Gang 18+ :)
-
WIADOMOŚĆ
-
zgredka wrote:Kotka: niepokazywanie obrazkow w ksiazeczce to nie to samo co niepokazywanie obrazkow po zapytaniu gdzie jest kotek..
Tez o tym myslalam.
zgredka wrote:Ostatnio zdalam sobie sprawe w ksiegarni, ze udalo mi sie doprowadzic do tego, ze dziecko jest super bez czytania "specjalistycznych" ksiazek
Rozwin, bo cos nei do konca rozumiem
A ja wlasnie szukam zajec rytmiki dla Domiego. Nie to ze jakas nadambitna jestem ale mysle ze to moze bc poprostu fajna zabawa- no i zawsze to jakies zajecie
-
Cześć, nie mam jak napisać, pod wczoraj, crossa, umieram.. Głowa mnie boli tak, że nie pamiętałam nawet jak mój mąż się nazywa, poważnie, pierwszy raz tak miałam.. Jedno zdanie czytałam 6 razy i nie wiedziałam co czytam, mroczki porze oczyma i mdłości.. Tak było wczoraj.. Dziś też boli, ale mniej.. Patryka brzuch bolał, zrobił kupe o 22, ciągle się budził z płaczem.. A teraz jedziemy do znajomych na obiad.
Młoda damo, gratuluję
Zgredko, dobrej zabawy
Beszko, ja od razu odkładalam, jak przysnal. Pierwszy dzień za Wami, teraz będzie trudniej ale dacie radę. Hania jest już duża dziewczynka, cycek w nocy nie jest jej otrzebny.
Mój Patryk lubi sortery, piramidy, inne rzeczy sprawnością, ale tymek był inny, nic z tego nie tykal.. Patryk układa kształty, naśladuje kilka dźwięków, pokazuje palcem ale nie naciskam go wcale, Tymka bardziej stymulowalam, miałam parcie, teraz stawiam na szczęście dziecka i inny rozwój.. Więcej chodzimy, spacerujemy, opowiadam, kolory pokazuje na rzeczach codziennych, niczego nie wymagam. Kiedyś się przecież nauczy -
Stalam w ksiegarni i patrzylam na te ksiazki o dzieciach, rozwoju itd myslalam, "kurczd, a ja nic nie przeczytalam z tego", a potem kolejna mysl "w ogole tego nie potrzebuje, bo mala sobie radzi swietnie, jakos sobie bez nich poradzilismy"..
Krokodylica lubi tę wiadomość
-
zgredka wrote:Stalam w ksiegarni i patrzylam na te ksiazki o dzieciach, rozwoju itd myslalam, "kurczd, a ja nic nie przeczytalam z tego", a potem kolejna mysl "w ogole tego nie potrzebuje, bo mala sobie radzi swietnie, jakos sobie bez nich poradzilismy"..
Ja mam bardzo dobra ksiazke na ten temat. Kiedys kupilam Brazeltona-ksiazka o rozwoju dziecka, bardzo polecana, napisana przez jakiegos amerykanskiego lekarza. Pierdy straszne, przynajmniej w porownaniu do tej ktora teraz kupilam. Gdybam nie miala powodu moze bym nie szukala i nie interesowala si etym i zostawila dziecko samemu sobie ale moj maz cierpi na dosc silna dysleksje. A to zaburzenie niestety jest czesto dziedziczne. jest to czesto zwiazane z zaburzeniami sluchu i wzroku ale tez motoryki. Ksiazka o ktorej mowie jest w zasadzie dla logopedow i jest nastawiona na wczesna terapie, na przeciwdzialanie i na rehabilitacje dzieci ktore maja jakies problemy. Jest bardzo fajnie i fachowo napisana a do tego jest masa cwiczen ktore sa poprostu fajnymi zabawami.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2016, 14:58
-
Hejol;)
U nas sajgon remontowy najbardziej zadowolony jest Leo:)wszystko bardzo mu sie podoba betoniarka to hit;)nie mowiac o mlotach, ceglach, piasku......lista bez konca.
My wlasnie po obiedzie tradycyjny polski obiadek ziemniaczki, kotlet i marchewa:)
Mloda najlepszego!bawcie sie do bialego rana;)
Lara a to pech z ta rura:/dobrze ze wyczulas!
Zgredka tak powiem jak Maniek ten twoj wcale nie taki zly;)moze twoja doskonalosc i pracowitosc troche miesza?moj nigdy by mi obiadu nie ugotowal:(w kuchni dwie lewe rece:(dobrze ze tylko w kuchni
Beszko ostawiajac Leo eliminowalam co 2 karmienie nocne no i smok zastepowal cyca powodzenie!
Justta kiedy testujesz?bom ciekawa;)
*******Gang18+*******B -
Bosze..,,babka do dupy, ślamazarna, ze masakra...a cena- 35 zł za godz? Nic tylko nająć sie do sprzątania: posprzątała dwie łazienki, umyła podłogi i wytarła kurze i 150 zł!
Kotko, nie martw sie - Zuza, jak zapytam, tez nic nie pokaże. Nie mówi trz, tylko po swojemu...no chyba, ze sama ze chce, to powie, wyrwie jej sie i to całkiem zgrabnie.
-
Summerka masakra. U nas ceny wyzsze ale baby szybciej pracuja a czesto sa stawki tez czesto maja za pakiet, np. Starcie kurzy, odkurzenie plus umycie podlog. Okna najczesciej sa osobno liczone.
Zgredko, a skad wiesz ze mala sie dobrze rozsija, jesli nic na ten temat nie przeczytalas? Ot tak z ciekawosci?
Ja naleze do tych co czytaja. Glownie o roznych metodach wychow.i jak reagowac w danje syt. O tym co dzien powinien umiec w danym okresie przeczytalam raz ,a poczatku macierzynstwaa z dosiwadzenia wiem, ze jedne dzieci robia niektore rzeczy pozniej inne wczesniej i nadal jest ok takze nei martw sie tyle Psotko.
Lili, no Hanka to w nocy to nei wiem ile je, bo ona czesto ciumka jak smoczek. Poza tym roczniak juz chyba nie powinien jesc w nocy, wiec od razu ucielismy wszytskie karmienia. Najgorzej, ze wlasnei smoka nie chce a nie umie sie wyciszyc. Nawet przy piersi miala czasem z tym problem. Maz mowil, ze cyrki wczoraj odstawiala wlasnie dlatego, bo nei wiedziala jak zasnac, jak sie wycisz.
Mnie wlasnie tescie wkurzyli na maxa, ehhhszkoda slow. -
Ja mam jak Zgredka tez nie czytam nic o rozwoju chodzę poprostu do pediatry co jakiś czas i ja ogłada ja mowię co robi ona tez pyta wiec stwierdziłam ze to mi wystarczy... Poza tym rozmawiam z bratowa jak sie misiek rozwijał i z koleżankami no i oczyeiscie z Wami jako chyba najszerszym źrodłem informacji bo trochę nas tutaj jest:)
Damo to pięknie ze wszystko sie udało:) baw sie dobrze.
Lili a jak Ty sie czujesz?
Zgredka a mattwilas sie co bedziesz robić na wolnym a tu widzę ze zaczytujesz sie:) fajnie.Maniek
-
No tak Beszko niby roczne nie powinny:/u nas to roznie np wczoraj Leo nie chcial kolacji mleka tez nie wypil no i o 1 w nocy wrzaski nie z tej ziemi noszenie spiewanie tulenie wozek nic nie pomagalo wkoncu zrobilam mleko zjadl 150 ml i usnal:/
Uuuuu Summi=juz ostatnio mojemu powiedzialam ze jakbym go podliczyla za prace domowe to by sie nie pozbieral finansowo;)
Manku dzieki ze pytasz:)roznie bywa zmeczenie najbardziej daje sie we znaki jak sie ma malego i tak zywegobrzdaca jak Leo to:/nie ma szans na drzemke w dzien bo obiad trza zrobic, posprzatac itd itd wieczorami padam nawet nie pamietam kiedy ostatnio czytalam:/slaba baba ze mnie jak czytam co Zgredka wyczynia to popadam w komplesy:(
Ps.ale bym zjadla sernik;)Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2016, 17:39
*******Gang18+*******B -
No tak Maniek, pewnie to wystarczy gdy ma sie dobrego lekarza. Ja niestety dostalam raz nauczke, bo u starszaka pozno wzmozone napiecie zdiagnozowali i na dobra sprawe, gdyby nie my z mezem, nasze zaciekawienie, szukanie w roznych zrodlach oraz wymuszenie dodatkowej wizyty kontrolniej, przedstawienie naszej teorii, to jeszcze pzniej postawiliby diagnoze
Lili, no tak, jak kolacji nei zjedza to pozniej glodni w nocy. H niestety butli nei chce. Maz jej z woda podaje w nocy, bo cycka nie dostanie. Dopiero rano. Np.dzis rano jak dostala, to oddac nie chciala i wrzaski byly
Czekam az mloda sie obudzi, a ta ma w nosie...i znow bedzie szalec kto wie do ktorej. Budzic jej nie chce, bo humor bedzie grrrr a sama z 3 jestem
Chyba mozna oficjalnie uznac, ze Hanka chodzi od 12.05Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2016, 17:37
konwalianka, MANIEK, Krokodylica, Izoleccc lubią tę wiadomość
-
Gratki za chodzenie Hani, Patryk też miał 13m-cy
mój tymek był w takim szale, że nawet nie chciał smoczka, Patryk tak nie podchodził, wszystko na luzie
Ja przy Tymku też wiele książek czytałam.. Ostatnia tego autora co podała Psotka, dzieci pełne złości, Ale słaba ta książka..
beszka lubi tę wiadomość
-
Beszko: a chodzilo mi w kontekscie jej rozwoju fiz, ze latwa w ulozeniu, ze ladnie spi, ze ladnie odstawiona od piersi, ze nie placzliwa, ze wszyscy.mowia jakie grzeczne dziecko. A z kolei w zlobku wszystkie panie mowia, ze ze starszakami sie trzyma i tam ja interesuja zabawy. A na placu zabaw widze, ze najmlodsza a biega. A to czy bedzie miec dana umiejetnosc w wieku 13 czy 16 miesiecy to mi nie robi, jak w wieku 3 lat nie bedzie skladac zdan to sie zaczne martwic
Wracamy z grilla, w pewnym momencie wpadli ludzie z dwojka dzieci 9 i 7 lat. To bylp straszne, chlopak jezdzil samochodzikiem 4latka nonstop trabiav, w ogole nie patrzyl na mala, wiec mogl ja przejechac walil od sciany do sciany, jego siostra tez halasliwa, a rodzice nic -
Zgredko, zastanawiam sie kiedy o mnie beda tak inni mowić;)Zuza jest o wieke większa niz dzieci w jej wieku i ostatnio spotkała z dziadkiem na spacerze, córkę mojej kolezanki w jej wieku (Zuza miesiac starsza), ale tamta połowa mojej, a Zuza jest szybka bardzo, wiec ja za rączkę i biec, a tamta nie wie co sie dzieje...a Zuzka szogun prędki i nie patrzy;?)
Kupiłam w końcu dla tej corki szwagierki ciastoline z foremkami, dla Zuzy pajączka woollie, który mówi (ciagle ogłada go w necie - ciekawe czy skuma, ze to ten sam?!), a dla Tosi żyrafę dophie z maskotka z misiem - bo mój cycek niedługo odpadnie, tak gryzie.
W ogole to zaczynam sie martwić, w kontekście tego, co mówicie o odstawieniu, gdy dziecko nie ssie smoka - Toska nie lubi, wypluwa i płacze i zastanawiam sie jak to bedzie... -
Szczescia na nowej drodze życia! !! Pochwal się kreacją; )
Ja też raczej z ych czytających wszystkie poradniki, potem się wszystkim tylko zmartwień niepotrzebnie.
Madzia mówi mamaWróżkaZielona, MANIEK, justta, konwalianka lubią tę wiadomość
-
No tak Beszko zapomniałam ze u Was z tymi lekarzami ciezko. Ja mam dr z polecenia i bardzo sie dobrze z nią rozumiem i ufam jej takze mam nadzieje ze wszystko z Jagoda dobrze.
Trzymam kciuki zeby Hania zapomniała o cycu. Teściów olej, dasz rade:)
Lili to ciezko Ci ale odchowasz 2 dzieciaczków i wrócisz do rzeczywistości gdy inni bedą walczyć z niemowlecymi problemami.
Jak możesz to odpoczywaj obiad i kurze mogą poczekac, najważniejsze żebyś Ty sie dobrze czuła.
Justa kciukam za testa .
Dama no wlasnie pokaz sie w sukni.
Ja juz padam dzis miałam powera i teraz ledwo żyje ale chata lśnibeszka lubi tę wiadomość
Maniek
-
Hania gratki chodzenia, Leo praktycznie zaczal dopiero na 14 miesiac
smigac
Summerka Leo tez smoka nienawidzial a teraz go uwielbia, no raczej uwielbial, bo odstawiamy, jakos idzie, czasami jeszcze daje, ale coraz mniejprzychodzi kolej na butle
Dzisiaj szalony dzien, dopiero co zasnal a ja padam, dobrej nocy buzkabeszka lubi tę wiadomość
-
Maniek, ale wiesz co do lekarzy to i tu i w PL na roznych mozna trafic. Daleka rodizna moja, w styczniu rok temu ur.im sie druga corka. Cieszyli sie,z e mala spokojna i grzeczna lezy i ew.turla sie....jak miala 10 mies.to lekara zachwala jaka ona grzeczna, a rodzice juz sie martwic zaczeli, bo ona nic...ani siedziec, ani raczkowac. Tylko lezala i wiotka bardzo byla. Pow.o tym lekarce. Ta sie dalej wymadrzala, ze wsio ok...cale szczescie rodzice postawili an swoim. Mloda wyladowala. Wspzitalu. Masa badan w tym rezonans w pelnej narkozie itp. Intensywan rehab. Wiec lekarze sa rozni wszedzie. Czujnosc rodzicow najwaznijesza......
Hanka biega zamaist spac. Dalam jej piers o 19 i wypila. Oddac nie chciala. Teraz chcialam jej dac, to mnie ugryzla i w ogole jej zal nie bylo zem schowala.
Justta, a ile maly mial jak zaczal smoka brac? My jej juz chyba dawac nie bedziemy....zobaczymy jak pojdzie.
Zgredko, a poza tymi dzieciakami, to zabawa udana?
Lili, kiedy masz teraz usg? Pisalas kiedys, ale zapomnialam...
Spie dzis w goscinnym. Mlodszy jak uslyszal, to co za radosc. Juz sie wprowadzil i z mama spiKrokodylica lubi tę wiadomość
-
Poza tym tak, najadlam sie pysznego tortu (acz nie tak pysznego jak dziela mojego)..
Atmosfera byla fajna, dostalam fajny tort z pieluch przywieziony az z Wawy.
Gratki chodzenia
A w ogole to synek kolezanki, ktora tez w ciazy dostal szaly jak dostala prezenty i nawet w brzuch chcial ja bic... Straszne
Summi: moja bardzo odrzucala smoka jak byla na piersi, czasem probowalam jej dac dla uspokojenia, a po odstawieniu sama zachciala, jakos naturalnie to wyszloWiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2016, 22:27
beszka lubi tę wiadomość