Gang 18+ :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Melduję, ze piesio już lepiej. Słaba ale trzyma już ogonek do góry. Nawet zaszczekała jak małż wrócił
chyba już ku dobremu powoli idzie. Jutro jeszcze kroplówki
Beszko, dietę rozszerzałam z Kingi pediatrą
Dobranoc dzieweczki, padam na twarzzgredka, LaRa, Nieukowa, Anastazjaaa, Krokodylica lubią tę wiadomość
-
NIEUKOWA - ja bylam na SLezy w ciazy. Daje troche w kosci
BESZKO - nie wiem kiedys jedziemy. Pakujemy sie
. Ciuchow dla malego cala skrzynka.
Diete rozszezac bedziemy doperio po powrocie czyli w 7mym miesiacu no chyba ze na wyjezdzie jakiegos banana czy ziemniaczka zapodamy rozgniecionego. Ale Domi juz luka z zainteresowaniem jak jemy i zawsze mu pod nos cos podsuwamy
maly wampir meczy mnie w nocy co 1,5h...
Dzisiaj bylismy zaklepac termin na chrzest na 26go grudnia.
YAS - zdrowia dla pieska!
LARa - moj tez juz pakuje czasem nozki do buzi ale jeszcz nie opanowal tego tak dokladnie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2015, 00:03
Nieukowa, Yasmin lubią tę wiadomość
-
Nie mogę nic nadrobić.. Buuu.. Tyle się rozpisalyscie..
Oo śleza, Byłam w zeszłym roku, zanim zaszłam w ciążę..
Tego posta pisze od 2 dni.. Nie idzie mi..
Dziś Patryk budzil się 6 razy! Padam z sił..
Beszko, w październiku lecimy do Bergen, nie chce wozić niczego z Polski, absolutne minimum. Doradźisz co musze zabrać? Lecimy tylko na 5 dni.. -
Hej, to chyba pełnia moja tez sie budzi co 2 godz, nie mam już siły. Gorac sie robi znowu wiec ze spaceru nici:(
Zgredka super Ci idzie jak zostało niecałe 2 kg do wagi sprzed ciąży, ja to w lesie jestem u mnie conajmniej z 7 kg jeszcze do zwalczenia.
Wczoraj mój maz miał 30 Ur ciacho na stole a mi ślina po kolanach kapała...ale co z tego jak sie boje ze Jagodę brzuch będzie bolał i nie jadłam
Maniek
-
Mamusie, jak długo karmicie maluszki?
Jak długo trwa okres, kiedy trzeba prosić dziecko o otwarcie buźki?
I czy bardzo sie denerwują przy karmieniu?
Wczoraj były 2-3 kupki(zazwyczaj co drugi dzien) także coś sie normuje, a i konsystencja tez inna
Jak tam brzuchatki?
Mari, jak rzyganko? -
Hejo
Współczuję Wam tych nocek laski buuuuuu nie lubię! Moja odpukać śpi od ok 21-22 do 5:30-6:30.
Lara Zosia nie tylko otwiera buzię ale sama łapie za łyżeczkę i ładuje do dzioba. Ja wiem może od około miesiąca. Oczywiście trzymam żeby sobie krzywdy nie zrobiła. A denerwuje się jak zauważy ze juz koniec jedzenia
Ja niedługo wyjdę trochę z mala bo mam sporo cienia jeszcze na podwórku.
Miłego spokojnego dnia -
Współczuję cieżkich nocek, tez mnie to niedługo czeka, narazie jest ekscytacja
Yasmin, dobrze, ze z pieskiem lepiej, nie wiem jaka u Ciebie pogoda, ale jeśli jest goraco to dawaj mokry ręcznik na łepek, będzie się lepiej czuł i szybciej będzie dochodzić do siebie...
miłego dnia :*Anastazjaaa, Yasmin lubią tę wiadomość
-
LaRa wrote:Mamusie, jak długo karmicie maluszki?
Jak długo trwa okres, kiedy trzeba prosić dziecko o otwarcie buźki?
I czy bardzo sie denerwują przy karmieniu?
Wczoraj były 2-3 kupki(zazwyczaj co drugi dzien) także coś sie normuje, a i konsystencja tez inna
Jak tam brzuchatki?
Mari, jak rzyganko?
ja karmie chyba 5-10 min, moja otwiera od razu, wcale się nie denerwuje, gdzieś czytalam że jak się denerwuje to może jest za wcześnie -
Dzien dobry
Wspolczuje pobudek. U nas tez nie jest ciekawie,male nie wiem dkladnie ile razy sie budzi, chociaz watpie aby bylo to az tak czesto. U nas problem bardziej taki, ze jak dorwie sie do piersi, to nie pusci tylko spi z cycem w buzi a mi niewygodnie i zasnac nie moge
Konwi, to zalezy do kogo jedziesz....czy masz tam kogos kto pozyczy Wam np.wozek? Z lizeczkiem tez nie wiem jak? Moze Patrys moze z Wami spac?
Co do reszty, to generalnie tu wszystko jest, ale drozsze
Zacznijmy moze od ubran. W Bergen leje prawie non stop. Moze bedziecie mieli szczescie. Traficie akurat na 5 dni wzglednej pogodywiec kalosze i jakies ubrania p.deszczowe dla Tymka, folia do wozka dla Patrysia. Ubrania na zmiane w razie przemoczenia
Co do lekow (bo nigdy nic nie wiadomo). Paracetamol maja i ibux maja ( cos jak nurofen), ale nei wiem co ty podajesz dzieciom. Moje biora tylko nurofen forte (bo nie trzeba az tyle lac do dzioba), wiec ja z Polski woze. Syropy na kaszel tez sa, ale moze macoe jakis swoj, ktory Wam pomaga (w razie czego sluze namiarami an polska pania doktor z Bergen).
Co do jedzenia i pieluch. Pieluchy sa tu tansze niz w PL. Jedzenie drozsze (mowie o tym dla dzieci) jak chcesz to moge sprawdzic ceny dokladniej. W stavanger w coop (duzy sklep spozywczy) mieli sloiczki i kaszki holle na polkach, u mnie na wsi trzeba zaopatrzyc sie online, bo jedynie kaszki sa i to tylko w ekologicznych sklepach. Nie wiem jak to w Bergen wyglada,ale sklepy ze zdrowa zywnoscia sa, np. W centrum handlowym Lagunenw kazdym razie kaszki nestle i hipp oraz jedna norweska marka, sprzedawane w kazdym spozywczym cukru nie zawieraja. Sa kukurydziane, owsiane, jaglanki, ryzowe itp. Z suszonumi owocami lub bez. Sa obiadki oraz deserki. Gorzej z mlekiem mm, ale wy chyba kp
No nie wiem co Ci jeszcze radzic. Jakbys miala jakies pytto smialo pisz. Jedno co najwazniejsze, to ubrania p/deszczowe, bo moze padac caly tydzien non stop. My jeszcze pod te ubrania p/deszczowe wkladamy bielizne z welny czy bambusa.
Szkoda, ze ode mnei tak daleko, to bym mogla wam podrzucic jakies ubrania tego typu, bo szkoda miejsca w walizceYasmin lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnykonwalianka wrote:Lara, trochę już się przyzwyczaiłam.. Budzi mi się tak od 2m-cy..
A teraz czas na ranking mamuśki, WASZE HITY I KITY dla maleństwa, co się sprawdziló, a co było zbędne?
U nas jako że mała okazała się atopikiem to
KITY:
Wszelkie kremy i żele do kąpieli nie dla atopików
Mnóstwo kremów przeciw odparzenia
Niestety bujaczek, mała szybko z niego wyrosła
Angel care jako wykrywacz ruchu, mała to wiercipiętka nawet przez sen, a poza tym śpi z nami...
3 śpiworki zimowe, które założyła może po jednym razie
Skarpetki bo mała ściąga w 1s
Łapki niedrapki to samo jak skarpetki
Czapeczki na lato za dużo i tak nosi 2 na zmianę
Za dużo wszystkiego dosłownie
Hit:
Butelki i smoczki medela calma
Angel care jako niania elektroniczną
Pieluchy wielorazowe
Przewijak na łóżeczko
Kremy dla atopików a czególnie oliwa z oliwek heheheh
Pajace z niedrapkami przez pierwsze 3m życia
Śpiochy i półśpiochy
Wanienkaa na stelażu
U mnie podwójny laktator
Czarno-białe książeczki hit
Hitem dla mamy :
Żelowe chłodzące nakładki na piersi
Wielorazowa wkładki laktacyjnych
Olej kokosowy na poranione brodawki
Peeling z kawy i cukru na ciało
Tablet heheheWiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2015, 10:08
Arienna, Nieukowa, justta, Anastazjaaa, Yasmin lubią tę wiadomość
-
Heh Malenq dobre podsumowanie...
Choć Zosia nadal lubi bujaczek i zawieszki i kocha zawieszki z maty wycyckane są wszystkiepóki co skarpet nie ściąga tylko ogląda dokładnie
Co do książeczek czarno-bialych to średnio kolorowe są aktualnie zaakceptowane.
U nas za dużo ciuchówchoć trochę w tym mojej winy to zostawiam ładniejsze na jakąś okazję a potem okazuje się ze juz ledwo pasują
Malenq, Yasmin lubią tę wiadomość
-
hej misie
ja kupiłam wczoraj resztę rzeczy do szpitala, małż był zdziwiony bo
-nie kupiłam nic na odparzenia (kupi jak będzie potrzebne)
-kupiłam tylko jedną (50 szt) paczkę pieluch - dokupi jak się będą kończyć,
-nie kupiłam już żadnych ciuchów ( bo będzie ich za dużo)
-z kosmetyków kupiłam tylko żel Nivea do kąpieli ( małe opakowanie na wypadek jakby nie podszedł)
-nie kupiłam kapturków na sutki - bo nie wiem czy w ogóle będą potrzebne a jak będą to mi skoczy i kupi bo już wie jakie i gdzie
-stwierdziłam ze dwie butelki które dostaliśmy wystarczą i wiele tego typu decyzji i małż zdziwionyhehe a tak się kłócił że chcę kupić za dużo niepotrzebnych rzeczy
muszę jeszcze kupić sól fizjologiczną, olej kokosowy zamiast oliwki i mąkę ziemniaczaną do pupki
a tatuś kupił od siebie jeszcze jeden smoczek - bo różowyi był przerażony bo myślał ze szczoteczka do włosów będzie za twarda aż musiałam ją wyciągnąć z opakowania i pokazać jaka ona mięciutka jest
teraz idę wyprowadzić psa i zabieram się za prasowanieYasmin lubi tę wiadomość
-
Quote:KITY:
Wszelkie kremy i żele do kąpieli nie dla atopików
Mnóstwo kremów przeciw odparzenia
Niestety bujaczek, mała szybko z niego wyrosła
Angel care jako wykrywacz ruchu, mała to wiercipiętka nawet przez sen, a poza tym śpi z nami...
3 śpiworki zimowe, które założyła może po jednym razie
Skarpetki bo mała ściąga w 1s
Łapki niedrapki to samo jak skarpetki
Czapeczki na lato za dużo i tak nosi 2 na zmianę
Za dużo wszystkiego dosłownie
Hit:
Butelki i smoczki medela calma
Angel care jako niania elektroniczną
Pieluchy wielorazowe
Przewijak na łóżeczko
Kremy dla atopików a czególnie oliwa z oliwek heheheh
Pajace z niedrapkami przez pierwsze 3m życia
Śpiochy i półśpiochy
Wanienkaa na stelażu
U mnie podwójny laktator
Czarno-białe książeczki hit
Hitem dla mamy :
Żelowe chłodzące nakładki na piersi
Wielorazowa wkładki laktacyjnych
Olej kokosowy na poranione brodawki
Peeling z kawy i cukru na ciało
Tablet hehehe
Zelowe nakladki na piersi: imo bez sensi, wystarczy zwykla wkladke 1x wlozyc pod kran i potem do zamrazalnikapolecam!
Na brodawki: tylko lanolina u mnienajtansza chyba Lano Masc od Ziaji.
Dla malucha kity jak u Malenq: niedrapki, kremy na odparzenia, czapeczki na lato.
Hity: otulacze wieloraz i tetra do nich, nianka elektro z aventu, krem dla atopikow La Roche Lipikar fluide. Skatpetki i spodnie kocham, spiochy tak se lubie. Pajace na noc i spiworki u mnie sa hitem.
I mebel do przewijania Ikea Guliver z zawieszanym organizerem.Malenq, Blondik, Yasmin lubią tę wiadomość
-
U nas hit to pieluszka bambusowa do ochrony przed sloncem
i komin buff super na,glowe, zel do kapania 3 w 1 z babydream rosmanowski, reszta kosmetykow zbedna calkowicie no i hit na zaczerwieniona pupe, to puder z rosmana z tej samej seri, raz posypie, czerwone znika, zyrafka sophi do gryzienia reszta zabawek moze nie istniec, ksiazeczki wszelakie, mamy mase, Leosiowi bardzo smakuja
z kitow to jak na razie skarpetki jak u Melnqiej, Leos je zjada i wyrzuca i wszystkie czapki zawiazywane, tylko buffka sie sprawdzila, reszte dopisze jak sobie cos przypomne bo glowa pusta
A wielki hit to olej kokosowy jako oliwka dla Leoska od czasu do czasu no i na jakies suche czy zaczerwienione miejscaWiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2015, 11:18
Malenq, Arienna, Nieukowa, Yasmin lubią tę wiadomość