X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 października 2015, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, znacie może jakiś prosty, tani, szybki przepis na coś słodkiego?
    Jakieś ciasteczka, rogaliki? Podzielcie się ;>
    Ja w pieczeniu deserów cienka jestem, umiem tylko ciasto z owocami, marchewkowe i cytrynowe upiec, a zjadłabym coś wieczorem pod kakao ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 października 2015, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w koncu was nadrobilam a troche tego bylo od wczoraj:) Dzis pospalam nawet wstalam poszlam na kawke do szwagierki posprzatalam i teraz leniuchuje a pozniej lece do kosmetyczki:) U mnie nocki ok bol odczuwam przy wstawaniu ale jakos da sie wytrzymac:) Podczytalam dzis porod Polkosi z pazdziernikowych mam i sie poryczalam pieknie opisala swoj porod w magiczny sposob:)

Inso przesliczne lozeczko mozna sie zakochac normalnie:)

My mamy smoczek z Aventu 0-6 i planuje dokupic 0-2 a kombinezon mam 56 68 i spiworek 0-3 :)

Flakonik tez bym dala polskie imie tym bardziej ze sa odpowiedzniki anglojezyczne wiec nie bylo by problemu:)

Ja ide odrazu na rok macierzynskiego.

To chyba wszystko co zapamietalam napisac staram sie byc na bierzaco ae ciezko czasem wychodzi:)

iNso87 lubi tę wiadomość

• evvik Autorytet

Wysłany: 14 października 2015, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki wrote:
    Ja w pieczeniu deserów cienka jestem, umiem tylko ciasto z owocami, marchewkowe i cytrynowe upiec, a zjadłabym coś wieczorem pod kakao ;)

te ciastka robi sie z niczego i bardzo szybko

http://www.mojewypieki.com/post/najprostsze-ciasteczka-maslane

ZieloneOliwki, gosia mmr lubią tę wiadomość

• Asiowa Autorytet

Wysłany: 14 października 2015, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akira wrote:
    ale jak sie obroni, to juz nim nie bedzie. musi sie po prostu zabezpieczyc. byc bezrobotna lub studentka

Ja rozumiem, ze lepiej by tak było, zarejestrować się spokojnie czekać. Dzielę się tylko moim "doświadczeniem". Nie wiem na 100% czy nadal tak jest, ale ja musiałam mieć studia zakończone inaczej nie chcieli mnie zarejestrować i koniecznie musiałam być już po obronie i z dyplomem ponieważ na wczesniejszej wizycvie pochwaliłam się że studia konczę. Ale moze mój przypadek był specyficzny, wredne baby i trudny UP. Może w innych miastach jest inaczej.

bl9ccwa1nyfonmaw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 października 2015, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evvik wrote:
    te ciastka robi sie z niczego i bardzo szybko

http://www.mojewypieki.com/post/najprostsze-ciasteczka-maslane
    ooo, dziękuję, to coś dla mnie :D
    tylko ile to będzie 150g mąki? nie posiadam żadnej miarki , ile to tak w przeliczeniu na szklanki?
    Idę zaraz pichcić ;> i czym zastąpić folię spożywczą?

• Asiowa Autorytet

Wysłany: 14 października 2015, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki wrote:

http://zapiskimlodejzony.blogspot.com/2015/01/waniliowe-biscotti-z-patkami-migdaowymi.html - do herbatki pyszne, ale takie raczej twarde sucharki;p
    http://zapiskimlodejzony.blogspot.com/2014/10/ciasteczka-cytrynowe.html - te moim zdaniem naprawde smaczne i aromatyczne. Zawsze daję dużo skórki z cytryny.
    http://zapiskimlodejzony.blogspot.com/2014/08/trufelki-czekoladowe.html - a za te moja mama jest gotowa oddać życie;)

ZieloneOliwki lubi tę wiadomość

bl9ccwa1nyfonmaw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 października 2015, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna dzieki, tak wlasnie zrobie:-) do poniedzialku bede sie oszczedzala i zobacze co powie gin.

A moze Wy mi podpowiecie jak to jest w przypadku samotnej matki studentki? Moja szwagierka- 25 tc, wziela dziekanke zdrowotna na rok- bedzie otrzymywala stypendium ok 600zl, a pozniej macierzynski 1000zl. Do tej pory byla ubezpieczona przez ojca, ale w lipcu zmarl, wiec ubezpieczyla ja matka. Z tym ze w styczniu konczy ona (szwagierka) 26 lat, czy to prawda ze rodzice moga ja podciagnac pod swoje ubezpieczenie tylko do 26 rz? A pozniej co? Meza nie ma wiec jej nie ubezpieczy.

• Asiowa Autorytet

Wysłany: 14 października 2015, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki wrote:
    tylko ile to będzie 150g mąki? nie posiadam żadnej miarki , ile to tak w przeliczeniu na szklanki?

150g to mniej więcej szklanka. Jeżeli ciasto będzie zbyt miękkie dosypuj po trochu. Zamiast owijać folią przykryj miskę talerzykiem;)

bl9ccwa1nyfonmaw.png
  • akira Autorytet

Wysłany: 14 października 2015, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiowa wrote:
    Ale moze mój przypadek był specyficzny, wredne baby i trudny UP. Może w innych miastach jest inaczej.

Asia wlasnie o to mi chodzi. Zeby przez widzimisie pani z up czy zus sobie nie zrobic problemow. Co to znaczy "nie warto", "bez sensu", albo "ja nie wiem" urzednika? To my musimy wiedziec, jakie jest przepisy

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • evvik Autorytet

Wysłany: 14 października 2015, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki wrote:

na tej stronie gdzies jest przelicznik... Znalazlam:
    http://www.mojewypieki.com/info/przelicznik-kulinarny

• Asiowa Autorytet

Wysłany: 14 października 2015, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi na szczęście nie zalezało wtedy na szybkim zarejestrowaniu się w UP. Mieszkałam z rodzicami, byłam ubezpieczona, chciałam tylko załatwic sobie jakiś staż na kilka miesiecy, ale to mogło czekać. Jednak sadzę, że gdybym miała nóż na gardle i tak nic bym nie załatwiła- "bo nie"

bl9ccwa1nyfonmaw.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 14 października 2015, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchelkaa wrote:
    Justyna dzieki, tak wlasnie zrobie:-) do poniedzialku bede sie oszczedzala i zobacze co powie gin.

A moze Wy mi podpowiecie jak to jest w przypadku samotnej matki studentki? Moja szwagierka- 25 tc, wziela dziekanke zdrowotna na rok- bedzie otrzymywala stypendium ok 600zl, a pozniej macierzynski 1000zl. Do tej pory byla ubezpieczona przez ojca, ale w lipcu zmarl, wiec ubezpieczyla ja matka. Z tym ze w styczniu konczy ona (szwagierka) 26 lat, czy to prawda ze rodzice moga ja podciagnac pod swoje ubezpieczenie tylko do 26 rz? A pozniej co? Meza nie ma wiec jej nie ubezpieczy.
    nie znam się zbyt dobrze, ale czy nie powinna była się zapisać do UP? bedzie miała ubezpiecznie.

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 października 2015, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki wrote:

To jest dobre i szybkie :) http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/ciasto_z_herbatnikow_i_kaszy_manny

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 14 października 2015, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki wrote:
    szklanka ma zazwyczaj ok 200-250 g, więc tak 3/5 szklanki bym dała.

7w3d 💔
  • Asiowa Autorytet

Wysłany: 14 października 2015, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna ale to wody;p maka jest lżejsza;)

bl9ccwa1nyfonmaw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 października 2015, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evvik wrote:
    na tej stronie gdzies jest przelicznik... Znalazlam:
    http://www.mojewypieki.com/info/przelicznik-kulinarny
    dziękuję, przyda się na pewno :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 października 2015, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    szklanka ma zazwyczaj ok 200-250 g, więc tak 3/5 szklanki bym dała.
    szklanka ma 200-250 ml, a w przypadku mąki licząc w gramach to chyba trochę inaczej wygląda ? to chyba nie to samo ?
    edit: MĄKA PSZENNA

1 szklanka = 150 - 160 g

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października 2015, 13:42

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 października 2015, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Wam dziewczyny za przepisy, dodałam do zakładek i będę pichcić jak mnie najdzie, dziś na pierwszy ogień idą ciasteczka maślane.
    Tylko że... nie mam aromatu żadnego ;P

• Asiowa Autorytet

Wysłany: 14 października 2015, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki wrote:
    Dziękuję Wam dziewczyny za przepisy, dodałam do zakładek i będę pichcić jak mnie najdzie, dziś na pierwszy ogień idą ciasteczka maślane.

Jak masz dobre masło to i tak wyjdą smaczne. Mozesz dodać odrobinę skórki pomarańczowej lub cytrynowej jesli masz i lubisz;)

bl9ccwa1nyfonmaw.png
  • evvik Autorytet

Wysłany: 14 października 2015, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki wrote:

robilam bez aromatu, wciaz smakuja wystarczajaco maslano.

‹‹ 1206 1207 1208 1209 1210 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ