Grudniowe mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Mi$ia26 wrote:Acikk mam pytanie jesli mam zwolnienie do terminu porodu to po tym zaczyna mi sie urlop juz macierzynski ? Tak mi powiedzial lekarz
Idę się kąpać i szykować do ginka. Ciekawe czy moje wyniki krwi i moczu są ok. Oby. Dam znać jak wrócęaannkkaa lubi tę wiadomość
7w3d 💔 -
nick nieaktualny
-
ZieloneOliwki wrote:Misia, mi się wydaje że powinnaś dostać dalej L4 jeśli nie urodzisz, a w dniu porodu przerywa Ci się zwolnienie i zaczyna macierzyński?
Acikk, a prawdą jest że zwolnienie na żonę po porodzie 2 tygodnie można dostać tylko po cesarce, czy po naturalnym też?
Wiesz co, to już wszystko zależy od lekarza... Nie wiem jak lekarze do tego podchodzą, po CC napewno dają bez problemu a po normalnym przypuszczam że to zależy od lekarza. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyiNso87 wrote:Misia tez podpinam sie do pytania ale nie wydaje mi sie,gin powinien zw przedluzyc dalej i tyle bo jak moze byc macierzynaki bez dziecka?
A nie może być bez dziecka? Skoro bierze się chorobowe nie chorując
Aannkkaa masz rację przy bliźniakach się taki cyc przyda. W sumie przypomina mi to takie sztuczne wymię do nauki dojenia he he. A ja też stawiam na naturalną mleczarnie
Acikk zapomniałam się wcześniej zapytać czy może masz tylko zapowietrzony piec i dlatego nie działa?iNso87 lubi tę wiadomość
-
Matleena wrote:Mój lekarz powiedział, że przy natoralnym porodzie do 2 tygodni L4 opieki nad żoną a przy cesarce można sprobowac pociągnąc do 4 tygodni nawet.
Dziewczyny, strasznie się zestresowałam tymi wynikamiPisałam do koleżanki, ginekologa-położnej i odpisała, że są bardzo wysokie te wartości i że mam powtórzyć jutro, żeby sprawdzic na ile to wina ciężkostrawnego posiłku. Mam być 16h na czczo po lekkiej kolacji.
Boże co Ci lekarze za bzdury opowiadająmożna mieć i 10_ tygodni ale płatne będą tylko dwa bo takie są przepisy zusowskie !!! Chyba że tatusiowie wezmą opiekę nad dzieckiem a nie nad żoną.
-
nick nieaktualny
-
Asiowa wrote:Skoro już w tematach macierzykiego:D to jakie dokumenty musimy dostarczyć do pracodawcy po porodzie? Chciałabym mieć roczny macierzyński, a jako że byłam na umowie na czas określony przedłużonej do dnia porodu.
zaświadczenie ze szpitala, i pełnyu akt urodzeniaplus twoj wniosek o przyznanie ci rocznego macierzyńskiego. Ja taki wniosek już napisałam i zostawiłam tylko piste okienka na daty
"W związku z urodzeniem dziecka …………………………………………………………….. ( data urodzenia ……………………………), wnoszę o udzielenie mi podstawowej części urlopu macierzyńskiego w wymiarze 20 tygodni, następnie na podstawie art. 182 Kodeksu pracy, uprzejmie proszę o udzielenie mi dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze sześciu tygodni, który zamierzam wykorzystać w pełnym wymiarze czasu pracy.
Na podstawie art. 179 Kodeksu pracy wnoszę również o udzielenie mi bezpośrednio po dodatkowym urlopie macierzyńskim udzielonym na dziecko …………………………………. ( data urodzenia ……………………………….), urlopu rodzicielskiego w pełnym wymiarze wynikającym z art. 182 § 1 Kodeksu pracy.
Urlop rodzicielski rozpocznie się bezpośrednio po zakończeniu dodatkowego urlopu macierzyńskiego i będzie trwał 26 tygodni.
W sumie wnoszę o urlop wymiarze 52 tygodni (od …………………………… do………………................) z wynagrodzeniem łącznym wynoszącym 80% podstawowego wynagrodzenia miesięcznego.
Jednocześnie oświadczam, że z dodatkowego urlopu macierzyńskiego oraz z urlopu rodzicielskiego nie będzie korzystał drugi rodzic dziecka …………………………………… (PESEL …………………………………………………).
"
o tak to mam sformułowane -
nick nieaktualnyMatleena wrote:Dziewczyny, która robiła próby watrobowe? Zrobiłam dzisiaj i wyszły tak:
Próby wątrobowe:
AST 181 U/l norma 5-34
ALT 386 U/l norma 0-55
Billirubina całkowita 7,6umol//l norma 3,4-20,5
Fosfataza zasadowa 205 U/l norma 40-150
GGTP 25 U/l norma 9-36
Martwię się, że to dużo za dużo. Myslicie, że kubełek kfc na kolację mógł mieć na to wpływ?
Ja robiłam tylko ALAT i ASPAT i u nas norma obu do 35 i wszystkie parametry były poniżej. U Ciebie wyniki dość wysokie. I tak, uważam że kubełek z KFC miał duży wpływ i warto byłoby to powtórzyć.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny