💪
    25.06.2025 - N. 3530g, 58cm 💙

👩 30🧑 34 🐶 4

A journey of a thousand miles begins with a single step...

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2025, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkk77 wrote:
    Tylko nie popełnij tego błędu co ja i daj więcej niż 30cm 🤣
    W wysokosci? To bedzie do wysokosci szafek kuchennych z tego co pamietam, takto byloby dziwne oddzielenie w polowie

Kkk77 lubi tę wiadomość

• kasssia Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2025, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie pamiętam jakie mamy farby, ale kolory mamy piękne 🤣
    u córki taki szałwiowy :P a w sypialni szaro-beżowy. reszta na biało.

age.png

age.png

Wysłany: 22 stycznia 2025, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratki wczorajszych udanych wizyt :)

HejAnku boziu, jak się to czyta to już mam nerwy, nie wyobrażam sobie siedzieć z tą babą w jednym pokoju... 🤬🤬🤬

Widzę temat remontów... 🙈myśmy to przechodzili w zeszłym roku, teraz nam zostało tylko przemalowanie pokoju młodego i wykończenie go/zaaranżowanie na pokój dziecka. No i w salonie jeszcze nie mamy rtvki, stolika kawowego, lameli i gablotki na alkohole, ale to się kiedyś dorobimy pewnie :P

Ogólnie remont wspominam... Ciężko. U nas była generalka, nie wszystko dało się zrobić jak chcieliśmy (np w salonie mieliśmy mega krzywą podłogę, jakoś położyliśmy sami panele w jodełkę, ale ile one utrzymają się to nie wiem...), wychodziły jakieś kwiatki typu uszkodzona ościeżnica itd, codziennie jeżdżenie po sklepach/hurtowniach, szukanie, zamawianie, analizowanie, do tego ciągły strach czy starczy kasy.... Nooo, ciężko było.😶😵‍💫 Kłótnie oczywiście też były a jakże 🙈 Ogólnie mam wrażenie że z tamtego roku to okresu kwiecień-czerwiec to ja nic nie pamiętam, tzn nie było innego życia poza remontem 🙈 Cieszę się że to za nami i jak patrzę na zdjęcia "przed" to jestem w szoku że tak to ogarnęliśmy, ale cieszę się ogólnie że zrobiliśmy praktycznie wszystko od razu, a nie np dwa pomieszczenia, bo z doświadczenia i obserwacji ludzi dookoła wiem że właśnie później takie mieszkanie na jednym pokoju się ciągnie latami i często po czasie nie chce się już wracać do remontów ...

My chcemy kiedyś dom, ale jak pomyślę o tym budowaniu i wykańczaniu to... 😶

Co do tej lini i siary to ja nie zauważyłam, ale nadal doskwiera mi taaaakie swędzenie piersi że ja chyba niedługo oszaleję albo odrąbie je tasakiem 😵‍💫Dziewczyny błagam polećcie jakiś balsam na to, wszystko co do tej pory stosuję nie pomaga, włącznie z oliwką dla dzieci. Mam wrażenie że jak się zacznę drapać to nie mogę skończyć 🙈 Czy któraś miała tak we wcześniejszych ciążach? Poza tymi piersiami nic mnie za bardzo nie swędzi, więc to chyba skóra się tak rozciąga ale naprawdę idzie zwariować, a najgorzej w nocy jak zacznę się drapać to aż mam ochotę się popłakać bo nie idzie przestać 😩

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2025, 11:39

2cs 🤞

17.10.2024 ⏸️🍀

👩 30🧑 34 🐶 4

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2025, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może Wy będziecie mieć więcej szczęścia z opieką położnej przed porodem, bo mnie moja przychodnia wystawiła 🤡 zgłoszę to do NFZ ale po porodzie jak skończą mi się patronażowe wizyty
    Plus taki - zapisałam się na darmową szkole rodzenia 2 razy w tygodniu w dużym szpitalu wojewódzkim.
    Uparłam się że coś skorzystam na NFZ bo doprowadza mnie do szału już, że place po 1000 zł co miesiąc składek a wszędzie chodzę prywatnie

age.png
  • Blackapple Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2025, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Revolutionary wrote:
    Co do tej lini i siary to ja nie zauważyłam, ale nadal doskwiera mi taaaakie swędzenie piersi że ja chyba niedługo oszaleję albo odrąbie je tasakiem 😵‍💫Dziewczyny błagam polećcie jakiś balsam na to, wszystko co do tej pory stosuję nie pomaga, włącznie z oliwką dla dzieci. Mam wrażenie że jak się zacznę drapać to nie mogę skończyć 🙈 Czy któraś miała tak we wcześniejszych ciążach? Poza tymi piersiami nic mnie za bardzo nie swędzi, więc to chyba skóra się tak rozciąga ale naprawdę idzie zwariować, a najgorzej w nocy jak zacznę się drapać to aż mam ochotę się popłakać bo nie idzie przestać 😩

Mnie swędzi, dopytywałam lekarki i można ten Bio-oil stosować (kiedyś o to tutaj pytałam), ten związek pochodny retinolu który tam jest nie jest niebezpieczny, to trochę pomaga, a jak jest już tragicznie to bardzo gruba warstwa żelu aloesowego. No i też jak najbardziej miękki stanik (takie z H&m niby nie uszytwaniane, ale nie aż tak miękkie już u mnie poszły w odstawkę) a po domu to w ogóle bez stanika chodzę.

age.png
  • Blackapple Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2025, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Może Wy będziecie mieć więcej szczęścia z opieką położnej przed porodem, bo mnie moja przychodnia wystawiła 🤡 zgłoszę to do NFZ ale po porodzie jak skończą mi się patronażowe wizyty
    Plus taki - zapisałam się na darmową szkole rodzenia 2 razy w tygodniu w dużym szpitalu wojewódzkim.
    Uparłam się że coś skorzystam na NFZ bo doprowadza mnie do szału już, że place po 1000 zł co miesiąc składek a wszędzie chodzę prywatnie

A gdzie są darmowe szkoły w szpitalu? W Krk wszystkie jakie sprawdziłam mają opłatę, choć dużo niższa niż takie całkiem prywatne szkoły.

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2025, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2025, 06:46

Revolutionary lubi tę wiadomość

• Lola93 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2025, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    O to chyba do tego samego :p na którą grupę?:)

Co do farb dobrze że napisałyście bo wybór farby przed nami, napisałam na czacie Tikkurili i polecili dla dzieci Optima Matt 5, niby najwyższa klasa ścieralności :) to podsyłam info dalej:)

age.png

Wysłany: 22 stycznia 2025, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blackapple wrote:
    Mnie swędzi, dopytywałam lekarki i można ten Bio-oil stosować (kiedyś o to tutaj pytałam), ten związek pochodny retinolu który tam jest nie jest niebezpieczny, to trochę pomaga, a jak jest już tragicznie to bardzo gruba warstwa żelu aloesowego. No i też jak najbardziej miękki stanik (takie z H&m niby nie uszytwaniane, ale nie aż tak miękkie już u mnie poszły w odstawkę) a po domu to w ogóle bez stanika chodzę.

no ja też chodzę bez biustonosza praktycznie cały czas, dopiero jak gdzieś wychodzę na dłużej to zakładam, tak nawet z psem jak idę to nie noszę - plusy zimy i kurtki zimowej :P

Też muszę mojej lekarki dopytać, może coś zaradzi na to bo serio idzie zwariować 😵‍💫

2cs 🤞

17.10.2024 ⏸️🍀

👩 30🧑 34 🐶 4

age.png
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2025, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kozina01 wrote:
    Ze swędzeniem (również na brzuchu) męczę się od dwóch miesięcy. Byłam u lekarza również z wysypką na brzuchu, ale to przez drapanie i przerobiłam wszystkie możliwe balsamy i oliwki. Nie wiem czego teraz używasz, ale ja zauważyłam poprawę po maści z Medela z lanoliną (ta akurat jest na sutki ale używam też na piersi)
    https://www.medela.com/pl-pl/odciaganie-pokarmu-z-piersi/produkty/pielegnacja-piersi/purelan-masc-lanolinowa?productId=4063&bvstate=pg:7/ct:r

Inny produkt to maść Lanette, ale ona jest tu do kupienia w Holandii, ma bardzo wysoką zawartośc wazeliny i super śmierdzi także spytałabym w aptece czy czegoś nie polecają tłustego do smarowania. Krem z mentolen rowniez jest super na takie drapaniowe sos. Najgorsze to jest drapanie i noszenie staników, które obcierają skórę i wzmażają swdzenie.
    Mi pomogła bardzo Palmer's Dry Itchy Skin <3 już właściwie nie swędzi a też miałam rany od drapania.

Revolutionary lubi tę wiadomość

age.png

age.png
‹‹ 675 676 677 678 679 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen w ciąży i po porodzie – jak regulowane podparcie ciała wpływa na kręgosłup i miednicę?

Oczekiwanie na przyjście na świat nowego członka rodziny to moment pełen emocji, który wiąże się z ogromnymi zmianami zachodzącymi w anatomii przyszłej mamy. Rosnący brzuszek stopniowo przesuwa środek ciężkości ciała, co bardzo często skutkuje uciążliwym dyskomfortem towarzyszącym kobiecie nawet podczas nocnego odpoczynku. Znalezienie wygodnej pozycji staje się prawdziwym wyzwaniem, zwłaszcza kiedy tradycyjne poduszki i akcesoria przestają przynosić upragnioną ulgę zmęczonym plecom. Prawidłowa regeneracja jest warunkiem zachowania sił witalnych, dlatego warto zrozumieć, jak powierzchnia, na której śpisz, realnie oddziałuje na twoje zmieniające się ciało.

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ