X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Julia2015 Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pół posta mi wywalilo o pracy, a dlugi byl. Generalnie uważam, ze wychowawczy jest najlepszy dla dziecka, jesli możesz sobie n a to pozwolić, plus w przeciągu paru miesięcy będziecie starać siw o trzecie dziecko, to super. My nie mogliśmy sobie na to pozwolić, ale tez nie rozwazalam za bardzo tego z powodów zawodowych, wszystko zalwzy jaka kto ma prace.

aneczka1983 lubi tę wiadomość

LISTA URODZONYCH PO GRUDNIU 2015
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chcialabym zeby maz usypial malego... Kiedys jak juz spal poszlam sie kapac, wyszlam spod prysznica i slysze ze maly placze, ale maz poszedl wiec ja spokojnie obilam swoje. Ale dalej slychac placzki i zawodzenie , myslalam ze maz go juz do konca ulula i polozy a on obrazony ze ja nie przuchodze, oddal mi go i poszedl. A ja czasem bym chciala zeby wstal do niego w nocy bo czasem jestem naprawde zmeczona. Teraz maz jest przeziebiony i wczoraj nie kazal mi jechac na zakupy bo o nire moze dzieckiem sie zajac zeby go nie zarazic. Ciekawe co sie stanie jak ja bede chora... Wzielam wozek i pojechalam sobie chociaz do apteki. A dzis w drodze protestu powinnam nie robic obiadu. Bo nic nie mam, musze isc 2 km do miasta

Szymek ostatnio sie budzi 4 razy w nocy z placzem oczywiscie, bo czasem na brzuch przez sen sie przewroci. I nawet nie je duzo tylko trochre pociumka i spi przy cycu. wtedy mu podmieniam na smoczek. Chwile z nim leze na tapczanie a potem go klade do lozeczka. Jak za szybko go poloze to placze...

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • sabinaaa Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wlasnie nie wiem co tu robic dalej z praca i przeraza mnie sama mysl o tym. Wrocic nie wroce na pewno, bo nie bede miala z kim Zuzy zostawic. Idealnym wyjsciem jest kolejna ciaza, no ale podejrzewam, ze skoro o Zuze rok prawie staralismy sie, to teraz tez tak hop siup nie wyjdzie. Poki co plan mam taki, zeby po macierzynskim isc na urlop, bo wiadomo nazbieralo sie go troche. Potem jakby sie udalo zaciazyc to L4 a jezeli nie to wychowawczy. I tu wlasnie nie wiem, czy jezeli pojde na wychowawczy np na rok i w tym czasie zajde w ciaze to moge go przerwac i isc na chorobowe? Bo cos mi sie wydaje, ze to by za piekne bylo i tak nie jest.
    My z Zuzka dopiero sniadanie zjadlysmy, Zuzia na szczescie lubi sobie pospac rano :) I sloneczko dzis pieknie swieci, ale wiatr tak duje, ze malo glowy nie urwie. Masakra z ta pogoda...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2016, 09:56

l22ndf9h3vpfkhhu.png
    mhsvj44j4uxq5cod.png
  • Julia2015 Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabina, z tego co wiem, to możesz przerwać urlop wychowawczy i przejść na xiazowe l4, tylko musisz złożyć wniosek z trzydziestodniowym okresem wyprzedzenia. Pewnie trzeba go złożyć ostatniego dnia miesiąca i po następnym miesiącu juz jesteś na L4. Pracodawca nie może odmówić.

justyna14, sabinaaa lubią tę wiadomość

LISTA URODZONYCH PO GRUDNIU 2015
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2016, 12:27

sabinaaa lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

7w3d 💔
  • Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po macierzyńskim idę na wychowawczy. Z rodziny nie ma kto zostać z mala a nie chcę zarabiać na nianię..wolę sama być z dzieckiem. Na obecnej pracy bardzo mi nie zależy, stad taka decyzja. Wstępnie też planowaliśmy drugiego dzidziusia ale to dla nas zbyt szybko, bo bez pomocy to dość ciężko by mi bylo z 2 maluchow :-)

Kombinezon w zeszlym roku też kupowalam na olx. W tym roku mam od kolezanki 2czesciowy, jednoczęściowy mamy dostac od drugiej. Kurtkę kupilam ostatnio w pepco za 40 zl. Buciki ocieplane już kupilam, już teraz jej zakladam. Jak zacznie chodzić to pomyslimy nad lepszymi :-)

Moja Lena przesypia cale nocy mniej wiecej 20-7. Kręci się w nocy ale wystarczy podać smoczek. No i ja też ostatnio czesto do niej zagladam, bo sie strasznie odkopuje a te noce takie chłodne byly. W dzien ma przeważnie 2 drzemi po ok 1-2'godzin. Zdarza jej się, że śpi i 3 :-) Niestety kiedy ja w tym czasie zaplanuje sobie coś dlyzszego do robienia to drzemka nagle jest krotsza :-) ha

Zmiana pieluchy to dla nas koszmar. Lena od razu placze. Siku to rach ciach ale kupa.. uspokajam ją pozniej 20min, tak szlocha.

Zrobilam też Lenie tydzień przerwy od obiadów. W tym czasie jadla mleko i probowala cos z naszego talerza. Wczoraj dostala obiadek i nie zapraszając zjadla :-) Oby jej tak zostalo :-)

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • sabinaaa Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooooo to super, ze ten wychowawczy moge przerwac! Bylam pewna, ze nie moge, takze wielkie dzieki dziewczyny za odpowiedz!:) Musze przyznac, ze z jednej pensji ciezko byloby wyzyc. Nie planuje oczywiscie tylko dlatego drugiego dziecka zeby kase brac. Chcialabym wychowac dwojke razem i potem po prostu isc do jakiejs normalnej pracy (moja normalna nie byla bo 3 zmianowa i ogolnie zero poszanowania ludzi). No ale ja planowac sobie moge, a co bedzie to sie okaze. Licze na zloty strzal w pazdzierniku :D

l22ndf9h3vpfkhhu.png
    mhsvj44j4uxq5cod.png
  • sabinaaa Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Jak mam chwile.zeby na stronie smyka cos dzieciom zamowic bo fajne promocje to strona nie dziala wrrr
    Justyna, zeby tam wejsc trzeba szczescie miec. Wczoraj o 23 chcialam zobaczyc, to 40 minut trzeba bylo czekac, zeby w ogole na strone wejsc. Jak juz weszlam, to masaaaakra jak dzialalo to wszystko. Smyk jest tak przeciazony przez ta promocje, ze wiesza sie co chwile strona.

l22ndf9h3vpfkhhu.png
    mhsvj44j4uxq5cod.png
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka0887 wrote:

Szymek ostatnio sie budzi 4 razy w nocy z placzem oczywiscie, I nawet nie je duzo tylko trochre pociumka i spi przy cycu. wtedy mu podmieniam na smoczek. Chwile z nim leze na tapczanie a potem go klade do lozeczka. Jak za szybko go poloze to placze...

U nas tak samo oprócz smoka.

syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
    córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sabinaaa wrote:
    Ja wlasnie nie wiem co tu robic dalej z praca i przeraza mnie sama mysl o tym. Wrocic nie wroce na pewno, bo nie bede miala z kim Zuzy zostawic. Idealnym wyjsciem jest kolejna ciaza, no ale podejrzewam, ze skoro o Zuze rok prawie staralismy sie, to teraz tez tak hop siup nie wyjdzie. Poki co plan mam taki, zeby po macierzynskim isc na urlop, bo wiadomo nazbieralo sie go troche. Potem jakby sie udalo zaciazyc to L4 a jezeli nie to wychowawczy.

My o pierwsze też rok się starliśmy, ile badań, stymulacji itp. A o drugie 3 m-ce. Także nic nie wiadomo.

córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co to była za super promocja, że aż tylu chętnych?

córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• sabinaaa Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiakasia11 wrote:
    My o pierwsze też rok się starliśmy, ile badań, stymulacji itp. A o drugie 3 m-ce. Także nic nie wiadomo.
    Kasia tez licze, ze moze i u nas tak bedzie :) A w smyku 50% taniej ciuchy i buty.

l22ndf9h3vpfkhhu.png
    mhsvj44j4uxq5cod.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

7w3d 💔
  • aneczka1983 Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sabinaaa wrote:
    nie wiem, czy jezeli pojde na wychowawczy np na rok i w tym czasie zajde w ciaze to moge go przerwac i isc na chorobowe? Bo cos mi sie wydaje, ze to by za piekne bylo i tak nie jest.
    możesz niby wrócić do pracy i następnego dnia złożyć l4. I nawet później masz okres ochronny więc nie powinni (od razu) Ci z tego powodu robić wyrzutów. Zależy gdzie pracujesz i co myślisz o swojej firmie. Wiadomo- na l4 masz 100% płatne.

Co to za promocja? Ja byłam tylko w biedronce i tam ani jednej prawie pieluchy... to to...?

Więc dolecieliśmy! Były problemy, bo Stasiek po założeniu na nosidło strasznie zaczął płakać i z niego wychodzić ale ostatecznie po podaniu picia zasnął w samolocie. Powtórzyło się to gdy go zdejmowałam z nosidła jak już odebrałam wózek. W każdym razie w domu byliśmy po 2. Stasiek się rozbudził więc biegaliśmy z nim, za nim, on za nami (dowolna kombinacja) mniej więcej do 4, a rano wstał świeżutki o 8 na mleko :) ledwo na oczy widziałam. Ale trafiłam w buzię i nawet zmieniłam pieluchę.

No i teraz najważniejsze- udało mi się przesunąć na dziś usg. Wolny termin na 11 więc pojechałam z M. I w końcu zobaczyłam moją fasolkę! Serduszko bije pięknie, widać jak podskakuje. Tylko lekarz powiedział, że ona ma już 2 cm. Co oznacza że ma 8 tygodni i 4 dni. I moja "miesiączka" najwyraźniej była plamieniem. :/ No i się pogubiłam bo byłam pewna narodzin w maju a tu kwiecień się szykuje - na moje urodziny.

W każdym razie M, choć nie jest pierwszy do zrobienia czegoś przy Staśku i zaczął dzień od czytania książki, którą mu podrzuciłam- acz nie żałuję bo miało to wesprzeć jego dzisiejsze rozmowy w pracy- generalnie zawsze się znajdzie pretekst; ale nie o to chodzi by narzekać bo generalnie jest bardzo miły. A wczoraj wieczorem - czego nawet przy Staśku nie zrobił - położył rękę na brzuchu i ucałował. :) no i teraz sobie powtarzam aby za bardzo nie fruwać w chmurach - bo jak wróci z pracy to wszystko może wrócić do normy, ale odnotowałam zachowania ludzkie u mojego M :)

Cieszę się z tej małej istotki. I taka ruchliwa się wydaje... Przepraszam za długi post. Nazbierało się emocji i wydarzeń

Ola_45, sabinaaa, iNso87, Mama_Julka, natalka0887 lubią tę wiadomość

qq87sg18m5aefiow.png
    f2w3rjjg3orltc4z.png
  • Ola_45 Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania - gratuluję udanej wizyty u lekarza ! Jeju.. tak bym chciała zobaczyć jeszcze raz taka malutka fasolkę i to bijące serduszko ❤❤

aneczka1983, iNso87 lubią tę wiadomość

03.2015 - 6t. 💔
    12.2015 syn
    Starania od 2017r

Niedrożny lewy jajowód
    7x IUI - nieudane
    1 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 09.2024 - 5t.💔
    II transfer - 11.2024 - 5t. 💔
    III transfer - 12.2024 - nieudany
    2 PROCEDURA IVF :
    I transfer - 03.2025 - 5t. 💔
    II transfer - 15.05.2025 - ❤️ 31/01/2026 🍀❤️

Został 1 ❄️

preg.png
  • Kava Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka - super!!! Oby tak dalej:)

Mi się trafiła fajna praca wiec najprawdopodobniej od grudnia zaczynam.
    Trochę sie cieszę... a z drugiej strony miało być zaraz staranie o kolejną dzidzię.
    Chciałam jak najdłużej posiedzieć z synkiem w domu :(

aneczka1983, Mama_Julka lubią tę wiadomość

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

aneczka1983, iNso87 lubią tę wiadomość

7w3d 💔
  • aneczka1983 Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:

A ja szaleje - po 6 moze 7 latach bez farbowania wlosow wlasnie d,is sobie farbuje :-) a co :-) zobaczymy co wyjdzie :-)

łoj zazdroszczę, że tyle lat bez chemii. Zaczęłam siwieć 10 lat temu i nie mam wyjścia... taka siwa na porodówkę nie pójdę :P

qq87sg18m5aefiow.png
    f2w3rjjg3orltc4z.png
  • sabinaaa Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna to pochwal sie efektami farbowania. A Tobie Aneczka z calego serca gratuluje udanej wizyty i tego pulsujacego malutkiego serduszka :)

l22ndf9h3vpfkhhu.png
    mhsvj44j4uxq5cod.png
‹‹ 2882 2883 2884 2885 2886 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ

MUUVO Quick SE 2 – dlaczego jest idealny na pierwszy wózek dla dziecka?

Zastanawiasz się, który wózek sprawdzi się najlepiej już od pierwszych spacerów z maluchem? MUUVO Quick SE 2 to wyjątkowa propozycja, która łączy w sobie elegancki design z praktycznymi funkcjami docenianymi i przez dzieci, i rodziców. Warto zwrócić uwagę na innowacyjne rozwiązania, takie jak regulowana budka, wentylowane oparcie i wygoda składania. Sprawdź, co sprawia, że Quick SE 2 może stać się idealnym wyborem na start.

CZYTAJ WIĘCEJ