X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Acikk Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2015, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    Acikk moze skonsultuj sie z pediatra,polozna?? Opisz caly Wasz dzień,zachowania Malego itp nie wiem,moze cs lekarz wychwyci o co chodzi? Nie wiem..
    Jutro idziemy do pediatry. Może coś doradzi. Wydawała się fajna i doświadczona także zobaczymy.
    Na razie czeka mnie pewnie ciężką noc :) ale to już nie o mnie chodzi tutaj ..

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • Poz!omka. Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2015, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedron lekarz powinien Ci wypisać zwolnienie lekarskie do daty stawienia sie ostatecznie do szpitala, w prawdzie ja urodziłam przed terminem, ale jak miałam ostatnią wizyte u gina to napisał mi zwolnienie do 11 grudnia (a termin był na 3 grudnia) i powiedział że jeśli do tego czasu nie urodze, to wtedy mam sie stawić do szpitala na wywołanie wlasnie 11 grud.

Alicja <3. <3 ''..Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym...'' <3
    atdcmg7y5xqxk96s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 grudnia 2015, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2016, 13:18

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 grudnia 2015, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poz!omka. wrote:
    Jak myślisz ile czekać z tą wysypką? bo ja to mleczko wprowadziłam po bebiko, jakoś półtora tygodnia temu, najpierw widziałam u niej lekka wysypke na brzuchu, no a od kilku dni ma tez za uszami właśnie i na twarzy troche.. i charczy tez ! ale to nie od ulewania bo charczy nawet jak nie uleje, przez sen najczesciej..moja ma ciagle odruchy do robienia kupki, bo robi raz dziennie i strasznie mocno dusi za nim zrobi :-( ciagle sie budzi w ciagu dnia, tylko noce ładnie przesypia, a w ciagu dnia stęka i marudzi, widać ze ewidentnie męczy ją ten brzuszek..
    U nas wysypka jest od 2 tyg, i to delikatna. Na pewno przeczekam jszcze z tydzien dwa zeby dluzej podawac to mleko i bede obserwowac. Pewnie jesli wysypka bedzie bardziej widoczna, czerwona a skora szorstka to pojde do alergologa. Moze jest mozliwosc zrobienia badan.
    Nasz tez prawie nie ulewa, nawet rzadko mu sie odbija, ale z tego co on tlumaczyl to pokarm nie musi sie wydostac, wystarczy ze bedzie czasem podchodzil do gardelka a po zmieszaniu ze slina utworzy zalegajaca wydzieline.
    Nam przy kupkach pomogl hipp bio combiotic. Teraz na nan ha znowu maly steka, woec dzisiaj troszke go oszukalam woda i ku mojemu zdziwieniu nawet 10 ml wypil no i rozluznilo mu kupke.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 grudnia 2015, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedron, ja nigdzie nie napisałam że idę na wywołanie. Lekarzowi nie podobało się KTG i mam się jutro stawić na oddziale na testy oksytocynowe, a że różnie się to może zakończyć to biorę już całą torbę bo wypada termin porodu. Mały jest bardzo mało ruchliwy- przede wszystkim to o to chodzi. Leżałam na zapisie półtorej godziny. A że do prywatna klinika a nie państwowy wielki szpital to im nie zależy na tym żeby trzymać ciężarną nie wiadomo ile, bo zajmowałabym łóżko. Moje podejrzenia są takie, że będą już wywoływać jutro albo pojutrze, bo nawet gdyby było ok to nie wiem czy opłaca im się mnie na kilkadni wypuścić ale mogę się mylić. Ogólnie na wywołanie miałam się stawić 5 stycznia- tydzień po terminie.

Mama julka, teoretycznie się wyjaśniło, ale jakby mnie wypuścili to chyba muszę poprosić o zwolnienie w szpitalu, prawda?

Dziewczyny, a powiedzcie mi czy gdybym jutro/pojutrze urodziła to mężowi przysługuje coś takiego jak dwa dni na dziecko? Bo nie ma możliwości w inny sposób dostać wolnego w tym roku, a chciałabym żeby jednak mógł te dwa dni spędzić ze mną w szpitalu po porodzie w razie czego.

Marik, a u Ciebie co się dzieje?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2015, 19:57

• Biedron Przyjaciółka

Wysłany: 28 grudnia 2015, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poziomka, ja ostatni raz u gina byłam 26 listopada i wtedy mi wypisał najdłużej jak mógł niby i właśnie dlatego do 24 grudnia a na te trzy dni stwierdził że mam sobie iść pod L4 do rodzinnego. Wiem, że dziwnie...no ale cóż. Teraz moj gin zamknął swoją przychodnie bo mu sie kontrakry na NFZ skończyły i nawet prywatnie nie przyjmuje. Byłam jeszcze 10 grudnia u niego przed samym zamknięciem i nic nie mówił o wywoływaniu. Jak mu powiedziałam że może się zapiszę do niego na styczeń na wypadek gdybym nie urodziła to mi powiedział że urodzę pewnie do tego czasu. Ale tego 10 to jeszcze ani brzuch mi się nie opuścił ani nic...wtedy lekarz stwierdził że dopiero szyjka mi się zaczyna rozpulchniać. Także teraz mam zwolnienie od rodzinnej do 5 stycznia a potem ide do gina i może mnie wyśle na wywołanie a może już urodzę jednak do tego czasu.

ZieloneOliwki no tak...nie napisałaś ale może masz rację i już Ci wywołają.

Ja jak pisałam zero objawów a bym chciała już chociaż wiedzieć czy cokolwiek zwiastuje poród czy będę musiała czekać jeszcze tydzień lub dwa w dwupaku. Bardziej to że nic nie wiem mnie denerwuje a nie to ze muszę czekać. Eh...

"Trzeba sobie jakoś radzić w życiu" - powiedział Baca, zawiązując but dżdżownicą.

c55fflw1qoryx2is.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 grudnia 2015, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedron, ja chodziłam ostatnio już co tydzień na wizytę, z tym że dostałam zwolnienie do terminu porodu tj. 29.12, a przychodnia ma zamknięte od świąt do nowego roku i musiałabym kombinować co zrobić do tego 4go stycznia kiedy mam wizytę u ginekologa.
    Ja czuję okropny nacisk na szyjkę więc może się mocno skróciła, ale tego póki co nie wiem, jutro się być może okaże.

• Poz!omka. Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2015, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeGi2986 wrote:
    U nas wysypka jest od 2 tyg, i to delikatna. Na pewno przeczekam jszcze z tydzien dwa zeby dluzej podawac to mleko i bede obserwowac. Pewnie jesli wysypka bedzie bardziej widoczna, czerwona a skora szorstka to pojde do alergologa. Moze jest mozliwosc zrobienia badan.
    Nasz tez prawie nie ulewa, nawet rzadko mu sie odbija, ale z tego co on tlumaczyl to pokarm nie musi sie wydostac, wystarczy ze bedzie czasem podchodzil do gardelka a po zmieszaniu ze slina utworzy zalegajaca wydzieline.
    Nam przy kupkach pomogl hipp bio combiotic. Teraz na nan ha znowu maly steka, woec dzisiaj troszke go oszukalam woda i ku mojemu zdziwieniu nawet 10 ml wypil no i rozluznilo mu kupke.
    No ja mam hipp bio, dzis mój chciał kupić jej ten bio combiotic, ale nie chce już jej mieszać, bo boje sie ze to tez jakaś tam zmiana dla niej bedzie przechodząc ze zwykłego bio na bio combiotic :-( Ja mojej zaparzam te zioła ''spokojny brzuszek'' dla kobiet karmiących, można dwie łyżeczki do 5ml mleka dodać dla dziecka i to jej pomaga w zrobieniu kupy :P no ale niestety tylko raz dziennie zrobi :-( No ja nie wiem wlasnie czy czekać jeszcze z tą wysypką czy juz jutro gnać do lekarza, bo jeśli faktycznie ma na to białko to biedna pewnie sie męczy z tym uczuleniem

Alicja <3. <3 ''..Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym...'' <3
    atdcmg7y5xqxk96s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 grudnia 2015, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiecie może czy można rodzić w soczewkach kontaktowych ? :P

• Poz!omka. Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2015, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki jest coś takiego jak urlop okolicznościowy, to są dwa dni, i w każdej chwili Twój może takie coś wziąć ''od ręki'' :-) Mój tak wziął jak ja rodziłam, i dodatkowo przy moim wypisie ze szpitala wypisali mu zwolnienie lekarskie ( to sie nazywa opieka) na dwa tygodnie :-)

A co do soczewek to nie wiem, ale wiem że przy parciach trzeba zamykać oczy :P bo mogą popękać żyłki w gałkach ocznych :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2015, 20:07

atdcmg7y5xqxk96s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 grudnia 2015, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acikk wrote:
    Jutro idziemy do pediatry. Może coś doradzi. Wydawała się fajna i doświadczona także zobaczymy.
    Na razie czeka mnie pewnie ciężką noc :) ale to już nie o mnie chodzi tutaj ..

a gdzie chodzicie do pediatry?

• Biedron Przyjaciółka

Wysłany: 28 grudnia 2015, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja żadnego nacisku nie czuję ani nic...nawet mi trudno określić czy mi sie brzuch opuścił. Wszedzie piszą że lepiej ma mi sie oddychać jak mi sie brzuch opuści ale mnie nie nigdy nawet gorzej nie oddychało więc jak ma być lepiej. No nic....przyjdzie mi po prostu czekać na rozwój sytuacji.

"Trzeba sobie jakoś radzić w życiu" - powiedział Baca, zawiązując but dżdżownicą.

c55fflw1qoryx2is.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 grudnia 2015, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZieloneOliwki a na urodzenie to przysluguje tacie urlop okolicznosciowy 2 dni chyba.

Poziomka niby zmiana mleka jesli chodzi o firme jest odczuwalna. Jesli jednak producent jest ten sam to roznica dla dziecka malo odczuwalna.
    Pewnie ze lepiej pojsc niech lekarz obejrzy i zadecyduje czy podjac jakies kroki.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 grudnia 2015, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dwa dni urlopu okolicznościowego, a jeszcze jest coś takiego jak dwa dni opieki nad zdrowym dzieckiem w roku kalendarzowym i może to wziąć mama, albo tata, tak? Bo nie wiem jak to wygląda- mąż brał w tym roku już dwa dni okolicznościowego na nasz ślub, to chyba nie może już wziąć w tym roku bez względu na to że to inna okoliczność? :P

Jak mogą popękać to pewnie w soczewkach nie można... :P

• Poz!omka. Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2015, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa to jak wykorzystał ten okolicznościowy to juz chyba nie może, ale wydaje mi sie że mój wziął 3 takie dni w roku,bo jeden wziął jak pierwszy raz jechaliśmy do szpitala, fałszywy alarm :D i pozniej dwa dni jak rodziłam i byłam w szpitalu, więc może jeszcze jeden dzień mu został ? :D

atdcmg7y5xqxk96s.png
  • Acikk Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2015, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwki urlop okolicznościowy jest na dana okoliczność i możesz mieć nawet 10 dni w roku jeżeli będziesz mieć tyle okolicznosci :)
    A 2 dni nad zdrowym dzieckiem też może wzias maz :)
    Co do parcia to ja miałam cala twarz w kropki po porodzie :P

Alicja chodzimy do pediatry do szpitala tam gdzie rodzilam :) czyli do kolejowego a Wy gdzie chodzicie z Sarka ??

ZieloneOliwki lubi tę wiadomość

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2015, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akcik, spróbuj metody Karpa, czyli spowijanie, szumienie i kołysanie na raz. Większość dzieci ładnie się wycisza. Super działa też noszenie w chuście, bo nie dość, że dziecko się pięknie wygazowuje w tej pozycji, to jest przy mamie co daje mu spokój, a Ty masz wolne ręce i możesz coś porobić w domu spokojnie. Dzieci często po 2 minutach w chuście zasypiają i tyle ich było :) Powodzenia!

Acikk lubi tę wiadomość

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

• justyna14 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    są dwa dni okolicznościowe i dwa dni opieki nad dzieckiem. Po za tym mąż może wziąć L4 na opiekę nad żoną po porodzie płatne 80%.

edit: Acikk już rozwinęła temat dokładnie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2015, 20:35

7w3d 💔
  • Acikk Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha któraś pytała czy po terminie porodu już nie można mieć (4 - oczywiście ze można przecież termin jest tak naprawdę umowny i orientacyjny

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 grudnia 2015, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boziu od godziny usypiamy Mala, dramat :-( nie placze ale niespokojna baardzo

‹‹ 2214 2215 2216 2217 2218 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ