Gang 18+ :)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Czesc kobietki !
Maniuś gratuluje córeczki !!!mam nadzieje ze ja kiedys tez trafie w dziewczynke
bo co bądz.... ale na slubie wywróżyli 3 chlopakow i 1 dziewczne.. ale po 3 urwisow chyba nie bedzie mi sie chcialo juz
Tak was czytam ,,,, to sie uswiadamiam ze ja za wszystkiem jestem w czarnej dupie.... nic nie mam !!!
a przepraszam łóżeczko siedzi sobie w piwnicy ... nawet jednego bodziaka nie mam , nawet buteleczi , pampersa NIC , nada ...
Macie jakies sprawdzone wózki ? 2w1 - 3w1 ? ja osiwialam tyle tego na rynku jest a ceny sa różne ale nie chce na wózek wydac 4 tys....Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2015, 12:14
-
Malenq, serduszko naszej malutkiej za wolno bije....i waga ponoc zbyt niska....ale w to cieko mi uwierzyc, bo przeciez czuje jak kopie...generalnei jak reke do brzucha poloze do czuje, gdzie noga pupa itp. zobaczymy co lekarz powie za tydzien...
cati, ale Ty dopiero w 20 tc jestesmasz czas....
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2015, 12:22
Biedroneczka83 lubi tę wiadomość
-
no tak mam czas, gorzej z tym ze powinno sie to jakos tak rozlozyc w czasie kupienie tego tamtego ,,, jak mi sie to zwali wszystko na glowe w cigu jednego miesiaca czy 2... bede zla.
ps. Beszka a ile uderzen serduszka ma twoja dzidzia? -
Cati, ja zaczelam kompletowac wyprawke wlasnie od mniej wiecej 20 tc, zaczelam od lozeczka, komody, wanienki, kosmetykow i wozka. Ciuszki dostalam + dokupilam. A na koniec zostaly sprawunki dla mnie (ale to juz mam pochytane
czyli koszule, staniki i produkty higieniczne
czyli pomalu juz mozesz zaczacpóki masz siłe i brzuszek jeszcze nie ciąży - pozniej juz bedzie gorzej chodzic
-
Lara przydała by mi sie taka lista - co trzeba kupic dla kogo i by tylko bylo aha to juz mam V , to trzeba kupic aha tego nie trzeba ale i tak kupie
Czekam na wyplate i bede robic zakupy ! :] wolala bym w PL zwlaszcza ze tam duzo taniej -
Biedroneczka83 wrote:ja polecam cieplejszy kocyk lub wiosenny śpiworek
Biedronko, rozumiem ze pod główka ma byc płasko... i ze mala klade na tej wysciolce wozkowej?
znalazłam fajna posciel do wozka, ale nie wiem czy jest sens ja kupowac, choc kwiecien i maj potrafia byc jeszcze dosyc chlodne ;/
http://allegro.pl/komplet-posciel-do-wozka-4-elementy-duzo-wzorow-i5070431892.html -
cati wrote:Lara przydała by mi sie taka lista - co trzeba kupic dla kogo i by tylko bylo aha to juz mam V , to trzeba kupic aha tego nie trzeba ale i tak kupie
Czekam na wyplate i bede robic zakupy ! :] wolala bym w PL zwlaszcza ze tam duzo taniej
Dla dziecka:
Kosmetyki:
• Bepanthen Baby maść ochronna lub Linomag – do codziennej pielegnacji pupy
• Sudocrem – tylko jak jest odparzenie lub Maka Ziemniaczana – posypuje sie na sucha skore jak pudrem przed spaniem
• SUN Krem
• (Oliwka do ciała pielęgnacyjna (HIPP)) – albo wlewac troche oliwy z oliwek do kapieli
• (Mydlo/cos do mycia)
Przedmioty do pielegnacji:
• Aspirator do nosa i Filtry higieniczne do nich x 10
• Cążki lub nozyczki do paznokci
• Szczoteczka z miękkim włosiem
• Termometr elektroniczny
• (Termometr do wody)
• 2 Recznik (jeden z kapturkiem)
• Duze platki kosmetyczne do przemywania buzi
• Kompresy jałowe 5x5cm, 50 sztuk – gaziki – po co????
Przewijanie:
• Pieluchy jednorazowe najmniejsze (New Born)- ile????
• Ceratki pod przewijak
• Mokre chusteczki (np. Jak sie gdzies wychodzi)
• (Woreczki na pieluchy)
Inne:
• Smoczek x 2
• tasiemka do smoczka
• pudelka na smoczki x 2
• Poduszka z kasza przeciw wzdeciom
• Plyn do prania bialego
• Plyn do prania kolorowego
• Odplamiacz
Do karmienia:
• 2 butelki, 120 ml, do nich smoczki na wymianę -2 starcza jesli karmi sie piersia glownie
• szczotka do butelek i smoczków z przyssawką
• Laktator Medela ręczny (elektryczne jest lepszy) – mozna kupic dopiero pozniej jesli okaze sie potrzebny- najlepiej jak laktator ma pojemniczki na sciagniety pokarm ktory mozna potemn wykozystac
• (podgrzewacz do pokarmu)
• Termos (moze byc zwykly) jak sie gdzies wyjezdza
• pieluchy tetrowe (Gaze/Mulltücher)- 10 sztuk ??
• pieluchy flanelowe (Flanell/Moltontücher) – 2 szt.
Leki:
• Sab Simplex na kolki
• Octenisept
• Roztwor soli morskiej do nosa
• Paracetamol w czopkach
Dla mnie:
• Podkłady higieniczne (na łóżko i tez do przewijania)
• wkładki laktacyjne jednorazowego użytku 60 sztuk
• Krem do sutkow
• podkłady poporodowe 10 sztuk ??
• majtki jednoorazowe siateczkowe – ile ??
• Podpaski – jakie ??
• 1 koszula do porodu
• 1 Koszula do karmienia do szpitala
• 2 ladne „koszulki do karmienia”
• 2 BH do karmienia
Meble etc:
• Wozek
• Torba do wozka na pieluchy etc.
• Moskitiera do wozka
• Chusta
• Fotelik samochodowy
• Wanienka (jako podklad mozna pieluche tetrowa dac na dno)
• Przewijak
• Lozeczko
• Podklad pod materac
• Rozek
• Spiworek – lepszy niz kocyk bo dziecko sie nie zaplacze
• Posciel – potrzebna dopeiro duzo pozniej (ok 5mies)
• (Kocyk-pluszowy/bawelniany/jakis cienki))
• (Lezaczek-Bujaczek)
• dywanik z owczej skory (ponoc super jako podklad w wozku)
Ubranka:
• Body z krótkim rękawem - 5 (2 rozm. 56, 3 rozm 62 lub 68)
• Body z długim rękawem - 4 - (2 rozm. 56, 2 rozm 62)
• Spioszki - 5 (2 rozm. 56, 3 rozm 62)
• Pajacyki - 5 (2 rozm. 56, 3 rozm 62)
• Pajacyki na spacery wiosna – troche grubszy
• Spodenki - 2 szt. rozm. 62
• Sweterki/Bluzy - 2 szt. rozm. 62
• Bluzeczki/koszulki/kaftaniki (lepiej bo sa rozpinane- 5 szt. rozm. 62
• czapeczki na wiosne/lato - 2 szt. rozm. 34 lub 36
• skarpeteczki/bawelniane butki najmniejsze – 5 par
• Lapki niedrapki
• 5 sztuk śliniaków, które stanowią ochronę ubranka przed ulewaniem czy nadmiernym ślinieniem;
• (półśpiochy - 2 szt w rozmiarze 62)
SPACER:
Torba:
Powinna być pojemna i taka, by dało się ją rozpiąć jedną ręką. W środku powinny się znaleźć:
• akcesoria do przewijania – 2–3 pieluszki, wilgotne chusteczki, krem na odparzenia, torebka na zużyte pieluszki
• ubranko na zmianę
• smoczek
• 2–3 pieluszki tetrowe bądź ściereczki (do osłonięcia piersi podczas karmienia czy wytarcia dziecku buzi po jedzeniu)
• ceratka do podłożenia pod pupę w trakcie przewijania
• osłonka przeciwdeszczowa na wózek, składana parasolka dla ciebie
• coś do czytania.
DO SZPITALA
Rzeczy potrzebne dla mamy:
Ubrania i obuwie:
• 3 nocne koszule – jedna do porodu i dwie rozpinane z przodu do karmienia
• Szlafrok
• 1-2 biustonosze do karmienia
• Wkladki do bh
• Kilka par majtek-mogą być jednorazowe poporodowe lub luźne bawełniane
• Skarpetki
• Kapcie z antypoślizgową podeszwą
• Klapki pod prysznic
• Butelka wody mineralnej
• laktator
• Na wyjście ze szpitala
• Ksiazka
• Laptop?
•
Środki higieny i kosmetyki:
• Duże, chłonne podpaski
• Podkłady higieniczne
• Wkładki laktacyjne
• Płyn do higieny intymnej
• Dwa ręczniki kąpielowe
• Żel pod prysznic
• Szampon do włosów
• Pasta i szczoteczka do zębów
• Antyperspirant
• Kremy do twarzy, rąk oraz podrażnionych brodawek piersi
• Przybory do włosów: szczotka, klamra
• Chusteczki higieniczne
Inne przydatne:
• Telefon komórkowy
• Aparat fotograficzny
• Własny kubek i sztućce
• Termos dla Stephana z herbata
• Cos do jedzenia dla Stephana
Rzeczy potrzebne dla dziecka:
• 3-4 body
• 3-4 pajacyki
• 3-4 kaftaniki
• 3-4 śpioszki
• Cienki kocyk lub rożek
• Kilka pieluszek tetrowych
• czapeczka
• Rękawiczki niedrapki lub skarpetki do założenia na rączki
• Mała paczka (ok. 20 sztuk) jednorazowych pieluch dla noworodków
• Ręcznik kąpielowy (z kapturkiem)
• Nawilżane chusteczki do przemywania pupy
• Krem lub oliwka
• Smoczek
cati lubi tę wiadomość
-
ja dla pierwszego syna zaczelam kompletowac wyprawke od konca lutego (termin na kwiecien). jedynie lozeczko i wozek mielismy wypatrzone i zamowione w styczniu, bo w PL bylismy i tak kupilismy. dla 2 syna to jakos na sam koneic ciazy zaczelam cos szykowac
a teraz, to od kolezanki dostalam ubranka, troche dokupilam. w szafie juz sa....ale lozeczko nie jest gotowe, fotelika brak, butelek brak, pieluch brak i wielu innych brak. najwyzej maz dokupi szybko, gdyby mlody urodzil sie wczesniej...a tak to zakupie w marcu...
mi sie wyadje, ze jak ma sie wozek i lozeczko wybrane, to z reszta idzie szybko...tylko liste zrobic.
co do spiworka, kocyka itp. to ciezko cos radzic. zalezy od pogody i tego co zamierzasz ubrac dziecku do wozka. my mamy spiworek puchowy, ale nie ubieram zadnych kombinezonow. na wyjscie ze szpitala bedziemuy mieli (jak dokupie pare rzeczy): welniany bodziak i spodenki plus skarpetki - tutaj taka bielizna z welenki jest b.popularna, delikatna i mila...no i trzyma temp.nawet jak dziecko sie zgrzeje, na to, tesciowa ma zrobic, komplecik z welenki - spodenki i bluzeczke - tutaj bardzo popularne. babcie robia. moja tesciowa dla kazdego wnuka robila taki zestaw na pierwsze tygodnie. jest to cieniutki komplecik. czapka. generalnie ta welenka jest b.cieniutka...ale dobrze ogrzewa i utrzymuje temp. ciala.
n pozostale dni chce kupic troche bielizny bambusowej...no ale to dopeiro w planach mam
cati nie wiem ile ma uderzen na minute. tu lekarz mi nie powiedzial, a ja sie nie zapytalam, bo szczerze mowiac....co mi to da? bede sie bardzije stresowac i siedziec na necie i czytac co tam wypisuja. zaufam. mamy usg w przyszla srode i zobaczymy co powiedza... -
LaRa wrote:Biedronko, rozumiem ze pod główka ma byc płasko... i ze mala klade na tej wysciolce wozkowej?
znalazłam fajna posciel do wozka, ale nie wiem czy jest sens ja kupowac, choc kwiecien i maj potrafia byc jeszcze dosyc chlodne ;/
http://allegro.pl/komplet-posciel-do-wozka-4-elementy-duzo-wzorow-i5070431892.html -
Hej dziewczyny,
Jestem po wizycie.
Serduszko pięknie stukalo ale z tych emocji zapomniałam jakie to parametry.
Wszystko w jak najlepszym porządku wiek z usg 7t3dc, wiec idealnie.
Datę porodu wyznacza na kolejnym usg które będzie za trzy tygodnie.
Siedziałam tam prawie dwie godziny, miałam wywiad usg znów wywiad, badanie moczu, badania krwi.... Strasznie dużo tego.
Jestem taaaaaaaka szczęśliwa ze nie mogę znaleźć sobie miejsca.
Dzięki za kciuki z takim wsparciem musiało się udaćdziękuję
Lecę się zdrzemnac bo padam na ryjek
Aaaa i dziś powiedzialam tiago, jest szczęśliwy i całuje brzuszek mówiąc mój ukochany bratMANIEK, LaRa, Misi@, beszka, Smoczyca1, Malenq, cati, Nieukowa, zgredka, Lili83, Yasmin, Tamka, konwalianka, Blondik, Arienna, Krokodylica lubią tę wiadomość
-
Widzisz Ana
wszystko wporzo i tak juz bedzie do porodu
ile czasu przed TP zaczelyscie wszystko szykowac, myc, ukladac itp? bo ja nadal mam wszystko poskladane, małż co tydzien pyta czy łozeczka czasem juz nie rozłozyc heheh
ciuszki w workach prozniowych czekaja na pranie w juz dzieciecym proszku
pieluszek jeszcze nie prałam...Anastazjaaa, Misi@ lubią tę wiadomość
-
Brawo Ana mówiłam ze tak będzie
Ja juz mam.wszystko w pogotowiu tzn ciuszki kocyki pieluchy poprane , poprasowane i mebelki złożone
Aaaa Kroko pozdrawia z odzialu. Dostaje sterydy na płucka i magnez, na Ktg wyszły skurcze. A Zuzka ma 2400g. Tyle wiem Anka mówi ze za.wiele tez jej nie mówią.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2015, 14:01
Anastazjaaa, beszka, Yasmin, Krokodylica lubią tę wiadomość