Fioletowa strona mocy
-
WIADOMOŚĆ
-
Lami wrote:Teczova, a Ty masz tą 677C-T czy 1298A-C? Sprawdzałaś kwas foliowy i homocysteinę? Bo jeśli wszystko ok, to mogłabyś brać inofem, jeśli nie przyswajają zwykłego kwasu, to Beti chyba zna jakiś coś z inozyna i metyloksantyny kwasem.
tęczova lubi tę wiadomość
-
tęczova wrote:I to i to mam, homocysteinę w październiku miałam 12,52 umol/l więc mega wysoka, kwas foliowy >20 ng/ml. Dawno homocysteiny nie robiłam bo mam daleko lab gdzie mogę akurat ją zrobić.
Beti pomóóóż!
Kwas kochana nie taki bierzesz jak trzeba >20 to i 40 mozesz miec wynik.Koniecznie metylowany -
Wik89 wrote:Dziewczyny czy ktoras z Was sama robila sobie zastrzyk ovitrelle? Tam jest w opakowaniu instrukcja obslugi dolaczona dla laikow?
jutro mam sobie zrobic zastrzyk, mial mi zeobic maz ale go nie bedzie rano, zastanawim sie czy sama dam rade
Wpisz sobie na you tubie pewnie bedą filmiki jak robic
Tez tak sprawdzałam hahah i jakos mi raźniej byłoWik89 lubi tę wiadomość
-
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2020, 00:01
Beti82 lubi tę wiadomość
“I believe in being strong when everything seems to be going wrong. I believe that happy girls are the prettiest girls. I believe that tomorrow is another day and I believe in miracles.” -
nick nieaktualny
-
Dziewczyny, czytam Was namiętnie, ale się rzadko udzielam. Teraz chyba potrzebuję waszej rady. Jestem w 25 tc. Od 22 wyszły problemy z przepływami i lekarka wdrożyła mi acard 75 i medargin. Od 24 tc zwiększyła mi acard do 100. Zrobiłam badania na krzepliwość i wyszły mi takie wyniki: Ddimery 1343 ng/mL, fibrynogen 6,86 g/l, czas kefalinowo-kaolinowy 33,3 sec. Zrobiłam też ten pakiet na trombofilie z testdna i w poniedziałek będą wyniki. Czy możecie mi powiedzieć przy jakiej mutacji powinnam brać heparynę i czy na tym etapie ciąży można ją jeszcze wdrożyć? Wiem, że macie dużą wiedzę w tym temacie a chciałabym iść na wizytę już przygotowana. Proszę o radę.
-
Madziorek myślę o prenatalych a pisze o połówkowych🙈🙈🙈 nie no ja też nie wybiegam aż tak daleko. Pytam bo nie wiem czy dam radę zrobić do 12+6. Mąż wyjeżdża w lipcu na 3 tyg akurat. Można zrobić np w 13 tyg?? Moja ciąża też młodsza o 5 dni zobaczę na następnym usg czy nadal jest różnica.
11.2015 pjp(*)
Niedoczynność tarczycy (Euthyrox100 ) -
D-dimerów w ciąży się nie bada.
Heparynę można włączyć zawsze, pod warunkiem, że ma się trombofilię inaczej zakrzepicę lub PAI homozygotę.
Mutacje, czyli MTHFRy, nie są podstawą do wdrażania heparyny, one mówią o złym przyswajaniu witamin z grupy B, które podnoszą homocysteinę a ta znowu związana jest z białkiem.
Zakrzepica jest wtedy, gdy masz:
czynnik V Leiden
czynnik V R2
czynnik VIII
niedobór białka S
niedobór białka C
złą antytrombinę III
złe wyniki: APTT, PT, TT
złe wyniki: GGT, OGGT
Jaką masz normę dla fibrynogenu i APTT?
Jeśli chodzi o przepływy w łożysku, to uważam, że spokojnie powinnaś brać acard 150, a nie 100!!
https://mamaginekolog.pl/profilaktyka-kwasem-acetylosalicylowym-ciazy/
Ja jestem na heparynie 0.6 i Acardzie 150.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2019, 19:25
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
madziorek86 wrote:Nona nieeee...
Magda - super lista! dziękujęArashe również dzięki!
Meggs - wspaniałego weekendu! Wypocznij i niech brzusio wypoczniePewnie się nawyginałaś i pochodziłaś pakując się to teraz ciągnie
Szczęściarko, połówkowych jeszcze nie planujęale prenatalne mam 13 czerwca i będzie to u mnie 12t4d od OM a +/-12t1d od owulki
Jeśli robisz pappę, najlepiej pobrać krew tydzień wcześniej i mieć już wynik na prenatalnych!💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Magda - mbc wrote:D-dimerów w ciąży się nie bada.
Heparynę można włączyć zawsze, pod warunkiem, że ma się teombofilię inaczej zakrzepicę lub PAI homozygotę.
Mutacje, czyli MTHFRy, nie są podstawą do wdrażania heparyny, one mówią o złym przyswajaniu witamin z grupy B, które podnoszą homocysteinę a ta znowu związana jest z białkiem.
Zakrzepica jest wtedy, gdy masz:
czynnik V Leiden
czynnik V R2
czynnik VIII
niedobór białka S
niedobór białka C
złą antytrombinę III
złe wyniki: APTT, PT, TT
złe wyniki: GGT, OGGT
Jaką masz normę dla fibrynogenu i APTT?
Magda, dziękuję za odpowiedź. Fibrynogen normy od 2-4,5 a APTT 27-40.
Martwię się, bo jak my tu wszystkie chciałabym móc urodzić zdrowe dziecko i nie darowalabym sobie gdyby coś się stało przez przeoczenie (np brak heparyny).
W poniedziałek pozwolę sobie wrzucić tu moje wyniki, ale jeszcze raz dziękuję.Magda - mbc lubi tę wiadomość
-
PierwiastkaZuza wrote:Magda, dziękuję za odpowiedź. Fibrynogen normy od 2-4,5 a APTT 27-40.
Martwię się, bo jak my tu wszystkie chciałabym móc urodzić zdrowe dziecko i nie darowalabym sobie gdyby coś się stało przez przeoczenie (np brak heparyny).
W poniedziałek pozwolę sobie wrzucić tu moje wyniki, ale jeszcze raz dziękuję.
Ja bym się konsultowała z hematologiem na Twoim miejscu. Skąd jestes?Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2019, 19:31
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Magda - mbc wrote:fibrynogen może być podwyższony w ciąży, ale jego łączy się też z ANA i zespołem antyfosfolipidowym (on też jest wskzaniem do heparyny).
Ja bym się konsultowała z hematologiem na Twoim miejscu. Skąd jestes?
Jestem z Poznania. Polecasz zrobienie jeszcze innych badan? -
PierwiastkaZuza wrote:Jestem z Poznania. Polecasz zrobienie jeszcze innych badan?
Gdzie rodzisz?
-
Magda, Pierwiastka Zuza - nie wiem czy inne wyniki w kierunku np zespołu antyfosfolipidowego będą wiarygodne w czasie ciąży. U mnie przynajmniej ich badanie przełożone po ciąży.
Może poszerz acard do 150, tak jak pisze Magda, a poniedziałkowe mutacje genetyczne może już wskażą, że potrzebna heparyna, więc będziesz zabezpieczona do rozwiązania. Na pewno umów się już na poniedziałek do lekarza, żeby od razu wyrwać w razie w receptę. I hematolog oczywiście jak najbardziej też, najlepiej ktoś, kto też w szpitalu pracuje, żeby później pokierował Cię na dalszą diagnostykę.
Szczęśliwa siódemka ❤️
V leiden hetero, MTHRF 1298A-C hetero
-
Beti, pewnie w Raszei albo na Polnej. Do Raszei mam 500 metrów bo mieszkam w centrum.
Widziałam wczesniej, że Ty na badania dojeżdżasz do Poznania czasem. Jeszcze z czasów starań to pamiętam, że trudno mi było znaleźć dobrego lekarza i się tak błąkałam trochę. No ale się udało w międzyczasie. -
Lami wrote:Magda, Pierwiastka Zuza - nie wiem czy inne wyniki w kierunku np zespołu antyfosfolipidowego będą wiarygodne w czasie ciąży. U mnie przynajmniej ich badanie przełożone po ciąży.
Może poszerz acard do 150, tak jak pisze Magda, a poniedziałkowe mutacje genetyczne może już wskażą, że potrzebna heparyna, więc będziesz zabezpieczona do rozwiązania. Na pewno umów się już na poniedziałek do lekarza, żeby od razu wyrwać w razie w receptę. I hematolog oczywiście jak najbardziej też, najlepiej ktoś, kto też w szpitalu pracuje, żeby później pokierował Cię na dalszą diagnostykę.
Dzięki, Lami. Boję się sama zwiększyć acard do 150 bez konsultacji z lekarzem. Teraz to w sumie biorę aspirin cardio 100, bo moja lekarka uznała, że on jest dobry. Zobaczymy te wyniki w poniedziałek i w razie czego będę do niej dzwonić bo wizytę mam umówiona na czwartek.
Eh, ja to bym chętnie sobie tę heparynę wstrzykiwała, to nie problem. Byleby tylko wszytko było dobrze. -
PierwiastkaZuza oby wszystko było dobrze!
Nona tu też trzymam kciuki tak jak na różu
Beti, no dzięki za wiare we mnie, ja sie troche cykamale moze faktycznie dam rade... Powiedz mi prosze jeszcze, przy jakiej wielkosci pecherzyka mialas zastrzyk??
II 2020 22 cs szczęśliwy
👶 X 2020
XII 2022 6 cs szczęśliwy
👧 IX 2023 -
PierwiastkaZuza wrote:Beti, pewnie w Raszei albo na Polnej. Do Raszei mam 500 metrów bo mieszkam w centrum.
Widziałam wczesniej, że Ty na badania dojeżdżasz do Poznania czasem. Jeszcze z czasów starań to pamiętam, że trudno mi było znaleźć dobrego lekarza i się tak błąkałam trochę. No ale się udało w międzyczasie.
Raszei nie znam
Moja ginka-franca jest z Polnej i Meller tez .Ogolnie kolezanki rodzace na Polnej bardzo zachwalały.Ja mam 120 km hahahah moze urodze w aucie