Gang 18+ :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Ari, tak jak pisze Konwalijka, 12-14 tydzień, nie później, to jest właściwie to jedno jedyne usg z którym nie możesz się spóźnić bo później nie widać niektórych oarametrów, te kolejne usg to już różnie. Ja połówkowe robiłam w 23 tc bo jak poszłam w 22 to była awaria prądu w połowie Wrocławia
-
Ari pierwsze sa 11-14 wtedy okresla sie czy są nóżki rączki serduszko ok, NT kosc nosowa, a 22 tydzien to sa sprawdzane wszystkie organy waga dziecka przepływy o jest tzw połówkowe wsumie oba sa bardzo ważne trzecie ok 30 juz tak ważne nie jest
-
smoczku kochanie bo prenatalne na NFZ przysługują dopiero po 35 roku życia lub jak masz udokumentowane wady genetyczne w rodzinie
dzwoniłam do Gyncentrum i babka mówiła że najlepiej zrobić to w 1 trymestrze, i żeby nie czytać neta bo się niepotrzebnie będę denerwować, badanie kosztuje 200 zł plus 50 zł film,sama teraz nie wiem muszę pogadać z małżem , mają jeszcze terminy na które bym się łapała więc muszę przemyśleć, tłumaczyła mi babka że teraz badanie wykluczy wady genetyczne typu zespoły itp a to połówkowe wady serca i organów więc w sumie warto zrobić oba... najgorzej że mój gin w sumie to nie poradził tylko mówił żebym podzwoniła i się popytala ale nie radził co robić.... ech -
Smok, ja całą ciążę prowadzę prywatnie ale z tego co wiem, żeby zrobić genetyczne na NFZ musisz być po 35 roku życia albo w skierowaniu mieć napisane wskazania, np.jakieś choroby genetyczne w rodzinie etc. Inaczej nie przysługują
Ari, pierwsze usg 12-14 tc to usg genetyczne określające prawdopodobieństwo wystąpienia wad genetycznych
Drugie po 21 tc - bada się narządyw wewnętrzne
Trzecie - koło 32 tc jest jakby rozwinięciem drugiego, czyli jeszcze raz sprawdzamy dokładnie narządy maluchaNieukowa lubi tę wiadomość
-
Ja do ginki tez prywatnie chodzę od samego początku i badania laboratoryjne tez odpłatnie ale na prenatalne miałam skierowanie cos tam mi wpisała we wskazaniach ale żadnych chorób genetycznych w rodzinie i przeszło. A na kolejnych nic mi nie wpisała cos dopisał sam o zazywaniu lekow przeciwbolowych lekarz który robił mi usg wiec jakoś obejść to można
A ja stwierdzam że i tak rzadko na NFZ gdziekolwiek chodzę do lekarza tez rzadko wiec jak można obejść przepisy to dlaczego nie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2015, 13:23
-
nick nieaktualny
-
dzień dobry...ależ mam dużo pracy nawet nie ma kiedy Wam cos naskrobać..
Ari tak jak mówią Tamka i Biedronka ..ja też pierwsze badania robiłam w 13 tc i to sie nazywało usg I trymestru (białko pappa mocz,morfologia) dr bada na usg przyźierność karkową patrzy na serduszko, sprawdza czy jest pęcherz itd i wyklucza poszczególne zespoły...ja płaciłam za badanie 300 zł ( robiłam w diagnostyce) + wizyta u dr 200 zł
teraz już jestem umówiona na połówkowe czyli usg II trymestru będe wtedy w 22 tc i będzie badanie narządów wewnętrznych takie szczegółowe bo powiedziała mi że wizyta będzie dłuższa.
i potem jest usg III trymestru po 30tc
wracam do pracy ufff a już głodzilla mi w oczy zagląda:(Maniek
-
Malenq wrote:Tamka z ciast polecam upiec sernik, ja tego samego dnia byłam na porodówce....
Cholera, a planowałam murzynkabo małż zarządał czekolady i co teraz?
Wiem,z robię dwa!Smoczyca1, Krokodylica, Malenq lubią tę wiadomość
-
heh wróciłam z obłowów ciucholandowych....
tak jak obiecałam sobie ze juz nic nie kupie dla małej no to poległam
najbardziej ciesze sie z dresu z Disney'a za 7 złrozm. 74
wiec na jesien bedzie akurat
dla siebie znalazłam koszule z Triumpha z takich cieplejszych, ale ona poczeka na okres po zrzuceniu kg
dres
rampersy
ide ogarnąć mieszkanie a pozniej Was nadrobieFreja, Misi@, Krokodylica, Yasmin, Pati Belgia lubią tę wiadomość
-
Krokodylica wrote:
Freja zależy od szkoły rodzenia, nie wiem jak tam u Ciebie, ale u mnie w sumie szkoda było chodzić a Ty to już w ogóle chyba nie masz po co.
Generalnie to w zasadzie bym chciała żeby się mój małżon nauczył co i jak mam robić co by mnie mniej bolało (bo już nie chcę ZZO)no i co by pamiętać (w zasadzie żeby on owiedział i mi przypomniał) jakie pozycje wertykalne...
ale masz rację reszta to już mi chyba nie potrzebna