CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Mnie lekarz ostatnio mówił, że jak będę miała skurcze (czyli twardnienie pewnie jako skutek uboczny), ale nie będzie bolało, to mam nie panikować bo to będą te przepowiadające
Ale domyślam się, że przy skracającej się szyjce takie twardnienia to jeszcze nasilają -
kasssia wrote:Jest w przedszkolu, najwyżej pójdzie po nią niemąż. Narazie nie biorę tego scenariusza nawet pod uwagę chociaż leżę i dalej twardnieje nawet po tych lekach.
Z tymi skurczami to też tak jest,że nie każde skurcze powodują skracanie szyjki. To mogą być dwie różne sprawy.
A dziecko gdzie jest ułożone?
No nic,to czekamyWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:50
-
Elza1234 wrote:Mnie lekarz ostatnio mówił, że jak będę miała skurcze (czyli twardnienie pewnie jako skutek uboczny), ale nie będzie bolało, to mam nie panikować bo to będą te przepowiadające
Ale domyślam się, że przy skracającej się szyjce takie twardnienia to jeszcze nasilają
W sumie Tornado 🥰 ostatnio pisała, że ma takie napinania a szyjka się za bardzo nie skróciła, także tak jak Karola mówi - nie ma reguły -
Karola3xJ:D wrote:No to tyle dobrze,że nie musisz świrować pawiana ,że nie możesz zostać bo dziecka nie ma z kim zostawić.
Z tymi skurczami to też tak jest,że nie każde skurcze powodują skracanie szyjki. To mogą być dwie różne sprawy.
A dziecko gdzie jest ułożone?
No nic,to czekamy
Chyba miednicowo poprzecznie. -
Kasia no to dla skracającej się szyjki najlepszą opcja te ułożenie. Moja też tak ostatnio leżała i kazałam jej jak najdłużej 😅 Mogą Cię chcieć zostawić na jakieś rozkurczowe kroplówki, a kto tam ich wie… cudny poniedziałek 👌
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:59
kasssia lubi tę wiadomość
-
Gusia_ wrote:Kasia no to dla skracającej się szyjki najlepszą opcja te ułożenie. Moja też tak ostatnio leżała i kazałam jej jak najdłużej 😅 Mogą Cię chcieć zostawić na jakieś rozkurczowe kroplówki, a kto tam ich wie… cudny poniedziałek 👌
-
Werzol wrote:Dobrze że się zgłosiłaś do szpitala, a jak zakładają szew to wypuszczają do domu?
Mówiła że w piątek przyjęcie, w poniedziałek wyjście. Pewnie obserwują przez chwilę i jak ok to wypuszczają.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:12
-
A wiecie może czemu czasem zakładają szew a innym razem pessar?
-
To raczej zależy od konkretnego przypadku. Jak krótka szyjka. Czy jest rozwarcie. Czy są skurcze . Który tydzień, jak szybko się skraca i inne takie. Różnica jeszcze jest taka, że szew to zabieg i może mieć komplikacje w postaci przebicia pęcherza płodowego; ale też czytałam kiedyś badania duże, że pesaar nie daje super rezultatów w każdym przypadku, choć niby tak samo pomagają wg lekarzy, z którymi rozmawiałam
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:28
Lauraa lubi tę wiadomość
-
kasssia wrote:Mówiła że w piątek przyjęcie, w poniedziałek wyjście. Pewnie obserwują przez chwilę i jak ok to wypuszczają.
No to oszczędzaj się jak wrócisz do domu, mam nadzieję że posiew wyjdzie czysty i będziesz mogła się zgłosić na szewkasssia lubi tę wiadomość
-
Kasia idźcie coś zjeść dobrego po odebraniu dziecka, należy Ci się!👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Letrox, hydroxychloroquine, acard
+ ⏸️ neoparin (+ do 18tc encorton, duphaston, utrogestan)
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min
5/12 11+4, CRL 5,4 💗 158/min
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
7.02 - 410g księżniczki 🥰
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
Lauraa wrote:A wiecie może czemu czasem zakładają szew a innym razem pessar?
Generalnie szew z tego co rozmawiałam z lekarzami szew jest „pewniejszy”, trwalszy. Ale jest zakładany tylko do konkretnego tygodnia ciąży, potem pęcherz płodowy może już za bardzo przeszkadzać. Plus niektórzy lekarze nie są zwolennikami pessarów, ze względu na możliwość infekcji.
Ale jak nie da się, ze względu na termin czy inne zmienne, założyć szwu, to pessar podobno też super daje radę