Grudniowe mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
alisss871 wrote:Miałam niedawno takie bóle, strasznie się dziwiłam co tam może boleć ale bolało cholernie! Teraz już trochę przeszło i na szczęście obyło się bez leków. Pytałam o to ginekologa to tylko wspominał, że wszystko się rozrasta i ma prawo czasami poboleć. I tyle. Może weź ciepłą kąpiel? Mi to zazwyczaj pomaga na wszelkie bóle ciążowe
Nie no spoko aż tak bardzo nie boli, też tak myślałam że się to może rozchodzi do porodunajbardziej czuje jak jakis większy rozkrok np przy wsiadaniu do auta albo wstawaniu z lozka, wchodzeniu na meza
itp
-
nick nieaktualnyalicja_ wrote:Kurcze, mój lekarz właśnie mówił, że to bardzo prawidłowo, bo najwięcej kobieta przybiera w ostatnich 10 tygodniach ciąży tj. od 30 do 40 tygodnia. Wtedy jest największy skok, bo dzidziuś zaczyna rosnąć bardzo szybko.
Ja już sama nie wiem. Tak było napisane tutaj u nas na Belly jak czytałam wiadomości z któregoś tyg. mojego kalendarza ciąży. Ale w tym co mówi Twój lekarz też coś musi być. Nie pamiętam od którego, ale w ostatnich tyg. c. dziecko przybiera nawet 400 g tygodniowo! To ile sama matka
Nie przejmuj się tym. Taka Wasza uroda i już. Ja jestem +8, ale to dlatego że jem więcej niż przed c.alicja_ lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
tycie w ciąży to indywidualna sprawa, z reguły mówi się, że najwięcej tyje się na końcu ciąży, ale też słyszałam, że od 36 tyg kobieta już nie tyje zazwyczaj, a przed samym porodem waga nawet spada, mi osobiście tydzień przed porodem spadła prawie 2 kg. Najważniejsze jest, żeby dziecko było zdrowe i mamusia, bo wiadomo, że zbyt duża waga też niesie ze sobą pewne problemy np podwyższone ryzyko wystąpienia nadciśnienia w ciąży.
alicja_ lubi tę wiadomość
7w3d 💔 -
Acikk wrote:Chyba wszystkie sie martwimy o zieloneoliwki miejmy nadzieję że po prostu ją zostawili na obserwacje a nie ma Neta w szpitalu ale nic złego się nie dzieje.
Ja chyba czkawki też nie czulam, czasem mi się tak trzesie brzuch ale tak bardzo szybko i tylko przez chwilę więc to raczej nie to.
Ale dziś dalismy czadu że spaniem z syneczkiem dopiero jakieś pół godz temu wstalismy cudownie się spalo nawet siku mnie obudziło dopiero ok 7
Acikk ja też czasem czuje jak mi się trzesie w srodku- mam takie skojazenie z rybką która wyskoczyła z wody;) -
nick nieaktualnyA mi ta cholerna zgaga najbardziej dokucza...mam ją codziennie i bez względu na to, co zjem. Chciałam zostać tylko na naturalnych metodach walki z nią, ale się nie da... dziś kupuję Rennie.
No i te oddychanie... strasznie ciężko się oddycha i przez to robi się słabo...
Ja przytyłam 8 kg, ważę 56kg.
Co do przemywania pępuszka to mówili na szkole rodzenia o octenisepcie i spirytusie
Też martwię się o Olę i ZieloneOliwki... -
nick nieaktualnyjustyna14 wrote:madzisek wysłałam Ci zaproszenie i jak zaakceptujesz to też Ci nr podam, ale wiem że już komuś dawałam, a na liście mnie nie ma. Kto miał się tą listą opiekować z nr tel? bo wiem, że były dwie osoby do tego albo 3 wyznaczone/zgłosiły się
Ja tez dawalam a na liscie mnie nie ma, z tego co widze w wiadomosciach to Inso wysylalam:-)iNso87 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Marik wrote:Dziewczyny a co do przemywania pępka? Octenisept czy Tribactic? Może dziewczyny ze szkoły rodzenia coś doradzą?
Nam położna na szkole rodzenia właśnie polecała spirytus zwykły najzwklejszy. Argumentowała to tak, że octenisept używany jest np. do ran i otarć i służy do odżywiania skóry, a my przecież nie chcemy jej wokół pępka odżywiać, tylko wysuszać- i tutaj właśnie sprawdza się zwykły spirytus. Uspokoiła nas, że nie zrobimy przez to z dziecka alkoholika -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMadzia890722 wrote:Ja przytyłam 8 kg, ważę 56kg.
Ważę 60 kg i jak mi z tym dziwnie. Zawsze 50 - 52. W poprzedniej c. skończyło się na 66 kg - szok - właśnie trzymam w rękach kartę c. Coś mi tu niepasujeCzyli przytyłam 16? Aż mi się wierzyć nie chce
Ciekawe na jakiej liczbie się teraz skończy :'(
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2015, 13:00
-
nick nieaktualnycytrynówka wrote:Nam położna na szkole rodzenia właśnie polecała spirytus zwykły najzwklejszy. Argumentowała to tak, że octenisept używany jest np. do ran i otarć i służy do odżywiania skóry, a my przecież nie chcemy jej wokół pępka odżywiać, tylko wysuszać- i tutaj właśnie sprawdza się zwykły spirytus. Uspokoiła nas, że nie zrobimy przez to z dziecka alkoholika
To wszyscy byśmy byli alkoholikami
Ze spirytusem góra dwa tygodnie i kikutka nie ma. -
Witam dziewczyny. Bardzo, bardzo długo się nie oddzywalam, więc pewnie już nikt mnie nie kojarzy. Do tej pory pracowałam, nie miałam czasu żeby pisać ale wnikliwie śledziłam wasze wpisy na forum. Od dziś mogę już odpoczywać na 100%
jestem już na L4 i w końcu mogę zająć się sprawami przyjścia na świat maluszka
wczoraj na wizycie gin potwierdził dziewczynkę, waży już 820g tak więc prośba do Flakonik- można wpisać mi na pierwszej stronie Nikole
Z tego co piszecie to wasze przygotowania są już daleko posunięte, u mnie tylko w półce parę ciuszkow, wózek wybrany ale jeszcze nie kupiony więc zaległości mam duże, ale teraz mam nadzieję że przygotowania rusza pełną para
pozdrawiam gorąco Was i wasze "brzuszki"
kwiatakacji, alicja_, Pola_27, Flakonik, Madzisek, Marta0912 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa też czuję czasem takie trzęsienia. Gdzieś czytałam, że jak się ma krótką pępowinę i dziecko za nią szarpię to można czuć takie trzęsienie, ale nie wiem czy to jest to.
Dzisiaj na USG widziałam, że mała ma cały czas pępowinę obok buzi i się nią bawi.
Alicja - moja lekarka powiedziała, że 5 kilo na tym etapie jest jak najbardziej ok, ale chciałaby żebym przytyła więcej, bo mi nie zaszkodzi a dziecko będzie miało z czego nabierać tkanki tłuszczowej a i później przy karmieniu piersią się przyda. Myślę, że bardziej chodziło nie o to że jest to 5 kilo tylko, że nie mam żadnej większej rezerwy tłuszczowej, więc zasugerowała żebym jadła więcej.
Powiem wam, że ulżyło mi po wizycie, że mała ładnie przybiera, bo brzuch nie jest gigant a i waga powoli idzie w górę , więc jakoś sobie wkręciłam, że pewnie dzidzia nie rośnie.
A to nasza kluska ( a co tam pochwalę sięWiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 13:29
alicja_, Mama-julka, pati_zuzia, Nadulka, Flakonik, Matleena, Chichibi, Madzisek, Marta0912, iNso87, ZieloneOliwki lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnykwiatakacji wrote:Ja też czuję czasem takie trzęsienia. Gdzieś czytałam, że jak się ma krótką pępowinę i dziecko za nią szarpię to można czuć takie trzęsienie, ale nie wiem czy to jest to.
Dzisiaj na USG widziałam, że mała ma cały czas pępowinę obok buzi i się nią bawi.
Alicja - moja lekarka powiedziała, że 5 kilo na tym etapie jest jak najbardziej ok, ale chciałaby żebym przytyła więcej, bo mi nie zaszkodzi a dziecko będzie miało z czego nabierać tkanki tłuszczowej a i później przy karmieniu piersią się przyda. Myślę, że bardziej chodziło nie o to że jest to 5 kilo tylko, że nie mam żadnej większej rezerwy tłuszczowej, więc zasugerowała żebym jadła więcej.
Powiem wam, że ulżyło mi po wizycie, że mała ładnie przybiera, bo brzuch nie jest gigant a i waga powoli idzie w górę , więc jakoś sobie wkręciłam, że pewnie dzidzia nie rośnie.
A to nasza kluska ( a co tam pochwalę się ):
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/f669c4065b3c.jpg
Dzięki za odpowiedź.
Dzidziuś sliczny
kwiatakacji lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMarik wrote:A to jeszcze podpytam jaki proszek do prania ubranek dla dziecka jest najlepszy i czy potrzebny jest płyn do płukania? Bo widzę że na rynku jest tego całkiem sporo...
Ja kupiłam JELP Fresh Soft Specjalistyczny Proszek i Środek Zmiękczający.
Słyszałam, że lovela też jest ok