Gdzie rodzić w Olsztynie? Mamy proszę o opinie!
-
WIADOMOŚĆ
-
Kurcze to mnie zaskoczyłaś ale to chyba nie jest regułą bo znam kobiety które dostały zzo bez żadnych wskazań poza bólem i chęcią
A na stronie u marakiewicza jest napisane że zzo jest bezpłatne ale masz rację ze na pewno wszystko można kupić z rano tego iż jest prywatny.
Anoolka to Co się trafiło z tą liczbą płytek krwi możesz czuć się wyróżnionaWiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2014, 20:39
-
Ja dostałam znieczulenie u Malarkiewicza za darmo i nie ma z tym żadnego problemu. Zaczęłam rodzić, przyjechałam w nocy, zapytali czy chcę znieczulenie i wezwali anestezjologa Wszystko super. A znieczulenie to istne błogosławieństwo, polecam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2014, 22:32
eforts lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTak Was czytam bo narazie leze w Ostrodzie ale po niedzieli maja mnie przewiezc do Wojewodzkiego. Nie wiem jak tam dlugo bede czy tylko kilka tyg czy az do grudnia, ale chce zobaczyc jakie sa opinie. Jak jest z salami, czy sa z lazienka, ilu osobowe?
Anoolka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnykaarolaa wrote:Tak Was czytam bo narazie leze w Ostrodzie ale po niedzieli maja mnie przewiezc do Wojewodzkiego. Nie wiem jak tam dlugo bede czy tylko kilka tyg czy az do grudnia, ale chce zobaczyc jakie sa opinie. Jak jest z salami, czy sa z lazienka, ilu osobowe?
http://www.gdzierodzic.info/placowka/900
W Twoim wypadku to dobrze że podjęli taką decyzję bo w razie jeśli urodzi się dzieciaczek wcześniej to będą mogli mu pomóc
Ale mam nadzieję że na razie wszystko ok?kaarolaa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDzieki Anoolka jak tylko dostane laptop to spojrze bo w komorce tego nie otworze.
Poki co u nas wszystko dobrze, maly caly czas mnie puka, stuka, wypycha. Cos mi sie zdaje ze mu nudno bo tylko leze nie moge go bujac chodzac. Ale musi wytrzymac, jak sie urodzi bedzie mial tyle bujania ile tylko zechce, ale narazie niech sobie grzecznie siedzi w srodku -
nick nieaktualnykaarolaa wrote:Dzieki Anoolka jak tylko dostane laptop to spojrze bo w komorce tego nie otworze.
Poki co u nas wszystko dobrze, maly caly czas mnie puka, stuka, wypycha. Cos mi sie zdaje ze mu nudno bo tylko leze nie moge go bujac chodzac. Ale musi wytrzymac, jak sie urodzi bedzie mial tyle bujania ile tylko zechce, ale narazie niech sobie grzecznie siedzi w srodku
Izba Przyjęć
Można obejrzeć oddział położniczy przed porodem. Wymagane dokumenty przy przyjęciu do szpitala: dowód osobisty, karta ciąży. Plan porodu jest załączony do dokumentacji. Kobieta podpisuje przy przyjęciu do szpitala ogólną zgodę na proponowane leczenie. Wyraża ustną zgodę bezpośrednio przed: podaniem leków, płynów infuzyjnych, preparatów krwiopochodnych; goleniem, lewatywą, nacięciem i szyciem krocza, preindukcją porodu, amniocentezą, zabiegami położniczymi oraz pisemną bezpośrednio przed: cięciem cesarskim, znieczuleniem porodu i cięcia, wyłyżeczkowaniem jamy macicy po porodzie, prośbę porodu drogami natury po przebytym cięciu cesarskim. Golenie i lewatywa na prośbę pacjentki.
Warunki i wyposażenie
4 sale jednoosobowe. Do dyspozycji rodzących worek sako, piłka, drabinki, materac, wanna, prysznic. Sale jednoosobowe dostępne dla wszystkich rodzących bez opłat.
Poród
Wenflon zakładany jest w trakcie porodu lub po, tylko jeśli sytuacja tego wymaga. Plan porodu omawiany jest w Izbie Przyjęć z położną i lekarzem lub w sali porodowej z położną i lekarzem. Ocena stanu płodu w porodzie niskiego ryzyka dokonywana jest przez osłuchiwanie. Nie ma ustalonej częstotliwości badań wewnętrznych. Można pić i jeść. Personel zachęca do aktywności.
Dostępne sposoby łagodzenia bólu:
- niefarmakologiczne: immersja wodna, masaż
- farmakologiczne: leki rozkurczowe, gaz wziewny
Wszystkie metody łagodzenia bólu są omawiane z rodzącą. Znieczulenie dolędźwiowe dostępne nieodpłatnie dla wszystkich kobiet. W znieczuleniu pacjentka może się poruszać.
Parcie:
II okres porodu najczęściej przebiega w pozycji półsiedzącej lub wertykalnej. Personel z własnej inicjatywy informuje rodzącą o przebiegu porodu oraz stosowanych środkach i zabiegach. Obecność studentów tylko za zgodą rodzącej. Życzenia rodzącej (dotyczące ochrony krocza, parcia w wybranej pozycji etc.) są uwzględniane w większości sytuacji.
Poród z osobą towarzyszącą
Możliwy poród z osobą towarzyszącą. Rodzącej i jej partnerowi może towarzyszyć doula. Osoba towarzysząca może zostać po porodzie ile chce, również w oddziale położniczym. W trakcie cesarskiego cięcia osoba towarzysząca może być obecna, ale pod pewnymi warunkami, i może kangurować dziecko po porodzie. Przystawienie dziecka do piersi możliwe zaraz po urodzeniu.
Kontakt z dzieckiem
Brak jednoznacznej informacji dotyczącej długości bezpośredniego kontaktu „skóra do skóry” matki z noworodkiem oraz pierwszego karmienia. Ojciec może przeciąć pępowinę. Ocena Apgar dokonywana na brzuchu matki przez lekarza neonatologa. W trakcie szycia krocza dziecko nie jest zabierane od matki. Mierzenie i ważenie odbywa się w kąciku noworodka w pobliżu matki po 5-10 min. po narodzinach. Osoba towarzysząca może być przy tym obecna. Pierwsza kąpiel po 24 godzinach życia noworodka.
Po porodzie
Można obejrzeć oddział neonatologiczny przed porodem. Oddział pracuje w systemie rooming-in. Na oddziale są 34 łóżka, z czego 17 dla matek z dziećmi. 1 w.c. przypada na 1,5 łóżka. 1 prysznic na 2 łóżka. Matki przebywają dziećmi przez całą dobę, ale mają możliwość oddania dziecka na parę godzin pod opiekę personelu. Jeśli dziecko z powodów zdrowotnych znajduje się osobno, to matka może być z nim bez ograniczeń, gdy tylko chce. Pobyt w oddziale trwa średnio 2 dni po porodzie drogami natury, 4-6 dni po porodzie zabiegowym, 4-5 po cesarskim cięciu. Na prośbę kobiety jest możliwy szybszy wypis ze szpitala. Matka uczona jest pielęgnacji dziecka, a wszystkie zabiegi pielęgnacyjne odbywają się w jej obecności. Personel z własnej inicjatywy informuje o stanie zdrowia dziecka. Matka (lub ojciec) mogą być obecni w trakcie badania lekarskiego i szczepień dziecka. Matki uczone są jak karmić piersią. Mogą też korzystać z porad certyfikowanego doradcy laktacyjnego. Noworodki są dokarmiane sztucznym mlekiem przy ubytku masy ciała powyżej 15%. Istnieje możliwość konsultacji z psychologiem.
Odwiedziny o dowolnej porze, w sali, w której matka leży.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAnoolka wrote:No i niech siedzi chociaż do 30 tygodnia
Szczerze mówiąc współczuję Ci tego leżenia, gdzieś tam wyczytałam że nawet do toalety nie możesz wstawać Nie wpadnij nam tylko w depresję -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyja juz urodzilam w wojewodzkim, ogolnie opieka bardzo fajna...trafila mi sie jedna z sal z wanna...ale, ze ja zaczelam rodzic 24/25 tydzien to zostalo mi lozko porodowe...teraz moj maluszek lezy na intensywnej terapi dla wczesniakow i walczy o zycie...musi byc dobrze, personel robi wszystko co mozna dla niego
-
nick nieaktualnyeforts wrote:Camile gdzie w końcu urodziłaś?
Ja jednak rodzilam u Malarkiewicza porod sam sie nie zaczal (mialam wywolywany) wiec na spokojnie moglam sobie wybrac w szpitalu bylam od 6.08 zrobiono mi test oksytocynowy, ktory wyszedl prawidlowo, nastepnego dnia zalozyli mi cewnik foleya, kolejnego dnia rano go wyjeli mialam 4cm rozwarcia podali kroplowke z oksytocyny i poszlam na porodowke. Polozna ktora odbierala porod bardzo symaptyczna, sam Malarkiewicz i reszta personelu super! Przez te trzy dni kazdy sie usmiechal, byl mily, pomocny! Sam porod ciezki przez kroplowke z oxy ale polozna jak pisza inne dziewczyny bardzo pomocna, mialam rowniez masowana szyjke co bylo bardzo bolesne ale nie wazne urodzilam synka 3920g 59cm silami natury bez naciecia! Troche popekalam i mialam kilka szwow. Ogolnie caly pobyt i porod wspominam bardzo pozytywnie! Na kolejny porod tez sie zdecyduje na ten szpital jesli bede miala mozliwosc bo nie jestem z olsztyna..
Anoolka, natasza82, eforts lubią tę wiadomość