X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Gang 18+ :)
Odpowiedz

Gang 18+ :)

Oceń ten wątek:
  • Biedroneczka83 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ari to zrób kochana ja miałam na NFZ bo mój brat ma wade serca

Freja udanych zakupów ;)

hej Lara wiem cos o tym ciuszków cała szafa a one tzak przyciągaja hehehehe

a ja chyba musze znowu drzemke uskutecznić a wy mi tu smam na sernik narobiłyscie

Krokodylica lubi tę wiadomość

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

• LaRa Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no, doczytałam :)
    ja miałam tak jak Smoku :) chodze prywatnie i skierowanie dostałam na darmowe badania prenatalne i połówkowe :) zaznaczyła, ze cos tam w rodzinie.....
    na badanie III trym sie nie wybieram bo mam je robione na kazdej wizyciei sprawdzamy po kolei wszytsko, wiec bez sensu isc placic 180 zł, a filmik mam z badania połówkowego i płaciłam 30 zł :)

co do ciast to ja jestem totalne beztalencie ;/ a zjadłabym sernik na zimno z owocami i galaretka :P

38t2d 3200g 52 cm 2.06.2017
    mhsv3e5euobgbkf8.png
    39t4d 3620g 57 cm 21.04.2015r.
    ug37rl681rlw7tbf.png

***gang18+***
  • beszka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroko super ze wszystko ok :)

Tamka, to zrob sernik na czekoladowym spodzie.

Dziewczyny, ja to obstawiam ze miedzy 25-28 urodze. Nie szybciej mimo objawow ;) takze kroko, smoku prosze bardzo przede mnie ;) (szczerze powiem ze wolalabym szybciej, ale znam swoje cialo.....).

My dzis bylismy na dluuuuugim spacerku :) potem na ciastku i w sklepie kupic rolety i reczniki dla malej. Teraz tylko posprzatac musze, ale to juz jutro.

Do pracy pojechac nie musialam, bo maiala jeszcze mi nie wyslali.

Kroko, zazdroszcze lodow. Ja mam ostatnio mniejszy apetyt, ale slodycze bym jadla i jadla :/

Tamka, Krokodylica, Pati Belgia lubią tę wiadomość

***** Gang 18+ *****
    epAcp2.png

NO
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ari moim zdaniem warto robić "genetyczne" i "połówkowe" u dobrego speca, najlepiej z certyfikatem FMF.
    Tu masz listę aktualnych certyfikatów do USG I trymestru:
    https://courses.fetalmedicine.com/lists?course=1
    Klikasz na Poland i wyświetla się lista, niestety bez podanego miasta urzadowania, ale można zawsze wygooglać.

To lekko przerażające, ale na czerwcu na jakieś 40 dziewczyn które się udzielają są/były 2 poważne wady maluszków: 1 dziewczyna miała płod z zespołem Downa i bardzo poważnymi wadami (niestety nie przeżyłoby na świecie nawet minuty) a druga nosi pod sercem dziewczynkę z przepukliną kręgową i to grozi trwałym kalectwem, na pewno będzie operowana zaraz po narodzinach ;( Poza jest 1 wada serduszka, ale podobno łagodna...
    Także ja uważam że warto robić te testy.

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Smoczyca1 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beszko hehe przodem nas puszczasz :D no żeby czasami odwrotnie nie było ale nie ma co gdybać co ma być to będzie :)
    Tez uważam ze badania są przydatne choćby dlatego żeby szpital mógł się przygotować na przyjęcie chorego malucha albo pokierować matkę gdzieś indziej.

f2wl3e5e702dkjeb.png

km5shdgenaxmtus4.png

• Nieukowa Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam obstawiam kolejnosc Tamka, Kroko, Beszka i na koncu Smoku :)

Jejlu jejku jeszcze tylko 14 dni spedze w robocie!!! Teraz mnie panika ogarnia czy ze wszystkim zdaze (papiery, papiery, papiery...)

Smoczyca1, Krokodylica, Tamka lubią tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Smoczyca1 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa wrote:
    Ja tam obstawiam kolejnosc Tamka, Kroko, Beszka i na koncu Smoku :)

Jejlu jejku jeszcze tylko 14 dni spedze w robocie!!! Teraz mnie panika ogarnia czy ze wszystkim zdaze (papiery, papiery, papiery...)
    Trzymam za słowo mnie to pasuje :)

f2wl3e5e702dkjeb.png

km5shdgenaxmtus4.png

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    beszka chodź na lody, kupiłam całe, duże opakowanie :D

Lara znam to, ciuszków cała szafa, no ale weź nie kup jak takie ładne i w dobrej kasie. :P

Ja robiłam badania prenatalne u swojego gina, do którego chodzę na wizyty prywatne, i on ma ten certyfikat o którym pisze Nieukowa. Ale wziął ode mnie 100zł... Jak widzę ceny które podajecie to mnie słabi.

Mnie kolejność podana przez Nieukową też pasuje, pod warunkiem że Tamka nie będzie zamulać. :P

Tamka lubi tę wiadomość

• Smoczyca1 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe Kroko jaki zuch :D Ja chwilami mam stres a jak ... ;)

f2wl3e5e702dkjeb.png

km5shdgenaxmtus4.png

• PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa wrote:
    Ari moim zdaniem warto robić "genetyczne" i "połówkowe" u dobrego speca, najlepiej z certyfikatem FMF.
    Tu masz listę aktualnych certyfikatów do USG I trymestru:
    https://courses.fetalmedicine.com/lists?course=1
    Klikasz na Poland i wyświetla się lista, niestety bez podanego miasta urzadowania, ale można zawsze wygooglać.

To lekko przerażające, ale na czerwcu na jakieś 40 dziewczyn które się udzielają są/były 2 poważne wady maluszków: 1 dziewczyna miała płod z zespołem Downa i bardzo poważnymi wadami (niestety nie przeżyłoby na świecie nawet minuty) a druga nosi pod sercem dziewczynkę z przepukliną kręgową i to grozi trwałym kalectwem, na pewno będzie operowana zaraz po narodzinach ;( Poza jest 1 wada serduszka, ale podobno łagodna...
    Także ja uważam że warto robić te testy.

Ja jednak nie robilam badan prenatalnych. Dostalam pare ulotek u ginekologa o takich badaniach i raczej w nich je odradzano jesli nie ma wskazan (wiek plus wady w rodzinie). Przede wszystkiem dlatego ze to tylko! statystyka, a po drugie bywaja przypadki pomylek w druga strone czyli test twierdzi ze dziecko jest zdrowe a po narodzinach jest zonk niestety i to wtedy jest kompletny szok dla rodzicow. Btw. to nei byly ulotki z jakichs sekt wegedzieciak itp ;) tylko zwykle lekarskie na temat badan gdzie stoi za i przeciw, zeby kazdy sobie sam zdecydowal. Prawie zadna z moich kolezanek tutaj nie robila takich badan. Oczywiscie kazdy robi jak uwaza. Ja sie zdecydowalam nie robic po historii mojej przyjaciolki u ktorej wykryto wade genetyczna na badaniach prenatalnych po czym okazalo sie po porodzie ze wszystko jest ok. Ale stresu i rozpaczy ktore ona przezyla nie zycze nikomu no i tez raczej nie pozostalo to bez wplywu na dziecko. Cale szczescie nie zdecydowali sie wtedy na amniopunkcje (na belly jest niestety dziewczyny ktorej dziecko po amnio nie przezylo :/)
    Robilam za to badania polowkowe zeby wykluczyc wady ktore mozna leczyc.

Oczywiscie kazdy robi jak chce! Te badania Arienno nie sa szkodliwe (tzn usg i PAPPA).
    Tylko mnie na przyklad zaskakuje to, ze w Polsce kazdy te badania uwaza za oczywistosc jakby. Wiekszosc sie nie zastanawia czy robic, bo przeciez kazdy robi. Tylko niektorzy zapominaja zadac sobie najpierw pytanie Co dalej? Ja rozumiem ludzi dla ktorych sytuacja jest jasna. Czyli zly wynik=amniopunkcja a jesli ta wyjdzie zle to aborcja. Ale sadze ze jednak zdecydowana wiekszosc nie wie co zrobi w sytuacji gdy wynik bedzie niepokojacy.
    No ale to takie moje przemylsenia tylko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2015, 16:45

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • Tamka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroko, specjalnie dla Ciebie przelecę się jeszcze dzisiaj z 10 razy pi schodach ;-)

konwalianka, Smoczyca1, LaRa, Krokodylica lubią tę wiadomość

nzjds65gs3bzr1jb.png
    *******Gang 18+*******
    PL (WRO)
  • konwalianka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juz kiedys tutaj poruszalismy temat badania 12 tygodnia.. faktycznie, każda podejmuje decyzję w zgodzie ze swoim sercem i sumieniem..

beszka, Tamka lubią tę wiadomość

Nasz Tymuś

17u99vvjrkw5nnt9.png
    PL

Gang 18+

• PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj maz mnie dzisiaj zaplastrowal! Wierzymy, ze moze pomoze mi to na rozstepy. Kupilismy w aptece tasme do tapingu i jestem zaklejona :P. Moze to cos da bo ja czasem juz watrzymac nei moge, normalnei mi skore rozdziera :(. Do tego kupilam pas ciazowy (ale taki rehabilitycajny, one inaczej wygladaja niz taki zwykle ciazowe) ktory mi troche brzuch podtrzymuje i odciaza plecy. Normalnie bym go nie kupowala ale na recepte dostalam za friko no to wzielam :P

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • Smoczyca1 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tamka wrote:
    Kroko, specjalnie dla Ciebie przelecę się jeszcze dzisiaj z 10 razy pi schodach ;-)
    hehe Tamka wzięłas się widze do roboty żeby Kroko Cię nie wyprzedziła ;) powodzonka!
    To ja poczekam aż się wyklujecie i wtedy ja zacznę :D

Tamka, Nieukowa, Krokodylica lubią tę wiadomość

f2wl3e5e702dkjeb.png

km5shdgenaxmtus4.png

• zgredka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wrócilam z roboty, jak widzę avatar Ari tonmi sie słabo robi, bo to musi boles brrr

Leże i czekam na obiad, zaraz będę oglądać jak się robi pomp ony z tiulu i jutro przystąpie do działania.

Jutro tez odbierak wózek, bo przywieźli wcześniej.

Aha i a propos ciast, ciastek to będę próbować robić makaroniki w różnej postaci

acwrp8b.png

w0x7889.png
    *******Gang 18+*********

Pl - Krk
  • konwalianka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zgredka, daj przepis

Nasz Tymuś

17u99vvjrkw5nnt9.png
    PL

Gang 18+

• Yasmin Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobry wieczór :)

Witam się w dniu terminu porodu :) tyle że za 2 dni moje dziecię skończy miesiąc :)

LaRa, Tamka, justta, Nieukowa, Biedroneczka83, Misi@, Malenq, Krokodylica lubią tę wiadomość

8599csqvfcj5emu4.png
    w5wqsg188oym87yb.png
  • justta Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka kochane witamy się wieczorowo sennie

mój mały Superhiro
    1436414771aa36a3med.jpg

ac12b917c4c68972med.jpg

Pozdrowionka i miłego łikendu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2015, 18:26

beszka, LaRa, Nieukowa, Misi@, Pati Belgia, konwalianka, Malenq, Tamka, Krokodylica, Blondik, helenkq lubią tę wiadomość

Igusia *+ 26.11.2012
    259v26j.png
    ht1npi6.png
    PL*Gang 18+
  • LaRa Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sliczny Leoś, a nosek jaki ma zadarty :)

justta lubi tę wiadomość

38t2d 3200g 52 cm 2.06.2017
    mhsv3e5euobgbkf8.png
    39t4d 3620g 57 cm 21.04.2015r.
    ug37rl681rlw7tbf.png

***gang18+***
  • justta Autorytet

Wysłany: 6 marca 2015, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara no troszkę ma zadarty, a na pierwszym zdjęciu to cień tak wyszedł i wygląda jakby miał super kinol ;-)

Igusia *+ 26.11.2012
    259v26j.png
    ht1npi6.png
    PL*Gang 18+
‹‹ 599 600 601 602 603 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ