CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
My korytarz i kuchnię pomalowaliśmy Magnat Ultramat i na razie mam mieszane uczucia. Za mocno się potrze i się zmywa, ale to normalne. Do kuchni nad blatem i kuchenką to ja jestem team płytki, zero problemu z czyszczeniem A jeszcze mamy z połyskiem, bo wcześniej były matowe i strasznie wszystko było widać na nich.
Gdybym miała większe środki na wykończenie chaty to założyłabym sobie jakąś boazerię do połowy czy po prostu jakąś sztukaterię dorobiła, ale w wąskich mieszkaniach w bloku to trochę by to nie pasowało. Tzn mieszkałam w mieszkaniach z boazerią drewnianą w starym stylu i zawsze mnie to wkurzało, ale to było zakładane pod sufit w większości przypadków i jakoś tak nie wspominam dobrze. Mam znajomą która jeszcze do dzisiaj ma, na szczęście pomalowała na biało, odświeżyło to ogólnie mieszkanie. -
Jej, no niektórzy ludzie to dzbany też miałam jedną jak rodziłam - kłóciła się z położnymi o MM (mimo, że wcześniej nie wyraziła zgody na karmienie MM). Dzwoniła do rodziny i zmyślała jakieś niestworzone historie o tych położnych. Śmiesznie to było obserwować jak sobie tworzy alternatywną rzeczywistość, żeby poprawić sobie samopoczucie 😂
Najlepszy sposób na takie dzbany to ignorować - chociaż wiem, że bywa trudno -
Karola3xJ:D wrote:To ja mam pół sciany w łazience nie skończone bo producent plytki przestal produkować 😅.
Mowoe mężowi że ta tapetę bym nakleiła w kuchni a on mi na to,że mi przyklepie ta tapetę na taśmę klejąca i mam tydzień się zastanowić czy jednak Ja chce 😅 Dyplomata
Ja to chce zakończyć remonty wszelakie przed porodem, za to mój mąż snuje takie plany, że to potrwa jeszcze kilka lat 🤣🤣. -
SZKODNIK wrote:Mamy dziewczynek
Przeglądałam Vinted i natknęłam się na konto kulkowa1. Dziewczyna ma śmieszne ceny za super ubranka. Może warto zajrzeć? 😈
fajnie taaaam
mąż powiedział, że jak się zdecyduję jaka płeć, to mi zrobi mini gender reveal party hahahah
SZKODNIK lubi tę wiadomość
💑
21.02.2024 ⏸
12.04.2024 💔
〰️
02.10.2024 ⏸
02.10 BHCG 41, PROG 26 🙏
04.10 BHCG 136, PROG 49
07.10 BHCG 488 -
Wczoraj mieliśmy wizytę 🫣 pisze dopiero teraz bo wczoraj już nie miałam siły. Młody zdrowy, prawie 300g . Nie udało się zrobić fajnych fotek bo Tymek zwinął się w kłebek 🤭 i nie chciał się pokazać.
Następna wizyta 13.02 💙asiun, Cel95, Elza1234, awokado 🥑, eeemakarena, SZKODNIK, Revolutionary , Lola93, KarolaKinga, przygodami66, amoze, Flubbershy lubią tę wiadomość
11.2023 Angelius Dr.MP
06.2024 Laparo
08.2024 start invitro
28.09.24r. Transfer 🤞🥹
5dpt - 18,72
7dpt- 77,22
10dpt-244,08
13dpt - 975,89
18dpt- 7038
23dpt usg 🤞🥹🤍 mamy serduszko
9tc krwawienie IP - mamy się dobrze 🥲🫣
10tc+5 4,65cm ❤️
12tc+4 75,9 mm prenatalne 09.12 usg - wyniki pappa🤞niskie ryzyka
14tc+4 chłopiec , Tymon 🩵🥹
-
Zanka88 wrote:Wczoraj mieliśmy wizytę 🫣 pisze dopiero teraz bo wczoraj już nie miałam siły. Młody zdrowy, prawie 300g . Nie udało się zrobić fajnych fotek bo Tymek zwinął się w kłebek 🤭 i nie chciał się pokazać.
Następna wizyta 13.02 💙Zanka88 lubi tę wiadomość
-
Alex_92 wrote:Dobra mam akurat chwilę to już wam mówię co i jak 😄
Wypis był już gotowy dzisiaj rano, ale już czekaliśmy na ponowną konsultacje u pana docenta od wątroby. Na wszelki wypadek przygotowałam całą listę leków i suplementów które przyjmowałam podczas IVF żeby mu pokazać. Zobaczył, złapał się za głowę i powiedział, że nic dziwnego dlaczego ja mam takie wyniki. Wątroba potrzebuje czasu żeby się zregenerować. Także mam za jakiś czas się zgłosić do poradni gastroenterologicznej z aktualnymi wynikami. Do tego kontynuacja esseliv/essentiale max i tyle.
Na odchodne jeszcze dzisiaj szpital dostał
Nowy sprzęt do USG z AI, który sam zaznacza i opisuje co i jak, więc na odchodne zrobili mi jeszcze połówkowe 😄 i to ten sam lekarz, który robił I prenatalne. Przy okazji studenty stali i się przyglądali, a on ich wałkował z tego co widzą itd. Mamy chłopaka 💙 326g +/- 48g. Wszystko prawidłowo tylko jedna rzecz mnie zastanawia, bo podobno został jakiś ślad po starym krwiaku wg tego co mówił na badaniu, ale w opisie wpisał „widoczny obszar 25x35mm o mieszanej echogeniczności - prawdopodobnie krwiak okołołożyskowy.”
Cukrzycy mi w końcu nie wpisali, muszę powtórzyć po prostu krzywa w 24-28tc. Jeżeli wyjdzie znowu jakiś skok to wtedy pomiary do końca ciąży i prawdopodobnie insulina.
Podsumowując nic nowego się nie dowiedziałam (to że to po lekach to było raczej oczywiste), jedynie poznałam szpital i przecudowne położne ❤️ ach no i mam połówkowe z głowy 🥰
super że tak to sie rozwiązało, oby te wyniki się teraz szybko poprawiały i było już ok 🙏2cs 🤞
7dpo:
- Progesteron: 15,30 ng/ml
- Estradiol: 288 pg/ml
17.10.2024 ⏸️🍀
18.10.2024 - 16dpo: Beta 381,000 mIU/ml, Progesteron 33,40 ng/ml ✊
21.10.2024 - 19dpo: beta 1067,000 mIU/ml 🍀
29.10.2024 - CRL 2,8mm, widać cień serduszka 🥹
06.11.2024 - CRL 1,03cm małego żelka 🥹 pięknie bijące ❤️
20.11 - 22.11 - szpital, podejrzenie CMV, wynik negatywny 🙏
22.11 - 2,14cm żelka Haribo, 180 uderzeń❤️
17.12.2024 - prenatalne, prawie 7 cm uparciucha, wszystko ok, chłopczyk (?) 💙 🥹
06.02.2025 - połówkowe 🙏
👩 30s
🧑 34
🐶 3
A journey of a thousand miles begins with a single step...
-
Gratki wczorajszych udanych wizyt
HejAnku boziu, jak się to czyta to już mam nerwy, nie wyobrażam sobie siedzieć z tą babą w jednym pokoju... 🤬🤬🤬
Widzę temat remontów... 🙈myśmy to przechodzili w zeszłym roku, teraz nam zostało tylko przemalowanie pokoju młodego i wykończenie go/zaaranżowanie na pokój dziecka. No i w salonie jeszcze nie mamy rtvki, stolika kawowego, lameli i gablotki na alkohole, ale to się kiedyś dorobimy pewnie
Ogólnie remont wspominam... Ciężko. U nas była generalka, nie wszystko dało się zrobić jak chcieliśmy (np w salonie mieliśmy mega krzywą podłogę, jakoś położyliśmy sami panele w jodełkę, ale ile one utrzymają się to nie wiem...), wychodziły jakieś kwiatki typu uszkodzona ościeżnica itd, codziennie jeżdżenie po sklepach/hurtowniach, szukanie, zamawianie, analizowanie, do tego ciągły strach czy starczy kasy.... Nooo, ciężko było.😶😵💫 Kłótnie oczywiście też były a jakże 🙈 Ogólnie mam wrażenie że z tamtego roku to okresu kwiecień-czerwiec to ja nic nie pamiętam, tzn nie było innego życia poza remontem 🙈 Cieszę się że to za nami i jak patrzę na zdjęcia "przed" to jestem w szoku że tak to ogarnęliśmy, ale cieszę się ogólnie że zrobiliśmy praktycznie wszystko od razu, a nie np dwa pomieszczenia, bo z doświadczenia i obserwacji ludzi dookoła wiem że właśnie później takie mieszkanie na jednym pokoju się ciągnie latami i często po czasie nie chce się już wracać do remontów ...
My chcemy kiedyś dom, ale jak pomyślę o tym budowaniu i wykańczaniu to... 😶
Co do tej lini i siary to ja nie zauważyłam, ale nadal doskwiera mi taaaakie swędzenie piersi że ja chyba niedługo oszaleję albo odrąbie je tasakiem 😵💫Dziewczyny błagam polećcie jakiś balsam na to, wszystko co do tej pory stosuję nie pomaga, włącznie z oliwką dla dzieci. Mam wrażenie że jak się zacznę drapać to nie mogę skończyć 🙈 Czy któraś miała tak we wcześniejszych ciążach? Poza tymi piersiami nic mnie za bardzo nie swędzi, więc to chyba skóra się tak rozciąga ale naprawdę idzie zwariować, a najgorzej w nocy jak zacznę się drapać to aż mam ochotę się popłakać bo nie idzie przestać 😩Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:39
2cs 🤞
7dpo:
17.10.2024 ⏸️🍀
06.02.2025 - połówkowe 🙏
👩 30s
🧑 34
🐶 3
-
Może Wy będziecie mieć więcej szczęścia z opieką położnej przed porodem, bo mnie moja przychodnia wystawiła 🤡 zgłoszę to do NFZ ale po porodzie jak skończą mi się patronażowe wizyty
Plus taki - zapisałam się na darmową szkole rodzenia 2 razy w tygodniu w dużym szpitalu wojewódzkim.
Uparłam się że coś skorzystam na NFZ bo doprowadza mnie do szału już, że place po 1000 zł co miesiąc składek a wszędzie chodzę prywatnie -
Revolutionary wrote:Co do tej lini i siary to ja nie zauważyłam, ale nadal doskwiera mi taaaakie swędzenie piersi że ja chyba niedługo oszaleję albo odrąbie je tasakiem 😵💫Dziewczyny błagam polećcie jakiś balsam na to, wszystko co do tej pory stosuję nie pomaga, włącznie z oliwką dla dzieci. Mam wrażenie że jak się zacznę drapać to nie mogę skończyć 🙈 Czy któraś miała tak we wcześniejszych ciążach? Poza tymi piersiami nic mnie za bardzo nie swędzi, więc to chyba skóra się tak rozciąga ale naprawdę idzie zwariować, a najgorzej w nocy jak zacznę się drapać to aż mam ochotę się popłakać bo nie idzie przestać 😩
Mnie swędzi, dopytywałam lekarki i można ten Bio-oil stosować (kiedyś o to tutaj pytałam), ten związek pochodny retinolu który tam jest nie jest niebezpieczny, to trochę pomaga, a jak jest już tragicznie to bardzo gruba warstwa żelu aloesowego. No i też jak najbardziej miękki stanik (takie z H&m niby nie uszytwaniane, ale nie aż tak miękkie już u mnie poszły w odstawkę) a po domu to w ogóle bez stanika chodzę. -
Elza1234 wrote:Może Wy będziecie mieć więcej szczęścia z opieką położnej przed porodem, bo mnie moja przychodnia wystawiła 🤡 zgłoszę to do NFZ ale po porodzie jak skończą mi się patronażowe wizyty
Plus taki - zapisałam się na darmową szkole rodzenia 2 razy w tygodniu w dużym szpitalu wojewódzkim.
Uparłam się że coś skorzystam na NFZ bo doprowadza mnie do szału już, że place po 1000 zł co miesiąc składek a wszędzie chodzę prywatnie
A gdzie są darmowe szkoły w szpitalu? W Krk wszystkie jakie sprawdziłam mają opłatę, choć dużo niższa niż takie całkiem prywatne szkoły. -
Revolutionary wrote:Gratki wczorajszych udanych wizyt
HejAnku boziu, jak się to czyta to już mam nerwy, nie wyobrażam sobie siedzieć z tą babą w jednym pokoju... 🤬🤬🤬
Widzę temat remontów... 🙈myśmy to przechodzili w zeszłym roku, teraz nam zostało tylko przemalowanie pokoju młodego i wykończenie go/zaaranżowanie na pokój dziecka. No i w salonie jeszcze nie mamy rtvki, stolika kawowego, lameli i gablotki na alkohole, ale to się kiedyś dorobimy pewnie
Ogólnie remont wspominam... Ciężko. U nas była generalka, nie wszystko dało się zrobić jak chcieliśmy (np w salonie mieliśmy mega krzywą podłogę, jakoś położyliśmy sami panele w jodełkę, ale ile one utrzymają się to nie wiem...), wychodziły jakieś kwiatki typu uszkodzona ościeżnica itd, codziennie jeżdżenie po sklepach/hurtowniach, szukanie, zamawianie, analizowanie, do tego ciągły strach czy starczy kasy.... Nooo, ciężko było.😶😵💫 Kłótnie oczywiście też były a jakże 🙈 Ogólnie mam wrażenie że z tamtego roku to okresu kwiecień-czerwiec to ja nic nie pamiętam, tzn nie było innego życia poza remontem 🙈 Cieszę się że to za nami i jak patrzę na zdjęcia "przed" to jestem w szoku że tak to ogarnęliśmy, ale cieszę się ogólnie że zrobiliśmy praktycznie wszystko od razu, a nie np dwa pomieszczenia, bo z doświadczenia i obserwacji ludzi dookoła wiem że właśnie później takie mieszkanie na jednym pokoju się ciągnie latami i często po czasie nie chce się już wracać do remontów ...
My chcemy kiedyś dom, ale jak pomyślę o tym budowaniu i wykańczaniu to... 😶
Co do tej lini i siary to ja nie zauważyłam, ale nadal doskwiera mi taaaakie swędzenie piersi że ja chyba niedługo oszaleję albo odrąbie je tasakiem 😵💫Dziewczyny błagam polećcie jakiś balsam na to, wszystko co do tej pory stosuję nie pomaga, włącznie z oliwką dla dzieci. Mam wrażenie że jak się zacznę drapać to nie mogę skończyć 🙈 Czy któraś miała tak we wcześniejszych ciążach? Poza tymi piersiami nic mnie za bardzo nie swędzi, więc to chyba skóra się tak rozciąga ale naprawdę idzie zwariować, a najgorzej w nocy jak zacznę się drapać to aż mam ochotę się popłakać bo nie idzie przestać 😩
Ze swędzeniem (również na brzuchu) męczę się od dwóch miesięcy. Byłam u lekarza również z wysypką na brzuchu, ale to przez drapanie i przerobiłam wszystkie możliwe balsamy i oliwki. Nie wiem czego teraz używasz, ale ja zauważyłam poprawę po maści z Medela z lanoliną (ta akurat jest na sutki ale używam też na piersi)
https://www.medela.com/pl-pl/odciaganie-pokarmu-z-piersi/produkty/pielegnacja-piersi/purelan-masc-lanolinowa?productId=4063&bvstate=pg:7/ct:r
Inny produkt to maść Lanette, ale ona jest tu do kupienia w Holandii, ma bardzo wysoką zawartośc wazeliny i super śmierdzi także spytałabym w aptece czy czegoś nie polecają tłustego do smarowania. Krem z mentolen rowniez jest super na takie drapaniowe sos. Najgorsze to jest drapanie i noszenie staników, które obcierają skórę i wzmażają swdzenie.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:58
Revolutionary lubi tę wiadomość
👱🏻♀️34👦🏻40
8-6-25 👶🏻
-
Elza1234 wrote:Może Wy będziecie mieć więcej szczęścia z opieką położnej przed porodem, bo mnie moja przychodnia wystawiła 🤡 zgłoszę to do NFZ ale po porodzie jak skończą mi się patronażowe wizyty
Uparłam się że coś skorzystam na NFZ bo doprowadza mnie do szału już, że place po 1000 zł co miesiąc składek a wszędzie chodzę prywatnie
Co do farb dobrze że napisałyście bo wybór farby przed nami, napisałam na czacie Tikkurili i polecili dla dzieci Optima Matt 5, niby najwyższa klasa ścieralności to podsyłam info dalej:) -
Blackapple wrote:Mnie swędzi, dopytywałam lekarki i można ten Bio-oil stosować (kiedyś o to tutaj pytałam), ten związek pochodny retinolu który tam jest nie jest niebezpieczny, to trochę pomaga, a jak jest już tragicznie to bardzo gruba warstwa żelu aloesowego. No i też jak najbardziej miękki stanik (takie z H&m niby nie uszytwaniane, ale nie aż tak miękkie już u mnie poszły w odstawkę) a po domu to w ogóle bez stanika chodzę.
no ja też chodzę bez biustonosza praktycznie cały czas, dopiero jak gdzieś wychodzę na dłużej to zakładam, tak nawet z psem jak idę to nie noszę - plusy zimy i kurtki zimowej
Też muszę mojej lekarki dopytać, może coś zaradzi na to bo serio idzie zwariować 😵💫2cs 🤞
7dpo:
17.10.2024 ⏸️🍀
06.02.2025 - połówkowe 🙏
👩 30s
🧑 34
🐶 3
-
Kozina01 wrote:Ze swędzeniem (również na brzuchu) męczę się od dwóch miesięcy. Byłam u lekarza również z wysypką na brzuchu, ale to przez drapanie i przerobiłam wszystkie możliwe balsamy i oliwki. Nie wiem czego teraz używasz, ale ja zauważyłam poprawę po maści z Medela z lanoliną (ta akurat jest na sutki ale używam też na piersi)
https://www.medela.com/pl-pl/odciaganie-pokarmu-z-piersi/produkty/pielegnacja-piersi/purelan-masc-lanolinowa?productId=4063&bvstate=pg:7/ct:r
Inny produkt to maść Lanette, ale ona jest tu do kupienia w Holandii, ma bardzo wysoką zawartośc wazeliny i super śmierdzi także spytałabym w aptece czy czegoś nie polecają tłustego do smarowania. Krem z mentolen rowniez jest super na takie drapaniowe sos. Najgorsze to jest drapanie i noszenie staników, które obcierają skórę i wzmażają swdzenie.Revolutionary lubi tę wiadomość