X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • moniek90 Autorytet

Wysłany: 28 października 2015, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi$ia26 wrote:
    Diewczyny a mam takie glupie pytanie czy urosy wam sutki w ciazy czy one jakos sie powieksza przed porodem bo moje sa malutkie i wklesle i sie zastanawiam jak ja bede karmic ??

Mnie urósł najbardziej sutek w lewej piersi, prawy jakoś średnio :-/ Ale trzeba przyznać, że oba zrobiły się bardziej wypukłe

relgh371b3i8nmn1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2015, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie suciuchy zrobiły się teraz nabrzmiałe i sterczące, aż czasem krępujace jest jak się przebijają przez bluzkę ;)

• Madzisek Autorytet

Wysłany: 28 października 2015, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie sie powiększyły i ściemniały,ale i tak jeszcze nie są takie duże jak w pierwszej ciąży.

1usap07w9hybl9h9.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 28 października 2015, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam w pierwszej ciazy dosc male i slabo sterczace ale potem Laura nie dosc,ze mi je wyciagnela to jeszcze cycki deko powyciagala,ze nie sa juz tam gdzie powinny:p deczko sie opuscily. A teraz mam sutki jak ta lala:D hehe albo mi sie tylko tak wydaje ale napewno lepiej niz przy pierwszej ciazy wygladaja tzn nadaja sie do karmienia;)

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • Hashija Autorytet

Wysłany: 28 października 2015, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aannkkaa wrote:
    Cześć dziewczyny, nie udzielam się ostatnio bo jakoś nie umiem się wbić wiec robie teraz " z buta wjezdzam" hehe :D
    Ja pierdziu ale z was laski aż mnie serce zakuło z zachwytu :D
    Dziś szukałam informacji na temat tego tysiaczka i co nie co się dowiedziałam, a wiec ze to juz weszło w życie ale papiery można składać od stycznia w mopsie. Jakie to będą dokumenty to nie wiadomo jeszcze. Wklejam tu trochę informacji jakie warunki trzeba spełnić. Może juz to było a może nie ale może się przyda albo i nie haha :D
    INFORMACJE DOTYCZĄCE NOWYCH ŚWIADCZEŃ RODZINNYCH I BECIKOWEGO

potwierdzone w Departamencie Polityki Rodzinnej 28-09-2015r
    Becikowe JEDNORAZOWE
    a) od państwa
    1000zł przysługuje rodzinom w których dochód nie przekroczy 1922zł netto/os
    b) becikowe 1000zł od prezydenta miasta (zależy czy miasto dysponuje taką pomocą) - kryterium jak na rodzinne
    c) becikowe do zasiłku rodzinnego
    do 1000zł, przysługuje rodzinom z dochodem netto 574zł/os, a od listopada 674zł.
    d) ciąża stwierdzona do 10 tygodnia
    e) 12 mies na złożenie wniosków

NOWE świadczenia rodzicielskie czyli 1000zł/mies przez rok od 2016r
    (te świadczenia rodzicielskie nie mylić z becikowym, to dwie różne sprawy)
    a) przysługuje tylko jednemu z rodziców
    b) żaden z rodziców nie może być uprawniony do utrzymywania zasiłku macierzyńskiego z ZUSu
    c) rodzic któremu przysługuje świadczenie musi być bezrobotny, studentem, pracuje na zlecenie lub jego partner prowadzi działalność rolniczą
    c) świadczenie otrzymujemy po urodzeniu dziecka
    d) papiery składamy po urodzeniu dziecka
    e) świadczenie nie jest uzależnione od rodzaju umowy o pracę partnera, czy wysokość jego dochodów. Ważne jest aby żaden z was nie pobierał od ZUSu zasiłku macierzyńskiego na dziecko. Czyli jeśli twój partner zarabia 10tys, ty jesteś bezrobotna i tak tobie przysługuje te świadczenie.
    f) Jeśli rodzic nie skorzysta z świadczeń (zapomniał lub nie wiedział o tym), zawsze jest możliwość skorzystania z niego ale do 12 miesięcy życia dziecka. Czyli np
    rodzice styczniowego dziecka, obudzili się w czerwcu że mogą dostać świadczenie na potomka. To dostają dopiero je od momentu złożenia wniosku do ukończenia przez berbecia 12 miesięcy. Nie ma możliwości odzyskania świadczenia z utracone miesiące.
    ALE
    f) kobiety które urodziły w listopadzie 2015, mogą ubiegać się o świadczenia tyle że papiery mogą złożyć dopiero od stycznia 2016 razem z innymi. Dostają świadczenie tylko do ukończenia przez dziecko 12 miesięcy. Więc listopadowe matki 2015, dostaną zasiłek od stycznia-listopada 2016.
    WYJĄTEK
    Kobiety pracujące na pół etatu.
    a) mimo że są uprawnione do otrzymywania zasiłku z ZUSu, ich zasiłek macierzyński z ZUSu będzie wyrównany do 1000 zł przez 12 miesięcy

Mnie interesuje czy bedzie mi się należało jak nie pracuję, ale też nie jestem zarejestrowana w urzędzie pracy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2015, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekam na wizyte, jak zwykle opoznienie :-( ale jestem juz po ktg i wizycie u poloznej, mam skurcze tyle ze nieregularne ponad 100, cos tam czuje ale nie ze az tak bardzo.

• Tinusia Autorytet

Wysłany: 28 października 2015, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2016, 22:40

mhsvqps6d6vf02dw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2015, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchełka to czekamy na wiesci:)

• Nadulka Autorytet

Wysłany: 28 października 2015, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [wiadomość wyedytowana]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 09:11

01.12.2015👸
    02.06.2023 🤴
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2015, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tinusia czeskie mleczko jest najlepsze :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2015, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchelka daj znac co i jak.
    Ja przed pierwsza ciaza jeden miala wklesly drugi nie jakso specjalnie sterczacy,ale synek sobie poradzil i nie mial problemu,a tez sie balam,ze moze byc zle. W sumie bylo tak,ze wyciagal ten wklesly podczas karmienia,ale pozniej znowu sie chowal i teraz tez sa jak przed pierwsza ciaza,ale przynjamniej jzu sie nie martwie. Mysle,ze pozniej pomogly mu nakladki silikonowe,ktore uzywalam jak mi sutki popekaly,ale przez pierwsze 1,5 tyg do 2 karmilam bez nich i nie mial problemu z ich zlapaniem :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2015, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny, to i ja spróbuję dodać zdj

v789w4.jpg

MeGi2986, ZieloneOliwki, moniek90, Acikk, Madzisek, Nadulka, pati_zuzia, rewelka, Dżulia, Flakonik, kwiatakacji, Klara87, Mama-julka, Pola_27, Moniusia89, genoweffa lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2015, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megi dzięki za instrukcję, gdyby nie Twoje wskazowki nawet nie wiedziałabym jak wstawić zdj
    Kurcze dopiero teraz zdałam sobie sprawę że wszystkie zdj mamy na starym laptopie, muszę to wszystko przekopiować na płyty bo później będe płakać że nie mam żadnych zdj

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2015, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkie jesteście takie piękne, że aż wstyd dodawać swoje

;-p

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2015, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaale macie piękne zdjęcia!
    Ja też miałam tylko cywilny i bez sesji więc nie mam się zbytnio czym pochwalić :P i też już z Kubusiem, miał ok. 10 tygodni ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2015, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mieliśmy ślub kościelny lata temu, mój Michałek miał wtedy miesięcy i brał ju udział w uroczystości tzn całą przespał ;-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2015, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorcia co Ty gadasz, wstyd ?? Kuźwa ja tam na Twoim zdjęciu widzę śliczną kobietkę ;)

Zieloneoliwki nie leć w kulki tylko wstawiaj ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2015, 22:02

• Matleena Autorytet

Wysłany: 28 października 2015, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2016, 00:00

tt1ce913.aspx?&fake.png

mpf_6a30716f026cf4d4d8712df59b64ed2b.png

24-12-2015 62cm 4640g sn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2015, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a co Wy na to żeby utworzyć grupę na facebooku?
    Po porodzie byłoby nam łatwiej się tam komunikować :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2015, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeGi dziękuję, ach lecą żony hollywood, trzeba się odstresować, Stanley..

rewelka lubi tę wiadomość

‹‹ 1370 1371 1372 1373 1374 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ