X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Chichibi Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 16:59

1usamg7yobts6kpo.png

7v8r3e3kbjif8sqj.png
  • evvik Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OK, wszystko jasne o tym zasilku, mozna znalesc wiele stron na ten temat... ale warto wiedziec gdzie sie o ten zasilek ubiegac i gdzie dowiadywac...
    Informacje na temat przysługujących nam zasiłków i zapomóg oraz wykazy niezbędnych do ich uzyskania dokumentów znajdują się na stronach odpowiednich instytucji. W Gdańsku jest to Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie, w Gdyni Wydział Spraw Społecznych Urzędu Miasta, w Sopocie po zasiłek zgłosimy się do Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej.
    Zatem jesli nie jestescie z tych miast nalezy rozpoczac od dowiadywania sie w Mopsie

Nalezy zwrocic uwage na to, ze odbierajac ten zasilek mozna stracic :
    Osoby, które się o niego zwrócą mogą utracić inne świadczenia: zasiłek dla bezrobotnych, stypendium socjalne czy w przypadku ubezpieczonych w KRUS - zasiłek macierzyński.

Jak rowniez wazne jest:
    nie wszyscy będą mogli skorzystać: np. jeśli jednemu z rodziców przysługiwać będzie zasiłek macierzyński, drugi nie będzie mógł się ubiegać o świadczenie rodzicielskie.

sa i kryteria:
    warunkiem, który musi zostać spełniony, jest udokumentowanie pozostawania matki pod opieką medyczną co najmniej od 10. tygodnia ciąży aż do porodu. Rodzice, którzy nie przedstawią zaświadczenia lekarskiego wypisanego na specjalnym formularzu i potwierdzającego, że w każdym trymestrze kobieta przynajmniej raz została zbadana przez ginekologa, "becikowego" nie otrzymają.

Czytaj więcej na:
    http://dziecko.trojmiasto.pl/Nowy-zasilek-rodzicielski-w-2016-roku-n88190.html#tri

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2015, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiowa gratuluję magistra.

W informacjach na belly jest napisane o USG III trymestru, że niektóre wady serca są widoczne dopiero na tym etapie. Z tego co wiem od mojej gin na tym USG są sprawdzane dokładnie wszystkie narządy,mózg i kręgosłup ( cała anatomia płodu). No i oczywiście łożysko i przepływy - ale to akurat u mnie sprawdza zawsze, całej reszty nie. Ja będę to robic u mojej Pani ginekolog. Mam potrzebę żeby sprawdzili dokładnie maluszka zwłaszcza, że została nam jeszcze jedna torbielka, której mam nadzieję jutro już nie będzie.

Co do wagi to ja dobijam do 5 kg na plusie i moja lekarka zaczyna marudzić, tak więc w jedną czy w drugą stronę nie jest dobrze. Niestety u mnie wróciły mdłości, ale tym razem pojedzeniowe.
    A dzisiaj mam warsztaty na szkole rodzenia - opieka nad noworodkiem:)

moniek90 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2015, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiowa serdecznie gratuluje i wspolczuje innych przezyc mam nadzieje ze skurcze juz sie nie pojawiaja :)

Ma ktos moze numer do ZieloneOliwki dlugo sie nie odzywa mam nadzieje ze wszystko u nich wporzadku.

• evvik Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kwiatakacji wrote:
    Asiowa gratuluję magistra.

W informacjach na belly jest napisane o USG III trymestru, że niektóre wady serca są widoczne dopiero na tym etapie. Z tego co wiem od mojej gin na tym USG są sprawdzane dokładnie wszystkie narządy,mózg i kręgosłup ( cała anatomia płodu). No i oczywiście łożysko i przepływy - ale to akurat u mnie sprawdza zawsze, całej reszty nie. Ja będę to robic u mojej Pani ginekolog. Mam potrzebę żeby sprawdzili dokładnie maluszka zwłaszcza, że została nam jeszcze jedna torbielka, której mam nadzieję jutro już nie będzie.

Co do wagi to ja dobijam do 5 kg na plusie i moja lekarka zaczyna marudzić, tak więc w jedną czy w drugą stronę nie jest dobrze. Niestety u mnie wróciły mdłości, ale tym razem pojedzeniowe.
    A dzisiaj mam warsztaty na szkole rodzenia - opieka nad noworodkiem:)

Chodzicie na jakies zajecia?
    Ja juz mam jedno malenstwo... siedmioletniego synka, zatem nie zaczelam zadnych zajec... jednak zastanawiam sie czy moze nie warto, zawsze mozna dowiedziec sie czegos nowego. Jakie sa Wasze opinie?

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2015, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evvik wrote:
    Lekarz potwierdzil ze w 99% to bedzie dziewczynka :). Z tym imieniem to bylo ciezko, chyba jak kazdej;) Finalnie pozostala Sophie. Nie mieszkam w Polsce, stad wersja malo polska;) W trakcie rozmow po polsku jakie mam zamiar szlifowac z małą bedzie mała Zosia ;) CIaze przechodze super (az mi przykro ze wzgledu na dziewczyny, ktore mialy niewesolo;) Od poczatku zadnych wymiotow, lekkie mdlosci, ale nie uciazliwe. Chociaz z drugiej strony to te wymioty by mi sie przydaly, nie nabierala bym tak rozbedu z waga hehe.

Jakbym o sobie czytała, również praktycznie żadnych mocniejszych dolegliwości. Termin mam na 29.12 tak więc będziemy jednymi z ostatnich do rozpakowania ;)

Wczoraj byłam na pierwszych zajęciach w szkole rodzenia. Wrażenia bardzo fajne. Położna sympatyczna, żartująca. Najlepsze było jak pytała, że dziwne że nikt nie pyta "czy można...uprawiać sex?" pytanie było skierowane do panów ;) Panowie słuchali ostro, żaden nic się nie odzywał ;) Kodowali i kolejny raz dostali "zielone światło".
    No i jeszcze było o krwi pępowinowej. Ogólnie przydatna taka szkoła stwierdzam.

• evvik Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Marta0912,

pewnie uo zakwitniemy do tego czasu;) Jednak z drugiej strony bardzo mi milo bedzie widziec wszystkie te malenstwa kolejno przychodzace na swiat zanim zobacze swoje:)

Marta0912 lubi tę wiadomość

• Acikk Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodziłam na szkole rodzenia i uważam za całkiem przydatne zwłaszcza jak było omawiane jak sobie pomoc przy porodzie, kiedy jak oddychać itp :) pytanie tylko czy uda się to wcielić w życie jak już się zacznie akcja :D

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2015, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evvik niektóre dzidziusie już będą miesięczne :) Fajnie :)

Asiowa - gratulacje tytułu :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2015, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiowa gratulację magistra :) ale z zresztą to współczuje. A na wydziale nie ma monitoringu?? Nie było nikogo na korytarzu jak zostawiłaś torebkę? Może ktoś coś widział?

Witaj evvik :)

a tu coś o nas ;)
    http://demotywatory.pl/4553286/--Imie-twojego-aniola-nie-ma-znaczenia-bedziesz-do-niego-wolal--Mamusiu[url][/url]

Madzisek lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2015, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acikk różnie może z tym być. No, ale taka wiedza nam nie zaszkodzi. Można jej nawet użyć jak nasz facet nas wkurzy i takie oddychanie jak znalazł ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2015, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja zaczęłam szkołę rodzenia w zeszłym tygodniu. Trwa 4 tyg, po 3 ok 2 tyg zajęcia w tygodniu plus gimnastyka dla mam przed wykładami. No i są 2 warsztaty praktyczne - opieka nad noworodkiem dzisiaj i przygotowujące do porodu rodzinnego za tydzień. Jak dla mnie fajna sprawa, bo to moje pierwsze dziecko. Szkoda tylko, że mąż w delegacji i może się na te drugie warsztaty nie załapać:/
    Myślę, że przy kolejnym dziecku nie szłabym do szkoły rodzenia.

• Acikk Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy kolejnym też bym nie szła - nie ma nic cenniejszego niż własne doświadczenia :)

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • Acikk Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta0912 wrote:
    Acikk różnie może z tym być. No, ale taka wiedza nam nie zaszkodzi. Można jej nawet użyć jak nasz facet nas wkurzy i takie oddychanie jak znalazł ;)

Kurde no mój ODPUKAC ostatnio jest aniołem :D miłość kwitnie i wogole jest taki dumny że będzie miał syna i taki czuły hehe :) naprawdę fajny czas ta ciąża :D

Marta0912 lubi tę wiadomość

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • evvik Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeGi2986...

no to mnie rozlorozlozylas tym linkiem z demotywatorow... (chlip, chlip... snoooor)

MeGi2986 lubi tę wiadomość

• moniek90 Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta0912 wrote:
    Jakbym o sobie czytała, również praktycznie żadnych mocniejszych dolegliwości. Termin mam na 29.12 tak więc będziemy jednymi z ostatnich do rozpakowania ;)

Wczoraj byłam na pierwszych zajęciach w szkole rodzenia. Wrażenia bardzo fajne. Położna sympatyczna, żartująca. Najlepsze było jak pytała, że dziwne że nikt nie pyta "czy można...uprawiać sex?" pytanie było skierowane do panów ;) Panowie słuchali ostro, żaden nic się nie odzywał ;) Kodowali i kolejny raz dostali "zielone światło".
    No i jeszcze było o krwi pępowinowej. Ogólnie przydatna taka szkoła stwierdzam.

Mogliby nadmienić na temat "zielonego światła" na mojej szkole rodzenia. Też dzisiaj idziemy. Może mąż by się w końcu przekonał :-D

Marta0912, kwiatakacji lubią tę wiadomość

relgh371b3i8nmn1.png
  • moniek90 Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeGi2986 wrote:
    Asiowa gratulację magistra :) ale z zresztą to współczuje. A na wydziale nie ma monitoringu?? Nie było nikogo na korytarzu jak zostawiłaś torebkę? Może ktoś coś widział?

Witaj evvik :)

a tu coś o nas ;)
    http://demotywatory.pl/4553286/--Imie-twojego-aniola-nie-ma-znaczenia-bedziesz-do-niego-wolal--Mamusiu[url][/url]

Zawsze jak to czytam to płaczę. Teraz nie zrobiłam wyjątku...łeeeeeeeeeeeee

relgh371b3i8nmn1.png
  • evvik Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej bombelki,

dziekuje za mile przyjecie, tymczasem uciekam do swoich zajec. Naturalnie nieomieszkam wpasc do Was na kolejne pogawedki, zapewnie nie wytrzymam i to sie stanie jeszcze dzis ;) trzymajcie sie cieplo i zycze tylko usmiechnietych buź.

Ach i pamietajcie, gdyby ktos Wam chcial wmowic, ze macie "hormonalne humorki"...

Nie mamy hu­morów, mamy tyl­ko humor.
    Co­raz bar­dziej dobry... :)

moniek90, kwiatakacji, Flakonik lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2015, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noi ja sie poplakalam czytajac to co megi wrzucila :)

• Madzisek Autorytet

Wysłany: 22 września 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/88b668e879f6.jpg
    Moje dzisiejsze łowy z lumpa :-) pierwszy raz :-D

Marta0912, Nadulka, pati_zuzia, choinek89, kwiatakacji, MeGi2986, Flakonik, Mama-julka, ZieloneOliwki lubią tę wiadomość

1usap07w9hybl9h9.png
‹‹ 1014 1015 1016 1017 1018 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ