X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • akira Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evka - ja tez kp i zamierzam karmić do roku. Przy 1. córce wprowadzałam pokarmy po skonczonym 4 miesiacu. produkty wprowadza sie pojedynczo, by sparwdzic na co ewentualnie dziecko zle zareaguje. Przy starszej gotowałam kaszkę mannę z 2 lyzeczek na wodzie, by zrobic prowokację glutenem. teraz dam po prostu skórkę od chleba w reke. Duzo sie zmienia przy 2. dziecku, nie ma co :-)

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • Evka Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akira, a czy dziecko musi siedzieć już? bo w sumie dzieci siadają w różnym wieku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2016, 12:49

wnidzbmhunwbroqa.png
  • nutella_ Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akira wrote:
    Przy starszej gotowałam kaszkę mannę z 2 lyzeczek na wodzie, by zrobic prowokację glutenem. teraz dam po prostu skórkę od chleba w reke. Duzo sie zmienia przy 2. dziecku, nie ma co :-)
    prowokacje glutenem ? o co chodzi?

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • Evka Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie o to, żeby przetestować jak zareaguje na gluten :)

wnidzbmhunwbroqa.png
  • nutella_ Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurde, nawet nie pomyślałam, że dziecko na to może źle reagować.
    co by było bez BBF. :)

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • evvik Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    - Evka -

wg teorii
    KP - 6 miesiac,
    MM - 4-5 miesiąc

5-6 miesiąc życia- Pokarm zmiksowany, przecierany, w postaci papki.
    7-9 miesiąc życia- Warzywa i owoce można rozgnieść widelcem lub posiekać. Mięso podawać drobno pokrojone.
    Po 10 miesiącu życia- Proponuj dziecku danie z bogatą fakturą, które pozwoli ćwiczyć żucie i gryzienie. Wskazane jest podawanie dziecku do ręki całych cząstek produktów, np. ćwiartki jabłka czy kawałka miękkiego, ugotowanego mięsa.

A w praktyce jak zwykle, kazde dziecko inne, niektore podskakuja za jedzeniem juz w 4 miesiacu ;)
    najwazniejsze wprowadzac w malych ilosciach i obserwowac 3-4 dni. Tak przynajmniej robilam z pierwszym:)

Ola_45 lubi tę wiadomość

• Madzisek Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi polozna mowila zeby po 5 miesiacu dodawac do zupel po łyżeczce ugotowanej kaszki mannej. Szczerze to z corka nie wiedzialm o czyms takim i zadnej prowokacji glutemen nie robilam a mala bardzo szybko normalne rzeczy jadla.

1usap07w9hybl9h9.png
  • Oliwki Przyjaciółka

Wysłany: 17 lutego 2016, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nutella "chlopzdzieckiem" napisał że on wsszystkiego próbował sam, w sensie bez porad także wiesz.. :D

tu jest w miarę krótko i jasno opisane:
    http://www.enfamil.pl/pl/articles/zywienie-dziecka-0-6-miesiecy/wprowadzanie-pokarmow-stalych-do-diety-niemowlecia-0-6 :)

dqpri09kemo7oflv.png
  • Magdalena890722 Koleżanka

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_45 wrote:
    Jaka dlugosc chusty jest odpowiednia? To sie wybiera w zaleznosci od czego? :D

w zależnosci od Twojego wzrostu i rozmiaru ubran jakie nosisz, no i tego czy Twoj maz tez bedzie nosil ;) do takich standardowych wiazan przy malym rozmiarze ubran wystarczy dlugosc 4,2, jak jestes troche wieksza to lepiej 4,6 ;)

lprk82c39cl46sg9.png
  • evvik Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nutella_ wrote:
    prowokacje glutenem ? o co chodzi?

To białko roślinne znajdujące się w zbożach, wprowadza sie do diety by zmniejszyć ryzyko alergii na gluten, nietolerancję glutenu i rozwój celiakii w przyszłości.

• nutella_ Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwki wrote:
    nutella "chlopzdzieckiem" napisał że on wsszystkiego próbował sam, w sensie bez porad także wiesz.. :D
    poczułam się gorsza. nawet mężczyzna radzi sobie bez porad :D

Oliwki, kwiatakacji lubią tę wiadomość

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • evvik Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pisze o tym jedzeniu i usmiecham sie pod nosem, dopiero co byl drugi trymestr ciazy i biadolenie o ciezkim spaniu ;) a dzis... :)

Ola_45, Oliwki lubią tę wiadomość

• Oliwki Przyjaciółka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evvik wrote:
    To białko roślinne znajdujące się w zbożach, wprowadza sie do diety by zmniejszyć ryzyko alergii na gluten, nietolerancję glutenu i rozwój celiakii w przyszłości.
    czyli wychodzi na to, że najlepiej najpierw kaszka a później jak będzie ok to warzywa/owoce? Ile czasu taką kaszkę podawać żeby sprawdzić?

dqpri09kemo7oflv.png
  • evvik Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nutella_ wrote:

to była Haaalyyynnnaa ;)

nutella_, Oliwki lubią tę wiadomość

• Oliwki Przyjaciółka

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nutella_ wrote:
    taaa, a pewnie żona siedziała na macierzyńskim, on tylko z doskoku i tak sobie świetnie radził :P Jak zostawał sam na dłużej to obsrane majty pewnie były :D

dqpri09kemo7oflv.png
  • Evka Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ponawiam pytanie:) czy dziecko musi umieć siedzieć, by podawać inne produkty niż mleko?

wnidzbmhunwbroqa.png
  • akira Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evka wrote:
    Akira, a czy dziecko musi siedzieć już? bo w sumie dzieci siadają w różnym wieku.
    nie musi, ja podawlam na półleżąco. Moja A. najpierw nauczyła sie czworakowac i zaraz potem usiadła, czyli to było dopiero w 8 mż. Jak juz stabilnie siedziałą, to dopiero sadzałam ją w foteliku do karmienia.

Evka lubi tę wiadomość

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • Oliwki Przyjaciółka

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evvik wrote:
    to była Haaalyyynnnaa ;)
    nie sądzę :) Evvik, zerknij: http://www.wykop.pl/szukaj/flakonik/? wpis od 70150 i odpowiedź od el_capitano_grande

Magdalena890722 lubi tę wiadomość

dqpri09kemo7oflv.png
  • evvik Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwki wrote:
    czyli wychodzi na to, że najlepiej najpierw kaszka a później jak będzie ok to warzywa/owoce? Ile czasu taką kaszkę podawać żeby sprawdzić?

I znow czesto spotyka sie informacje, by rozpoczac od warzyw a na koncu owoce, by dziecko najpierw zaskoczylo z warzywami...

... niby pomocne w pozniejszym karmieniu, jak dziecko zaczyna marudzenie z powodu warzyw.

a Tu znalazlam łopatologicznie;)
    http://babyonline.pl/jadlospis-dla-niemowlaka-jadlospisy-dla-niemowlat-do-druku,rozszerzanie-diety-niemowlaka-artykul,12080,r1p1.html

Oliwki, Evka lubią tę wiadomość

• Madzisek Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie sypie śnieg....

nutella_ lubi tę wiadomość

1usap07w9hybl9h9.png
‹‹ 2617 2618 2619 2620 2621 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ