X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • akira Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evka - ja tez kp i zamierzam karmić do roku. Przy 1. córce wprowadzałam pokarmy po skonczonym 4 miesiacu. produkty wprowadza sie pojedynczo, by sparwdzic na co ewentualnie dziecko zle zareaguje. Przy starszej gotowałam kaszkę mannę z 2 lyzeczek na wodzie, by zrobic prowokację glutenem. teraz dam po prostu skórkę od chleba w reke. Duzo sie zmienia przy 2. dziecku, nie ma co :-)

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • Evka Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akira, a czy dziecko musi siedzieć już? bo w sumie dzieci siadają w różnym wieku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2016, 12:49

wnidzbmhunwbroqa.png
  • nutella_ Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akira wrote:
    Przy starszej gotowałam kaszkę mannę z 2 lyzeczek na wodzie, by zrobic prowokację glutenem. teraz dam po prostu skórkę od chleba w reke. Duzo sie zmienia przy 2. dziecku, nie ma co :-)
    prowokacje glutenem ? o co chodzi?

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • Evka Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie o to, żeby przetestować jak zareaguje na gluten :)

wnidzbmhunwbroqa.png
  • nutella_ Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurde, nawet nie pomyślałam, że dziecko na to może źle reagować.
    co by było bez BBF. :)

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • evvik Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    - Evka -

wg teorii
    KP - 6 miesiac,
    MM - 4-5 miesiąc

5-6 miesiąc życia- Pokarm zmiksowany, przecierany, w postaci papki.
    7-9 miesiąc życia- Warzywa i owoce można rozgnieść widelcem lub posiekać. Mięso podawać drobno pokrojone.
    Po 10 miesiącu życia- Proponuj dziecku danie z bogatą fakturą, które pozwoli ćwiczyć żucie i gryzienie. Wskazane jest podawanie dziecku do ręki całych cząstek produktów, np. ćwiartki jabłka czy kawałka miękkiego, ugotowanego mięsa.

A w praktyce jak zwykle, kazde dziecko inne, niektore podskakuja za jedzeniem juz w 4 miesiacu ;)
    najwazniejsze wprowadzac w malych ilosciach i obserwowac 3-4 dni. Tak przynajmniej robilam z pierwszym:)

Ola_45 lubi tę wiadomość

• Madzisek Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi polozna mowila zeby po 5 miesiacu dodawac do zupel po łyżeczce ugotowanej kaszki mannej. Szczerze to z corka nie wiedzialm o czyms takim i zadnej prowokacji glutemen nie robilam a mala bardzo szybko normalne rzeczy jadla.

1usap07w9hybl9h9.png
  • Oliwki Przyjaciółka

Wysłany: 17 lutego 2016, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nutella "chlopzdzieckiem" napisał że on wsszystkiego próbował sam, w sensie bez porad także wiesz.. :D

tu jest w miarę krótko i jasno opisane:
    http://www.enfamil.pl/pl/articles/zywienie-dziecka-0-6-miesiecy/wprowadzanie-pokarmow-stalych-do-diety-niemowlecia-0-6 :)

dqpri09kemo7oflv.png
  • Magdalena890722 Koleżanka

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_45 wrote:
    Jaka dlugosc chusty jest odpowiednia? To sie wybiera w zaleznosci od czego? :D

w zależnosci od Twojego wzrostu i rozmiaru ubran jakie nosisz, no i tego czy Twoj maz tez bedzie nosil ;) do takich standardowych wiazan przy malym rozmiarze ubran wystarczy dlugosc 4,2, jak jestes troche wieksza to lepiej 4,6 ;)

lprk82c39cl46sg9.png
  • evvik Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nutella_ wrote:
    prowokacje glutenem ? o co chodzi?

To białko roślinne znajdujące się w zbożach, wprowadza sie do diety by zmniejszyć ryzyko alergii na gluten, nietolerancję glutenu i rozwój celiakii w przyszłości.

• nutella_ Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwki wrote:
    nutella "chlopzdzieckiem" napisał że on wsszystkiego próbował sam, w sensie bez porad także wiesz.. :D
    poczułam się gorsza. nawet mężczyzna radzi sobie bez porad :D

Oliwki, kwiatakacji lubią tę wiadomość

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • evvik Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pisze o tym jedzeniu i usmiecham sie pod nosem, dopiero co byl drugi trymestr ciazy i biadolenie o ciezkim spaniu ;) a dzis... :)

Ola_45, Oliwki lubią tę wiadomość

• Oliwki Przyjaciółka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evvik wrote:
    To białko roślinne znajdujące się w zbożach, wprowadza sie do diety by zmniejszyć ryzyko alergii na gluten, nietolerancję glutenu i rozwój celiakii w przyszłości.
    czyli wychodzi na to, że najlepiej najpierw kaszka a później jak będzie ok to warzywa/owoce? Ile czasu taką kaszkę podawać żeby sprawdzić?

dqpri09kemo7oflv.png
  • evvik Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nutella_ wrote:

to była Haaalyyynnnaa ;)

nutella_, Oliwki lubią tę wiadomość

• Oliwki Przyjaciółka

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nutella_ wrote:
    taaa, a pewnie żona siedziała na macierzyńskim, on tylko z doskoku i tak sobie świetnie radził :P Jak zostawał sam na dłużej to obsrane majty pewnie były :D

dqpri09kemo7oflv.png
  • Evka Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ponawiam pytanie:) czy dziecko musi umieć siedzieć, by podawać inne produkty niż mleko?

wnidzbmhunwbroqa.png
  • akira Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evka wrote:
    Akira, a czy dziecko musi siedzieć już? bo w sumie dzieci siadają w różnym wieku.
    nie musi, ja podawlam na półleżąco. Moja A. najpierw nauczyła sie czworakowac i zaraz potem usiadła, czyli to było dopiero w 8 mż. Jak juz stabilnie siedziałą, to dopiero sadzałam ją w foteliku do karmienia.

Evka lubi tę wiadomość

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • Oliwki Przyjaciółka

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evvik wrote:
    to była Haaalyyynnnaa ;)
    nie sądzę :) Evvik, zerknij: http://www.wykop.pl/szukaj/flakonik/? wpis od 70150 i odpowiedź od el_capitano_grande

Magdalena890722 lubi tę wiadomość

dqpri09kemo7oflv.png
  • evvik Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwki wrote:
    czyli wychodzi na to, że najlepiej najpierw kaszka a później jak będzie ok to warzywa/owoce? Ile czasu taką kaszkę podawać żeby sprawdzić?

I znow czesto spotyka sie informacje, by rozpoczac od warzyw a na koncu owoce, by dziecko najpierw zaskoczylo z warzywami...

... niby pomocne w pozniejszym karmieniu, jak dziecko zaczyna marudzenie z powodu warzyw.

a Tu znalazlam łopatologicznie;)
    http://babyonline.pl/jadlospis-dla-niemowlaka-jadlospisy-dla-niemowlat-do-druku,rozszerzanie-diety-niemowlaka-artykul,12080,r1p1.html

Oliwki, Evka lubią tę wiadomość

• Madzisek Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie sypie śnieg....

nutella_ lubi tę wiadomość

1usap07w9hybl9h9.png
‹‹ 2617 2618 2619 2620 2621 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ