Grudniowe mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Evka - ja tez kp i zamierzam karmić do roku. Przy 1. córce wprowadzałam pokarmy po skonczonym 4 miesiacu. produkty wprowadza sie pojedynczo, by sparwdzic na co ewentualnie dziecko zle zareaguje. Przy starszej gotowałam kaszkę mannę z 2 lyzeczek na wodzie, by zrobic prowokację glutenem. teraz dam po prostu skórkę od chleba w reke. Duzo sie zmienia przy 2. dziecku, nie ma co
-
akira wrote:Przy starszej gotowałam kaszkę mannę z 2 lyzeczek na wodzie, by zrobic prowokację glutenem. teraz dam po prostu skórkę od chleba w reke. Duzo sie zmienia przy 2. dziecku, nie ma co
-
- Evka -
wg teorii
KP - 6 miesiac,
MM - 4-5 miesiąc
5-6 miesiąc życia- Pokarm zmiksowany, przecierany, w postaci papki.
7-9 miesiąc życia- Warzywa i owoce można rozgnieść widelcem lub posiekać. Mięso podawać drobno pokrojone.
Po 10 miesiącu życia- Proponuj dziecku danie z bogatą fakturą, które pozwoli ćwiczyć żucie i gryzienie. Wskazane jest podawanie dziecku do ręki całych cząstek produktów, np. ćwiartki jabłka czy kawałka miękkiego, ugotowanego mięsa.
A w praktyce jak zwykle, kazde dziecko inne, niektore podskakuja za jedzeniem juz w 4 miesiacu
najwazniejsze wprowadzac w malych ilosciach i obserwowac 3-4 dni. Tak przynajmniej robilam z pierwszym:)Ola_45 lubi tę wiadomość
-
nutella "chlopzdzieckiem" napisał że on wsszystkiego próbował sam, w sensie bez porad także wiesz..
tu jest w miarę krótko i jasno opisane:
http://www.enfamil.pl/pl/articles/zywienie-dziecka-0-6-miesiecy/wprowadzanie-pokarmow-stalych-do-diety-niemowlecia-0-6 -
Ola_45 wrote:Jaka dlugosc chusty jest odpowiednia? To sie wybiera w zaleznosci od czego?
w zależnosci od Twojego wzrostu i rozmiaru ubran jakie nosisz, no i tego czy Twoj maz tez bedzie nosildo takich standardowych wiazan przy malym rozmiarze ubran wystarczy dlugosc 4,2, jak jestes troche wieksza to lepiej 4,6
-
Oliwki wrote:nutella "chlopzdzieckiem" napisał że on wsszystkiego próbował sam, w sensie bez porad także wiesz..
Oliwki, kwiatakacji lubią tę wiadomość
-
evvik wrote:To białko roślinne znajdujące się w zbożach, wprowadza sie do diety by zmniejszyć ryzyko alergii na gluten, nietolerancję glutenu i rozwój celiakii w przyszłości.
-
Evka wrote:Akira, a czy dziecko musi siedzieć już? bo w sumie dzieci siadają w różnym wieku.
Evka lubi tę wiadomość
-
Oliwki wrote:czyli wychodzi na to, że najlepiej najpierw kaszka a później jak będzie ok to warzywa/owoce? Ile czasu taką kaszkę podawać żeby sprawdzić?
I znow czesto spotyka sie informacje, by rozpoczac od warzyw a na koncu owoce, by dziecko najpierw zaskoczylo z warzywami...
... niby pomocne w pozniejszym karmieniu, jak dziecko zaczyna marudzenie z powodu warzyw.
a Tu znalazlam łopatologicznie;)
http://babyonline.pl/jadlospis-dla-niemowlaka-jadlospisy-dla-niemowlat-do-druku,rozszerzanie-diety-niemowlaka-artykul,12080,r1p1.htmlOliwki, Evka lubią tę wiadomość