X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2015, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi$ia26 wrote:
    Acikk mam pytanie jesli mam zwolnienie do terminu porodu to po tym zaczyna mi sie urlop juz macierzynski ? Tak mi powiedzial lekarz :)
    Acikk ma racje, Twój lekarz to idiota, albo specjalnie chce Cie "naciągnąć", żebyś miała krótszy macierzyński. TP jest orientacyjny, a L4 lekarz musi dawać dopóki nie urodzisz. Potem z automatu przechodzisz na macierzyński, tylko do pracodawcy trzeba napisać pismo, że idzie na macierzyński i w jakim wymiarze.

Idę się kąpać i szykować do ginka. Ciekawe czy moje wyniki krwi i moczu są ok. Oby. Dam znać jak wrócę :)

aannkkaa lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2015, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak mnie wlasnie zastanawialo to bede u niego w srode to powiem zeby mi wypisal zwolnienie.

• iNso87 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2015, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2016, 10:05

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • Matleena Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2015, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lutego 2016, 14:07

tt1ce913.aspx?&fake.png

mpf_6a30716f026cf4d4d8712df59b64ed2b.png

24-12-2015 62cm 4640g sn
  • Acikk Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2015, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki wrote:
    Misia, mi się wydaje że powinnaś dostać dalej L4 jeśli nie urodzisz, a w dniu porodu przerywa Ci się zwolnienie i zaczyna macierzyński?

Acikk, a prawdą jest że zwolnienie na żonę po porodzie 2 tygodnie można dostać tylko po cesarce, czy po naturalnym też?

Wiesz co, to już wszystko zależy od lekarza... Nie wiem jak lekarze do tego podchodzą, po CC napewno dają bez problemu a po normalnym przypuszczam że to zależy od lekarza.

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2015, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie to lezenie w szpitalu mnie przeraza :) Nie pozostaje nam nic innego jak tylko czekac :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2015, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    Misia tez podpinam sie do pytania ale nie wydaje mi sie,gin powinien zw przedluzyc dalej i tyle bo jak moze byc macierzynaki bez dziecka?;)

A nie może być bez dziecka? Skoro bierze się chorobowe nie chorując :-P

Aannkkaa masz rację przy bliźniakach się taki cyc przyda. W sumie przypomina mi to takie sztuczne wymię do nauki dojenia he he. A ja też stawiam na naturalną mleczarnie :-D

Acikk zapomniałam się wcześniej zapytać czy może masz tylko zapowietrzony piec i dlatego nie działa?

iNso87 lubi tę wiadomość

• Acikk Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2015, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matleena wrote:
    Mój lekarz powiedział, że przy natoralnym porodzie do 2 tygodni L4 opieki nad żoną a przy cesarce można sprobowac pociągnąc do 4 tygodni nawet.

Dziewczyny, strasznie się zestresowałam tymi wynikami :/ Pisałam do koleżanki, ginekologa-położnej i odpisała, że są bardzo wysokie te wartości i że mam powtórzyć jutro, żeby sprawdzic na ile to wina ciężkostrawnego posiłku. Mam być 16h na czczo po lekkiej kolacji.

Boże co Ci lekarze za bzdury opowiadają :/ można mieć i 10_ tygodni ale płatne będą tylko dwa bo takie są przepisy zusowskie !!! Chyba że tatusiowie wezmą opiekę nad dzieckiem a nie nad żoną.

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2015, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2015, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2015, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2015, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pitole! Moja cora wazy 4100g!!! Jestem zalamana:-( leze na sali przedporodowej lekarz co mnie przyjmowal powiedzial ze dam rade sn ale niech spieprza!! Jutro moj gin bedzie to sie dowiem czegos wiecej ale jestem zalamana:-(

• Asiowa Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2015, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skoro już w tematach macierzykiego:D to jakie dokumenty musimy dostarczyć do pracodawcy po porodzie? Chciałabym mieć roczny macierzyński, a jako że byłam na umowie na czas określony przedłużonej do dnia porodu.

bl9ccwa1nyfonmaw.png
  • Chichibi Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2015, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiowa wrote:
    Skoro już w tematach macierzykiego:D to jakie dokumenty musimy dostarczyć do pracodawcy po porodzie? Chciałabym mieć roczny macierzyński, a jako że byłam na umowie na czas określony przedłużonej do dnia porodu.

zaświadczenie ze szpitala, i pełnyu akt urodzenia :) plus twoj wniosek o przyznanie ci rocznego macierzyńskiego. Ja taki wniosek już napisałam i zostawiłam tylko piste okienka na daty :)

"W związku z urodzeniem dziecka …………………………………………………………….. ( data urodzenia ……………………………), wnoszę o udzielenie mi podstawowej części urlopu macierzyńskiego w wymiarze 20 tygodni, następnie na podstawie art. 182 Kodeksu pracy, uprzejmie proszę o udzielenie mi dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze sześciu tygodni, który zamierzam wykorzystać w pełnym wymiarze czasu pracy.
    Na podstawie art. 179 Kodeksu pracy wnoszę również o udzielenie mi bezpośrednio po dodatkowym urlopie macierzyńskim udzielonym na dziecko …………………………………. ( data urodzenia ……………………………….), urlopu rodzicielskiego w pełnym wymiarze wynikającym z art. 182 § 1 Kodeksu pracy.
    Urlop rodzicielski rozpocznie się bezpośrednio po zakończeniu dodatkowego urlopu macierzyńskiego i będzie trwał 26 tygodni.
    W sumie wnoszę o urlop wymiarze 52 tygodni (od …………………………… do………………................) z wynagrodzeniem łącznym wynoszącym 80% podstawowego wynagrodzenia miesięcznego.
    Jednocześnie oświadczam, że z dodatkowego urlopu macierzyńskiego oraz z urlopu rodzicielskiego nie będzie korzystał drugi rodzic dziecka …………………………………… (PESEL …………………………………………………).
    "

o tak to mam sformułowane :)

1usamg7yobts6kpo.png

7v8r3e3kbjif8sqj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2015, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matleena wrote:
    Dziewczyny, która robiła próby watrobowe? Zrobiłam dzisiaj i wyszły tak:

Próby wątrobowe:
    AST 181 U/l norma 5-34
    ALT 386 U/l norma 0-55
    Billirubina całkowita 7,6umol//l norma 3,4-20,5
    Fosfataza zasadowa 205 U/l norma 40-150
    GGTP 25 U/l norma 9-36

Martwię się, że to dużo za dużo. Myslicie, że kubełek kfc na kolację mógł mieć na to wpływ?
    \
    Ja robiłam tylko ALAT i ASPAT i u nas norma obu do 35 i wszystkie parametry były poniżej. U Ciebie wyniki dość wysokie. I tak, uważam że kubełek z KFC miał duży wpływ i warto byłoby to powtórzyć.

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2015, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny:)

A co do wniosku o macierzyński, to wiem że u mnie musi być wypełniony taki jaki dostaje się z kadr.

• Nadulka Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2015, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [wiadomość wyedytowana]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 10:55

rewelka, Mi$ia26, Matleena, Flakonik, Ola_45, genoweffa, revvelka lubią tę wiadomość

01.12.2015👸
    02.06.2023 🤴
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2015, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadulka, do terminu masz jeszcze troszkę czasu. Wróżę Ci że nim Ci wybije "40tc" na suwaczku to urodzisz:)

Nadulka lubi tę wiadomość

• Nadulka Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2015, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [wiadomość wyedytowana]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 10:55

ZieloneOliwki, genoweffa, alicja_, Matleena lubią tę wiadomość

01.12.2015👸
    02.06.2023 🤴
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2015, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi$ia26 wrote:
    No tak mnie wlasnie zastanawialo to bede u niego w srode to powiem zeby mi wypisal zwolnienie.

Ja mam termin porodu z TP na 10 grudnia a zwolnienie wypisane do 17 ;)

‹‹ 1954 1955 1956 1957 1958 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ