Cześć dziewczyny, nie udzielam się ostatnio bo jakoś nie umiem się wbić wiec robie teraz " z buta wjezdzam" hehe

Ja pierdziu ale z was laski aż mnie serce zakuło z zachwytu

Dziś szukałam informacji na temat tego tysiaczka i co nie co się dowiedziałam, a wiec ze to juz weszło w życie ale papiery można składać od stycznia w mopsie. Jakie to będą dokumenty to nie wiadomo jeszcze. Wklejam tu trochę informacji jakie warunki trzeba spełnić. Może juz to było a może nie ale może się przyda albo i nie haha

INFORMACJE DOTYCZĄCE NOWYCH ŚWIADCZEŃ RODZINNYCH I BECIKOWEGO
potwierdzone w Departamencie Polityki Rodzinnej 28-09-2015r
Becikowe JEDNORAZOWE
a) od państwa
1000zł przysługuje rodzinom w których dochód nie przekroczy 1922zł netto/os
b) becikowe 1000zł od prezydenta miasta (zależy czy miasto dysponuje taką pomocą) - kryterium jak na rodzinne
c) becikowe do zasiłku rodzinnego
do 1000zł, przysługuje rodzinom z dochodem netto 574zł/os, a od listopada 674zł.
d) ciąża stwierdzona do 10 tygodnia
e) 12 mies na złożenie wniosków
NOWE świadczenia rodzicielskie czyli 1000zł/mies przez rok od 2016r
(te świadczenia rodzicielskie nie mylić z becikowym, to dwie różne sprawy)
a) przysługuje tylko jednemu z rodziców
b) żaden z rodziców nie może być uprawniony do utrzymywania zasiłku macierzyńskiego z ZUSu
c) rodzic któremu przysługuje świadczenie musi być bezrobotny, studentem, pracuje na zlecenie lub jego partner prowadzi działalność rolniczą
c) świadczenie otrzymujemy po urodzeniu dziecka
d) papiery składamy po urodzeniu dziecka
e) świadczenie nie jest uzależnione od rodzaju umowy o pracę partnera, czy wysokość jego dochodów. Ważne jest aby żaden z was nie pobierał od ZUSu zasiłku macierzyńskiego na dziecko. Czyli jeśli twój partner zarabia 10tys, ty jesteś bezrobotna i tak tobie przysługuje te świadczenie.
f) Jeśli rodzic nie skorzysta z świadczeń (zapomniał lub nie wiedział o tym), zawsze jest możliwość skorzystania z niego ale do 12 miesięcy życia dziecka. Czyli np
rodzice styczniowego dziecka, obudzili się w czerwcu że mogą dostać świadczenie na potomka. To dostają dopiero je od momentu złożenia wniosku do ukończenia przez berbecia 12 miesięcy. Nie ma możliwości odzyskania świadczenia z utracone miesiące.
ALE
f) kobiety które urodziły w listopadzie 2015, mogą ubiegać się o świadczenia tyle że papiery mogą złożyć dopiero od stycznia 2016 razem z innymi. Dostają świadczenie tylko do ukończenia przez dziecko 12 miesięcy. Więc listopadowe matki 2015, dostaną zasiłek od stycznia-listopada 2016.
WYJĄTEK
Kobiety pracujące na pół etatu.
a) mimo że są uprawnione do otrzymywania zasiłku z ZUSu, ich zasiłek macierzyński z ZUSu będzie wyrównany do 1000 zł przez 12 miesięcy