X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Madzisek Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mówił, że mam się oszczędzać i odpoczywać.

1usap07w9hybl9h9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaK - jest mi bardzo bardzo przykro z powodu Twojego maluszka :( bądź dzielna i trzymaj się, chociaż nawet nie wyobrażam sobie jak trudne musi to być :*

Dziewczyny pisałyście tutaj o tym co by było gdyby Wasze dziecko okazało się chore. Nie jestem tutaj do oceniania nikogo, bo jestem osobą wierzącą i uważam, że może zrobić jedynie Bóg, ale nie o to tutaj chodzi. Test PAPPA wykrywa zespół Downa, Edwardsa i Patau. Oprócz zespołu Downa, tamte choroby są śmiertelne, większość przypadków jest roniona, rodzą się nieliczne i zazwyczaj umierają tuż po urodzeniu. Nie wiem czy miałyście kontakt z osobami cierpiącymi na zespół Downa. To cudowni, radośni, pozytywni ludzie. Osoby z zespołem Downa cierpią na problemy kardiologiczne (o tym pisała baby i to jest najgorsze) oraz posiadają oprócz charakterystycznego wyglądu iloraz inteligencji połowę mniejszy od przeciętnego człowieka. A teraz zastanówcie się ile w Waszym otoczeniu jest osób o bardzo niskim ilorazie inteligencji - czy należałoby ich wszystkich zabić? :/ Wybaczcie ale problemy ze zdrowiem dziecka mogą się pojawić na każdym etapie - podczas porodu może być niedotlenione i mieć porażenie mózgowe, albo w późniejszym etapie ulec wypadkowi i pozostać sparaliżowane itp. To bardzo czarne scenariusze i oczywiście żadnej z nas nie spotkają, ale przecież nikt nie obiecywał, że życie będzie piękne kolorowe i wszystko będzie szło z górki. Macierzyństwo jest piękne i trudne. Potrafiłybyście zostawić, oddać albo co gorsza zabić swoje dziecko gdyby było coś z nim nie tak (np. porażenie mózgowe)? I tutaj znam 2 przypadki, jeden to moja sąsiadka, która zatrzymała dziecko żeby łoić kasę z Pefronu i jej córka w wieku 40 lat była rośliną, bo nigdy jej nie rehabilitowała i miała gdzieś, oraz mój kolega z którym się uczyłam i też cierpiał na porażenie mózgowe, fakt wolniej mówił, miał problemy z chodzeniem ale jego rodzice robili wszystko by zapewnić mu godne życie i chłopak uczył się milion razy lepiej niż większość zdrowych gówniarzy. Ciężko jest mi uwierzyć, że mogłybyście zabić swoje dziecko ot tak z zimną krwią. Te dzieci nas potrzebują, jesteśmy dla nich najbliższymi osobami i tylko na nas mogą liczyć - na rodziców. Tak jak, któraś z Was pisała wcześniej miłość matki jest bezwarunkowa czyli kocha się mimo wszystko. Nie mówi się "będę Cię kochać jeśli będziesz zdrowe, a jeśli będziesz chore to nie będę Cię kochać", to tak jakby powiedzieć "będę Cię kochać jak będziesz ładne i grzeczne a jak brzydkie i głupie to nie będę". Mam nadzieję, że nic podobnego nas nie spotka, bo to są bardzo trudne sytuacje, ale myślę, że warto przynajmniej podyskutować ze swoim mężem na takie tematy. Ja wczoraj swojego spytałam się co będzie jeśli dziecko będzie chore? Wiecie co mi odpowiedział? "Po co zadajesz mi takie pytanie, Ty chyba najlepiej wiesz, za kogo wyszłaś za maż, nie jestem mordercą". Kocham go! Jest cudowny ! A ja myślę, że po głębszym zastanowieniu inaczej pomyślicie o dzieciach z zespołem Downa - przykładem jest baby, która tak bardzo kocha swoją córkę i nie widzi w niej choroby a jedynie jej malutką kochaną córeczkę :)

Madleine, baby, Suerte, Pchelkaa, Matleena lubią tę wiadomość

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2016, 11:24

alicja_, Madleine, Pchelkaa lubią tę wiadomość

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

7w3d 💔
  • balbo Ekspertka

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do piersi, to mnie bolą tak mocno, że w nocy musze spać w staniku sportowym, bo inaczej nie dałabym rady leżeć na boku - a tak najbardziej lubię. W ciągu dnia jest trochę lepiej.

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

7w3d 💔
  • balbo Ekspertka

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hmmm... chłopiec mówisz...takie też mam przeczucia:) Zobaczymy

• kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiowa wrote:
    Anel- zatem będziemy się wyjątkowo wspierać:)

Jak dobrze pójdzie, to we trójkę, bo ja mam termin na 24.12 :)

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • Asiowa Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kehlana- to jeszcze umówmy się w jednym szpitalu i zrobimy sobie wspólną wieczerze wigilijną;)

bl9ccwa1nyfonmaw.png
  • Asiowa Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze jeszcze nie dociera do mnie to, że mogę zostać mamą. to niesamowite! Ale na razie jeszcze niewyobrażalne:)

alicja_, balbo lubią tę wiadomość

bl9ccwa1nyfonmaw.png
  • milusia2012 Przyjaciółka

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaK nie poddawaj sie glowa do gory trzeba walczyc do konca!!! Wiem,ze to sie tylko tak latwo mowi! Ja przezylam to 2 razy a teraz truchleje na sama mysl, ze mogloby sie jeszcze powtorzyc...;(
    Bedzie dobrze maluszek na pewno walczy ;)

Aniolek 6.12.2010 8tc *
    Milusia 22.01.2012 :)
    Aniolek 22.11.2014 8tc*
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja_ dziekuje za odpowiec. Póki co jestem u Was nie zauważalna , odezwę sie jak bedzie pozytywny test, a teraz Was śledzę i mam nadzieję ze będę sie tez cieszyć. Poki co dzis robilam wlasnie test 25 a nie moge tutaj nigdzie znaleźć testu 10 w Wielkiej Brytanii , a bety tutaj nie robią tak o jak ktoś chce.

baby lubi tę wiadomość

• baby Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annielica :) 100 na 100 zgadzam się z każdą literką Twojego poprzedniego posta :)

Dodać mogę jedynie, że każdy uniesie taki ciężar jaki będzie mu dane otrzymać (wyjątkiem są psychiczne matki takie jak matka Madzi z SOsnowca)

Życzę wszystkim zdrowia :) i lecę po córcię do szkoły

f2wl4z17a25l2zbv.png

oraz nastoletni córka i syn :)
  • baby Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miska poczekaj parę dni i zrób ponownie test z moczu. Po prostu. Skoro nie masz innych możliwości. A na razie żyj pełnią życia :)

Hashija lubi tę wiadomość

f2wl4z17a25l2zbv.png

oraz nastoletni córka i syn :)
  • Hashija Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaK przykro mi bardzo :( mam nadzieję, że masz przy sobie wielkie nieocenione wsparcie męża. trzymaj się dziewczyno...

• Hashija Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzisek odpuść sobie narazie podróżowanie po laboratoriach. odpoczywaj.

Miska no jak bety nie możesz zrobić, a testy będą wychodzić dalej negatywne, a @ dalej się nie pojawi to zostanie wizyta u gin. musisz uzbroić się w cierpliwość.

A ja dziś wyniki odebrałam. hiv, wzwC, kiła negatywne. reszta też jest ok więc pozostaje cierpliwie czekać na wizytę w czwartek :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hashija - to fajnie, że wyniki ok. Ja jutro też ide na te wszystkie toxo, rozyczki kiły i te sprawy. Znając siebie przy okazji poprosze o betę (nie byłabym sobą gdybym tego nie zrobiła). :D

Hashija lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja , Baby, Hashija dzieki dziewczyny :) 3 majcie kciuki

Hashija, alicja_ lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2016, 12:12

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania bardzo mi przykro - trzymaj się dzielnie.

Dziewczyny jak wy wcześnie wstajecie, ja przed 12 nie wychodzę z łóżka :) Kończę śniadanie i biorę się do pracy. Miłego dnia wszystkim.

Co do piersi to ja mam różnie - raz bolą mnie bardzo , raz wogóle.

‹‹ 157 158 159 160 161 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ