X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Mi$ia26 :) Przyjaciółka

Wysłany: 1 marca 2016, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso a kase wyslali ci w piatek ? B o jak dzwonilam do Zus to wlasnie w piatek niby wyslali a dzis wtorek i jesscze nie mam a ma przyjsc potrojna za grudzien styczen luty :D

• niania.ogg Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    ale po co na siłe ją karmisz? nie przybiera tyle co trzeba? może lepiej w dzień więcej jej wciskać albo już powoli zacząć zagęszczać.

No właśnie nie przybiera tyle ile powinna :( Wciskać w dzień... w dzień też podsuwam butelkę co dwie godziny. Cieszę się jak zje 50 ml, ale zwykle wypije tylko 30 - 40. Jak wydłużę przerwę miedzy karmieniami do 3-4 godzin to też zje 50-60 nie więcej. Przegłodzenie się nie sprawdza. W dzień zjada ok. 300 ml, w nocy udaje się zawalczyć o te dodatkowe 100-150, więc warto. Zagęszczać? Masz na myśli kleik? Tego nam jeszcze pediatra nie proponował, idziemy na kontrolę wagi w tygodniu to zapytamy czy możemy, bo młoda wcześniak.
    Staram się nie wciskać jej nic na siłę, żeby nie dostała jakiegoś jadłowstrętu, ale jak najatrakcyjniej dla niej zachęcam ;)

https://www.maluchy.pl/li-71898.png

https://www.maluchy.pl/li-72950.png
  • Kava Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [Q

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2016, 11:15

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azande wrote:
    Justyna a miałam właśnie pytać co Ci pediatra powiedział na te problemy z kupką Poli? U nas sytuacja się unormowała mamy po dwie kupki dziennie.

Poranek, hmmm, my niedawno wstaliśmy dopiero. Starsza nie poszła do szkoły dzisiaj więc sobie poleniuchowaliśmy. Misiek ma już pierwszą drzemkę ale coś się kręci.
    powiedziała, że powinno się wkrótce unormować, przepisała debridat ale nie wykupuje go bo już jej dodatkowo chemią nie chce faszerować. Na moje oko to chyba wszystko ok jest skoro dziś była normalna kupa, trudno będziemy wyczekiwać po 5-7 dni na kupe. No i ponoć na 100% sytuacja wróci do normy jak pokarmy stałe zaczniemy wprowadzac.

7w3d 💔
  • Kava Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2016, 10:34

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niania.ogg wrote:
    No właśnie nie przybiera tyle ile powinna :( Wciskać w dzień... w dzień też podsuwam butelkę co dwie godziny. Cieszę się jak zje 50 ml, ale zwykle wypije tylko 30 - 40. Jak wydłużę przerwę miedzy karmieniami do 3-4 godzin to też zje 50-60 nie więcej. Przegłodzenie się nie sprawdza. W dzień zjada ok. 300 ml, w nocy udaje się zawalczyć o te dodatkowe 100-150, więc warto. Zagęszczać? Masz na myśli kleik? Tego nam jeszcze pediatra nie proponował, idziemy na kontrolę wagi w tygodniu to zapytamy czy możemy, bo młoda wcześniak.
    Staram się nie wciskać jej nic na siłę, żeby nie dostała jakiegoś jadłowstrętu, ale jak najatrakcyjniej dla niej zachęcam ;)
    myślę, że jeśli przyrost wagi będzie mały to spokojnie już raz dziennie czy dwa mozesz ciut kleiku ryżowego czy kukurydzianego do butli dodawać.

niania.ogg lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • niania.ogg Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pati_zuzia83 wrote:
    Ale masz powody do zmartwien? Tak jak pytala Justyna mala nie przybiera czy co? Moj synek zasypia po 19 i spi do 5,6 bez jedzenia i wcale mnie to nie martwi,wrecz cieszy,czekalam kiedy to nastapi. Jego brat zaczal przesypiac cale noce jeszcze szybciej :)

Przybiera, ale na granicy. Dla pediatry i neonatologa jest to problem, musimy kontrolować wagę.

• niania.ogg Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    myślę, że jeśli przyrost wagi będzie mały to spokojnie już raz dziennie czy dwa mozesz ciut kleiku ryżowego czy kukurydzianego do butli dodawać.

Dzięki Justyna, spróbujemy :)

• genoweffa2 Koleżanka

Wysłany: 1 marca 2016, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna, fajnie że Poli nic nie jest i że w końcu jest kupa. U nas po dniu w którym pojawiła się kupa, było jeszcze kilka. A wszystkie przy ogromnym płaczu i wrzasku. Między kupami też wielki niepokój i brak snu, choć oczy miała zaczerwienione. Wtedy postanowiłam, że dam na noc mm. Po 2 butlach mm, sytuacja bardzo się poprawiła. Była jedna kupa, dziecko spokojniejsze i tylko delikatnie sie pokrzywiła kilka razy. Pomyślałam, że to może przypadek, że wtedy tak krzyczała i może to nie przez moje mleko, więc kolejna noc i pół dnia był cyc. Niestety wszystkie objawy wróciły, mała rzucała się na cycu, brzuszek wzdęty, co chwila krzyk i znów nie chciała spać. Dlatego wczoraj definitywnie skończyłam z kp. Nie chcę by ona się męczyła, a wszelkie leki na kolki nic jej nie pomogły.

201408061670.png
    201512124572.png
  • Kava Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2016, 10:34

genoweffa2 lubi tę wiadomość

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • MeGi1986 Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2016, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my juz po bioderkach, wsio okey:) kolejna kontrol jak mały będzie chodził.

Wam tez chce sie dzisiaj tak spac??

genoweffa2, alisss87, pati_zuzia83, Mama_Julka, iNso87 lubią tę wiadomość

bl9c2n0a725rcfdh.png
  • nutella_ Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megi siedzę po kawce i mi łeb opada.

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • genoweffa2 Koleżanka

Wysłany: 1 marca 2016, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dwie kawy wypite i nadal senna jestem :P

201408061670.png
    201512124572.png
  • nutella_ Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam dzisiaj jakiś pechowy dzień. Pokroiłam piersi z kurczaka w kostkę na obiad, odłożyłam na bok. Przyszłam po jakimś czasie, a ich nie ma. Myślę "nosz kur.a, co jest grane". Sprawdziłam zamrażarkę, lodówkę, półki czy czasem nigdzie nie schowałam. A jak się okazało pies mi zjadł obiad. Kur.a !
    Pierwszy raz się takie coś zdarzyło, a już setki razy zostawiałam jedzenie na wierzchu, a dziś zjadła. :/

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • Pchełka500 Koleżanka

Wysłany: 1 marca 2016, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nutella_ wrote:
    mam dzisiaj jakiś pechowy dzień. Pokroiłam piersi z kurczaka w kostkę na obiad, odłożyłam na bok. Przyszłam po jakimś czasie, a ich nie ma. Myślę "nosz kur.a, co jest grane". Sprawdziłam zamrażarkę, lodówkę, półki czy czasem nigdzie nie schowałam. A jak się okazało pies mi zjadł obiad. Kur.a !
    Pierwszy raz się takie coś zdarzyło, a już setki razy zostawiałam jedzenie na wierzchu, a dziś zjadła. :/

Mi psinka notorycznie kradnie wszystko ;-)

syy2gu1ridglli9f.png
  • nutella_ Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeszcze laptop. Zalałam wczoraj piwem. Działa, ale niektóre klawisze się ciężko wciska. A np. Esc, F5 i enter nie działają wcale. Dopiero dziś mi przyszedł telefon z naprawy (zbita szybka) i dziś oddam laptopa. A żeby było zabawniej tak z niego capi piwem, że aż mnie mdli.

to się wyżaliłam :(

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • alisss87 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna pomysł z wózkiem zdał egzamin! właśnie ululałam Adasia, zobaczymy jak długo pośpi ale dla mnie sukcesem jest to, że już nie muszę go lulać na rękach bo wieczorem aż mi pulsowały po całym dniu noszenia.
    Tetrę położyłam koło buźki bo jak położę na buźkę to on mi się nie udusi? A jak Pola zaśnie to zdejmujesz jej ta tetrę?

Dzisiaj rano znowu był atak histerycznego płaczu. Nie wiem skąd się one biorą. Najgorzej że im bardziej chce go uspokoić tym więcej ona płacze... ahh...

Justyna mam jeszcze pytanie-jak myślisz, czy Adasiowi przestawi się w końcu to, żeby zasypiał po kąpaniu? Bo najbardziej jestem tym załamana, że kąpiemy go i karmimy ok 20 a on do 23 marudzi i płacze :( ja się boję że mu już tak zostanie :( zawsze marzyłam, żeby moje dziecko po kąpaniu spało jak aniołek. Powiedz mi czy to ja gdzieś zawiniłam? Chętnie przyjmę nawet słowa krytyki, może coś robię źle?

P.S. dzięki za pomysł z wózkiem :*
    Suerte a Ty masz wózek w mieszkaniu?

18.12.2015 Adam ❤️
    04.02.2021 Michalinka (aniołek) ❤️
    01.01.2022 Wojciech ❤️
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    genoweffa2 wrote:
    Justyna, fajnie że Poli nic nie jest i że w końcu jest kupa. U nas po dniu w którym pojawiła się kupa, było jeszcze kilka. A wszystkie przy ogromnym płaczu i wrzasku. Między kupami też wielki niepokój i brak snu, choć oczy miała zaczerwienione. Wtedy postanowiłam, że dam na noc mm. Po 2 butlach mm, sytuacja bardzo się poprawiła. Była jedna kupa, dziecko spokojniejsze i tylko delikatnie sie pokrzywiła kilka razy. Pomyślałam, że to może przypadek, że wtedy tak krzyczała i może to nie przez moje mleko, więc kolejna noc i pół dnia był cyc. Niestety wszystkie objawy wróciły, mała rzucała się na cycu, brzuszek wzdęty, co chwila krzyk i znów nie chciała spać. Dlatego wczoraj definitywnie skończyłam z kp. Nie chcę by ona się męczyła, a wszelkie leki na kolki nic jej nie pomogły.
    u nas właśnie taka dziwna sytuacja że Pola ani się jakoś nie pręży jak kupy nie ma, ani jakaś mega niespokojna, nocki całkiem ładnie przesypia np dziś karmienia o 2.20 i 5.30 potem dopiero po 8 i 12.40 :) przybiera ok 130g tygodniowo. Właśnie Olka odłożyłam an drzemkę bo już ledwo ciepły, Pola nakarmiona przebrana leży obok :)

ja zaraz 2 kawkę sobie zrobie :) u nas ciągle pada więc ze spaceru nici, wyślę wieczorem męża z synem na zakupy to się chociaż on przewietrzy.

genoweffa2 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • MeGi1986 Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2016, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez juz po kawce a czuje sie tak samo jak i przed. Franczesko drzemie w gondoli zobaczymy jak dlugo mu sie to uda.
    U nas mały nie lubi tetry na buźce, ile razy próbowałam to chyba tylko raz z nia spał a tak to się denerwuje tylko.

Dziś przyszedł biokominek:) nie moge sie doczekac az maz na wolnym zawiesi :) zawsze to jakas alternatywa :P

bl9c2n0a725rcfdh.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alisss87 wrote:
    Justyna pomysł z wózkiem zdał egzamin! właśnie ululałam Adasia, zobaczymy jak długo pośpi ale dla mnie sukcesem jest to, że już nie muszę go lulać na rękach bo wieczorem aż mi pulsowały po całym dniu noszenia.
    Tetrę położyłam koło buźki bo jak położę na buźkę to on mi się nie udusi? A jak Pola zaśnie to zdejmujesz jej ta tetrę?

Dzisiaj rano znowu był atak histerycznego płaczu. Nie wiem skąd się one biorą. Najgorzej że im bardziej chce go uspokoić tym więcej ona płacze... ahh...

Justyna mam jeszcze pytanie-jak myślisz, czy Adasiowi przestawi się w końcu to, żeby zasypiał po kąpaniu? Bo najbardziej jestem tym załamana, że kąpiemy go i karmimy ok 20 a on do 23 marudzi i płacze :( ja się boję że mu już tak zostanie :( zawsze marzyłam, żeby moje dziecko po kąpaniu spało jak aniołek. Powiedz mi czy to ja gdzieś zawiniłam? Chętnie przyjmę nawet słowa krytyki, może coś robię źle?

P.S. dzięki za pomysł z wózkiem :*
    Suerte a Ty masz wózek w mieszkaniu?
    ja tetre składam na pół i generalnie tylko żeby oczka były zakryte. czasem sobie ściągnie na całą buzie to jej podwijam ale przez tetre spokojnie oddycha i dopóki sama się nie obudzi to ma ją na buzi i jest spokojna.

Kąpiesz go codziennie? po co? taki niemowlak jak jest kąpany co drugi dzień w zime to świat i ludzie. A co drugi tylko przy przebieraniu w piżamkę przemyj go wacikiem pod paszkami kolankami rączki i buźkę i tyle. on się aż tak nie poci i rudzi żeby go codziennie pucować. Do snu ja Pole zawijam w kocyk jak jest niesokojna, tetra na twarz i do łóżka (śpi ze mną) głaska po policzku, czasem przytulam buzie do mojej buzi i ona zasypia tak :) spróbuj olać dziś mycie, kocyk, terta na twarz i pcia może być i w wózku :)

po kąpaniu np Olek jest jeszcze bardziej rozwścieczony więc nie wiem, czy kąpiel tak działa wyciszająco na dzieci, bo my Olka o 19 kąpiemy a potem jeszcze godzine szaleje :) ale myślę, że będzie lepiej.

alisss87, Pchełka500 lubią tę wiadomość

7w3d 💔
‹‹ 2676 2677 2678 2679 2680 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ