X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Matleena Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 22:39

Mama-julka lubi tę wiadomość

tt1ce913.aspx?&fake.png

mpf_6a30716f026cf4d4d8712df59b64ed2b.png

24-12-2015 62cm 4640g sn
  • moniek90 Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evvik wrote:
    Powiedzcie jak Wasze nastroje, bo mnie czasem chandry napadaja, zwlaszcza jak na dworze szaro.

Mnie na szczęście omijają dziwne nastroje, chociaż czasem jestem zmierzła...ale szybko mi przechodzi, mąż mnie upomina :-D a jak jest niepogoda to mogłabym cały dzień spać, nic mi się nie chce...ale staram się z tego korzystać i ucinam sobie drzemkę, potem jest mi o wiele lepiej :-)

relgh371b3i8nmn1.png
  • evvik Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lips wrote:
    A nie orientujecie się czy od przyszłego roku NAPEWNO wchodzą te zasiłki macierzyńskie 1000 zł dla bezrobotnych, studentek itd ?
    cos sie wiecej o tym dowiedzialyscie? moze warto przedluzyc studia ;)

• Evka Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Evik :) Oczywiście witamy serdecznie, tu się nie da nudzić :)

Jeśli chodzi o to III badanie prenatalne, to w sumie sama nie wiedziałam co może wykryć. Tutaj artykuł: http://www.ciazowy.pl/artykul,usg-iii-trymestr,55,1.html.

Czy warto jeśli ma się badania regularne USG na normalnych wizytach? - nie jestem w stanie ocenić. Na moim badaniu wczorajszym, długo patrzyła, mierzyła wszystko co się da - wydaje mi się, że te badanie jest dokładniejsze ze względu i na aparat USG i specjalizacje lekarza.

Ale może popytajcie swoich lekarzy co o tym sadzą, czy warto czy nie, bo fakt, koszt jest.

wnidzbmhunwbroqa.png
  • moniek90 Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matleena wrote:
    Wcześniej się tym zupełnie nie przejmowałam, ale byłam wczoraj u tej mojej gin z NFZ i zjechała mnie, że jestem gruba, że mam się pilnować i dziecko przeze mnie będzie mieć choroby metaboliczne typu cukrzyca I stopnia. Aj :/ Wredny babsztyl. A ona sama taka wielka, że ledwo w kitel się mieści. Brzuch jej spod niego wystaje.

Nie sugeruj się wredną babą...jak można takie rzeczy w ogóle wygadywać...jej zdaniem powinnaś się głodzić? No normalnie nóż się w kieszeni otwiera...Problemy to mogą mieć kobiety z przewlekłą otyłością, a nie jak się komuś w ciąży przytyje. 14 kg to jeszcze nie jest źle. Niektóre kobiety tyją po 30 kg. Ja jem tyle ile zawsze, jedynie na urlopie sobie trochę pozwoliłam i kilogramy przybywają same chociaż nigdy nie miałam problemów z tyciem. Lekarz mi nigdy nie mówił, że za dużo przybieram czy coś.

Matleena lubi tę wiadomość

relgh371b3i8nmn1.png
  • Matleena Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 22:39

tt1ce913.aspx?&fake.png

mpf_6a30716f026cf4d4d8712df59b64ed2b.png

24-12-2015 62cm 4640g sn
  • moniek90 Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evka wrote:
    Cześć Evik :) Oczywiście witamy serdecznie, tu się nie da nudzić :)

Jeśli chodzi o to III badanie prenatalne, to w sumie sama nie wiedziałam co może wykryć. Tutaj artykuł: http://www.ciazowy.pl/artykul,usg-iii-trymestr,55,1.html.

Czy warto jeśli ma się badania regularne USG na normalnych wizytach? - nie jestem w stanie ocenić. Na moim badaniu wczorajszym, długo patrzyła, mierzyła wszystko co się da - wydaje mi się, że te badanie jest dokładniejsze ze względu i na aparat USG i specjalizacje lekarza.

Ale może popytajcie swoich lekarzy co o tym sadzą, czy warto czy nie, bo fakt, koszt jest.

No właśnie ja się zastanawiam nad sensem, bo będzie mi wykonywać to badanie mój lekarz na tym samym sprzęcie co zawsze. Fakt, że te prenatalne trwają dłużej więc jakoś dokładniej wszystko mierzy wtedy...Może program też inny włącza. A kto go tam wie...:-)

relgh371b3i8nmn1.png
  • evvik Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waga, to bardzo ciekawy temat, podobnie jak moniek90 nigdy nie mialam problemow z nadwaga i z nadmiernym łaknieniem. Nie musiałam sie odchudzać, nie odmawiałam sobie niczego, jednak i nie reagowałam jak byłam głodna... Przez to chcę powiedzieć, że nie spalam w szybkim tempie. Czasem objadałam się nadmiernie, czasem ze wględu na zajęcia w ciągu dnia niedojadałam;) Sytuacja w ciąży diametralnie się zmieniła, chormony dają popalić i czasem pomimo, że staram się zastanawiać nad tym co jem i ile jem, jak przybieram, nie jestem w stanie nad tym zapanować, zatem jak słysze idiotyczne komentarze jak w przypadku Matleena, to sie gotuje wewnetrznie... Ok sa cwiczenia, jest dieta wysokowitaminowa dla dobra dziecka... jednak pokazcie mie takie osoby, ktore sa tak zdyscyplinowane, zwlaszcza jak dodamy, że każda przechodzi ciaze inaczej. Zle sie czuje, ma mdlosci, zawroty glowy i inne dolegliwosci.

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2015, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acikk wrote:
    Dziewczyny, powiedzcie mi co te trzecie USG prenatalne jeszcze może wykryć?? Bo się zastanawiam czy wogole je robić, na każdej wizycie mam usg, pierwsze genetyczne super, połówkowe tak samo... To co tam jeszcze może wyjść?

Podczas III USG sprawdzamy przepływy krwi do łożyska, pozycje i wygląd łożyska, ilość wód (chociaż to jest chyba przy każdym usg) itp. Najważniejsze są chyba przepływy. Zaburzenie przepływu krwi między dzieckiem a matką mogą doprowadzić do hypotrofii, czyli zbyt małego przyrostu masy ciała dziecka.

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evvik wrote:
    hej mamusie, wlasnie sie do Was doczepiam:) Moje malenstwo przyjdzie na swiat 30 grudnia, a jej szczesliwa mamusia potrzebuje towarzystwa :)

Witamy nową mamę :)

• evvik Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    informacja dla studentek

Jeżeli ciąża, poród lub połóg uniemożliwiają zaliczenie w terminie egzaminów ważnych dla ciągłości nauki, szkoła zobowiązana jest do wyznaczenia dodatkowego terminu egzaminu dogodnego dla uczennicy, w okresie nie dłuższym niż 6 miesięcy. Obowiązek ten nakłada na szkołę art. 2 ust. 3 ustawy z dnia 7 stycznia 1993 r. o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży (Dz. U z 1993 r., nr 17, poz. 78 z późn. zm.).

Gdy mama jest studentką i nie podejmuje zatrudnienia w ramach umowy o pracę, nie ma prawa do urlopu macierzyńskiego, rodzicielskiego oraz wychowawczego. W takiej sytuacji, co do zasady, nie przysługuje jej również zasiłek macierzyński. Pracujący ojciec ma prawo do urlopu ojcowskiego. Jednak w opisanej powyżej sytuacji, nie może go wykorzystać (ani otrzymywać zasiłku), bowiem zgodnie z art. 1821a ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeksu pracy (t.j. Dz. U. z 2014 r., poz. 1502 z późn. zm.) prawo do urlopu rodzicielskiego przysługuje bezpośrednio po wykorzystaniu przez kobietę dodatkowego urlopu macierzyńskiego w pełnym wymiarze, co w przypadku studentki jest niemożliwe.

mozna wiecej doczytac na:
    http://babyonline.pl/uczennica-w-ciazy-studentka-w-ciazy-jakiej-pomocy-moga-oczekiwac-od-szkoly-czy-uczelni,prawa-kobiety-w-ciazy-artykul,17604,r1p1.html

alicja_, Matleena lubią tę wiadomość

• moniek90 Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matleena wrote:
    Dołączam do pytania. W ogóle to gdzie o ten zasiłek pytać? Bo ja jestem na studiach doktoranckich, nie dostanę zasiłku, ale mąż będzie pracował od 1 października i jemu już się będzie należał urlop.

Ja nic konkretnego nie wiem na temat tego zasiłku a też na niego liczę, bo póki co mam status studenta i nie pracuję. I nie wiem, czy mam utrzymać status studenta, bo chciałabym przed porodem się obronić czy iść do urzędu pracy się zapisać...
    Co do tego, że mąż rozpocznie pracę, to chyba nie ma znaczenia co do Twojego zasiłku, bo wszędzie gdzie czytałam na temat tego 1000zł było napisane, że świadczenie jest przyznawane niezależnie od dochodu w rodzinie.
    Kiedyś któraś z dziewczyn tutaj się orientowała w którym urzędzie się ubiegać o ten zasiłek to wyszło, że w MOPSie ale jak to rzeczywiście ma być to też nie wiem.

relgh371b3i8nmn1.png
  • Asiowa Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj dziewczynki...
    Wracam do siebie po kilku dniach nieobecności.
    Niestety nie był to dobry czas...
    W sobotę miałam skurcze, kilka bolesnych i twardnienia brzucha.
    W niedzielę leżałam jak wrak nie chcąc dopuścić do napinania a mała kopała mnie niesamowicie.
    Wczoraj miałam obronę, promotor nie pojawił się... Po długich próbach kontaktu odebrał telefon i obiecał pojawić się za kilka godzin więc przesunięto mi obronę z rana na popołudnie.
    W pracy zamieszanie, bo przyjechały ekipy realizować dwa projekty, a mnie nie było na posterunku (jak również, żaden ze współpracowników nie odbierał moich maili z instrukcjami...)
    Po obronie okazało się, że ktoś mi ukradł smartfona. Bezczelnie ukradł! Z torebki! i to na uczelni! Zaraz jadę to zgłosić na policję.
    Oczywiście zdenerwowałam się strasznie i nie mogłam powstrzymać płaczu.
    Mała również stała się niespokojna i mam wrażenie, że od wczoraj jest jak po wypiciu magicznego napoju panoramixa... Nigdy nie kopała i nie wypinała się tak mocno...
    Dzisiaj od rana jeżdżę po terenie i ogarniam ekipy budowlane.
    Mała kopie.
    Brzuch boli.
    Jestem magistrem.... Jupi....

evvik, moniek90, Ola_45, Pchelkaa, Flakonik, Mama-julka lubią tę wiadomość

bl9ccwa1nyfonmaw.png
  • Asiowa Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acik tam gdzie robiłam połówkowe badanie 3 trymestru kosztuje 280zł.

bl9ccwa1nyfonmaw.png
  • Acikk Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiowa - gratulacje magistra!! I współczucia całej reszty :( postaraj się jednak nie denerwowac dla dzidzi :*

Zieloneoliwki co z Wami ??? Napisz bo się martwicy!

Asiowa lubi tę wiadomość

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • moniek90 Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evvik wrote:
    informacja dla studentek

Jeżeli ciąża, poród lub połóg uniemożliwiają zaliczenie w terminie egzaminów ważnych dla ciągłości nauki, szkoła zobowiązana jest do wyznaczenia dodatkowego terminu egzaminu dogodnego dla uczennicy, w okresie nie dłuższym niż 6 miesięcy. Obowiązek ten nakłada na szkołę art. 2 ust. 3 ustawy z dnia 7 stycznia 1993 r. o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży (Dz. U z 1993 r., nr 17, poz. 78 z późn. zm.).

Gdy mama jest studentką i nie podejmuje zatrudnienia w ramach umowy o pracę, nie ma prawa do urlopu macierzyńskiego, rodzicielskiego oraz wychowawczego. W takiej sytuacji, co do zasady, nie przysługuje jej również zasiłek macierzyński. Pracujący ojciec ma prawo do urlopu ojcowskiego. Jednak w opisanej powyżej sytuacji, nie może go wykorzystać (ani otrzymywać zasiłku), bowiem zgodnie z art. 1821a ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeksu pracy (t.j. Dz. U. z 2014 r., poz. 1502 z późn. zm.) prawo do urlopu rodzicielskiego przysługuje bezpośrednio po wykorzystaniu przez kobietę dodatkowego urlopu macierzyńskiego w pełnym wymiarze, co w przypadku studentki jest niemożliwe.

mozna wiecej doczytac na:
    http://babyonline.pl/uczennica-w-ciazy-studentka-w-ciazy-jakiej-pomocy-moga-oczekiwac-od-szkoly-czy-uczelni,prawa-kobiety-w-ciazy-artykul,17604,r1p1.html

Tylko, że od nowego roku ma wejść nowe świadczenie, które właśnie ma obejmować kobiety niepracujące i studentki. Mają dostawać 1000zł miesięcznie przez rok. Ten przepis wejdzie w życie dopiero od nowego roku, ale my będziemy się na to kwalifikować, bo ta ustawa będzie działała wstecz. Tylko właśnie nie wiemy jeszcze jak się ubiegać o to świadczenie, bo nigdzie nie ma jeszcze żadnych konkretów gdzie iść, jaki wniosek i kiedy.

relgh371b3i8nmn1.png
  • evvik Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiowa - gratulacje od swiezej debiutantki na stronie, podwojnie szczere, ze sama bede to przechodzic w styczniu :)))

Asiowa lubi tę wiadomość

• moniek90 Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiowa gratulacje!! :-) pozostałych przygód nie zazdroszczę...

Asiowa lubi tę wiadomość

relgh371b3i8nmn1.png
  • moniek90 Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czujecie czkawkę swoich pociech? jak często Wasze Skarby mają czkawkę?

relgh371b3i8nmn1.png
  • evvik Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tutaj cos nadmieniaja:
    https://www.mpips.gov.pl/aktualnosci-wszystkie/swiadczenia-rodzinne/art,7040,rodzicielskie-dla-wszystkich.html

szukam dalej...

‹‹ 1013 1014 1015 1016 1017 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ