X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Fioletowa strona mocy
Odpowiedz

Fioletowa strona mocy

Oceń ten wątek:
  • Lami Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malamia, dokładnie tak samo, jak u Magdy. Może z dwa razy miałam po prostu nie tyle, co obolałe, ale ciężkie piersi na początku, później cisza. Postaraj się nie czytać o tych wszystkich objawach i tym, co oznacza ich brak. Odliczaj dni do wizyty 😊 A jeśli coś bardzo Cię niepokoi, to podejdź do swojego, albo innego lekarza w sprawdzić, czy wszytko ok. Najtrudniejszy czas to ten do prenatalnych badań. Później już jakoś łatwiej idzie i człowiek się nie skupia na objawach czy ich braku.

Dzięki Magda, Ty nasza skarbnico wiedzy 😘

Malamia lubi tę wiadomość

Szczęśliwa siódemka ❤️
    V leiden hetero, MTHRF 1298A-C hetero
  • Meggs Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malamia mnie od początku bolały piersi bardzo mocno cały czas, ale jakoś po 9 tyg były dni kiedy odpuszczały, po czym ból powracał. Tak zostało do teraz. Ostatnio miałam kilka dni luzu, że dyskomfort był nieznaczny, potem przez 3 dni bolały tak bardzo ze płakać mi się chciało , od wczoraj znowu spokojniej. Myślę że na tym etapie nie musi to niczego oznaczać.

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malamia mnie na początku też przestawały boleć i panikowałam. Ale wszystko było dobrze :) Po prenatalnych faktycznie się przestaje te objawy traktować jako wyrocznię :)
    Za to teraz mam ciężkie piersi, mega bolesne sutki, aż pieką.

Ja po tych waszych szyjkowych historiach zaczynam serio się bać. Ostatnio mi mierzył na USG na drugich prenatalnych to powiedział że długa i zamknięta, ale w środę poproszę gina żeby zmierzył bo oszaleję... Jakoś to moja główna obawa. I że za wcześnie urodzę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2019, 09:34

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj Magda moja Mama też nie pamięta żadnych istotnych kwestii pierwszej ciąży, poza tym, że przy porodzie pękła jej kość ogonowa, taka była walka o poród naturalny, że choć fizycznie nie było to możliwe to urodziła🙄🙄

A moja teściowa ciągle opowiada, że w trzeciej ciąży miała mocne krwawienia od początku do końca i nosiła ciężki wózek z rocznym dzieckiem na drugie piętro. Na pytanie dlaczego miała krwawienia odpowiada "nie pamiętam, konflikt krwi czy coś takiego"...

Magda - mbc lubi tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Arashe Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malamia mnie bolały tylko na samym początku od dołu, potem nic, tylko wrażliwe sutki tak jak mówisz. Jak poprzednia ciąża obumarla to miałam calkowity zanim jakichkolwiek objawów.

Edit. Moja mama też mało pamięta z porodow, mówi, że pierwsze rodziła bardzo dluuugo bo ponad 24 h, w 36 tyg, potem siostrę w 26 tygodniu i przy tym i ona i dziecko traciły tętno, a ja to już nocy wyskoczyłam w 38 tyg. Ale w każdej chodziła na "podtrzymywanie brzucha" i dopiero teraz jako dorosła rozumiem o co chodzi z tym podtrzymaniem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2019, 09:44

l66prp8.png
    Aniołek [*] 12.04.18 - 11 tc
    pglyfv7.png
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Oj Magda moja Mama też nie pamięta żadnych istotnych kwestii pierwszej ciąży, poza tym, że przy porodzie pękła jej kość ogonowa, taka była walka o poród naturalny, że choć fizycznie nie było to możliwe to urodziła🙄🙄

A moja teściowa ciągle opowiada, że w trzeciej ciąży miała mocne krwawienia od początku do końca i nosiła ciężki wózek z rocznym dzieckiem na drugie piętro. Na pytanie dlaczego miała krwawienia odpowiada "nie pamiętam, konflikt krwi czy coś takiego"...

hahaha, te nasze Mamy... :D <3

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja czekam na kuriera lidla i zaginął! Dzwonil 30 min.temu ze jest obok i tyle po nim..;p

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w ogóle gdzieś wyczytałam, że od połówkowych do 34tc szyjka powinna być mierzona przez usg dopochwowe a nie tylko oceniana palpacyjnie. Bo może być z zewnątrz zamknięta i twarda a od wewnątrz mieć już lejek np.

Także z jednej strony dziewczyny spokojnie, a z drugiej dobrze mieć świadomość szyjkowych spraw i pilnować lekarza z pomiarami czy wymazami. Ja tej świadomości wcześniej nie miałam w ogóle, ale mój lekarz ją miał, za co będę mu wdzięczna do końca życia, bo dzięki temu, że miał mega czujność na szyjkę wszystko się dobrze skończyło :)

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanko ci kurierzy tak mają... Mi ostatnio kurier wysłał sms że przesyłka awizowana. A ja w domu byłam. Później na poczcie wmawiali, że mam zepsuty domofon itd. Paczka 30 kg, więc zrobiłam gównoburzę na tego pocztexa. I miał przywieźć, ale miał zadzwonić kiedy. I co? Zadzwonił że jest z paczką tego samego dnia, gdzie mnie w domu nie było. A później baba z poczty mnie opierniczała, dlaczego mnie w domu nie ma. Na moje słowa, że przecież miała zadzwonić kiedy będzie, to znowu się zepsutym domofonem wykręca. A domofon działa i zepsuty nie był... Rano nie mógł zadzwonić, że ma paczkę i "domofon zepsuty"? Pewnie nawet jej nie wziął...
    Dzisiaj czekam na fotelik i bazę, ale już normalnym kurierem a nie pocztex. Zadzwonił że będzie ok 10. Można? Można :)

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2019, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    A ja czekam na kuriera lidla i zaginął! Dzwonil 30 min.temu ze jest obok i tyle po nim..;p
    Ja też tak ostatnio miałam :D powiedział, że za chwilę będzie, a był za godzinę 😅

• Dośka Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi kurier miał dostarczyć do pracy, więc mam nadzieję, że jak wrócę to paczka już będzie 🙂

Malamia mnie piersi bolały od samego początku, apogeum było koło 7 tygodnia. Pod koniec 1 trymestru ból przeszedł, teraz tylko sutki czasem zapieką.

bl9cmg7y7g2u5710.png
  • rzepakowepole Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kark, zrób sobie hemoglobinę glikowaną. To jest badanie, które potwierdza, że na przestrzeni 3 miesięcy cukier był utrzymywany prawidłowo. Ja miałam obciążenie na samym początku ciąży, bo wyszedł mi wysoki cukier i teraz już tego badania mam nie powtarzać bo właśnie jest bardzo obciążające. Tylko ta hemoglobina właśnie. Naprawdę wydaje mi się, że najlepiej jakbyś do diabetologa poszła, teoretycznie w ciągu 7 dni Cię muszą przyjąć. Powtarzanie obciążenia w Twoim przypadku to bzdura i moim zdaniem to jest po prostu szkodliwe.

kark zakamuflowany na maksa lubi tę wiadomość

ex2bvcqgjnvonbri.png

Wysłany: 17 maja 2019, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To dodam, że mi nie wyszła cukrzyca ostatecznie. Więc być może przy cukrzycy są jakieś inne wytyczne. Ale to niech naprawdę oceni diabetolog. Ginekolog nie jest od prowadzenia ciężarnej c cukrzyca (choć akurat mój poprzedni był od tego specjalistą), on ma tylko skierować do diabetologa. Twoja gin robi swoje po prostu.

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2019, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzepakowe dzięki, nie wiedziałam, że takie coś się robi 😉
    W sumie i tak muszę podejść do ogólnego lub diabo, bo paski mi się kończą, tak na 2-3tyg mi zostały ☺

Z szyjką moja mama nigdy nie miała problemów w żadnej z 4 ciąż. Wręcz podczas pierwszego porodu szyjka skrócona, dziecko w kanale, szyjka 2cm rozwarcia 😵 I dali jej wybór - tną szyjkę lub cc. Także miała szyjkę przeciętą podczas partych 😲

Za to teściowa jak ja - tylko pierwsza ciąża ok, a 2,3,4 i 5 ciąże zagrożone, leżenie, problemy z szyjką itp.

Mi za to kilka ginów i położna mówili, że często to zależy od ingerencji w szyjkę. Czyli np jak ktoś miał łyżeczkowanie to szyjka może "pamiętać", że za wcześnie została otwarta i potem ma tendencję do nietrzymania. Tak samo jak ja podczas pierwszego porodu jak miałam wywoływanie to miałam na sucho masaż szyjki i to wg lekarzy może się przyczynić, że moja szyjka otwiera się za szybko w każdej kolejnej ciąży.

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2019, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mama porody miała 7h, 1.45h (ze mną 😍), 16h i 10h(tu brat miał 4900g, więc miała prawo się dłużej męczyć 😜).
    A u mnie 8h, cc i 5h. Także czy się sprawdza to zobaczymy teraz, bow wychodzi, że powinnam teraz min 16h rodzić 😅

Wysłany: 17 maja 2019, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo to nie jest jakieś bardzo podstawowe badanie. Robi się je właśnie cukrzykom, żeby sprawdzić jak się tam wszystko utrzymuje. Mi je zleciła endokrynolog, żeby sprawdzić, czy ten mój cukier co skoczył to było jednorazowe. No i wyszło że tak. Teraz położna chce powtórzyć właśnie po to żeby już nie robić obciążenia.

kark zakamuflowany na maksa lubi tę wiadomość

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • tęczova Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2020, 12:57

“I believe in being strong when everything seems to be going wrong. I believe that happy girls are the prettiest girls. I believe that tomorrow is another day and I believe in miracles.”
  • VianEthel2 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idę do domku! Szew dobrze trzyma, szyjka ma 1.5cm i jest zamknieta. Malutka przybrała na wadze i ma teraz ok 500g.

Magda - mbc, Meggs, alex0806, madziorek86, tęczova, kark zakamuflowany na maksa, Szczęściara, Lami, przedszkolanka:), Pestkaa, blair., Dośka, Arashe, Beti82 lubią tę wiadomość

👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
    Diana: 23.02.2021
    Weronika(ur. 25tc): 08-24.06.2019(*)
    Okolice Warszawy
  • Niezapominajka2 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2019, 10:52

• Malamia Autorytet

Wysłany: 17 maja 2019, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2019, 00:03

29 cykl 😶

Starania od 07.2018.
    01.2019 💔
    7 cs szczęśliwy🍀
    5.04.2019. ⏸️
    25.04.19. ♥️
    26.11.2019. 👶🏻🩵

👩🏻’97 🧔🏻‍♂️’93
‹‹ 763 764 765 766 767 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ