X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Gang 18+ :)
Odpowiedz

Gang 18+ :)

Oceń ten wątek:
  • cati Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka :) no zaczynamy nowy tydzien :)

Dzieki za wskazowki odnosnie wagi tak tez bede robic wpisywac poranna .
    Wczoraj gwaltownie ruszylam sie nalozku przy snie jak mnie nie zaboli brzuch ale cale szzescie tylko na chwilke chyba poprostu nie powinnam sie tak zrywac ;P

Rowniez trzymam kciiuki za wizyty :)

Nieukowa - ciesze sie ze chociaz ciebie opuscily mdlosci :P
    JA boje sie zjesc co kolwiek , bo znow beda.. na mieso patrzec nie moge :/ gdzie ja caly czas miesiara bylam. jadla bym chleb i ziemniaki i warzywa.. nic wiecej.

ckai9jcgmxpymslt.png
    https://www.maluchy.pl/li-71768.png
    ******* Gang 18+*******
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tamka wrote:
    Dzień dobry,

witam się w 6 miesiącu :)

coraz trudniej mi się śpi - jak tylko się położę, młody zaczyna harce, specjalnie jeszcze chwilę czytam, ale nie - on czeka aż zgaszę światło i się wygodnie ułożę i dawaj matulę kopać i się wiercić ;)

odnośnie pasji, życia, śmierci i egzystencji ogólnie to ja myślę, że życie mamy jedno i należy je szanować, ale co to za życie gdy w tym życiu życia brak? jeden kocha motory, inny zakupy, ktoś uprawianie ogrodu, jeszcze inny wspinaczkę, a np. mój małż snowboard i bmxa - ma pośrubowane oba łokcie, cztery operacje kolan za sobą i jak wczoraj oglądaliśmy filmiki jakichś Norwegów, którzy pokazywali ile upadków i szwów kosztowała ich nauka danego triku i ja miałam strach w oczach w kontekście Kajetania (bo nie mam złudzeń, że pójdzie o krok dalej niż tatuś... zawsze tak jest) to mój małż podsumował - najważniejsze, żeby był szczęśliwy. I o to w życiu chodzi - o szczęście

Rzygaczki-biedaczki - współczuję mdłości

Oj ja sie boje, ze nasze dziecko bedzie sie wspinac. Nie sadze, ze sobei to odpusci. Mieszkamy w miejscu gdzie wspinaczka skalkowa to prawie jak sport narodowy, sami sie wspinamy. Ja bardzo rzadko, moj maz czesciej ale tez nei hardcorowo, zwykle jesli idzie z kolegami to idzie jako drugi wiec jest juz zabezpieczony. Ale wiem, ze wielu ludzie kiedy zostaje ojcami przestaje sie wspinac albo w ogole albo robi to potem tylko sporadycznie, przynajmniej na poczatku. Ciesze sie, ze moj nie jest takim zapalencem w tym bo bym nerwowo nei wyrobila.

Krokodylica wrote:
    Ja już po zakupach. Ale te witaminy prenatalne cholernie drogie. :/

Dlatego ja pije takie tabletki rozpuszczalne zwykle. Nie ma tam co prawda ani mineralow ani DHA ale kosztuja trzy razy mniej niz takie prenatalne. Wkurza mnei to bo koncerny farma. jada na tym, ze ciezarne kupia wszystko za ostatnie pieniadze byleby dla dobra dziecka. A sklad jest praktycznie taki sam.

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • Tamka Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cati, dla mnie najgorszy był 7-8 tydzień ciąży, w 9 czułam się już dobrze, natomiast tamte dwa to była masakra, tzn z mojego punktu widzenia, Kroko pewnie by się uśmiała ;)

mdliło mnie cały czas, jadłam co 30 minut, wszystko mi śmierdziało, musiałam oddać psa rodzicom, bo też mi śmierdział...jadłam głównie białe sery i owoce, miałam dziwne zachcianki smakowe (sławetne tajskie żarcie, którego NIGDY przed ciążą nie jadłam, a któregoś dnia naszło mnie i miałam łzy w oczach czekając na dostawę do domu, za którą zabuliłam prawie 20 zł ;) ), mięso i wędliny odpadały pod każdą postacią, natomiast po 9 tygodniu wszystko wróciło do normy i teraz bez wędlin i mięcha żyć nie mogę ;)

od początku natomiast wchodziły mi marynaty - najlepiej papryka czerwona mojej mamuśki ;)

spoko, jeszcze wszystko przed Tobą

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2014, 12:51

Krokodylica, Nieukowa, Lili83 lubią tę wiadomość

nzjds65gs3bzr1jb.png
    *******Gang 18+*******
    PL (WRO)
  • Tamka Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i tak sobie myślę - co Wy na to, żeby w naszym zestawieniu dodać kolumny - samopoczucie i smaki? sprawdzimy sobie, czy to prawda, że na dziewczynkę kobieta czuje się gorzej i zajada słodycze , a na chłopaka samopoczucie jest generalnie ok i zajada się kwaśne ;)

czyli w kolumnie samopoczucie pisałybyśmy - b.dobre, ok, średnie, złe - wiadomo, że to ciężko określić bo zależy też od dyspozycji dnia ale chodzi mi ogólnie - ja np. mogę wpisać samopoczucie b.dobre bo to co mi dokucza to pierdoły, ale Kroko np. mogłaby wpisać średnie, bo ją cały czas męczy

a w smakach - słodki, kwaśny, gorzki - tak ogólnie co nam najbardziej wchodzi

nzjds65gs3bzr1jb.png
    *******Gang 18+*******
    PL (WRO)
  • LaRa Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do witamin prenatalnych to biore takie: http://www.doz.pl/apteka/p45349-Vita_miner_Prenatal_tabletki_60_szt

a w aptece pani polecała mi z DHA ale prawie dwukrotnie droższe: http://www.doz.pl/apteka/p55683-Vita_miner_Prenatal_DHA_30_tabletek__30_kapsulek#detailsSection

moze jak skończe te zwykłe to wtedy kupie z tym DHA, ale najpierw spytam ginke czy jest sens

38t2d 3200g 52 cm 2.06.2017
    mhsv3e5euobgbkf8.png
    39t4d 3620g 57 cm 21.04.2015r.
    ug37rl681rlw7tbf.png

***gang18+***
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tamka ja sie czuje super i mam ochote na slodkie caly czas ale tez na kwasne (owoce) :P

Tamka lubi tę wiadomość

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tamka wrote:
    Kroko, a jakie witaminy bierzesz? Ja - Ladeevit i kosztują prawie 50 zł za opakowanie :/ ale mają jako jedyne na rynku odpowiednią ilość jodu, a ja przy Hashimoto muszę go przyjmować...

Tamka dokładnie te same, lekarz mi polecił ze względu na kwasy omega które zawierają. Dał mi próbki tych witamin i po tych witaminach jeszcze jest względnie, znaczy nie zwracam wszystkiego po ich połknięciu, więc kupiłam. U nas w aptece dałam dziś 43,70zł, bardzo dużo. Tym bardziej że to starcza na miesiąc.

Tamka co do mdłości to się nawet nie wypowiadam. :) Będę dzielna i zmilczę. :P

Co do tego samopoczucia i smaków to nie bardzo ma sens, bo przynajmniej u mnie się zmienia jak w kalejdoskopie, raz mam smak na kwaśne, raz na czekoladę, nie wyczujesz.

Nieukowa ja kupiłam te witaminy bo lekarz zalecił aby brać jakiekolwiek byle z tymi kwasami, a to i tak dopiero teraz, bo wcześniej brałam sam kwas foliowy. W tych witaminkach rozpuszczalnych nie ma tego. Ja jak mam mega zły dzień i od rana wszystko mi stoi w gardle to wtedy piję te rozpuszczalne bo po nich mnie tak nie mdli. A te 44zł jakoś przeboleję, bo dzięki Bogu na razie stać mnie na to, ale i tak uważam że to cholernie dużo.

Tamka lubi tę wiadomość

• justta Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara teraz właśnie dokupiłam te vitaminer prenatal dha mam jeszcze pharmaton matruelle i będę brała jak mi się tamte skończą, myślę że skład mają niezły a cena super na miesiąc około 20 zł

http://www.aflofarm.com.pl/Produkty,act,product,id,667,ref,categories,refid,44

Krokodylku też się zastanawiam nad tymi pampersami bo cena korzystna tylko nie wiem czy kupić wiecej czy po paczce i jaki rozmiar

Trzymam kciuki za wizytujące

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2014, 13:50

Igusia *+ 26.11.2012
    259v26j.png
    ht1npi6.png
    PL*Gang 18+
  • LaRa Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vitaminer Prenatal DHA kosztuje u Ciebie 20 zl? czy zle zrozumiałam? bo w mojej aptece kosztuje 38-39 zł

mhsv3e5euobgbkf8.png
    ug37rl681rlw7tbf.png

***gang18+***
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jussta ja mam na tej liście wyprawkowej żeby dwa opakowania najmniejszym pieluch (ja mam jedną paczkę newborn + jedną paczkę rozmiar 2).
    Bratowa i szwagierka mówią że to w sam raz, następne już będą potrzebne większe.

A pieluchy najwidoczniej mają bardzo atrakcyjną cenę, bo u nas ludzie wywozili je z Lidla całymi wózkami, całe opakowania zbiorcze brali i kartonami pakowali. :)

justta lubi tę wiadomość

• Biedroneczka83 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane spadam trzymajcie kciuki

ja też Tamka jem co 30m bułka sucha nabiał owoce miecho mi nie idzie wszystko mi smierdzi bleee

cati lubi tę wiadomość

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

• Nenaaa Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara, teściowa jest w Pl, kazałam jej kupić Vitaminer DHA, kosztowały ją 20 zeta. Zrobiła mi zapas ;) Mnie, gdy byłam latem w Pl kosztowały 23 zł. Ale już nie mam i zanim przyjadą jem tutejsze ( o takim samym składzie ) za 20 euraków, kuracja miesięczna :/ Drożyzna...

bl9c3e5e4b0vy8er.png
    ******* Gang 18+ *******
    ES
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę co 2gi dzień Pregnę Plus, na zmianę z samym kwasem foliowym.
    W tym poza wit B i kw foliowym nie ma witamin, za to jest DHA i kwasy tłuszczowe.
    Nie wiem na ile to działa a na ile placebo, ale co tam, ważne że tabletki są różowe i owalne i mam wrażenie że małe będzie po nich zdrowsze :P

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • cati Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biore Falvit Mama + DHA osobno

ckai9jcgmxpymslt.png
    ******* Gang 18+*******
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2014, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    3mam kciuki za wizyty:)

konwalianka lubi tę wiadomość

• justta Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara ja zamawiałam z apteki internetowej przy innych zakupach, np na allegro są po tyle

http://allegro.pl/vita-miner-prenatal-dha-30-kaps-30-tabl-ciaza-i4792184956.html

w aptece stacjonarnej jeszcze nie patrzyłam po ile są ale pewnie porównywalna cena

Krokodylku już kupiłam jedną paczkę 2 i 3 paczki 3 w domu mam jeszcze bella happy te z wycięciem na pępuszek, muszę gdzieś w necie poszukać ile mniej więcej sztuk pieluch się przyda bedę robić zapasy ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2014, 15:44

Krokodylica lubi tę wiadomość

Igusia *+ 26.11.2012
    259v26j.png
    ht1npi6.png
    PL*Gang 18+
  • LaRa Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w takim razie albo moja apteka jest fest droga, albo nie wiem co...
    kupowałam rózowe i płaciłam 19 zł, a za te z DHA powiedziła mi 38-39 zł
    w takim razie zamówie przez internet ale wczesniej (tak jak pisałam) pogadam z ginka :)

teraz jedziemy do kontroli z psiakiem i najprawdopodobniej beda mu szew z oczka sciagac, a to sie wiaze z uspaniem ;( a tego nienawidze... chyba ze vet stwierdzi ze skoro mu to nie przeszkadza to poczekamy zeby sie szew sam rozpuscił :)

mhsv3e5euobgbkf8.png
    ug37rl681rlw7tbf.png

***gang18+***
  • zgredka Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi na ostatniej wizycie lekarz polecił pregnę na II trymestr, ale wydała mi się droga, zbadała skład i kupiłam ten vitaminer ;), mam odstawić kwas foliowy już
    no i oczywiście żuravit (który nie działa) i dodatkowo urofura.. na infekcję..

Tamko: u mnie mdłości do tej pory są, a niby ma być chłopak, no i uwielbiam słodkie, a nic kwaśnego i typowo męskiego, więc u mnie się nie sprawdza (o ile Kostek nie stanie się Matyldą)..

Krokodylica lubi tę wiadomość

acwrp8b.png

w0x7889.png
    *******Gang 18+*********

Pl - Krk
  • cati Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka , co u was slychac?

ckai9jcgmxpymslt.png
    ******* Gang 18+*******
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2014, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie myślałam, że będzie chłopak, bo nie mogłam (nadal mnie aż tak nie ciągnie) patrzeć na słodkości.....za to uwielbiam jeść kwaśne, ostre, doprawione.....

zgredka, cati, Krokodylica, Tamka lubią tę wiadomość

‹‹ 134 135 136 137 138 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ