X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alisss87 wrote:
    Cześc Misia :* Cześć Oliwki :*
    U nas coraz lepiej:) Adaśko rośnie jak szalony, pięknie przesypia noce sam w łóżeczku, zasypia ok 20, budzi się o 7 z jednym karmieniem nocnym ok 4 :) W dzień jest troszke wymagający, nie lubi za długo być sam na macie czy np. w bujaczku ale to już nic w porównaniu z tym co było wcześniej. Mniej płacze, jest bardzo pogodny, śmieje się nieraz w głos! uwielbia się kąpać. Kolki zupełnie minęły. Mamy tylko duży problem z wózkiem-adaś nienawidzi leżeć w gondoli, chce poznawać świat dlatego jak go kładę do wózka to normalnie jakby go w dupkę parzył! Ryczy w głos! Ale niedługo przerzucamy się na spacerowkę i mam nadzieję że problem minie. Adaś jest bardzo długi, zresztą ma po kim (ja mam 183 cm a mąż prawie 2 metry wzrostu). Ciuszki od dawna nosi 74, denerwuje mnie tylko to że są za szerokie, ale na długość ok. No i żarłok z tego mojego Adasia niesamowity! Lekarz kazał już nam przejść na bebilon pepti 2, podaje mu już od jakiegoś tygodnia, widzę, że lepiej mu smakuje i zaczął mi wreszcie pięknie noce przesypiać z tylko jedną pobudką (wcześniej były 3!). Słoiczki zjada z dużym apetytem-zarówno warzywka jak i owoce, na początku krzywił się jakbym mu sok z cytryny dawała a teraz buźkę sam otwiera niczym pisklaczek :)
    W moim przypadku początki macierzyństwa były jakimś koszmarem... Ale teraz, jak patrze na to wszystko z perspektywy czasu to stwierdzam śmiało, że jest tak, jak mi niejedna matka mówiła, do wszystkiego idzie się przyzwyczaić, wszystkie złe chwile szybko mijają i odchodzą w niepamięć. I pomimo tego, że nadal nie jest idealnie, nadal często jestem tak zmęczona i wyczerpana że płaczę po kątach, to jednak stwierdzam śmiało że macierzyństwo jest tym najpiękniejszym okresem w życiu i na pewno nie poprzestanę na jednym dziecku. A jeszcze dwa miesiące temu nie było mowy o rodzeństwie dla Adasia... był to dla mnie tak drażliwy temat, że miałam ochotę podrapać mężowi twarz ;)
    przeczytałam tego posta 3 razy, tak miło się go czyta! bardzoo się cieszę że u Was lepiej i że w końcu jest Wam łatwiej i wszystko ok z Adasiem:) samych słonecznych dni Wam życzymy :*

alisss87 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas weekend majowy w domu rodzinnie :) super słoneczny czas z mężem i dziećmi :)

dziś już rano spacerek zaliczyliśmy, pranie, gotowanie teraz oboje śpią :)

potem jedzonko i znów na dwór :) miłego dnia

7w3d 💔
  • alisss87 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też już pranie zaliczone, obiadek typowy od mamusi-gołąbki więc tylko odgrzać trzeba, ze spacerem mamy problem bo ciągle pada, myślę że może późnym popołudniem się uda chociaż burze i grady zapowiadają :/
    Odnośnie prania-nienawidzę prasować :/ właśnie skończyłam pierwszą turę-godzina stania przy desce :( zawsze sobie mówię że na bieżąco będę prasować żeby nie było zaległości ale nigdy mi się nie udaje :( dobrze że adaś polubił piosenki dla dzieci na youtube, mogę wtedy spokojnie odpalić żelazko ;)

18.12.2015 Adam ❤️
    04.02.2021 Michalinka (aniołek) ❤️
    01.01.2022 Wojciech ❤️
  • lilianna Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso- moja Mała na szczepieniu miesiąc temu miala obw.główki 37 także wydaje mi sie że twoja Lena ma wszystko ok.

Ja sama mam wrażenie ze Nikola cos slabo przybiera na wadze choc dokarmiam juz 2 butelkami mm dziennie. Wszystko sie u nas okaze za 2tygodnie na wizycie szczepiennej.

3i49p07wxglh0lzs.png
  • Kava Autorytet

Wysłany: 4 maja 2016, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2016, 08:01

justyna14 lubi tę wiadomość

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • lips Autorytet

Wysłany: 5 maja 2016, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaką butelkę kupić żeby mały chciał z niej pić. Do tej pory był karmiony wyłącznie piersią. Mam w domu Avent Natural ale nawet nie zassie. Pogryzie ja i zaczyna płakać.
    Chcę wprowadzić mm na noc bo juz od półtora miesiąca budzi się na karmienie co 1-2godzin w nocy. Proszę doradzcie.

atdc3e5eao0yqv5p.png
  • Nadulka Autorytet

Wysłany: 5 maja 2016, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [wiadomość wyedytowana]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2016, 20:52

KASIAG24 lubi tę wiadomość

01.12.2015👸
    02.06.2023 🤴
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2016, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lips wrote:
    Jaką butelkę kupić żeby mały chciał z niej pić. Do tej pory był karmiony wyłącznie piersią. Mam w domu Avent Natural ale nawet nie zassie. Pogryzie ja i zaczyna płakać.
    Chcę wprowadzić mm na noc bo juz od półtora miesiąca budzi się na karmienie co 1-2godzin w nocy. Proszę doradzcie.
    a jaki smoczek masz przy avencie? bo moje dzieciaki z avent natural oboje super piją :) może za mało leci stąd płacz? Polka jest już na smoczku 3przepływowym lub na 3 zwykłej, w zależności czy zagęszczam mleczko czy nie.

edit: wiem, że są dzieci, które w ogóle butli nie chcę, bez względu na butelkę czy smoczek. Musi przyjść odpowiedni moment i tyle.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2016, 08:23

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2016, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witajcie :) u nas słonko od rana świeci. Pola mi się dziś z lekkim katarkiem obudziła, pewnie od Olka złapała bo miał przez 2 dni katarek a dziś na razie czysto. Polecę do apteki potem jakiś syropek na wzmocnienie im kupię, daję wit Ci i psiukamy do noska nasivinem, mam nadzieje , że szybko minie Polusi, bo widzę, że się męczy przy butli :/

jedzenie nam coraz lepiej idzie, wczoraj z Olkiem gruszkę jedli razem - karmiłam ich wspólnie startą gruszką, Pola soczek, Ole resztę :)
    Jadła już też raz słoiczek z indykiem :)

iNso87 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2016, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa a co u Was?

7w3d 💔
  • agat Ekspertka

Wysłany: 5 maja 2016, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2016, 13:06

• Nadulka Autorytet

Wysłany: 5 maja 2016, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [wiadomość wyedytowana]

01.12.2015👸
    02.06.2023 🤴
  • lips Autorytet

Wysłany: 5 maja 2016, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    a jaki smoczek masz przy avencie? bo moje dzieciaki z avent natural oboje super piją :) może za mało leci stąd płacz? Polka jest już na smoczku 3przepływowym lub na 3 zwykłej, w zależności czy zagęszczam mleczko czy nie.

edit: wiem, że są dzieci, które w ogóle butli nie chcę, bez względu na butelkę czy smoczek. Musi przyjść odpowiedni moment i tyle.

Smoczek mam 1 ale zrobiłam więcej dziurek. Spróbuje jeszcze kupić smoczek 3, a później pewnie będe próbować innych butelek.

atdc3e5eao0yqv5p.png
  • revvelka1 Znajoma

Wysłany: 5 maja 2016, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadulka wrote:
    Agat no właśnie niektóre dzieciaczki w ogóle nie tolerują smoczków silikonowych tylko i wyłącznie kauczukowe

a butelki MAM są polecane przy karmieniu piersią, ja od początku musiałam dokarmiać i ta sprawdziła się najlepiej.

ale każda dzidzia inna trzeba próbować :)
    Ja karmie piersią i moja Mała tez nie chciała smoczków, butelek dopóki nie wypróbowałam firmy MAM. Najpierw zassała smoczek, pózniej butelkę. Co prawda butelkę używam rzadko, ale ciągnie ładnie. I z piersią nie ma problemu.

Nadulka lubi tę wiadomość

l22nej28n69nbb1b.png
  • Nadulka Autorytet

Wysłany: 5 maja 2016, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [wiadomość wyedytowana]

iNso87 lubi tę wiadomość

01.12.2015👸
    02.06.2023 🤴
  • Julia2015 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2016, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lips wrote:

Mój synek też nie chce butli ani smoczka, a próbowałam wiele: avent natural pił jak był noworodkiem i nagle przestał; kilka razy zaciągnął TT, gardzi Nuk, canpol, lovi, chicco i nawet mimijumi (ponoć cudo, drogie i pieniądze w błoto). MAM nie próbowałam, ale już mam dość kupowania i zawodów.
    Powoli odpuszczam, poję kubeczkiem albo łyżeczką i coraz lepiej idzie.

Też budził sie co 2h w nocy, podawałam pierś za każdym razem. Od paru tygodni podaje gęste mleko mm z kleikiem (mam taką butelkę z łyżeczką), mały zjadał przed snem nawet 150 ml a i tak się budził. Przestałam dawać pierś a usypiamy na rękach, chwilę płacze ale zasypia i śpi dalej i mam wrażenie, że po takim zaśnięciu rzadziej się wybudza. Bedziemy probować jeszcze pare dni i mam nadzieję, ze nie bedzie się budził. Właściwie to mąż musi wstawać i lulać, bo mnie szarpie za koszulkę i domaga się piersi ;/

Z butelką, jeśli ci zależy, polecam wytrwałość i cierpliwość, chyba każde dziecko w końcu się nauczy, ale jest to w niektórych wypadkach trudniejsze.

LISTA URODZONYCH PO GRUDNIU 2015
  • Julia2015 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2016, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    revvelka1 wrote:
    Ja karmie piersią i moja Mała tez nie chciała smoczków, butelek dopóki nie wypróbowałam firmy MAM. Najpierw zassała smoczek, pózniej butelkę. Co prawda butelkę używam rzadko, ale ciągnie ładnie. I z piersią nie ma problemu.

Ile miesięcy miała Twoja córeczka kiedy pociągnęła butlę?

LISTA URODZONYCH PO GRUDNIU 2015
  • revvelka1 Znajoma

Wysłany: 5 maja 2016, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakoś 2,5 miesiaca

l22nej28n69nbb1b.png
  • Kava Autorytet

Wysłany: 5 maja 2016, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2016, 08:01

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • Ola_45 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2016, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas butelka Dr.Browns. chcialam ja zmoenic na lovi to nie chce pic z niej bo mu za szybko leci. Sprobuje z innej butelki bo dr.browns mnir wkurza. Leje mi sie cos bokiem, poza tym niewygodne jest mycie tego przez te wklady antykolkowe.
    Wlasnie sie zastanawialam nad TT.

03.2015 - 6t. 💔
    12.2015 syn
    Starania od 2017r

Niedrożny lewy jajowód
    7x IUI - nieudane
    1 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 09.2024 - 5t.💔
    II transfer - 11.2024 - 5t. 💔
    III transfer - 12.2024 - nieudany
    2 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 03.2025 - 5t. 💔
    II transfer - 15.05.2025 - ?
    Beta 11dpt - 145
    12.06 - mamy ❤️
    30.06 - kolejne USG
    Został 1 ❄️
‹‹ 2740 2741 2742 2743 2744 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ