X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Gang 18+ :)
Odpowiedz

Gang 18+ :)

Oceń ten wątek:
  • beszka Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa a tesc praktykujacy i updatowany co ibe nie zalecaja specjalisci, bo to se ciagle zmenia....czy emerytowany? Dla mnue, orzy wyborze lek.,to wazne bylo....

***** Gang 18+ *****
    epAcp2.png

NO
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teść praktykujący, po specjalizacjach i wg mojego męża: "ojciec ma swoje dziwactwa ale zawodowo jest świetnym lekarzem" - pracuje na oddziale pediatrycznym w szpitalu powiatowym, plus leczy w swojej przychodni. Cóż... przekonamy się niebawem czy będę do niego często wydzwaniać :P Wolałabym jednak mieć dziecię zdrowe non stop, ale wiadomo jak to jest, szczególnie na początku...

beszka lubi tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy wszystkie mieszkacie blisko rodiny? BESZKO ty mieszkasz w Norwegii prawda? Kurcze, ciagle czytam o wsparciu rodziny ale ja mieszkam w Niemczech 300km od miasta rodzinnego a tesciowie sa niestety schorowani tak ze nie moga pomoc :/

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • beszka Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Psotka, do mnie mama przyjechala na 10 dni, przy pierwszym dziecku po tyg. A my wtedyze szpitala wyszlismy. Przy Leo po 2 tyg. A teraz po prawie 3. Wtedy maz odsypial a i mnie bylo latwiej.mama zobow.sie np.obiady gotowac, wiec maz nie musial robic a ja myslecco zrobic itp.
    Tak to sami sobie radzimy. Jak ktores zmeczone to idzie spac, a drugie zajmuje sie dzieckiem. Wczoraj np.maz zabaral mala na 3 godzinny spacer a ja spac, prysznic,manicure itp. W nocy maz ja biere kolo 21-23 zalezy, kiedy mala zasnie. Oddaje jak sie obudzi na karmienie, albo kolo 2-3 w nocy. Wtedy ja mam dyzur;) gdy nie ma teraz chlopcow, tojedna nic mielismy "normalna" tzn.poszlismy spac razem. Maz malej wieczorem nie zabral, tylko w nicy trzymal ja do odbicia, a to unas trwa i trzeba czasem po schodach z nia chodzic. A jesli nie odbije dobrze, to potem placze i jeczy caly czas.

Znajdziecie swoj sposob/system niebawem :) a moze Twoja mama moze na troche przyjechac?

Edit maz ja bierze wieczorem, bo ona jiby spi, ale brzuch boli i trzeba pochodzic, ponisic, przy okapie postac np.przez godz.czy 1,5 po tym jak zasnie....a potem to roznie. Czasem docyca a czasem spi ladnie ;) z tatusiem na kanapie lub pracuja w biurze ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2015, 17:48

Nieukowa lubi tę wiadomość

***** Gang 18+ *****
    epAcp2.png

NO
  • Lili83 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haha Beszka widze ze ten sam system nocny mamy;)u mnie identycznie Leo pół nocy ze mna a drugie pół z tatusiem:)

Kotka wszystko sie ulozy daj sobie troche czasu i przede wszystkim pogadaj szczerze z mezem:)my sami w Belgii jestesmy rodzina 1200 km od nas:(ale dajemy rade i ty tez dasz!

beszka lubi tę wiadomość

BW1ip2.png

5b09qtkfjh1k59fq.png

*******Gang18+*******B
  • zgredka Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotka: moi mieszkają 200 km ode mnie. W ten weekend przybyli pierwszy raz, ale i tak wyrwalismy się tylko na 2 h do kina, a mama cały czas nosiła małą, co mi akurat średnio pasuje.

Byliśmy z mamą i małą w galerii na szybko. Przywiozła sobie sandalki a i mamie wybralam, bo znowu wybierała jakieś dla emerytów i to takich daleko po 70tce..

acwrp8b.png

w0x7889.png
    *******Gang 18+*********

Pl - Krk
  • konwalianka Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobra, to uu mnie jest inaczej.. ja mam nocne dyżury, bo mąż wstaje o 6 do pracy.. w weekend jest tak samo, co niekoniecznie mi się podoba, ale cóż..

Psotka ja mam rodziców 250km od siebie..mama przyjechała gdy rodziłam i została na tydzień

ja tez kiedyś myślałam, że nic ni wsadzę dziecku do pupy, ani nie będę go "karmiła" chemią.. do czasu, aż moje dziecko nie robiło kupy 8 dni! Jak dorosły sie czuje gdy sie nie załatwi? a dziecko? nie wiem czy jakbym mu nie pomogła, to czy by nie zrobił kupy jeszcze później, zatem.. poglądy się zmieniają

Krokodylica lubi tę wiadomość

Nasz Tymuś

17u99vvjrkw5nnt9.png
    PL

Gang 18+

• Arienna Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej misie

ja od wczoraj mam kłucia w podbrzuszu i sikam co chwilę i to różnie raz dużo raz kilka kropel, chyba zrobię badanie moczu w poniedziałek bo w nocy miałam wrażenie, że mnie pieką moczowody, jak się wysikałam to mi przeszło :/ :/ - albo znów mam jakieś schizy albo mi się infekcja pęcherza zaczyna .... teraz idę zrobić na jutro jakieś zakupy i zabieram się za sprzątanie :/

małżowi ukruszył się ząb i zrobił się dziś marudny tak że mam ochotę go zabić :/

a ja dalej bezskutecznie walczę z zaparciami :/ i taka ciulata pogoda jeszcze że samej mi się maruda włącza :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2015, 19:26

Aniołek 11.10.2014 (5tc) ***Gang 18+***
    ewebii4.png
    klz9tv73qklgbi72.png - 7 kg
  • beszka Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konwalianko, podzielam Twoje zdanie. Chemie podawana dziecku ograniczam do minuim. Ba! Nawet wit.d nie podajemy, tylko tran....ale jak dzidzius mamproblem z kupka i brzucho boli, to serce sie kraja. Tez podawalam by malemu pomoc.

Lilli, poki co moze,y sobie na taki system pozwolic, bo maz pracuje z domu....zobaczymy jak pozniej bedzie.

Konwalianko, przy chlopcach maz wrocil do pracy po 2 tyg.i po tygodniu. Wtedy ja sama bylam w tyg.z maluchem w nocy, ale gdy u mlodszego wyszla alergia i ja jie wyrabialam ze zmeczenia, to maz czasem wstawal pońosic go troche, rano przed wyjsciem do pracy (wstaje przed 6, prace zaczyna o 7) przewijal maluchy i odbijal po karmieniu. Po poworcie z pracy rowniez pomagal, a weekndy byly dzielone. Nie koge na tego mojego meza narzekac jesli chodzi o opieke nad dziecmi ;) gorzej z pracami przy domu ;) hehehe

Pelzaja wasze maluchy? Ja wyczytalam, ze taki niworodek mize przypelzac do cyca i wiecie, ze u nas tak jest. Mala, jak spimy razem, to potrafi orzypelzac do piersi :)

konwalianka, Misi@, Lili83, Blondik, Krokodylica lubią tę wiadomość

***** Gang 18+ *****
    epAcp2.png

NO
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 maja 2015, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotka u mnie rodzina tylko ponad 100km, ale i tak jesteśmy sami....

jak leżałam na gastroenterologii 2lata temu, to miałam wywiad od lekarza, że jak się "zancznie" z laktulosą to już do końca życia (ja wtedy piłam ponad 5msiesięcy)...
    i jeżeli przy kp nie można laktulozy, to jak można podawać ją bezpośrednio?
    natomiast przy długotrwałym stosowaniu zmiejasza się ilość elektorlitów w osoczu i należy to zbadać....
    tylko to jest do dorosłych.....jak długo można podawać dzieciom bez skutków ubocznych?
    wzdęcia do nich dochodzą również, bo to dwucukier...mimio że zapobiega procesom gnilnym w jelicie..to powoduje wzdęcia i ból u maluszków..
    oj nieukowa jak nie melilax to termometr...masz teści pediatrę to się ciesz...mamy bez takiego wsparcia muszą sobie radzić same....
    Nie stosować u osób z pierwotnym niedoborem laktazy - czyli większość niemowląt...czyli błędne koło może być...
    Kolejnym dla NIE stosowania jest: działania niepożądane, które występują przede wszystkim w pierwszych kilku dniach leczenia, w postaci bębnicy, nadmiernych wiatrów, biegunki, nudności, wymiotów, bólów brzucha....
    Ja rozumiem że małe dzieci tez mają problem "kupkowy"...moja takowy dość często ma...
    ale może woda przegotowana przed każdym karmieniem 20ml pomoże? może masowanie brzuszka, a może jelitka dojrzeją i wszystko się unormuje....

i sam fakt, że lekarze MÓWIĄ, że preparat MOŻNA stosować przewlekle.......a mnie to się "nie podoba".......bo oznacza, że problem "nie kupkania" nie jest wyleczony tylko "zaleczony" i jak się będzie piło ten preparat to będzie dobrze...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2015, 19:29

beszka, Krokodylica lubią tę wiadomość

• konwalianka Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a właśnie.. od kilku dni uskuteczniam masaż antykolkowy i na zaparcia.. przy każdej zmianie pieluchy..no i raz dziennie masaż shantala..

Malenq lubi tę wiadomość

Nasz Tymuś

17u99vvjrkw5nnt9.png
    PL

Gang 18+

• Biedroneczka83 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam wieczorową porą
    co do zaparac współczuje tym maluszkom bo ja tez sie popłakałam ostatnio na tyłku przez 2h siedziec nie mogłam :(

a kefiry, siemie i nic :/

U na spogoa sie sliczna zrobiła i po 16 wziełam Zuze na RODOS i na plac zabaw a teraz kolacja i spac
    Lila dzis bardzo aktywna i nawet czkawke miała heheh

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

• Nieukowa Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale Malenq... melilax działa na podobnej samej zasadzie co laktuloza, jest osmotycznie czynny więc prowokuje napływanie wody do jelita.

Już słyszałam historie o dzieciakach kilkuletnich uzależnionych od lewatyw i wlewek, bo jak już się zaczęło, to jelita spowalniały perystaltykę na dobre... Tyle z dowodów anekdotycznych, ja bym po prostu latała po lekarzach jakbym nie miała w rodzinie... Natomiast jednak skłaniam się ku lekom i to doustnym... Włącza mi się czerwone światło jak widzę suplement diety dla noworodka...
    Co do działań niepożądanych które wymieniasz: ulotka laktulozy jest ulotką leku, więc wymienia działania niepożądane. Nie znalazłam ulotki melilaxu (nie wiem, może istnieje w necie?), ale to wyrób medyczny, czyli suplement diety. Zero obowiązku testów, zero raportowania działań niepożądanych, dlatego wszystko tak świetnie wygląda. To też cukier, ale bez sprecyzowanego składu, definiują tylko przybliżone ilości sacharydów.

Natomiast zgodzę się z jednym: jeszcze dzieciaczka przy mnie nie ma i życie mnie zweryfikuje :) Także mogę sobie mówić co mi racjonalny mózg i wykształcenie biomedyczne podpowiada, ale co się okaże w prawdziwym żyviu jak mi się będzie niemowle na rękach wiło w bólach - zobaczymy...

Krokodylica lubi tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 maja 2015, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cóż trzeba próbować wszystkiego aby pomóc maluszkowi....
    nam czasem pomaga woda przed jedzeniem............czasem masaż, czasem malilax, a czasem termometr hehehe.....

Nieukowa, Blondik lubią tę wiadomość

• beszka Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malenqu, dzieki za odp.
    Widzisz u nas laktose zalecaja pic kobieta karmiacym, niemowlakom oraz dzieciom i to orzez dlugi czas....

Pametam,ze leo nie robil kupy gdy byl na cycu. Zaczal regularnie sie zalatwiac, gdy dostal pierwsze pokarmy stale

konwalianka lubi tę wiadomość

***** Gang 18+ *****
    epAcp2.png

NO
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 maja 2015, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas mała dość często miała problem, teraz na trilacku (piję ja i ona) jest lepiej....

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 maja 2015, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny od dwoch tygodni leci mi krew z nosa. To znaczy smarkam wylacznie krwia, ale nie leci ciukiem. To chyba normalne w ciazy prawda? Bo gdzies chyba na belly bylo napisane, ze krwawienie z dziasla to normalne ;) tylko juz troche dlugo to mam i boje sie o anemie, bo juz mi wyszla spory brak b12 :/ ale juz zaplikowalam tydzien temu sobie zastrzyk :)
    Edit.
    Doczytalam to normalne ... Tzn czesto sie zdaza ;p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2015, 20:49

• Arienna Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ech póki co ból puścił... chyba przeżyje ;)

co do krwawień to z nosa nie mam, ale zębów nie umiem normalnie umyć :/
    w poniedziałek na bank pójdę na badania, moczu i krwi bo chyba mi się zapalenie pęcherza zaczyna, 15 minut trzymał mnie ból ok 3 cm nad prawą pachwiną a w trakcie tego bólu jak szłam do kibelka to czułam każdy krok jakby ktoś mi lekko uderzał w to miejsce, teraz puściło ale wolę sprawdzić, a jak jutro będzie gorzej to pojadę do całodobówki ... no chyba że to dzidzia mnie tak naciska na pęcherz...też możliwe

i wiecie co? jeszcze nie czuję dzidzi :( wiem że przy pierwszej ciąży to normalne i jeszcze jak się ma łożysko na przedniej ścianie to tym bardziej, ale ja bym już tak chciała :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2015, 21:37

Aniołek 11.10.2014 (5tc) ***Gang 18+***
    ewebii4.png
    klz9tv73qklgbi72.png - 7 kg
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia krwawienie to raczej nie anemia, tylko cos z krzepnieciem. Jakie.masz plytki (plt) na wyniku morfologii? Mozesz w labie zrobic jeszcze czas krwawienia albo aptt i pt, zeby zobaczyc czy nie brakuje ci czynnikow krzepniecia...

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • perelka1846 Koleżanka

Wysłany: 2 maja 2015, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drogie Panie! :) Po pierwsze serdecznie gratuluję i wszystkim Wam i Waszym maleństwom życzę dużo zdrowia.

Przepraszam, że spamuję, ale we wrześniu na świat przyjdzie moje maleństwo, wzięłam udział w konkursie, głosować można do jutra (3.05) do godziny 20:00. Bardzo proszę Was o pomoc i głosy na historię nr 2. Dziękuję za zaangażowanie :)

http://mama-w-trampkach.blog.pl/wygraj-laktator-canpol-babies/

‹‹ 797 798 799 800 801 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych - aplikacja starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ