Fioletowa strona mocy
-
WIADOMOŚĆ
-
Wiki moja siostra od zaręczyn ciągle slyszy" a czemu wesele tak daleko?" A czemu na tyle osób a to a tamto. Ja jak słyszę to tylko mówię,że to ich decyzja,ich dzień i to oni decyduja a nie wszyscy na okolo. Zasada -nie chcesz,nie idź,nie komentuj.
Ja po porodzie kilka tygodni slyszalam "daj butle,odstaw cycka bo glodzisz dziecko" glownie tesciowa i szwagierka (karmilam 2 lata i 11 miesiecy),pozniej "odstaw bo wstyd 2 latka juz duza i co? Szwagierka karmi 2.5 latke bo nie potrafi odstawic a zarzekala gora rok. Teraz jestem madrzejsza,śmieje sie z tego i drugi raz nie pozwole sobie stresowania mnie,dziecka;wchodzenia na glowe z radami bo nikt za mnie nie karmil,nie wstawal w nocy,nie usypia itp.
I zawsze Wam bede radzic- nie dajcie sie omamic ,ze zle robicie!kark zakamuflowany na maksa, Magda - mbc, Wik89 lubią tę wiadomość
-
Magda - mbc wrote:ja mam jeden z tale a loeil i jeden od mamyginekolog.
Przedszko, a zanioslyscie kleszcza do badania? A jaki masz ten po Poli, bardzo dziewczyński?
Po Poli mam szaro bialy z psiakiem dalmatynczynkiem -
Malinowa, super, że dostałaś heparynę. Zbadaj jeszcze homocysteinę, jak mówi Magda, skoro masz troszkę czasu, to będziesz miała pewność, że jest ok, albo trochę czasu i wiedzę, że koniecznie metyli potrzebujesz.
A chcecie mi opowiedzieć czemu niebezpieczne są ochraniacze na łóżeczka i motylki? Bo ostatnio na FB na jakiejś wnętrzarskiej grupie babka wrzuciła zdjęcie łóżeczka z tym warkoczem-ochraniaczem i kilkoma maskotkami w środku, i motylkiem (bez dziecka, bo nawet dopisała, że teraz czekają tylko na lokatora) i dostała zjebkę 😁 Ochraniacze źle, bo tlenu nie ma? Dobrze myślę? A motylek?
A w związku z ułożeniem, moja jest przez ostatnie 3 USG ustawiona za każdym razem identiko. Głowa na prawo od pępka, a pupa na dole i kręgosłupem do mojego brzucha. I w zasadzie nie zapytałam o to, ale skoro mówicie, że się obracają dużo później to czekam.Malinowa91 lubi tę wiadomość
Szczęśliwa siódemka ❤️
V leiden hetero, MTHRF 1298A-C hetero
-
nick nieaktualnyLami chodzi o to, że wystarczy, że dziecko się przekręci i wsadzi głowę w ten ochraniacz i się udusi.
Noworodki nie mają takiego odruchu, że jak nie mogą oddychać to zabiorą głowę.
Tak samo, jak wierzgają nogami i nakryją sobie głowę kołdrą, to się udusi, ale sam z siebie kołdry z głowy nie odkopie
Na blogu mamyginekolog jest artykuł o nagłej śmierci łóżeczkowej.
A poduszki nie są potrzebne, dziecko ma leżeć na płasko, bo tak jest najlepiej dla kręgosłupa.
Te wszystkie gadżety są tylko dlatego, że wyglądają bajerancko, ale im mniej, tym dla dziecka (i portfela) lepiej
Magda - mbc lubi tę wiadomość
-
Też mam zamiar na początku niczego w tym łóżeczku nie mieć. Ochraniacze i inne duperele będę miała w zestawie z łóżeczkiem, ale na początku śpiworek i wystarczy. Albo na cieplejsze dni jakiś otulacz właśnie.
Myślę, że przez pierwsze dni w domu będę siedziała obok łóżeczka i sprawdzała, czy oddycha... Albo będe się na nią całą noc gapić, bo to cud nad cudyLaura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
Ja dziś byłam na szybkiej nieplanowanej wizycie, ale te 5 dni codziennych plamień mnie wkurzają.
No i plami nadżerka. Nic z tym nie zrobię. Mogę tak sobie plamić do końca ciąży , super 😁 choć doktorek stwierdzil ze sie uspokoi za jakiś czas.
Kropek ma się dobrze. Trochę się lenił. Nadal jest chłopakiem. Ma 7,7 cm ale mierzony na szybko. Serduszko nadal troszke za szybko bije bo 168 ud /min. U kogoś też tak szybko biło? Anionka?
Dr wykluczył zespół patau. Statystyki z pappy kazał olać 😊 mówi że przy moich problemach z krzepliwoscią białko pappa może być poza normami. Kazał tylko obserwować malucha pod kątem późniejszej ewentualnej hipotrofii bo to czasem przy niskim białku sie dzieje.
Lami, tęczova, przedszkolanka:), Dośka, kark zakamuflowany na maksa, blair., madziorek86, Beti82, Szczęściara, Słoneczko123, Arashe lubią tę wiadomość
-
Ok, rozumiem już 😁 Myślałam, że chodzi o brak cyrkulacji powietrza, ale mnie oświeciłyście 😁
Teraz dalej:
1. Mogę zamiast otulacza i śpiworków mieć sam rożek do spania? Czy w rożku w ogóle nie powinny spać?
2. Co z klinami? Chyba 7 lat temu jak się rodził chrześniak to było "musisz to mieć", teraz już tego nie używamy?Szczęśliwa siódemka ❤️
V leiden hetero, MTHRF 1298A-C hetero
-
Lami wrote:Meggs, super wieści ❤️ Na pewno Cię uspokoiły wszystkie informacje. A to ten doktorek, do którego poszłaś gdzieś na początku ciąży? Czy jeszcze inny?
Lami, Magda - mbc lubią tę wiadomość
-
Lami- kliny tylko jak jest jakieś silne ulewanie, ale to zdążysz kupić w razie czego, a najwyżej na szybko podłożysz pod nogi łóżeczka książki i już będzie spadek
Ochraniacze i inne szpeje poza SIDS to też siedlisko kurzu (nawet jak to pierzesz co chwilę to jednak kurz się na tym idealnie zatrzymuje). I choć baldachimy itp. mnie urzekają to u mnie będzie pusto i minimalistycznie
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
Lami wrote:Ok, rozumiem już 😁 Myślałam, że chodzi o brak cyrkulacji powietrza, ale mnie oświeciłyście 😁
Teraz dalej:
1. Mogę zamiast otulacza i śpiworków mieć sam rożek do spania? Czy w rożku w ogóle nie powinny spać?
2. Co z klinami? Chyba 7 lat temu jak się rodził chrześniak to było "musisz to mieć", teraz już tego nie używamy?
Lami, wrzucałam wczoraj pestce foto postu mamy fizjoterapeuty odnośnie materaca, ale tam jest o wszystkim co w łóżeczku, o klinach i poduszkach też. Zajrzyj sobie wstecznie.
Dziecko do 12 miesiąca bez poduszki, tylko na płasko. No ale tak jak pisałam motylek jest i będzie jeszcze jeden od przedszko. Ja bardziej z myślą o wózku je nabyłam, nie o łóżeczku,
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
przedszkolanka:) wrote:Zabilismy,byl malutki.ehh..
Po Poli mam szaro bialy z psiakiem dalmatynczynkiem
Następnym razem, jak będzie okazja, to oddajcie.
Mnie w ogóle w szpitalu na reumatologi robili badanie na boreliozę (nie wiem czemu).
Jak się będziesz stresować to za 4-6 tyg. możesz zapytać o to pediatrę.
Co do śpiworka, to jak nie trzymasz dla Olka, a mój polubi, to się możemy zgadać, to od Ciebie odkupię💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Lami wrote:1. Mogę zamiast otulacza i śpiworków mieć sam rożek do spania? Czy w rożku w ogóle nie powinny spać?
Mogą, ale potem jak zaczną machać nogami, to nie wiem czy będzie wygodnie. Plus może być też później za gorąco. Ale na początek spokojnie rożek wystarczy plus ew. możesz mieć jeden śpiworek, jak rożek ulegnie awarii kupa/siku.
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
A ja właśnie jadę na targi mamowe do Nadarzyna 😊 chcę się porozgląda i może coś zakupię 😊 byłyście albo wybieracie się?
-
Lami z motylkiem jest tez tak,że np.handmade jak robią to wypelniają srodek a nie powinny. To nie jest kwestia oszczednosci tylko bezpieczeństwa. Sama podusia ma sluzyć np.w wózku zeby główka nie latała.
Co do rozka to własnie powinno ;p ile ja sie nasluchałam od teściowej😣
Ochraniacz ja z Polą miałam niziutki na polowe z Ikei.
Magda chcieliśmy ale w końcu zrezygnowalismy bo do poniedziałku nikt nie przyjmie u nas..i oby innej okazji nie było! Teraz obserwujemy,nic nie ma ale strach jest..
Co do śpiworka to jak wróce to Ci podesle zdjecie