Grudniowe mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
ZieloneOliwki wrote:Wydaje mi się że jesteś w błędzie, bo l4 to l4 i każde jest płatne 80% za wyjątkiem ciążowego. L4 na opiekę na żonę po porodzie jest tak samo traktowane jak inne zwolnienia. Natomiast urlop ojcowski rzeczywiście nie ma nic wspólnego ze zwolnieniem.
Zwykle L4 jest płatne 80% ale L4 z opieką jest płatne 100%. Nie każde L4 jest płatne 80% jak np. w ciąży
-
nick nieaktualnyZbieram się do przychodni odebrać najświeższe wyniki morfologii i moczu i mam nadzieję że GBS też będzie już do odbioru, bo potrzebuję je na jutro na wizytę kwalfikującą do porodu do szpitala w którym chciałabym rodzić
Trzymajcie kciuki żeby nic nie wyszło ;>
justyna14 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyZieloneOliwki wrote:Zbieram się do przychodni odebrać najświeższe wyniki morfologii i moczu i mam nadzieję że GBS też będzie już do odbioru, bo potrzebuję je na jutro na wizytę kwalfikującą do porodu do szpitala w którym chciałabym rodzić
Trzymajcie kciuki żeby nic nie wyszło ;>
-
Aneczka86 wrote:L4 (opieka) na żonę jest płatne 100%. Nie ma ono nic wspólnego z urlopem ojcowskim. Dodatkowo tatusiom przysługuje 2 dni urlopu okolicznościowego o z okazji narodzin dziecka.
niestety nie masz racji. l4 opieka nad zona platne jest 80% tj zasilek zus i nie ma mozliwosci wyplaty w innej wysokosci tak samo opieka nad dzieckiem matka czy jakimkolwiek innym czlonkiem rodziny i nie ma zadnych odstepstw od tegoWiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2015, 16:26
-
nick nieaktualnyAneczka86 wrote:Zwykle L4 jest płatne 80% ale L4 z opieką jest płatne 100%. Nie każde L4 jest płatne 80% jak np. w ciąży
Jeszcze przysługuje tatusiom dwa dni opieki na zdrowe dziecko w roku kalendarzowym ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2015, 16:30
-
nick nieaktualny
-
To może rzeczywiście po kolei bo widzę że różne dziwne teori e tutaj krążą.
Pozwole sobie się powymadrzac w temacie z racji tego że wyliczam to już 7 lat więc trochę zębów zjadlam i dużo opcji przerobilam.
1. L4 z tyt. Opieki nad żoną lub innym członkiem rodziny powyżej 14 roku życia - przysługuje 14 dni w roku kalendarzowym i jest płatne 80%.
2. L4 z tyt. Opieki nad dzieckiem do 14 roku życia przysługuje 60 dni w roku kalendarzowym i jest płatne 80%.
3. Urlop ojcowski przysługuje ojcu do ukończenia przez dziecko 1 roku życia i jest płatny jak L4 100%. Aby go otrzymać trzeba złożyć wniosek o udzielenie że wskazaniem dat od kiedy do kiedy oraz akt urodzenia dzidziusia. Są to 2 tyg kalendarzowe czyli 14 dni.
4. Nasz urlop macierzysnski:
- jeżeli składamy wniosek od razu na rok to mamy cały rok płatny 80% i wskazujemy w piśmie że zamierzamy korzystać z 20 tyg macierzynskiego, 6tyg dodatkowego macierzynskiego i 26 tyg rodzicielskiego.
- jeżeli składamy tylko o urlop macierzyński 20 tyg i 6 tyg dodatkowego (nieobowiązkowe) to mamy przez te 26 tyg 100%, a jeżeli potem jednak się decydujemy na rodzicielski to 26 tyg rodzicielskiego jest płatne 60%.
Jeżeli nie złożymy wniosku 2 tyg od urodzenia dzidzi to z automatu dostajemy 100%.
Jak coś pominelam to pytajcie.
Aha we wniosku składamy podanie, zasw że szpitala i akt urodzenia.
2 dni urlopu - opieki nad zdrowym dzieckiem przysługuje jednemu z rodziców w danym roku więc jak my jesteśmy na macierzynskim to jak najbardziej tatusiowie mogą skorzystać.
I 2 dni urlopu okolicznościowego tatusiom przysługuje z okazji tego że urodzilysmy im dzieckoWiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2015, 16:42
revvelka, iNso87, Eve_84, ZieloneOliwki, Matleena, stars2345, Klara87 lubią tę wiadomość
-
iNso87 wrote:I mam skurcze wlasnie 60.. Hmm i je odczuwam w dole brzucha ale dziwne jest to,ze jak mam skurcz to tetno mniejsze Dzidzki a jak nie mam skurczy to wysokie....
a co lekarze mówią?7w3d 💔 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyFlakonik – Sarka je tak sobie.
Od dziś będę dopajać ją wodą. Była wczoraj Pani doktor i tak zaleciła. Powiedziała, że przy MM to konieczność.
Karola1990 – U mnie Sarka je bardzo mało. Dziś je po max. 40ml co 3 godziny. A ma już 10 dni.
Inso, 100 lat!
Mama_Mai – Ja karmię MM i podaje tylko witaminę D.iNso87 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyWitam, przede wszystkim gratuluję wszystkim rozpakowanym mamusiom
My już od piątku jesteśmy w domkuMalutka non stop śpi, budzi się co 3 godziny na jedzonko. Karmię ją tylko MM. I tu mam pytanie do mam które karmią wyłącznie MM, jaką witaminę podajecie dzieciom? Chodzi mi o dokładną nazwę bo mi w aptece poleciła Pani D-Vitum ale na opakowaniu pisze że jest dla niemowląt karmionych piersia, Wysłałam męza żeby oddał, ale Pani twierdzi że one są też dla dzieci karmionych MM i już zupełnie zgłupiałam.
A tak poza tym, po CC czuję się super. Fajnie je wspominam. Najbardziej bałam się znieczulenia w kręgosłup, ale nic nie bolało. Jedynie po CC troszkę boli i ciągnie rana, ale ten ból nie był taki mocny. Przeciwbólowe brałam tylko w 1 dzień po CC, później już nie potrzebowałam.
Przedstawiam Wam moje 46cm szczęścia
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 00:21
Mama-julka, emilka24, iNso87, aannkkaa, rewelka, Acikk, Flakonik, revvelka, lilianna, Mi$ia26, Dżulia, Pchelkaa, MeGi2986, genoweffa, Moniusia89, Madzisek, Piegus, akira, pati_zuzia, Suerte, justyna14, Pola_27, lula.91, Ola_45, ZieloneOliwki, Matleena, amos, Klara87 lubią tę wiadomość