CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Dobra,może to być głupie pytanie. Proszę się ze mnie nie śmiać 🙈 Ale na długo wystarczają pampersy 1? 😅 Przykładowo na paczce tych pampers premium care nr 1 jest od 2-5 kg. Wiem że każde dziecko jest inne,ale mniej więcej ile czasu nosi te 1?
-
Anabbit wrote:No ewidentnie perspektywa się zmienia gdy dochodzą dodatkowe czynniki 😅
Muszę się w takim razie zastanowić i jeszcze raz przyjrzeć tym fotelikom. Mnie w Avionaucie odstrasza to, że wydaje mi się jakiś taki styropianowy i ten klocek pod tyłkiem 😳. No, ale ja nie miałam nigdy styczności z noworodkiem, na pewno doświadczenie dużo zmienia 😅
Jak zdejmiesz pokrowiec z większego fotelika np. ja mam britax to tam raz jest styropian i to są jedne z najbezpieczniejszych fotelikówa co do tego „klocka” pod pupa w avionauxie to jego trzyma pas i on jest nieruszalny w trakcie jazdy a dziecko dzięki temu ma ładną pozycję
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego, 15:26
Anabbit lubi tę wiadomość
-
Truuskaawka wrote:Dobra,może to być głupie pytanie. Proszę się ze mnie nie śmiać 🙈 Ale na długo wystarczają pampersy 1? 😅 Przykładowo na paczce tych pampers premium care nr 1 jest od 2-5 kg. Wiem że każde dziecko jest inne,ale mniej więcej ile czasu nosi te 1?
Też się zastanawiam ale to bardzo indywidualne chyba, ja teraz kupiłam 3 paczki po 26szt póki co bo były w promocji i wzięłam 😁Gusia_ lubi tę wiadomość
-
Odnośnie prowadzenia wózka, ja serio jestem jakaś dziwna 😂 dla mnie to bez różnicy. Byłam w wielu sklepach, chodziłam z tymi wózkami i no każdy był podobny. Sprzedawca mnie pyta, jak się prowadzi, a ja za każdym razem odpowiadałam „no wózek jak wózek, jedzie”.
Może umówię się do przetestuj wózek w przyszłym tygodniu i wypróbuję te wózki na specjalnym torze.
Czuję się taka totalnie nieprzygotowana 😓
Tłumaczę sobie, że może ten typ tak ma, mi jest wiecznie wszystko jedno, na jakim materacu śpię, jak gruba poduszka, czy buty są płaskie czy wysokie. Totalna ignorantka 🤷♀️ -
magdalena321 wrote:Też się zastanawiam ale to bardzo indywidualne chyba, ja teraz kupiłam 3 paczki po 26szt póki co bo były w promocji i wzięłam 😁
Ja planuje zamówić w przyszłym miesiącu i biorę 4 paczki po 25 i dalej dwójki już -
Karola3xJ:D wrote:Dla mnie bez różnicy czy niosę fotelik 2 kg lżejszy czy cięższy. Dla mnie samo.noszenie jest niewygodne dlatego mam malutki stelaż specjalnie pod fotelik (z quinny zapp xtra )
Dzięki temu nawet jak mam przejść na drugą stronę ulicy z parkingu to wpinam w stelaż. Nie lubię nosić fotelików bo to niewygodne.
Mi w maxi cosi podoba się to obkręcanie bo jak siedzę w aucie to mogę dziecko.przodem obrócić.
Opcja rozkładania do leżenia jest genialna na wyjścia .
O! Czyli moje wyobrażenia jednak są realne 😂 dzięki Karola, potrzebowałam tego.
Właśnie te opcje maxi cosi które wymieniłaś mnie kuszą. -
Gusia_ wrote:Ja wolę natomiast wakacje z raczkującym dzieckiem i rozszerzaniem diety niż z takim maluszkiem dwu-trzymiesięcznym. Zawsze w hotelu coś znajdę dla dziecka do jedzenia, biorę sloiczki, nigdy mi nie odmówiono jajecznicy dobrze ściętej bez soli dla niemowlaka. Zresztą takie dziecko maleńkie nie jest w pełni wyszczepione i nie jeżdżę wśród ludzi do hoteli, a wolę resort niż domek na ten moment jeszcze. Dlatego my raczej pojedziemy gdzieś później. Ale mieszkamy troszkę ponad 1,5h do morza więc skoczyć rano i wrócić po obiadu też żaden problem
poza tym mamy las i jezioro pod domem, więc ja nie mam totalnie potrzeby wyjazdów wakacyjnych, rączej sie nastawimy na dłuższe wakacje w przyszłą wczesną wiosnę jak będą nam się kończyć zapasy słońca
może jakbym mieszkała w mieszkaniu w mieście byłoby inaczej ale dom na wsi latem w miejscowości z lasem i nad jeziorem to dla mnie samo w sobie lato idealne xd
Właśnie powinien być po szczepieniach podstawowych już bo ponad 2msc wychodzi ze będzie miał. No i zakładam że to jeszxze nie sezon infekcyjny. W zimie za to się nie wybieram bo choróbska i zimno i przeraża mnie branie tych wszystkich kombinezonów itp. -
Truuskaawka wrote:Dobra,może to być głupie pytanie. Proszę się ze mnie nie śmiać 🙈 Ale na długo wystarczają pampersy 1? 😅 Przykładowo na paczce tych pampers premium care nr 1 jest od 2-5 kg. Wiem że każde dziecko jest inne,ale mniej więcej ile czasu nosi te 1?
-
Tanashi wrote:Tak 😭 no i zgadzam się, życie z dzieckiem jak ma się ogród to jest prawie jak wakacje 😅. U nas grana piaskownica, trampolina, zjeżdżalnia, a dziadkowie jeszcze rozkładają mate i puszczają węża z wodą po zjeżdżalni, więc nawet zjeżdżalnia wodna jak trzeba 🤣
Tak tak u nas te, mamy i piaskownice i domek i zabawki a u sąsiadów kuchnia błotna i trampolina. Tak się podzieliliśmy. Ale jednak chciałabym zmifn8c otoczenie...myśmy długo nie wyjeżdżali bo najpierw kolkowy bobas, potem kupno domu i dopiero w zeszłego wakacje lepiej finansowo się odkulismy. Więc czuje niedosyt. Chociaż morze bym chciałam lubię polskie morze nawet jeśli się nie kapie;) -
Ja właśnie się skusiłam i kupiłam dwie paczki rozmiaru 1 po 72szt. Czyli to narazie wystarczy. Chyba nie będę brać dalszych rozmiarów bo będzie lipa jak się okaże że jakieś uczulenie będzie na te pampersy.
Dzięki za wasze opinie 😉 -
Witam się z Wami, u mnie dziś z rana śnieżyca, teraz piękne słońce, ale ze śniegu zrobiła się mega chlapa.
Ja dziś poszłam z koleżanką się odhamić i wleciała kawka z deserem snickersowym - mega 🥰
Wczoraj zamówiliśmy wózek - Venicci Upline 2 - beige stone, nic się nie zmieniło w wyborze od grudnia oprócz generacji na nowszą 😅 ciekawe czy zgodnie z zapewnieniem wyślą dziś max jutro
Co do szkoły rodzenia, zapisałam nas do szkoły działającej pod gminą, jest spoko, darmowa i przede wszystkim nowoczesna baza dydaktyczna, 7 spotkań zaczynamy 1 marca, kończymy 13 kwietnia.
Jeśli chodzi o kompletowanie wyprawki to nam tak naprawdę "na stanie" brakuje wózka, fotelika z bazą i wyprawki typowo aptecznej.
Przez ostatnie 3 dni poprałam wszystkie ubranka, uprasowałam i ułożyłam w komodzie więc cieszę się, że ten etap już za mną
Gratuluję wizyt i życzę powodzenia na kolejnych
My wizytujemy za tydzień i tym razem piszę kartkę z pytaniami do doktorka, bo mózg z miesiąca na miesiąc w co raz gorszym stanie :p
Po ostatniej wizycie termin z USG również mieliśmy na 30.05, ale lekarz stwierdził, że możemy się szykować do wyjścia już od połowy maja - czyli od 37 tygodnia
W sobotę idę na krzywą, ale tym razem zabieram ze sobą męża, co by znowu ze szwami na łbie nie wyjść :p
Trzymajcie kciukiRevolutionary , KarolaKinga, Alex_92 lubią tę wiadomość
👱♀️ 29 🧔 34
7 lat starań
- 19/09 transfer ET blastki 3AA ❤️
- 27/09 beta 119,54 | 29/09 beta 360,43 | 01/10 beta 776,78
- 30/10 USG 2,1cm 👶 177/min ❤️
- 28/11 USG PRENATALNE - 6,5cm 👶, 155/min ❤️
- 03/12 - 8cm Pannicy! 🩷🩷
- 04/12 NIFTY 🎉 czekamy na Anielkę 👶
27/12 - 195g 👶
27/01 - 414g 👶
CUDZIE TRWAJ! ❤️
-
Cel95 wrote:Te kolory w sklepie a poza nim są inne. Wyszliśmy z wzornikiem na zewnątrz, było słońce i od razu inaczej.
Mnie ta cocoa rose gold kusi, któraś z Was może widziała na żywo? Jesteśmy w stanie podjechać i obejrzeć do sklepu np na Śląsku.
A sezam też ładnyon był na żywo. W necie albo był szary albo biały a na żywo ładny jasny bez i bądź tu madry
Ja się na niego zdecydowałam, może uda nam się odebrać w tym tygodniu ☺️ -
Anabbit wrote:Odnośnie fotelików, czy ta waga ma aż takie znaczenie? Bo właśnie zastanawiamy się nad fotelikiem i tak po głębszej analizie nie znalazłam scenariusza, kiedy musiałabym nosić fotelik dłużej niż 10 metrów. Mamy parking podziemny, windę i zawsze mogę zamontować fotelik na stelażu od razu po wyjęciu z samochodu.
Wiem, że avionaut jest mega polecany, ale wydaje mi się jakiś taki „kruchy”. Plus ten klocek pod tyłkiem noworodka do mnie nie przemawia totalnie 🙄 no i martwi mnie to, że nie przeszedł on jeszcze testów bezpieczeństwa z bazą obrotową, a baza to dla mnie must.
Dlatego bardziej przekonuje mnie maxi cosi, ale podjadę jeszcze w piątek do 8 gwiazdek i pomierzę.
Maxi cosi ma jeszcze opcje rozłożenia tego fotelika na płasko po wpięciu w stelaż, chociażby na czas zakupów. Czy ta funkcja ma faktycznie sens j zastosowanie przy niemowlaku?
No, ale jeśli mógłby się wypowiedzieć ktoś doświadczony odnośnie tej wagi i ogólnie fotelików, to byłabym wdzięczna.
Była już tutaj dyskusja że to zależy czego oczekujesz. Ogólnie niedobrze jest wozic dziecko w foteliku na płasko nawet a zakupy to dlugo juz raczej trwaja... Chociaż mi ta funkcja przypasowała bo np jak dziecię zasnęło w aucie to np u lekarza itp dospalo te 15min w foteliku na płasko czy nawet te pół h. Ale ważniejsza dla mnie obrotowa baza- to było super. Z tym że wtedy była zima i noworodek nietrzymający główki w kombinezonie...No bywało ciężko. Więc baza nam ratowała życie. A dużo jeździliśmy bo a to szczepienia a to jacyś inni specjaliści...Teraz wolałabym z baza obrotowa ale nie jest to mus.Anabbit lubi tę wiadomość
-
amoze wrote:
Co do szkoły rodzenia, zapisałam nas do szkoły działającej pod gminą, jest spoko, darmowa i przede wszystkim nowoczesna baza dydaktyczna, 7 spotkań zaczynamy 1 marca, kończymy 13 kwietnia.
Podrzucisz namiar na tę szkołę? Tu albo na prywatnych wiadomościach. Będę bardzo wdzięczna ☺️ -
Gusia_ wrote:Annabitt dla mnie waga fotelika ma duże znaczenie, bo ja zwykle ważę 48 kg. Jak do fotelika dodasz kilka kilogramów dziecka wychodzi duży ciężar a niestety ja zwykle z dziećmi jeżdżę sama i dźwigam. Lekki avionaut plus dziecko jest dla mnie okej. Ale ciężko cybex bratowej męża plus dziecko to już jakiś horror, po co kupować takie ciężkie foteliki xd może jak ktoś jest kulturystą to spoko ale dla drobnej kobiety to jest masakra
Nie powinno się wozić dziecka w wózku z fotelikiem na ramie poza wyjątkowymi sytuacjami. Lepiej dziecko przełożyć w wózek - zdrowiej dla jego ciała
U nas mieszkaliśmy np w mieście a mąż mial wtedy taka pracę że jeździliśmy razem do lekarza itp. Teraz będę sama jeździć bo na wsi mieszkamy więc waga ma większe znaczenie. Właśnie wszystko zależy od potrzeb.Anabbit lubi tę wiadomość
-
Revolutionary wrote:dziewczyny wiem, że temat już był - ale co polecacie do kąpieli dla takiego noworodka i później do pielęgnacji?
Jakieś płyny konkretne, balsamy, oliwki? Chcę sobie to już spisać raz na zawsze żeby wiedzieć 🙈
Z tego co kojarzę to ktoś pisał że do kąpieli tylko woda + ewentualnie olejek migdałowy? Dobrze kojarzę czy mi się śniło? 🙈
My tak robiliśmy. Jeśli dziecko noe ma problemów ze skórą to tak najzdrowiej i najtaniej. Na ciemieniuchę też olejek migdałowy działał nam lepiej niż niejeden szamponRevolutionary lubi tę wiadomość
-
Truuskaawka wrote:Nie jestem doświadczona,ale z tego co czytałam najlepiej właśnie woda i ewentualnie olej ze słodkich migdałów. Fajny jest w rossmanie,duża pojemność z pompką. Można go też wykorzystać do masażu,albo np Ty na włosy
Ja mam też zalecenie fizjo żeby się smarować w celu uelastycznienia krocza. Mogę tym olejkiem co mam właśnie. -
Anabbit wrote:Ale w jakiej sytuacji faktycznie nosi się ten fotelik?
Absolutnie nie podważam tutaj opinii, tylko staram się zwizualizować sobie sytuacje, bo w mojej głowie nie ma scenariusza w którym muszę nieść fotelik. Chyba, że tak jak wspominałaś to jest kwestia domu i braku garażu.
W moim przypadku jest winda pod nosem, parking podziemny, stelaz wózka zawsze pod ręką, także nie wiem totalnie kiedy miałabym nieść w ręku fotelik.
Któraś tutaj pisała że nie ma windy albo np może być kwestia że odwozi się starsze dziecko do przedszkola ibwtedy z maluchem kawałek trzeba przejść itp -
Anabbit wrote:Odnośnie prowadzenia wózka, ja serio jestem jakaś dziwna 😂 dla mnie to bez różnicy. Byłam w wielu sklepach, chodziłam z tymi wózkami i no każdy był podobny. Sprzedawca mnie pyta, jak się prowadzi, a ja za każdym razem odpowiadałam „no wózek jak wózek, jedzie”.
Może umówię się do przetestuj wózek w przyszłym tygodniu i wypróbuję te wózki na specjalnym torze.
Czuję się taka totalnie nieprzygotowana 😓
Tłumaczę sobie, że może ten typ tak ma, mi jest wiecznie wszystko jedno, na jakim materacu śpię, jak gruba poduszka, czy buty są płaskie czy wysokie. Totalna ignorantka 🤷♀️
dobrze Ci wróże w roli mamy 😂 serio, ja też mam tak często, nie rozkminiam tak, no chyba, że serio coś jest źle zaprojektowane i od razu coś przeszkadza. w wózku wszystko wyjdzie w praniu, nie ma co dzielić skóry na niedźwiedziu, bo życie płycie swoim toremAnabbit lubi tę wiadomość