Grudniowe mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Justyna14 nie pomyślałabym że usuwasz posty bo rezygnujesz z forum
Nie wygłupiaj się, mam nadzieję, że to przemyślisz.
Justyna,
Suerte
nie będę się wstawiać za żadną z Was, ale Justyna14 Twoich rad często korzystam. Suerte mój mały jest wymagający, a Twój 10x bardziej.
Fajne z Was babki i proszę nadal udzielać się
Syn 10 lat
[*] -
nick nieaktualny
-
Cześć dziewczyny , nie oddzywałam się bardzo długo, ale miałam trochę problemów z małą. Urodziłam 8 grudnia 3 tyg przed terminem Kingę 2800g i 52cm. Czasami Was czytam, ale napisać nigdy ne mam kiedy, przy dwojce dzieci brakuje mi czasu. Widzę ze czesto macie problemy z dziećmi że mało przybieraja na wadze. Napisze Wam co było u mnie moze tym którejs pomogę. U mnie powodem małego przyrostu był nabiał który jadłam karmiac piersią. Kinga robiła luźne kupki prawie po każdym karmieniu, jak zaczęłam się im też przyglądać zdażało się w nich niewielkie ilości śluzu(tak jakby ktoś smarknął). Kinga miała tez przy tym silne wzdęcia i ból brzuszka. Pediatra mówił że u niemowląt to normalne. Natomiast buźka była bez żdnych oznak alergii. Niestety nabiał powodował też że jelitka zaczęły przepuszczać nam wszystko i z czasem pojawiło się też AZS. Trwało to ok 2 tyg aż trafilismy do fantastyczne Pani doktor , ktora trafiła z diagnozą w 10.Po wyeliminowaniu przeze nabiału a póxniej tez wszystkich alergenów ktore na nią dziłały, skóra się wygoiła a Kinga zaczęła przybierać bardzo ładnie w tej chwili waży 5800g. I jeszcze jedno , do odbudowy jelitek właczylismy probiotyk, w naszym przypadku jest to BioGaia(probiotyk bardzo wysokiej jakości) , działa rewelacyjnie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2016, 17:55
-
lilianna wrote:Próbowałam na śpiocha, je troszkę dłużej- juz nie 3 a 6min. a to juz sukces... Ale i tak na noc butle musze jej dac...
Liliana napiszę też coś Tobie miałam to samo z pierwszą córką. Niestety moim blędem było podanie dziecku butelki i smoczka. dzieciaczki to straszne cwaniaczki, córka szybko wyczaiła że z butli lżej się ciągnie niż z cycka i nie chciała z niego pić,albo popiła tylko to co jej na poczatku szybko leciało a poźniej koniec. Musiałam karmić ja tylko na śpiocha, z czasem przestało mi się udawać na spiocha i piła tylko z piersi w nocy, jak była zamroczona snem. moje mleko troche zawalczyłam i kupiłam dobry laktator Medela Swing i ściagałam jej mleko i podawałam w butelce. Z tą teraz już byłam cwańsza i moja Kinga nie wie co to butelka,a smoczek zrobiła sobie ze mnie. Mam tez gorsze chwile, bo nie mogę wyjść z domu na dłużej niż 1,5-2 godz. Okazjonalnie dostaje moje mleko w Kubeczku Medeli , jak juz naprawde musze wyjść.
-
Suerte wrote:tak, oczywiście, bo to mit, że są rozne dzieci, mniej i bardziej wymagajace. wszystko wina zlego wychowania, nie?
ja już pisałam, jak mi zacznie marudzić jak cos robie to nie rzucam tego tylko koncze, ale jak ma dni ze tylko ja go uspokajam, bo inaczej jest ryk, to sorry ale przy kawce nie posiedze.
Dziewczyny zycze zdrowka dla Waszych malenstw, buzka, czesc.
Suerte, tak jak napisałaś dzieci są różne, sama mam teraz przykład. Pierwsza istny w domu horror, darła się non stop, wzdęcia, alergia pokarmowa, nie chciała pić z cycka, nie chciała jeździc w wózku, refluks, nie mozna było jej z oka spuścić itd. Miała chyba wszystko . Każdy mówił, że taka okropna bo źle ją wychowuje. Zero prawdy w tym, pozostała dalej z takim temperamentem!!! Ma 6 lat i potrafi człowieka wykończyć. Drugą wychowuje identycznie, ale jest zupełnie inna.niania.ogg lubi tę wiadomość
-
Napiszę też coś dziewczynom , ktore odciagają pokarm. Niestety nie jest to takie proste. Aby pokarm wyleciał nalezy spowodować wypływ mleka-obkurcz naczyń mlecznych Dziecko sobie z tym fantastycznie radzi bo podraznia języczkiem brodawkę i nastepuję obkurcz i silny wypływ mleka (czujecie to jak mrowienie w piersiach) Takich obkurczów podczas karmienia może być i 5-7, czasami i wiecej. Dziecko dzieki obkurczom się szybko najada. Laktatorem niestety nie udaje się wywołać tego obkurczu dlatego nie możecie ściagnąć mleka. Przy karmieniu dziecka Wam się to własnie udaje bo dziecko ssąc powoduje własnie ten obkurcz i możecie w tym czasie ściągnąć szybko laktatorem mleko, gdyż obkurcz nastepuje w obydwoch piersiach jednocześnie. Ja korzystam z laktatora Medela Swing i jest tam taki przycisk jak pobudzanie , najpierw pobudzam sutek a później jak nastepuje obkurcz dopiero ściągam.
-
Widzę że niezły chaos tu zapanował.
Suerte, piszesz że nie masz czasu się uczesać czy zjeść bo Bartuś jest wymagający cały czas, a skąd bierzesz czas na pisanie na forum?Nie piszę tego po złości tylko sie zastanawiam- bo na napisanie posta chyba więcej czasu potrzeba niż na uczesanie się. Płacze nadal niewiadomo skąd? Nic nie pomaga, kropelki, szum suszarki, inne?
Justyna, też kilka razy korzystałam z Twoich rad ale nie możesz wszystkich dzieci wrzucać do "jednego worka"
U nas dobrze, Kuba się uspokoił i rośnie jak na drożdżach. Noce przesypia coraz ładniej, niestety po unormowaniu problemu kolek i kup przyszedł kolejny problem- jakieś suche, łuszczące się placki na główce, szyi, za uszami, na ramionach... i z tym teraz walczymy.
-
Oliwki wrote:Widzę że niezły chaos tu zapanował.
U nas dobrze, Kuba się uspokoił i rośnie jak na drożdżach. Noce przesypia coraz ładniej, niestety po unormowaniu problemu kolek i kup przyszedł kolejny problem- jakieś suche, łuszczące się placki na główce, szyi, za uszami, na ramionach... i z tym teraz walczymy.
Oliwki my tez walczyliśmy z suchością na policzkach...brwiach (placki łuszczące się ) i na udach...to podobno początki atopu, które mogą maluchowi przejść po 6-8 msc....nam pomogło Emolium (co 2h) i dwa razy dziennie maść chłodząca (maść recepturowa) - jak bedzie potrzeba podesle Tobie skład.
-
Ja zaczelam dzien przed 5 standardowo , po 7 mial kilku minutowa drzemke a teraz tak zaczal plakac ze zmeczenia ze nie moglam nad nim zapanowac. Wystraszylam sie ze cos go boli czy cos innego. Kilka minut poplakal i padl ze zmeczenia. W ogole kolysanie nie pomagalo, zawsze pomaga, albo wozek, noszenie, bujanie. A teraz nic.. to go zarzucilam na ramie i tak z placzacym filipem chodzilam po mieszkaniu az usnal -.- nie wiem czy to ze zmeczenia czy kolejny skok rozwojowy..03.2015 - 6t. 💔
12.2015 syn
Starania od 2017r
Niedrożny lewy jajowód
7x IUI - nieudane
1 PROCEDURA IVF :
I transfer - 09.2024 - 5t.💔
II transfer - 11.2024 - 5t. 💔
III transfer - 12.2024 - nieudany
2 PROCEDURA IVF :
I transfer - 03.2025 - 5t. 💔
II transfer - 15.05.2025 - ?
Beta 11dpt - 145
12.06 - mamy ❤️
30.06 - kolejne USG
Został 1 ❄️ -
Mlekiem, caly czas to samo mleczko jest i nigdy problemu nie bylo. Pospal chwile i pozniej znowu placz. Zrezygnowana dalam mu mleka (jadl 2,5wczesniej) i zjadl i spokoj, usnal i spi spokojnie. Nie wiem, moze zwieksza sie jego zapotrzebowanie na mleko i wczesniej niedojadl. W ogole nie sadzilam ze moze byc glodny bo przeeaznie je co 3,5h -4h
ola_35 lubi tę wiadomość
03.2015 - 6t. 💔
12.2015 syn
Starania od 2017r
Niedrożny lewy jajowód
7x IUI - nieudane
1 PROCEDURA IVF :
I transfer - 09.2024 - 5t.💔
II transfer - 11.2024 - 5t. 💔
III transfer - 12.2024 - nieudany
2 PROCEDURA IVF :
I transfer - 03.2025 - 5t. 💔
II transfer - 15.05.2025 - ?
Beta 11dpt - 145
12.06 - mamy ❤️
30.06 - kolejne USG
Został 1 ❄️ -
Ola_45 wrote:Mlekiem, caly czas to samo mleczko jest i nigdy problemu nie bylo. Pospal chwile i pozniej znowu placz. Zrezygnowana dalam mu mleka (jadl 2,5wczesniej) i zjadl i spokoj, usnal i spi spokojnie. Nie wiem, moze zwieksza sie jego zapotrzebowanie na mleko i wczesniej niedojadl. W ogole nie sadzilam ze moze byc glodny bo przeeaznie je co 3,5h -4h
Sprawdź czy nie ma wzdęć, najlepiej kup rurke Windi ok 4 zł, jeśli wypuścisz nią sporą ilość gazów , to bedziesz wiedziała że tutaj tkwi problem i wtedy trzeba zmienić mleko np na Bebilon pepti. Może mały źle reaguje na białko mleka krowiego. Alergia najczęściej pojawia sie nie od urodzenia a ok 6-8 tyg życia. Dziecko wcale nie musi mieć żadnej wysypki, a reagować tylko bolącym brzuszkiem, wzdęciami lub luźnymi stolcami. Tak też było u mnie jak zjadałam mleko, myślałam że mi kręgosłup odpadnie od tego ciągłego bujania.
-
Ola_45 wrote:Mlekiem, caly czas to samo mleczko jest i nigdy problemu nie bylo. Pospal chwile i pozniej znowu placz. Zrezygnowana dalam mu mleka (jadl 2,5wczesniej) i zjadl i spokoj, usnal i spi spokojnie. Nie wiem, moze zwieksza sie jego zapotrzebowanie na mleko i wczesniej niedojadl. W ogole nie sadzilam ze moze byc glodny bo przeeaznie je co 3,5h -4h
albo taj jak piszesz nie dojadł