CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Tanashi wrote:"Torbiele to różnego stopnia poszerzenie splotów naczyniówkowych. Same w sobie nie stanowią wady anatomicznej mózgu płodu i, jako cecha izolowana, są fizjologią rozwoju prenatalnego. Dlatego nie wymagają drugich opinii czy monitorowania w innych gabinetach i szpitalach. Zanikają samoistnie zwykle ok. 26 tygodnia ciąży."
https://dobreusg.pl/faq/14-torbiele-splotow-naczyniowkowych-co-to-oznacza/
Jak fizjologia, to nie ma co się martwićTanashi lubi tę wiadomość
-
A co do mycia, to ja na początku myję bobasa w samej wodzie, potem wpuszczałam kilka kropelek olejku migdałowego albo mojego mleka do nawilżenia, a do mycia mieliśmy mydło Miś z Czterech Szpaków, ono jest od 1. dnia życia. To w sumie były nasze jedyne kosmetyki na początek, potem też dokupiłam Emolium do smarowania, bo u nas zimą powietrze przez kaloryfery było dosyć suche i córce mocno skóra wysychała. Potem zainwestowaliśmy w dobry nawilżacz powietrza i było lepiej, ale emolium awaryjnie nadal używamy
SPF dla niemowląt i maluchów używamy mineralnego Alphanova BebeSZKODNIK lubi tę wiadomość
-
kasssia wrote:dziewczyny nawet nie wiecie, jak się cieszę, że zaszczepiłam się te 2 tyg temu na grypę, bo własnie się dowiedziałam, że większość z zespołu jest chora. u mnie póki co cisza
U nas w dalszej rodzinie własnie dwa dni po świętach bożego narodzenia też wyszło, że mają grypę, a się widzieliśmy... U nas nikt nie zachorował, nawet babcia świeżo po zawale zaszczepiona miała dwa dni stan podgorączkowy i tyle, co za ulga. Za to mama żony kuzyna od 3 tygodni jest w szpitalu z zapaleniem płuc i crp jej nie spada, właśnie po tej grypie... -
Tanashi wrote:U nas w dalszej rodzinie własnie dwa dni po świętach bożego narodzenia też wyszło, że mają grypę, a się widzieliśmy... U nas nikt nie zachorował, nawet babcia świeżo po zawale zaszczepiona miała dwa dni stan podgorączkowy i tyle, co za ulga. Za to mama żony kuzyna od 3 tygodni jest w szpitalu z zapaleniem płuc i crp jej nie spada, właśnie po tej grypie...
-
o kurde to słabo w zespole raczej młodzi, wiec mówią, że jeden dzień się źle czuli, ale gorączka +38 st.
mamy też dwie inne dziewczyny w ciąży, jedna właśnie poszła na zwolnienie (miesiąc do porodu) i druga w podobnej ciąży co nasza, końcówka maja i nie ma jej, więc pewnie złapałaWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:37
-
Cel....ciesz się że masz zdrowe dziecko. Nie szukaj problemów na siłę. Te torbiele ma połowa dzieci,dużo dzieci rodzi sie z torbielami po porodzie i się wchłaniają.
Nie masz wrażenia, że tylko czekasz na jakieś złe info? Że najmniejsza pierdoła, która odstaje od normy jest ważniejsza niż duża informacja,że wszystko jest super? Ja bym to na Twoim miejscu zaczęła obserwować,może przejść się do psychiatry bo może być tylko gorzej. Dziecko się urodzi i zamiast sie cieszyć będziesz wpadać w panikę bo jedną nogę zgina niesymetrycznie.
Z takich zachowań jakie Ty przejawiasz robi się straszny gnój.
A grypa....matko jakie to teraz jest ciężkie choróbsko. Tyle tych powikłań. Jakiś okropnie zmutowany ten wirusWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:40
-
Cel95, jeśli chodzi o torbiel to mogę się podzielić swoją historia - na jednym z badań (chyba to był jakoś 15 tc) lekarz znalazł u mojego małego 2 torbielki dokładnie takiego rodzaju jak u Twojej dzidzi, jedna miała 0.7mm druga 0.4 mm. Od początku mówił że to się zdarza i zazwyczaj się wchłaniają, że do 30 tc już powinno być czysto i żeby się nie martwić. Tak tez zrobiłam, postanowilam nie rozkminiac za to moj mąż bardzo sie zamartwiał. Na ostatniej wizycie w zeszłym tygodniu (20tc) okazało się że jedna torbiel zniknęła całkiem, druga zmniejszyła się już do 0.3mm. Więc na prawdę postaraj się nie martwić na zapas i jeśli wszystko inne jest w porządku to nic tylko się cieszyć i zachować spokój 🙂
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:49
Revolutionary , Alex_92 lubią tę wiadomość
-
Karola3xJ:D wrote:Cel....ciesz się że masz zdrowe dziecko. Nie szukaj problemów na siłę. Te torbiele ma połowa dzieci,dużo dzieci rodzi sie z torbielami po porodzie i się wchłaniają.
Nie masz wrażenia, że tylko czekasz na jakieś złe info? Że najmniejsza pierdoła, która odstaje od normy jest ważniejsza niż duża informacja,że wszystko jest super? Ja bym to na Twoim miejscu zaczęła obserwować,może przejść się do psychiatry bo może być tylko gorzej. Dziecko się urodzi i zamiast sie cieszyć będziesz wpadać w panikę bo jedną nogę zgina niesymetrycznie.
Z takich zachowań jakie Ty przejawiasz robi się straszny gnój.
Zgadzam się, zwłaszcza, że z dzieckiem trzeba być psychicznie przygotowanym na to, że coś może się okazać po porodzie, po kilku miesiącach życia, itd. U mojej córki pediatra stwierdziła objaw "zachodzącego słońca" w oczach jak miała miesiąc i w internecie już było wszystko w tym temacie, łącznie z nowotworami i autyzmem . Ale dostaliśmy skierowanie na usg głowy, i nic nie stwierdzili, pani neonatolog uspokoiła nas, że u niektórych dzieci to jest fizjologiczne, a ten objaw sam ustąpił po dwóch miesiącach. Ale jakbym się fiksowała na tym, to dziecko by przez 2 miesiące nie miało matki, tylko chodzący kłębek nerwów. -
Prawda dziewczyny. Ja się bujałam z córką po szpitalach, pobraniach krwi i lekarzach przez prawie pół roku po ostatnim porodzie. W ciąży wszystkie badania książkowe bo nie wykrywa się problemów z tarczycą 🫣 Jeden wieczór popłakałam sobie pod prysznicem, ale dla dziecka wzięłam się w garść. Na nic choremu dziecku załamana mama w rozsypce. Prawda jest taka, że mimo świetnych wyników badań w ciąży po porodzie i wgle w każdej chwili życia dziecka może wyjść jakaś choroba, tak jak i u nas. I jak ktoś napisał, albo można żyć w stresie, albo po prostu żyć.
Cel przytulam na odległość. Też złapałam lekkiego doła dzień po tym, jak lekarz powiedział mi o tej szyjce do obserwacji, ale na drugi dzień już się wzięłam w garść, bo zamartwianie tylko zatruwa nam życie. Tym bardziej, jak obiektywnie nie ma jeszcze czym… te torbielki naprawdę są częsteWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:07
Cel95 lubi tę wiadomość
-
Dziękuję dziewczyny.
Dla laika po prostu torbiel w głowie brzmi poważnie, ale widocznie u maluszków jak mówicie może być rozwojowo.
Córeczka jest zdrowa, ruchliwa i ma wszystkie parametry dobre. Ładnie rośnie. Nie będę się tym już przejmować i mam nadzieję, że w piątek mój lekarz prowadzący też mnie uspokoi.
Macie rację, że ja jak chodzi o osoby bliskie się bardzo przejmuję. Jak chodzi o mnie, luz.
Dziękuję za Wasze przykłady i uspokojenie. Jak rozmawiałam z przyjaciółką to bywa, że dzieci nawet się rodzą z torbielą i jest wszystko ok.
Fajnie, że serduszko jest zdrowe i lekarz stwierdził, że echo to formalność, ale dał mi skierowanie od razu na nfz i sugerował, żeby podpytać wtedy o torbiel bo może już zniknąć.
Będę myśleć pozytywnie dla mojej Córeczki 💪🏻
Elza1234, KarolaKinga, Tanashi, xSmerfetkax, Margareetka, Werzol, Alex_92, amoze lubią tę wiadomość
👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Letrox, hydroxychloroquine, acard
+ ⏸️ neoparin (+ do 18tc encorton, duphaston, utrogestan)
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min
5/12 11+4, CRL 5,4 💗 158/min
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
Moje dzieci się rodzą z torbielami. Dosyć szybko im się wchłaniają. Oboje mieli po 3 torbiele w głowie. O ile młoda była faktycznie powykrzywiana to syn zero odstepst od normy.
Co do schizowania to jak syn był noworodkiem to często miał trójkąt siniczny. Ile ja się ochodzilam i oprosilam o badania bo coś jest nie tak,że nie powinien mieć takich objawów jako noworodek. Patrzyli na mnie jak na wariatkę i ,że co to w ogóle znaczy ten trójkąt siniczny. Pediatrzy pytali się mnie.... Jak mial 4 lata bingo ! Okazało się że młody na bradykardię. To to co ja widziałam było najprawdopodobniej spowodowane tą jego zaburzoną praca serca.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:02
Cel95 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny gratuluję ZDROWYCH dzieci 🙏😍
Cel, dziewczyny napisały już chyba wszystko
Nie rozkminiaj tego, jeśli lekarz powiedział że jest ok i to częste i samo znika później. Uwierz lekarzowi i ciesz się zdrowa córeczką i tym że zaczęłaś czuć jej ruchy 😍🙏Cel95, KarolaKinga, Elza1234 lubią tę wiadomość
2cs 🤞
7dpo:
- Progesteron: 15,30 ng/ml
- Estradiol: 288 pg/ml
17.10.2024 ⏸️🍀
18.10.2024 - 16dpo: Beta 381,000 mIU/ml, Progesteron 33,40 ng/ml ✊
21.10.2024 - 19dpo: beta 1067,000 mIU/ml 🍀
29.10.2024 - CRL 2,8mm, widać cień serduszka 🥹
06.11.2024 - CRL 1,03cm małego żelka 🥹 pięknie bijące ❤️
20.11 - 22.11 - szpital, podejrzenie CMV, wynik negatywny 🙏
22.11 - 2,14cm żelka Haribo, 180 uderzeń❤️
17.12.2024 - prenatalne, prawie 7 cm uparciucha, wszystko ok, chłopczyk (?) 💙 🥹
06.02.2025 - połówkowe 🙏
👩 30s
🧑 34
🐶 3
A journey of a thousand miles begins with a single step...
-
xSmerfetkax wrote:Jak to mówią, od pozytywnego testu już na zawsze będziesz miała o co się martwić 🫣
dokładnie, coś w tym jest 🙈🤭Margareetka, xSmerfetkax, Elza1234 lubią tę wiadomość
2cs 🤞
7dpo:
- Progesteron: 15,30 ng/ml
- Estradiol: 288 pg/ml
17.10.2024 ⏸️🍀
18.10.2024 - 16dpo: Beta 381,000 mIU/ml, Progesteron 33,40 ng/ml ✊
21.10.2024 - 19dpo: beta 1067,000 mIU/ml 🍀
29.10.2024 - CRL 2,8mm, widać cień serduszka 🥹
06.11.2024 - CRL 1,03cm małego żelka 🥹 pięknie bijące ❤️
20.11 - 22.11 - szpital, podejrzenie CMV, wynik negatywny 🙏
22.11 - 2,14cm żelka Haribo, 180 uderzeń❤️
17.12.2024 - prenatalne, prawie 7 cm uparciucha, wszystko ok, chłopczyk (?) 💙 🥹
06.02.2025 - połówkowe 🙏
👩 30s
🧑 34
🐶 3
A journey of a thousand miles begins with a single step...
-
Tak zmieniając temat to dołączyłam do łożysk wędrownych, z przedniej ściany na tylną 😅
A córeczka mocno daje o sobie znać. "Ej matka nie panikuj bo Cię kopnę" 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:09
Revolutionary , xSmerfetkax, SZKODNIK lubią tę wiadomość
👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Letrox, hydroxychloroquine, acard
+ ⏸️ neoparin (+ do 18tc encorton, duphaston, utrogestan)
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min
5/12 11+4, CRL 5,4 💗 158/min
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
A w temacie porodówek - rodzić po ludzku opublikowało dziś ranking najlepszych porodówek w danym województwie dla ciekawych tematu:
https://www.facebook.com/fundacjarodzicpoludzku/posts/pfbid02M5aK8hzV5hdTGUVsYKGyeSiqtn5hJPjbwtJVAsnk6ZtnpanpmZcAdt3xa5M1YarRlMargareetka, Revolutionary , xSmerfetkax, Alex_92, Lola93, awokado 🥑 lubią tę wiadomość