X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy kapiecie dzieciaczki po szczepieniach?
    Tak się zastanawiam czy moja kąpać, bo płakała przez 3 godziny co nigdy sie nie zdarza. A ona kapana jest codziennie, więc ma juz taki swoj rytm dnia.

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • lilianna Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka86 wrote:
    Dziewczyny czy kapiecie dzieciaczki po szczepieniach?
    Tak się zastanawiam czy moja kąpać, bo płakała przez 3 godziny co nigdy sie nie zdarza. A ona kapana jest codziennie, więc ma juz taki swoj rytm dnia.

Ja kąpałam. Pytalam doktorke i powiedziala ze mozna :-)

3i49p07wxglh0lzs.png
  • lilianna Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiakasia11 wrote:
    Ja już pisałam wcześniej, że moja je tylko jak śpi. Jak nie śpi ciężko ją do cyca zmusić, ale butli też nie chce.

Próbowałam na śpiocha, je troszkę dłużej- juz nie 3 a 6min. a to juz sukces... Ale i tak na noc butle musze jej dac...

3i49p07wxglh0lzs.png
  • Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilianna wrote:
    Ja kąpałam. Pytalam doktorke i powiedziala ze mozna :-)
    Dzieki za odpowiedź. Lena juz wykapana i spi. Stwierdziłam, że skoro przestała płakać i bardzo lubi sie pluskac, wiec nie będę jej odbierać przyjemnosci. Jedynie co to malo zjadla. Je 180 a zjadla moze z 50.

Ps. Szkoda, że forum umiera.. :-(

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • Martosza83 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi tez brakuje tego forum...dobrze ze jest grupa na fb

f2wlanlibm0fi1og.png
  • Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze i jest grupa ale "zamknieta"..eh

justyna14 lubi tę wiadomość

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • alisss87 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niania.ogg wrote:
    po pierwszej nocy zwrócono mi uwagę, ze mam przywieźć sobie lampkę nocną, bo przeszkadzam innym mamom kiedy w nocy palę światło, by nakarmić bądź przewinąć dziecko, miałam sobie widocznie świecić komórką, albo od razu do szpitala lampę pakować :) Helenka miała wtedy 2 miesiące

Tak czytam i czytam i jakby mi ktoś młotem w łeb strzelił... masakra... to ja szczęście miałam że tylko mi się taka jedna wariatka trafiła co zamiast pogadać z lekarzem tyłek mi rąbała na całym oddziale.

To się dopiero nadaje do Uwagi. Serio.

justyna14 lubi tę wiadomość

18.12.2015 Adam ❤️
    04.02.2021 Michalinka (aniołek) ❤️
    01.01.2022 Wojciech ❤️
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2016, 08:54

Kava lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • Kava Autorytet

Wysłany: 19 marca 2016, 03:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    S

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2016, 09:51

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2016, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2016, 14:53

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2016, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suerte wrote:
    Kolki ma sporadycznie chociaz ostatnio miał przedwczoraj i byl taki ryk, ze szok. ale cały czas jest tak, że nie mam jak go odlozyc na mate czy do lezaczka bo od razu jest ryk. wczesniej jakos troche polezal ale od 5 dni jest masakra. wczoraj przez caly dzień się nie uczesalam nawet, jem raz dziennie i tylko obiad bo z rana nie mam jak bo Meza nie bylo, potem Maz zrobil obiad, a potem juz mi się nie chce ze zmeczenia. nawet na forum wchodze tylko jak mi usnie podczas jedzenia na kolanach... :/
    a nastepny tydz jestem sama od 12-23 :/
    po 1 to nie zapominaj ze jesteś człowiek i masz potrzeby! jak dziecko chwile popłacze na macie to nic mu nie będzie a ty dasz rade się uczesać.
    2. nie możesz być na każde zawołanie bo jak widać dziecko to od razu wykorzystuje i się przyzwyczaja a potem mamy terroryste w domu - brutalne ale to prawda.
    3. ucz dziecko że chwilę może pobyć samo i świat się nie skonczy - jak? innego sposobu jak odkładnanie i pozostawienie na na 2 min samego nie ma, trudno, że płacze, moja czasem płacze jak ide do toalety a jak wychodzę to leży i guga. Daj dziecku czas na naukę samouspokojenia, bo na razie sama chcesz być jego całym światem i jedynym uspokajaczem a tak nie można. To odrębna osoba który musi się uczyć, żeby później radzić sobie z emocjami.

Oczywiście nie piszę, że masz dziecko zostawić na pół godziny i niech płacze, ale 2 min na uczesanie, zrobienie kanapki, kawy herbaty etc. Z czasem dziecko się nauczy zabawiać samo.

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2016, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suerte ja codziennie jestem sama z dwójką od 8 do 17 i zawsze jem 3 posiłki, mam czas na kawe, herbate spacer i sprzątanie. Jak to robie? daj swoim dzieciom czas na odpoczynek ode mnie. Matka polka- może troche ale i kobieta i człowiek. Moja Pola też ma koli, do tej pory kupy tylko po czopku, niestety, inaczej nie ma kupy po 7 dni nawet pomimo dokarmiania mm, mm też już podaje na kolki i zaparcia i wiem że są gorsze momenty że ryk jest w niebogłosy, wtedy się lulamy tulimy i co tyleko, ale są momenty ze po prostu marudzi i daje jej czas na pomarudzenie, a ja się ogarniam. Nie ucz dziecka od niemowlaka, że jest centrum świata, i życia beż niego nie ma , bo potem się okaże że jest i będzie jeszcze gorzej. Musisz sama najpierw z sobą ten temat przepracować, że najpierw jesteś ty i twoje potrzeby potem mąż a na 3 miejscu jest dziecko. Od ciebie zależy jak je wychowasz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2016, 08:24

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2016, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2016, 14:53

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2016, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2016, 14:54

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2016, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suerte wrote:
    no a mi sie wydaje, że potrzeby dziecka powinny byc na 1 miejscu, a potem dopiero moje.
    dziecko wieku 20-30 lat odejdzie a Ty zostaniesz z czym? z jego potrzebami? to Twoje życie i żyj tak, żeby być szczęśliwą, jak teraz z powodu dziecka zaniedbasz siebie, męża, małżeństwo, to potem może się okazać, że na starość nie będzie Was nic łączyć, bo łącznik poszedł własną drogą. Serio! Najważniejsza dla Ciebie powinnaś nbyć ty sama potem reszta. Jak ty będziesz wiecznie zmęczona niedożywiona i generalnie unhappy to jak możesz dziecko nauczyć miłości i szczęścia? nie da sie.

edit: po za tym bez dobrej diety za chwilę może się okazać, że sił fizycznych też po prostu zabraknie i co wtedy? nie piszę tego z nieżyczliwości tylko z troski, bo można dla dziecka rzucić wszystko i istnieć tylko dla niego tylko co potem?

I to jest ta różnica między nami, nie to że dziecko jest wymagające tylko podejście do niego i sposoby radzenia sobie z nim. Pozwolić sobie wejść na głowę dzieciom jest łatwo, ale uczyć je tego, że na wszystko jest kolej, że czasem trzeba poczekać to jest sztuka- a uwierz mi z 2 -latkiem nie będzie Ci łatwiej bo on też płacze a do tego wymusza i dużo rozumie, więc jak teraz asertywności się nie nauczysz wobec własnego dziecka to nie licz, że ono potem będzie inne i mniej wymagające i płaczliwe, bo skoro płacz działa w 100% to po co z tej metody rezygnować? w sklepie rzucici ci się na pogłoge i kupisz mu co będzie chciał, bo płacze robi się bordowy.

a co ja robie? trudno, chcesz płakać, płacz, wytłumacze, że tego nie dostnie bo np mamy i zostawiam go. Udusił się? nie! przestaje płakać w ciągu kilku sekund a le to zależy ode mnie i mojego podejścia a nie od charakteru dziecka czy jego wiedzy czy czegokolwiek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2016, 08:48

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2016, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2016, 14:54

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2016, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziecko to czysta karta i od nas rodziców zależy jak ją zapiszemy. I nie ma dzieci złośliwych, wiecznie niezadowolonych, to nasze metody po prostu czasem zawodzą i trzeba coś zmienić. Oczywiście kolki itd to oddzielnie, ale nie ma dzieci które mają ból kolkowy cały Boży dzień - nie ma.

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2016, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suerte wrote:
    no, ale on nie ma 5, 10 czy 15 lat a 3 miesiace... i mimo wszystko nie uważam, żebym to ja miała byc na 1 miejscu.
    i sorry ale to, ze masz dwojke dzieci nie oznacza, ze jestes najmadrzejsza, a takie odnosze wrazenie.
    bo pisze Ci 15 razy ze on normalnie polezal czy sie zabawil, a teraz ma takie dni znowu, to Ty dalej swoje.

juz ostatnio jak wyskoczylas do alisss na temat jej wyobrazenia o macierzynstwie mialam sobie odpuscic to forum, ale jednak wrocilam, ale widze ze nie ma sensu pisac, bo Ty zawsze wiesz lepiej.
    dobra, ty zostań, ja rezygnuje zatem. Skoro jestem najmądrzejsza to po co mi forum. pa.

7w3d 💔
  • Ola_45 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2016, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju dziewczyny uspokojcie sie :)
    I jedna ma racje i druga. Kazdy ineczek reaguje na placz dziecka, kazde dziecko tez jest inne. Jedno przestanie plakac, drigie nie. Jedno potrafi samo soe bawic a drugie w danym momencie potrzebije bliskosci. I tyle. Nie ma co dyskutowac dalej na ten temat bo jak juz pisalam kazde dziecko jest inne. Moje tez lubi byc na rekach ale nie zawsze, jak ma dosc to daje mi znac.
    Poza tym matka potrafi poznac kiedy jej dziecko placze z nudy, bolu czy strachu itp. Na forum mozna komus doradzic co podac na kolki,jak zabawiac dziecko i inne tego typu porady, ale nie da sie matce doradzac jak ma postepowac z placzacym dzieckiem, ona sama wie najlepiej jaki jest powod. I z tego co pisze Suerte to raczej powodem nie jest nuda i rozpieszczenie..

ola_35, niania.ogg lubią tę wiadomość

03.2015 - 6t. 💔
    12.2015 syn
    Starania od 2017r

Niedrożny lewy jajowód
    7x IUI - nieudane
    1 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 09.2024 - 5t.💔
    II transfer - 11.2024 - 5t. 💔
    III transfer - 12.2024 - nieudany
    2 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 03.2025 - 5t. 💔
    II transfer - 15.05.2025 - ?
    Beta 11dpt - 145
    12.06 - mamy ❤️
    30.06 - kolejne USG
    Został 1 ❄️
  • pati_zuzia83 Ekspertka

Wysłany: 19 marca 2016, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny bez nerwow. Zgodze sie z Ola obydwie macie potrochu racji. Suerte musisz pamietac tez osobie jak pisala Justyna,ja zawsze staram znalezc sobie czas na makijaz uczesanie. Obiad gotuje lub przygotowuje wieczorem,zeby miec na nastepny dzien. Chusty Bartus nie lubi prwwda czy cos pokrecilam,a moze nosidelko. Ja nie stawiam moich dzieci na pierwszym miejscu albo dokladniej to zalezy od sytuacji,tak jak pisalas kazde dziecko jest inne I kazda mama zna swoje dziecko I wie na ile moze sobie pozwolic. Moze Bartus ma skok I niedlugo mu mina trudne dni I znowu bedzie lepiej. Ja stawiam na skok.

74di4z17aqml5bw9.png
    f2w33e5ejjupqtor.png
    f2wl3e5e2r01gmpa.png
‹‹ 2696 2697 2698 2699 2700 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ