Gang 18+ :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Nieukowa wrote:Dziewczyny uszkodzilam kota ;( Kot sie skłaczyl pod pachami i musiakam mu kawal koltunka wyciac. I kuzwa przecielam mu delikatna skore pod pacha bo sie ruszyl niefortunnie ;((( co ze mnue za matka buuuu ;(
Nawet kota nie umiem obsluzyc, a co dopiero dziecko ;( mam wyrzuty sumienia a zwierzak na mnie patrzy z takim zawodem w oczach ;(((
spoko Nieukowa, mój kiedyś Lolce ucho przyciął, ale mimo to przy kolejnych nie pękała jest bardzo spokojna wtedy
po przeglądnieciu listy Psoty stwierdzam, że za te 350 zł zakupiła większość higienicznych, jeszcze zostały mi jakieś do szpitala rzeczy, ale to już po SR, którą zaczynamy w czwartek za tydzień,
probuję własnie na allegro tiul na rolkach zakupić, żeby pompony zrobić.. -
beszka waga ładna to nie wiem jakie oni tam maja normy.
Moja ma 2400g i lekarze mowili ze jak najbardziej ok.
Blondik nie rozumiem? Skoro widac serduszko to chyba ok?
Tamka trzymam kciuki za Was. Kiedy idziesz do szpitala?
Nieukowa ja kiedys tez pieskowi podobnie zrobilam przy uchu. Zal zwierzaka. Ale zdarzaja sie takie przypadki.
Tamka lubi tę wiadomość
-
ja mam wszystko..a i tak wygrywa katarek, mimo, że mój 3,5 latek umie juuż smarkać nos.. to wynalazek na mianio nagrody nobla..
padam na pyszczek.. podobnie jak Malenq słabo widze noc.. mały się już spina.. problem kupkowy, tzn. rzedko je robi i ewidentnie go boli brzuszek, bo pomrukuje przez sen, czasem zapłacze.. czytałam dziś artykuł o wpływie pożywienia na mleko matki i okazuje się, że wcale nie musi on byc taki duży..
mam pytanie do mamusiek.. jak długo krwawiłyście po porodzie? osłabia mnie to..pomijam fakt że leci ze mnie,jak z kranu po karmieniu..ale też normalnie.. do tego wszystkie "tam boli", jest takie wrażliwe i obolałe.. szwy chyba już się rozpuściły, bo znajduje nitki na podpaskach.. ech.. mam dość tego połogu.. do tego łapie mnie depresja (z mężem nie odzywam się dwa dni), nic mnie nie cieszy i tylko bym płakała.. a no i do tego Tymek zaczyna kaszleć bosko..
nieukowa, kot to nie dziecko, więc nie obawiajj sie..
Biedroneczka, super bonusy -
nick nieaktualny
-
chyba zle napisalam, widac duży pecherzyk, duzo urosl odpoprzedniej wizyty dwa tyg temu, i widac w nim przeplywy krwi...na usg wyglada to jak takie pulsowanie...mysllaam, ze dzis juz zobacze normalnie dzidzie i dlatego sie boje;(
-
Blondik ja tez bylam pierwszy raz u gina dopiero w 8 tygodniu, wiec kochana postaraj sie spokojnie poczekac
Nieukowa współczuję kotu...mój malz ostatnio jak psu obcinal pazury to za krótko przycial i krew się polalacóż zdarza się ale się zagoi!
Konwi współczuję zmęczenia, kłopotów z malutkim i mężem...oby szybciutko wszystko co złe minęło!Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2015, 19:40
-
Blondik wrote:chyba zle napisalam, widac duży pecherzyk, duzo urosl odpoprzedniej wizyty dwa tyg temu, i widac w nim przeplywy krwi...na usg wyglada to jak takie pulsowanie...mysllaam, ze dzis juz zobacze normalnie dzidzie i dlatego sie boje;(
No ale u mnie na 1 wizycie tez tak bylo - pęcherzyk żółtkowy i pulsowanie - to jest bijące serduszko. Także same dobre wieści jak dla mnie.Blondik, Malenq, Nieukowa lubią tę wiadomość
-
Nadrobilam ale oczywiscie zapomniala co mam komu odpisac...
Ja na kolacje krewetki szare w panierce zrobilam I do tego domowy sos tatarski... mmm bylo przepyszne. Marcel jadl az mu sie uszy trzesly:-)Malenq lubi tę wiadomość
-
A mnie meczy zgaga stale
.
moj poszedl na fot a mi sie nie chcialo, im mniej sie ruszam tym mniej mi sie chce, ale t gorzej psychicznie sie czuje..
Ja bylam na 1 Wizycie chyba po 8 tak zeby pikawe widac.
Jeny jak nic mi sie nie chce.
A jutro mam szkolenie, na ktorym beda zajecia typu "burza mozgow" a ja nie znosze sie udzielac, moze na brzuch ich wezme
-
Wklejam jeszcze raz, troche zmodyfikowana liste:
Dla dziecka:
Kosmetyki:
• Kaufmansscreme lub Linomag krem bobo a+e ochronny – na wyjscia na dwor
• Bepanthen Baby maść ochronna, Sudocrem lub Maka Ziemniaczana (posypuje sie na sucha skore jak pudrem przed spaniem) – tylko jak jest odparzenie
• SUN Krem (Ladival)
• (Oliwka do ciała pielęgnacyjna (HIPP)) – albo wlewac troche oliwy z oliwek do kapieli
• (Mydlo/cos do mycia)
Rzeczy kosmetyczne:
• Aspirator do nosa i Filtry higieniczne do nich 10 sztuk
• bezpieczne nozyczki do paznokci
• Szczoteczka z miękkim włosiem
• termometr elektroniczny z miekka koncowka
• Termometr do wody
• 2 Recznik z kapturkiem
• Duze platki kosmetyczne do przemywania buzi
• Kompresy jałowe (gaziki) 5x5cm, 50 sztuk
Przewijanie:
• Pieluchy jednorazowe najmniejsze (New Born)
• Ceratki pod przewijak
• Mokre chusteczki (np. Jak sie gdzies wychodzi)
• (Woreczki na pieluchy)-dobre na spacer
Inne:
• 2-3 smoczki
• tasiemka do smoczka
• pudelka na smoczki
• poduszeczka z ziarnami do podgrzewania (do polozenia na brzuszek przy problemach)
• pieluchy tetrowe x 10
• pieluchy flanelowe x 10
• Plyn do prania bialego
• Plyn do prania kolorowego
• Odplamiacz (Nuk Fleckenspray albo lepiej Gallseife od dr. Beckman)
Karmienie:
• 2 butelki, 120 ml, do nich smoczki na wymianę -2 starcza jesli karmi sie piersia glownie
• szczotka do butelek i smoczków
• Laktator elektryczny – mozna kupic dopiero pozniej jesli okaze sie potrzebny- najlepiej jak laktator ma pojemniczki na sciagniety pokarm ktory mozna potem wykozystac lub kupic torebki na pokarm
• (podgrzewacz do pokarmu)
• Termos (moze byc zwykly) jak sie gdzies wyjezdza
Leki:
• Sab Simplex na kolki
• Paracetamol w czopkach
• Octenisept
• (Roztwor soli morskiej do nosa)
Meble etc:
• Wozek
• Torba do wozka na pieluchy etc.
• Moskitiera do wozka
• Chusta i/lub nosidelko (np. Manduca)
• Fotelik samochodowy
• Wanienka (jako podklad mozna pieluche tetrowa dac na dno)
• Przewijak
• Lozeczko
• (dostawka do lozka)
• Przescieradlo na materacyk
• Podklad pod materac
• Rozek/ woombie
• Spiworek – lepszy niz kocyk bo dziecko sie nie zaplacze
• Kocyk-pluszowy/bawelniany/jakis cienki
• (Lezaczek-Bujaczek)
• Posciel – potrzebna dopeiro duzo pozniej (ok 5mies)
Ubranka:
• Body z krótkim rękawem - 5 (2 rozm. 56, 3 rozm 62 lub 68)
• Body z długim rękawem 4 - (2 rozm. 56, 2 rozm 62)
• Spioszki- 5 (2 rozm. 56, 3 rozm 62)
• Pajacyki - 5 (2 rozm. 56, 3 rozm 62)
• Pajacyki na spacery wiosna – troche grubszy
• Spodenki - 2 szt. rozm. 62
• Sweterki/Bluzy - 2 szt. rozm. 62
• Bluzeczki/koszulki/kaftaniki (lepiej bo sa rozpinane) - 5 szt. rozm. 62
• czapeczki na wiosne/lato - 2 szt. rozm. 34 lub 36
• skarpeteczki/bawelniane butki najmniejsze – 5 par
• Lapki niedrapki
• 5 sztuk śliniaków (Lätzchen), które stanowią ochronę ubranka przed ulewaniem czy nadmiernym ślinieniem;
• (półśpiochy - 2 szt w rozmiarze 62)
Dla mnie:
• Podkłady higieniczne (na łóżko i tez do przewijania)
• wkładki laktacyjne jednorazowego użytku x 60
• Krem do sutkow
• podkłady poporodowe x10
• majtki wielorazowe siateczkowe
• podpaski
• 1 Koszula do karmienia do szpitala
• 2 ladne koszulki do karmienia
• 2 staniki do karmienia
SPACER:
Torba:
Powinna być pojemna i taka, by dało się ją rozpiąć jedną ręką. W środku powinny się znaleźć:
• akcesoria do przewijania – 10 pieluszek, wilgotne chusteczki, krem na odparzenia, torebka na zużyte pieluszki
• ubranko na zmianę
• smoczek (jeśli maluch go używa)
• 2–3 pieluszki tetrowe bądź ściereczki (do osłonięcia piersi podczas karmienia czy wytarcia dziecku buzi po jedzeniu)
• ceratka do podłożenia pod pupę w trakcie przewijania
• osłonka przeciwdeszczowa na wózek/moskitiera, składana parasolka dla ciebie
• coś do czytania.
DO SZPITALA
Dokumenty: karta przebiegu ciąży, dowód osobisty, legitymacja ubezpieczeniowa, pisemna informacja o grupie krwi, wyniki ostatnich badań a mianowicie morfologia krwi, mocz, USG, antygen HBs, posiew na paciorkowce w pochwie.
Do porodu:
• Koszula do porodu ktora mozna potem wyrzucic
• Grube, cieple skarpety
• Majtki
• Wygodne ubranie (zanim zacznie sie ostatnia faza porodu)
• Pomadka nawilzajaca
• Chusteczki
• Przekaski dodajace energii
Po porodzie:
• 2 nocne koszule do karmienia
• Szlafrok
• 1-2 biustonosze do karmienia (2-3 rozmiary wieksze niz w pod koniec ciazy)
• Wkladki do stanika
• Kilka par duzych majtek-mogą być jednorazowe poporodowe lub luźne bawełniane
• Kapcie
• Klapki pod prysznic
• Butelka wody mineralnej
• (Laktator)
• Ubrania na wyjście ze szpitala
• (Rogal do karmienia)
• Ksiazka
• (Laptop)
Środki higieny i kosmetyki:
• Podkłady higieniczne
• Wkładki laktacyjne
• Płyn do higieny intymnej
• 2 ręczniki kąpielowe
• Żel pod prysznic
• Szampon do włosów
• Pasta i szczoteczka do zębów
• Antyperspirant
• Kremy do twarzy (wszytskie kosmetyki najlepiej bezzapachowe!)
• Krem do sutkow
• Przybory do włosów: szczotka, klamra
• Chusteczki higieniczne
Inne przydatne:
• Telefon komórkowy
• Aparat fotograficzny
• Notatnik i cos do pisania
• Pieniadze
Rzeczy potrzebne dla dziecka:
• 3-4 body
• 3-4 pajacyki
• 3-4 kaftaniki
• 3-4 śpioszki
• Cienki kocyk lub rożek
• Kilka pieluszek tetrowych
• czapeczka
• Rękawiczki niedrapki lub skarpetki do założenia na rączki
• Mała paczka (ok. 20 sztuk) jednorazowych pieluch dla noworodków
• Ręcznik kąpielowy (z kapturkiem)
• Nawilżane chusteczki do przemywania pupy
• Krem lub oliwka
• Smoczek
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2015, 20:57
-
Zgredka niby jestem na niższym etapie ewolucji brzucha, ale też jestem w trybie warzywa ;/ Łączę się w bólu bo mam jutro studentów i nawet nie mam gotowej prezentacji dla nich, co tu mówić o jej wygłoszeniu...
Poza tym mam wrażenie że mam ciasto zamiast mózgu. Śpię popołudniami albo wgapiam się w przestrzeń. A mam egzamin zaległydo zaliczenia na podyplomówce... ;(
Kotka mi się też przyda, zrobiłam sobie z tego arkusz w excelu i już pod siebie powoli modyfikuję (inne kremy i kosmetyki, ale generalnie lista kompletna że hej)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2015, 22:20
-
Po wyjściu z domu o 18:00 wróciłam do niego o 21:45
2,5 h siedzenia na SRale było ciekawie bo i psycholog i świetny anestezjolog, po jego wykładzie stwierdziłam ze to wesoła porodówka musi być
świetny, wyluzowany gościu po calym dniu dyżuru i 10 porodach przyszedł jeszcze o 21 pogadać o znieczuleniu
A i Zgredka zeby nie było, tez dzis stwierdziłam ze w ciagu tygodnia brzuch znacznie mi urósł - małż to potwierdziła i ruchy coraz gorsze, wolniejsze i szybko sie mecze
Pati Belgia, Yasmin lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczynki...
Ale mi sie nie chce wstac... a tu syna do szkoly trzeba wyszykowac I zawiezc... a potem do szpitala ze szwagrem bo ma dzis gastroskopie I nie bardzo sie dogada po niderlandzku... a tak mi sie nie chce....
Milego dnia...