Grudniowe mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyFlakonik wrote:Ktoras z was bierze od razu wychowawczy na rok czy dluzej? Czy raczej idziecie tylko na podstawowy macierzynski?
My chcielibysmy sie po roku zaczac starac o kolejne dziecko (jestesmy szalenihaha ) o ile bedzie wszystko dobrze
Flakonik rozumiem Cie, my staralismy sie (dla Nas AŻ dla innych tylko) 8msc, wiec po rocznym macierzynskim chcemy od razu starac sie o drugie- nigdy nie wiadomo kiedy zaskoczę, a nie chcemy czasu marnowac. Odchowamy dwojke na raz (albo trojke jak beda blizniaki;-) heheh) i pozniej wroce do pracy. A w przyszlosci za kilka lat trzecie lub i czwarte:-) -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Hej dziewczeta,
H&M ma zawyzona rozmiarowke dziecieca, wiec 56 na pewno bedzie dobry. Ja kupilam kombinezon z Babaluno i 56 jest dosc maly, wiec bedzie na styk. troche zaluje, ze nie wzielam 62 cm, bo starsza corka urodzila sie ze wzrostem 56. W ogole jak patrze na ubranka roznych firm, to niektore 56 sa identyczne na dlugosc jak 62, a czasem i wieksze.
Pisalyscie o tych siedziskach piankowych. Ja mam takie, ale uwazam ze jest ono dla starszego dziecka raczej. Sprawdza sie na wyjazdach, bo jest lekkie. Wkladasz dziecko na siedzisko i przysuwasz do stolu. zas jesli chodzi o porzadne krzeslka na dluzej, to polecam triptrapa. U nas swietnie sie sprawdzil/sprawdza i dla mlodszej tez planuje kupic.
moniek - ustawa ma wejsc od 1.01.2016 i wg mnie spokojnie sie kwalifikujesz z terminem porodu na grudzien. musisz byc tylko zarejestrowana w UP, badz studiowac. Ja tez sie martwie ustawa zasilkowa. Czekam na podpis prezydenta a propos nowelizacji, ktory sie z podpisem w ogole nie spieszy. Sporo pieniedzy moge stracic, bo zmuszaja mnie do przejscia na wczesniejszy macierzynski. No ale terminu porodu i wejscia w zycie ustaw sobie nie wybieramy, wiec co ma byc to bedzie.
Co do planowania potomstwa, to mozna planowac, jak sie urodzi zdrowe dziecko i nie bedzie potem z nim problemow rozwojowych. Jesli dziecko bedzie wymagac rehabilitacji, badan, terapii etc. to szybko sie czlowiek nie zdecyduje na drugie, a niestety coraz wiecej dzieci ma teraz problemy.
Milego dnia wszystkim! Ja w lozku z czosnkiem i calym zestawem Prenalen.
-
nick nieaktualnyFlakonik wrote:Ktoras z was bierze od razu wychowawczy na rok czy dluzej? Czy raczej idziecie tylko na podstawowy macierzynski?
My chcielibysmy sie po roku zaczac starac o kolejne dziecko (jestesmy szalenihaha ) o ile bedzie wszystko dobrze
A swoją drogą, co po tym roku? Jaka jest możliwość jeszcze finansowa? Bo mówiąc szczerze to nie mam pojęcia. Po roku albo do pracy, albo zęby w ścianę, czy coś nam jeszcze będzie przysługiwało?
Kombinezon kupiłam w ciuchach za 8zł- biały, 0-3mc.
Drugi dostałam na 80, podwinę nogawy najwyżej i będzie git;)Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października 2015, 12:43
-
Flakonik wrote:Jejkuu kiedys wam pisalam ze dostalismy zaproszenie na slub do bliskich nam osob w maju. Problem w tym ze to w Usa.
Myslalam sobie ze moze bysmy nawet z dziewczynkami pojechali i zostalibysmy tam z 2tyg bo to jednak dluuga podroz. Dziewczynki mialyby juz pol roku. A teraz zadzwonil i jednak to bedzie w marcu. My z mezem na pewno chcemy poleciec bo to do nas ktos bardzo wazny (dluuga historia) ale nie wyobrazam sobie zostawic tu dziewczynek. Nawet nie chce mi sie o tym mysle . Ten slub mialby byc w CA.
evvik - moja corka zazyczyla sobie wczoraj na dobranoc gwiazde wigilijnaMasz jeszcze jakies inne ksiazeczki na yt?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października 2015, 12:43
-
Mama-julka wrote:Helooo, czyli będzie po ptakach. Gdyby małż zarabiał minimalną krajową to jeszcze bardziej byłabym wkurzona.
Mam problem z otworzeniem niepodkreślonych stron. Jeśli to Zgazu Tanoga to już widziałam, jest świetny.
No właśnie nie wiadomo czy po ptakach, urzędniczki powiedziały, żeby śledzić stronę ZUSu, że niedługo powinny się pojawić informacje jak to rzeczywiście będzie. Nie wiem ile w tym ich gadaniu było faktów a ile plotek także nie nastawiam się póki co na nic, pozostaje cierpliwie czekać -
nick nieaktualnyFlakonik, mówiąc szczerze nie wiem co bym zrobiła, ale gdybyście zdecydowali jechać to chyba wolałabym zabrać dziewczynki, niż je zostawić. W końcu miałyby już te 3-4mc. Lepiej chyba lecieć samolotem te 13 godzin, niż np. jechać na wczasy z gór np. nad morze czy na odwrót samochodem, też ok 13 godzin.
-
akira wrote:
moniek - ustawa ma wejsc od 1.01.2016 i wg mnie spokojnie sie kwalifikujesz z terminem porodu na grudzien. musisz byc tylko zarejestrowana w UP, badz studiowac. Ja tez sie martwie ustawa zasilkowa. Czekam na podpis prezydenta a propos nowelizacji, ktory sie z podpisem w ogole nie spieszy. Sporo pieniedzy moge stracic, bo zmuszaja mnie do przejscia na wczesniejszy macierzynski. No ale terminu porodu i wejscia w zycie ustaw sobie nie wybieramy, wiec co ma byc to bedzie.
W UP powiedzieli, że raczej bez sensu pod koniec ciąży się rejestrować, bo i tak nie można podjąć zatrudnienia. A ubezpieczenie zdrowotne mam od męża. Co do statusu studenta to póki co mam, ale została mi tylko obrona i chcę to zrobić jeszcze przed porodem, więc nie wiem jak to będzie...Nie chcę specjalnie wszystkiego przedłużać...A termin porodu mam na koniec listopada i znowu wszystko na stykmoże zacisnę nogi
-
moniek90 wrote:W UP powiedzieli, że raczej bez sensu pod koniec ciąży się rejestrować, bo i tak nie można podjąć zatrudnienia. A ubezpieczenie zdrowotne mam od męża. Co do statusu studenta to póki co mam, ale została mi tylko obrona i chcę to zrobić jeszcze przed porodem, więc nie wiem jak to będzie...Nie chcę specjalnie wszystkiego przedłużać...A termin porodu mam na koniec listopada i znowu wszystko na styk
może zacisnę nogi
-
Ja ide na pół roku macierzyńskiego platnego 100% a potem na drugie pół rodzicielskiego płatnego 60% idzie mąż. Dla nas tak jest lepuej bo maz zarabia duzo mniej odemnie i wyjdzie nam to kozystniej finansowo a potem chyba maly do żłobka albo z teściową. Jeszcze zobaczymy
-
akira wrote:evvik - moja corka zazyczyla sobie wczoraj na dobranoc gwiazde wigilijna
Masz jeszcze jakies inne ksiazeczki na yt?
nie mam, zatrzymalam prace nad innymi bajkami ze wzgledu na prace licencjacka, nad ktora teraz pracuje. Mam gotowe dwie nastepne bajki, czekaja tylko z nagraniami, i pomysly na trzy nastepne, jednak nie mam czasu ani sil sie tym zajac.
Jednak zrobilas mi ta wiadomoscia wielka przyjemnosc, dziekuje. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Pchelkaa to współczuję, b wygląda na to, że męczysz się z tym co i ja. Koniecznie oszczędzaj się do kolejnej wizyty i powiedz o swoich podejrzeniach lekarzowi. Zbada Cie i na pewno coś Ci przepisze.
Kombinezon zamówiłam na allegro z przesyłką ok. 80 zł.
Flakonik ja obstawiam, że urodzisz w listopadzie i myślę, że dziewczynki ok. 50-53 cm będą miały, więc moim zdaniem do lutego w rozmiarze 56 „chodzić” nie będą. Ale okaże się w praktyce, nie masz co na zaś kupować.
Co do wesela w marcu to dziewczynki mogą mieć już po 4 miesiące także spokojnie ja bym je zabrała, tylko, żeby znajomi na miejscu jakąś pomoc/opiekę ogarnieli dla Was na czas pobytu,żebyś też odpoczęła a nie tylko dziewczynki. Zresztą na wesele całe ich i tak nie zabierzesz bo za głośno i noc, więc opiekunka do dziewczynek a Wy szalejcie
7w3d 💔