X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Mama_Julka Ekspertka

Wysłany: 2 maja 2016, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka mi się wydaje że owoce nie zastąpią posiłku. 4x dziennie napewno trzeba dawać mleko w tym wieku. Spróbuj dać owoc po obiadku, jeśli nie od razu to po pół godzinie :)

ibm282c3634z9pi7.png
    Syn 10 lat <3
    [*]
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2016, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka86 wrote:
    Inso Ty to masz energii :-) oddalabys mi troszkę :-)
    Dziewczyny a kiedy podajecie owoce? My juz jeden posilek mleczny zastapilismy obiadkiem a teraz zastanawiam się o jakiej porze dnia podajecie owoce i czy one zastąpią jakis posilek?
    u nas nawet jak Pola zje cały słoiczek 125 g warzywek to i tak zaraz butlą poprawi więc my nie zastąpiliśmy tak w 100% żadnego posiłku :) owoce podaję właśnie jako deser, choć na razie próbowała tylko dwa razy jabłuszka i dwa razy banana bo staram się owocki na koniec podać i kaszki też. Teraz głownie zupki u nas :)

7w3d 💔
  • sabinaaa Autorytet

Wysłany: 2 maja 2016, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć mamuśki ;) Pisałam tutaj już kiedyś do Was. Przypomne się, jestem mamusią listopadową, chociaż termin miałam na 3 grudnia. Czytam Was od samego początku, ale po flakonikowej aferze pewnie macie dość nowych osób tu na forum, ale jak mnie ktoś nauczy to wkleje foto mojej Zuzi, żeby potwierdzić autentyczność ;)Tak więc pisze, bo mam mały problem i mam nadzieję, że Wy mi pomożecie. Od jakichś 3 tyg zauważyłam u mojej Zuzki, że trzymana na rekach przekrzywia główke tylko na prawą strone, tak jakby chciała docisnąć ucho do ramienia. Trwa to ułamek sekundy i prostuje się. Zdarza jej się też często prostować nóżki. Byłam z tym prywatnie u lekarza, ale ponoć to nic niepokojącego, bo gdyby było napięcie mięśniowe, to sytuacja powtarzałaby się tez i w nocy, a mała spi jak aniołek. Poza tym Zuzia rozwija się prawidłowo, przewracanie na brzuch opanowała do perfekcji, a dokładnie w dzień kiedy skończyła 5 miesięcy o łyżeczke zastukał nam pierwszy ząbek :) Dziewczyny proszę o pomoc... Pozdrawiam :)

l22ndf9h3vpfkhhu.png
    mhsvj44j4uxq5cod.png
  • Oliwki Przyjaciółka

Wysłany: 2 maja 2016, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej grudnióweczki!! :)
    Co u Was?
    Aliss, Suerte, Inso- jak Wy i Wasze dzieciątka?
    Inso, co dajesz Lence na porost włosów? :P Piękne!! :)

Kuba ma się dobrze, przeszły nam problemy z alergią i jesteśmy na zwykłym mleczku. Włosy ma wytarte po wyczesywaniu ciemieniuchy ;) Bardzo rwie się do siadania, pediatra powiedziała na ostatnich szczepieniach że jest baaardzo silnym cłopakiem. Jemy już trochę warzywek, owoce nie smakują. A mleka zjada 180ml :) Zazwyczaj przesypia 7-8 godzin, jak nic mu w nocy nie dolega. Zaczynamy gadać, a śmieje się nieziemsko w głos! :)Ząbków nie widać.
    Mamusi pozostałpo jeszcze 7kg do wagi sprzed ciąży, ale wczoraj zmieściła się w koncu w spodnie sprzed ciąży :) Za to dziś dopadło mnie choróbsko i strasznie boli gardło :(

Mam nadzieję że u Was wszystko w porządku :) Pozdrawiam i całuję! :*

justyna14, iNso87, Nadulka, alisss87 lubią tę wiadomość

dqpri09kemo7oflv.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2016, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sabinaaa wrote:
    Cześć mamuśki ;) Pisałam tutaj już kiedyś do Was. Przypomne się, jestem mamusią listopadową, chociaż termin miałam na 3 grudnia. Czytam Was od samego początku, ale po flakonikowej aferze pewnie macie dość nowych osób tu na forum, ale jak mnie ktoś nauczy to wkleje foto mojej Zuzi, żeby potwierdzić autentyczność ;)Tak więc pisze, bo mam mały problem i mam nadzieję, że Wy mi pomożecie. Od jakichś 3 tyg zauważyłam u mojej Zuzki, że trzymana na rekach przekrzywia główke tylko na prawą strone, tak jakby chciała docisnąć ucho do ramienia. Trwa to ułamek sekundy i prostuje się. Zdarza jej się też często prostować nóżki. Byłam z tym prywatnie u lekarza, ale ponoć to nic niepokojącego, bo gdyby było napięcie mięśniowe, to sytuacja powtarzałaby się tez i w nocy, a mała spi jak aniołek. Poza tym Zuzia rozwija się prawidłowo, przewracanie na brzuch opanowała do perfekcji, a dokładnie w dzień kiedy skończyła 5 miesięcy o łyżeczke zastukał nam pierwszy ząbek :) Dziewczyny proszę o pomoc... Pozdrawiam :)
    a uszka miała sprawdzane? może ją coś ją tam swędzi w uchu albo pobolewa? nie miałam takiego przypadku ale na pewno o coś dziecku chodzi...

7w3d 💔
  • Mi$ia26 :) Przyjaciółka

Wysłany: 3 maja 2016, 00:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez wszystko ok tak jak u Oliwki maly wyrywa sie do siadania gada ale zeby smial sie w glos to trzeva z siebie zrobic niezlego wariata :) Ja juz tydzien sama bo moj M w Anglii i dopadko chorobsko kaszle jak stary gruzlik :/ I my zmagamy sie z alergia pokarmowa jestesmy na vebilonie pepti dajemy pomalu sloiczki ale maly jest wybredny :) Aliss Suerte co u was ??

Przesylamy buziaki wszystkim e- ciociom i ich maluszkom :*

Nadulka, alisss87 lubią tę wiadomość

• Hashija Autorytet

Wysłany: 3 maja 2016, 00:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc.
    U mnie wszystko ok. Nie plamie, czuje rozpieranie w podbrzuszu i to tyle. Dzisiaj zastanawiałam się czy nie powinny mnie piersi zacząć boleć... Bo narazie nie bolą. Na koniec tygodnia ide do gina. Bety nie robiłam. Nawet nie miałam czasu bo właśnie się przeprowadziliśmy:) a jeszcze zostaje rozpakowanie, rozplanowanie wszystkiego... Konca nie widac.

iNso87, Kava, Nadulka, Mama_Julka, justyna14, Oliwki lubią tę wiadomość

• Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2016, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za informację z owocami. Narazie podaję je na podwieczorek a po tym mleko. Lena nie zjada jeszcze calego sloiczka (moze by zjadla jakbym jej dała :-) ). Myślę, ze z czasem połącze je zczyms pozywniekszym i zastapimy mleczko. Co do obiadku to u nas Pani doktor powiedziała, że jak zje sloiczek to juz nie dawać mleczka, więc tak tez robimy.

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • lips Autorytet

Wysłany: 3 maja 2016, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczynam rozszerzać dietę Dawidkowi. Podaje mu teraz dynie (pierwszy słoiczek), dzis był 2 raz. I mam pytanie : Czy to normalne że sie krzywi i jak mu włoże troszke do buzi to ma tak jakby odruch wymiotny ? Daje malutko na łyżeczce. Dziś po około 5 takich maluteńkich łyżeczkach już nie chciał otworzyc ust i marudził. Odpuściłam. Proszę napiszcie czy to normalne.

atdc3e5eao0yqv5p.png
  • Mama_Julka Ekspertka

Wysłany: 3 maja 2016, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lips, normalne :) Trzeba trochę poczekać na reakcję typu jeszcze, jeszcze :D Mój jest zadowolony przy pierwszej łyżeczce, potem już nie :P Przejdzie im! Nie nadążymy z karmieniem :) Ja zaczęłam od marchewki.

ibm282c3634z9pi7.png
    Syn 10 lat <3
    [*]
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2016, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hashija wrote:
    Czesc.
    U mnie wszystko ok. Nie plamie, czuje rozpieranie w podbrzuszu i to tyle. Dzisiaj zastanawiałam się czy nie powinny mnie piersi zacząć boleć... Bo narazie nie bolą. Na koniec tygodnia ide do gina. Bety nie robiłam. Nawet nie miałam czasu bo właśnie się przeprowadziliśmy:) a jeszcze zostaje rozpakowanie, rozplanowanie wszystkiego... Konca nie widac.
    gratulacje z okazji przeprowadzki :)

7w3d 💔
  • Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2016, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lips wrote:
    Zaczynam rozszerzać dietę Dawidkowi. Podaje mu teraz dynie (pierwszy słoiczek), dzis był 2 raz. I mam pytanie : Czy to normalne że sie krzywi i jak mu włoże troszke do buzi to ma tak jakby odruch wymiotny ? Daje malutko na łyżeczce. Dziś po około 5 takich maluteńkich łyżeczkach już nie chciał otworzyc ust i marudził. Odpuściłam. Proszę napiszcie czy to normalne.
    Moja po posmakowaniu miala wyraz twarzy, ktory mowil... co to ma być, ja chce moje mleko :-) A teraz jak widzi łyżeczkę to otwiera buzke i się cieszy :-) i zjada juz cały sloiczek :-)

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • lilianna Autorytet

Wysłany: 3 maja 2016, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wprowadzanie pokarmów dopiero za jakies 2tygodnie wiec reakcje mojego dziecka na nowosci dopiero przede mna... :-)
    Myślę zacząć od marchewki :-) czytajac wasze wpisy zawsze mam wrazenie ze ja jakas opóźniona jestem w stosunku do was... ze wszystko robie z opóźnieniem :-P ale tez czerpie z waszych postów wiedzę co i jak i przynajmniej wiem czego sie moge spodziewać :-)

Spróbuję za chwile wrzucić zdjecie mojej Nikoli- a co mi tam, tez sie pochwale jak rośnie :-D

3i49p07wxglh0lzs.png
  • lilianna Autorytet

Wysłany: 3 maja 2016, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/949acdc24083.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/26c8f8912e79.jpg

Aneczka86, m@rzenie, iNso87, nutella_, Hashija, Madzisek, Nadulka, Mama_Julka, pati_zuzia83, KASIAG24, justyna14, MeGi1986 lubią tę wiadomość

3i49p07wxglh0lzs.png
  • Kava Autorytet

Wysłany: 3 maja 2016, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    l

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2016, 08:00

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • alisss87 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2016, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześc Misia :* Cześć Oliwki :*
    U nas coraz lepiej:) Adaśko rośnie jak szalony, pięknie przesypia noce sam w łóżeczku, zasypia ok 20, budzi się o 7 z jednym karmieniem nocnym ok 4 :) W dzień jest troszke wymagający, nie lubi za długo być sam na macie czy np. w bujaczku ale to już nic w porównaniu z tym co było wcześniej. Mniej płacze, jest bardzo pogodny, śmieje się nieraz w głos! uwielbia się kąpać. Kolki zupełnie minęły. Mamy tylko duży problem z wózkiem-adaś nienawidzi leżeć w gondoli, chce poznawać świat dlatego jak go kładę do wózka to normalnie jakby go w dupkę parzył! Ryczy w głos! Ale niedługo przerzucamy się na spacerowkę i mam nadzieję że problem minie. Adaś jest bardzo długi, zresztą ma po kim (ja mam 183 cm a mąż prawie 2 metry wzrostu). Ciuszki od dawna nosi 74, denerwuje mnie tylko to że są za szerokie, ale na długość ok. No i żarłok z tego mojego Adasia niesamowity! Lekarz kazał już nam przejść na bebilon pepti 2, podaje mu już od jakiegoś tygodnia, widzę, że lepiej mu smakuje i zaczął mi wreszcie pięknie noce przesypiać z tylko jedną pobudką (wcześniej były 3!). Słoiczki zjada z dużym apetytem-zarówno warzywka jak i owoce, na początku krzywił się jakbym mu sok z cytryny dawała a teraz buźkę sam otwiera niczym pisklaczek :)
    W moim przypadku początki macierzyństwa były jakimś koszmarem... Ale teraz, jak patrze na to wszystko z perspektywy czasu to stwierdzam śmiało, że jest tak, jak mi niejedna matka mówiła, do wszystkiego idzie się przyzwyczaić, wszystkie złe chwile szybko mijają i odchodzą w niepamięć. I pomimo tego, że nadal nie jest idealnie, nadal często jestem tak zmęczona i wyczerpana że płaczę po kątach, to jednak stwierdzam śmiało że macierzyństwo jest tym najpiękniejszym okresem w życiu i na pewno nie poprzestanę na jednym dziecku. A jeszcze dwa miesiące temu nie było mowy o rodzeństwie dla Adasia... był to dla mnie tak drażliwy temat, że miałam ochotę podrapać mężowi twarz ;)

iNso87, Ola_45, justyna14, Oliwki lubią tę wiadomość

18.12.2015 Adam ❤️
    04.02.2021 Michalinka (aniołek) ❤️
    01.01.2022 Wojciech ❤️
  • alisss87 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2016, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso, śliczna ta Twoja córeczka! i jaki piękny widok jak się bawi! Adaś niestety nie lubi za bardzo na brzuszku leżeć ale walczymy codziennie ;)

iNso87 lubi tę wiadomość

18.12.2015 Adam ❤️
    01.01.2022 Wojciech ❤️
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2016, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola_35 wrote:
    No własnie się nie robi to serduszko,też chodziłam na szkołe rodzenia ale tam mowy o tym nie było, coś jeszcze mówiła? kiedy podciąć itd, myslicie że nie jest a późno? chyba pójde z nią do logopedy

Sorry, że dopiero teraz opisuję, ale byłam zalatana. Niestety nie pamiętam żadnych dokładnych informacji, a nie chcę wprowadzić nikogo w błąd. Idź do logopedy, koniecznie.

syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
    córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• lilianna Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso twoja Lenka ma przecudne te włoski, aż nie moge sie napatrzyc :-D

Nikola taka duża to tylko na zdjęciach wygląda, a tak to chyba jedna z najmniejszych bobasków tutaj :-)

Kava- z podusi jestesmy zadowoleni, roznica sie wyrównuje. Na poczatku troszke szybciej teraz zwolnilo ale mysle ze z czasem calosc zaniknie i glowka bedzie równa :-) a jak u Was

iNso87 lubi tę wiadomość

3i49p07wxglh0lzs.png
  • alisss87 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    Moja leży tak dopóki da rade wepchać cos do buzi;d potem zaczyna się denerwowac i piszczy i trzeba Ja poturlac na plecy,chyba.ze sama to zrobi. Wtedy lepiej jest chwycić zabawkę i wepchnąć w ust;)

To widzę że nie tylko mój Adaś taki żarłok-ten to wszystko wkłada do buzi, dosłownie wszystko! jak jego palce już mu nie wystarczają to jeszcze zapycha moimi :) ale to chyba taki etap u większości maluszków następuje-uporczywe poszukiwanie zębów ;)

iNso87 lubi tę wiadomość

18.12.2015 Adam ❤️
    01.01.2022 Wojciech ❤️
‹‹ 2739 2740 2741 2742 2743 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ