CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja leczyłam zęby w drugim trymestrze normalnie ze znieczuleniem.
Dziś byłam u okulisty żeby podpytać o ewentualne przeciwskazania do porodu. Dostałam skierowanie na badanie dna oka. Na samą myśl już mi słabo, nienawidzę tych kilku godzin po badaniu, gdzie wszystko się rozmazuje i nie potrafię wiadomości odczytać na telefonie 🙄 -
kasssia wrote:Kurde a ja miałam zakładać aparat w II trymestrze, chyba sobie daruję… wolę sobie nie dokładać kolejnych tematów i wizyt.
-
kasssia wrote:Karola Sherlock Holmes 🧐
Dobra gadałam z dr z izby przyjęć. Tu nie chcą badać szyjki ani myśleć o pessarach żadnych, bo to porodówka i póki są skurcze to nie mogą. Jak przejdę na pato to zbadają i dopiero będą myśleć. -
Daisy___ wrote:Porody przedwczesne to jedna wielka tajemnica medycyny. Ja wierzę, że nie donosiłabym bez szwu, bo moje tempo skracania się szyjki szokowało lekarzy - mnie również, bo całą zeszłą ciążę miałam 4 cm do 36 tc, czyli potem pięknie skracała się przed porodem, choć bez szyjki chodziłam 2 tygodnie, do indukcji, co mnie pocieszało w najgorszych chwilach i pociesza dalej xD Niektórzy mają po prostu krótką szyjkę, u mnie sytuacja była niezwykle dynamiczna.
I oczywiście też trzymam kciuki, kasssia!
No właśnie, przez to że mi nie badali szyjki regularnie na usg w pierwszej ciąży to nie wiem jaka była u mnie sytuacja. Tylko zbadała mnie w środę i niby było ok a w niedzielę już odeszły wody i rozwarcie było takie że czuli nogę w badaniu. No i ten jeden pomiar w 28 tyg 25 mm. Ciekawe ile miałam ostatni tydzień dwa przed porodem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego, 20:32
-
Karola3xJ:D wrote:Ty na tej porodówce będziesz jak ten pacjent Nowak z korytarza z "Daleko od noszy"
Nie no, mam nadzieję że jutro już przejdę 😛
Aktualnie jestem we dwie na sali 4 os. Pół dnia byłam sama, luksusowo. Fajnie bo nawet nie słyszeć za bardzo odgłosów rodzących ani dzieci. W poprzednim szpitalu było słabo.
Annabit, ja mam mieć jakiś hardcorowy ze śrubami na górze i po 4 tygodniach na dole. Do tego mam ortodontę daleko, więc wole chyba to przełożyć.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego, 20:33
-
Anabbit wrote:Ja leczyłam zęby w drugim trymestrze normalnie ze znieczuleniem.
Dziś byłam u okulisty żeby podpytać o ewentualne przeciwskazania do porodu. Dostałam skierowanie na badanie dna oka. Na samą myśl już mi słabo, nienawidzę tych kilku godzin po badaniu, gdzie wszystko się rozmazuje i nie potrafię wiadomości odczytać na telefonie 🙄
Hmm ja miałam robić to badanie w 1 trymestrze i dowiedziałam się, że nie można w ciąży
Ale może mają specjalne krople dla ciężarnych, bo tropikamid na pewno jest zakazanyWiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego, 20:41
👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Letrox, hydroxychloroquine, acard
+ ⏸️ neoparin (+ do 18tc encorton, duphaston, utrogestan)
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min
5/12 11+4, CRL 5,4 💗 158/min
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
7.02 - 410g księżniczki 🥰
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
Jezusienku! Nie wchodziłam na forum od weekendu a tu takie rzeczy! Kasia! Musiałyśmy się minąć na karowej bo byłam w poniedziałek rano, jakbyś potrzebowała czegoś dawaj znać bo będę jak co poniedziałek też w przyszłym tyg! Trzymam kciuki żebyście wyrwali w dwupaku, plus jest taki że jak się zastanawiałaś nad porodem na karowej to możesz sobie teraz na spokojnie poobserwować jak wygląda opieka i czy rzeczywiście się zdecydujesz tam rodzić.
Moze rozładuje sytuacje bo się pożalić że za każdym razem jak kichnę to sikam… i majty co chwila do wymiany 🤡 uroki ciąży ❤️kasssia lubi tę wiadomość
Zespół Sjögrena, Endometrioza, Przegroda macicy
SYN 🩵👶🏼 12.2019
09.2021 💔
09.2024 💔
15.10.24 beta 6,26
16.10. 2024 ⏸️ na tescie w łazience
19.10.24 beta 141,7
21.10.24 beta 454,8
04.11.24 🦐 6,3 mm
21.11.24 🧸 20,2 mm
05.12.24 ❤️ 40,4 mm / usłyszałam bicie serducha
13.12.24 USG genetyczne OK 🩵 jest 6 cm chłopaka -
Anabbit wrote:Ja leczyłam zęby w drugim trymestrze normalnie ze znieczuleniem.
Dziś byłam u okulisty żeby podpytać o ewentualne przeciwskazania do porodu. Dostałam skierowanie na badanie dna oka. Na samą myśl już mi słabo, nienawidzę tych kilku godzin po badaniu, gdzie wszystko się rozmazuje i nie potrafię wiadomości odczytać na telefonie 🙄 -
Cel95 wrote:Hmm ja miałam robić to badanie w 1 trymestrze i dowiedziałam się, że nie można w ciąży
Ale może mają specjalne krople dla ciężarnych, bo tropikamid na pewno jest zakazany -
Matko co tu się dzieje 🫣
Kasia trzymajcie się ile się da w dwupaku.
Widzę, że nie tylko ja dzisiaj emocjonalnie do duszy. Mój w kółko powtarza, że mnie wspiera, ale jak dzisiaj przyszło jechać do szkoły rodzenia to stwierdził, że mu nie bardzo pasuje dzisiaj 😖 on by chciał skończyć papierki w pracy, żeby wcześniej zacząć urlop na remont. Tu chodziło o wyjście z pracy 2 godziny wcześniej. Nie to, że jak miał wolne weekendy teraz to nie chciało mu się nic tam robić, bo zimno. No nie wytrzymałam, hormony nie pomogły i siedziałam i wyłam. Finalnie pojechał ze mną, ale i tak jest mi przykro przez to jego gadanie. Mamy chyba inne pojęcie na temat wsparcia 😔.
Ona: 32l Hashimoto, jajowód prawy niedrożny
On: 37l obniżone parametry nasienia
➡️Starania od 2019.
Klinika Ovum Lublin 05.2021
-AMH 4.60
-10.2021 1 IUI, beta - 0 💔
04.2023 I procedura IVF
-Double Stimulation
➡️ 1 zarodek 3-dniowy + 1 Blastka❄️
07.06.2023: ET 3-dniowego zarodka
beta 0 😥
31.07.2023: FET + EG + AH 🤞🏻🤞🏻
beta 0 😥
06.2024 II procedura IVF
➡️ 13 pęcherzyków ➡️ 6 dojrzałych komórek ➡️ 1 Blastka 5.1.1❄️
02.09.2024 Test receptywności endometrium
23.09.2024 : FET + EG + AH 🤞🏻🤞🏻
9dpt: 145,9 prog: 53,2 ng/ml
10dpt: 249,2
14 dpt: 1083,11
29 dpt CRL 0.45cm jest ❤️
36 dpt CRL 1.11cm
-
Kindziukowa wrote:
Moze rozładuje sytuacje bo się pożalić że za każdym razem jak kichnę to sikam… i majty co chwila do wymiany 🤡 uroki ciąży ❤️
Przybijam piątkę ✋🏻 Mi również zdarza się to co raz częściej 🫣 -
Kurczę Kasia, sytuacja u Was jest dynamiczna. Już się bałam, że tak po prostu Cię wypuszczą i żebyś się zgłaszała jak coś się będzie działo.
Co do okulistów to i ja się muszę wybrać pod kątem wskazań do porodu, ale czekam na kolejną wizytę u prowadzącego żeby podpytać jak on to widzi. -
Co do dentysty to dzięki dziewczyny,pocieszyłyście trochę. Akurat w poniedziałek mam wizytę u prowadzącego więc jeszcze jego podpytam o ten temat. Mam wrażenie że moje kłopoty z uzębieniem to never ending story... Cały czas coś się z nimi dzieje. Normalnie mam ochotę je wszystkie wybić i sztuczną szczękę nosić 🙈
Na pocieszenie zamówiłam chustę elastyczna Lenny Lamb 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego, 21:22
-
Elza1234 wrote:Mówili ci że dopiero po 30 tc to można badać?
Co ty mówisz 😳 umówili mnie za tydzień, więc w 25 tygodniu.
Zadzwonię jutro i przełożę w takim razie, nikt totalnie nie wspomniał, że są jakieś przeciwskazania, a ja głupio założyłam że to normalne rutynowe badanie przesiewowe w przypadku osób z dużymi wadami wzroku -
Anabbit wrote:Co ty mówisz 😳 umówili mnie za tydzień, więc w 25 tygodniu.
Zadzwonię jutro i przełożę w takim razie, nikt totalnie nie wspomniał, że są jakieś przeciwskazania, a ja głupio założyłam że to normalne rutynowe badanie przesiewowe w przypadku osób z dużymi wadami wzroku
Także dopytaj w rejestracji u siebie żebyś też bez sensu nie odwoływała.
Ale daje znać jak było u mnie / zrobiła mi różne badania wzroku ale atropiny nie miałam. -
Elza1234 wrote:No właśnie ja poszłam na pewniaka w 19 tc i okulistka na mnie wręcz nawrzeszczała po diabła tak wcześnie przyszłam. Że atropinę to dopiero po 30 tc ciąży powinno się stosować.
Także dopytaj w rejestracji u siebie żebyś też bez sensu nie odwoływała.
Ale daje znać jak było u mnie / zrobiła mi różne badania wzroku ale atropiny nie miałam. -
Ja dziś byłam usunąć kamień u dentysty. Jaka ulga w buzi, jak pusto 🤗 ale ile krwi z dziąseł i jak mnie bolą teraz takie naruszone… Masakra.
Jutro rano krzywa cukrowa, już naszykowałam sobie książkę i naładowałam telefon na maxa. Mam nadzieję że będzie ok i że morfologia i mocz też wyjdzie ok.