Grudniowe mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
KASIAG - gratuluję! Na pewno wszystko sobie poukładacie, ochłoniecie i będziecie cieszyć się kolejnym potomkiem
Kasiakasia - zazdroszczę tego morza... ojjj zazdroszczę...
Animka widzisz jak to jest w życiu, jedne by chciały schudnąć, inne przytyć. Wg mnie oba problemy są na równi poważne. Ale nie martw się, to oczywiste że ta operacja spowodowała spadek masy ciała. Teraz musisz stawiać na posiłki wysoko-kaloryczne i wszystko wróci do normy. Trzymam kciuki
Julia podbijam pytanie. Mam taki sam problem jak Ty... Mały w nocy okrutnie się rzuca i klinuje między szczebelkami. Ale jak se pomyślę że mam wyjąć barierki albo przełożyć go na tapczan to gips murowanyprzecież to moje dziecko przy pierwszej lepszej nocy podczas snu bez zabezpieczenia łóżka rąbnie i huku narobi. Też już myślę i kombinuję co tu zrobić. Najlepiej jakbym go zamknęła w pokoju 2x2 metry z materacem zamiast dywanu
Melduję że mój Adaś płakał dzisiaj na sam widok budynku ze żłobkiem. W środku była istna tragedia. Ale UWAGA, właśnie dostałam sms-s że Adaś usnął w żłobku. Pierwszy raz od poniedziałkui to z katarem! także zobaczyłam światełko w tunelu
18.12.2015 Adam ❤️
04.02.2021 Michalinka (aniołek) ❤️
01.01.2022 Wojciech ❤️ -
Też mam problem z tym, że ola się obija o szczebelki i klinuje nóżkami. Na razie założyłam ochraniacze wkoło i jest troche lepiej. Nie moge jej przenieść do innego łóżka bo spadnie, bo ona się tak wierci, że aż się dziwie jak ona sie umie wyspać
Aliss - widzisz, jakiś postęp jest. Z każdym dniem będzie lepiej i lepiej:)
Kasiakasia- o jak zazdroszcze Ci tego morza. My na urlop dopiero w połowie września jedziemy. A to że tak ola wcześnie zasypia, to nie od zawsze tak było, dawniej potrafiła wojować do 22. Ale jak się wybiega na dworze, plus w domu jak rozrabia to potem pada;)a poza tym ona wstaje o 6 a często nawet przed 6! -
Dziewczyny u nas się super sprawdza lozeczko turystyczne. Boki są miękkie, mała spokojnie sobie fika w nim na wszystkie strony. Plus jest taki że można przełożyć materac z drewnianego i że z jednej strony ma kołka i można delikatnie go podnieść i kolysac. Tylko Marcelinka to kruszynka waży około 10 kg.
-
Matko nawet sobie nie wyobrazalam jeszcze jak to bedzie jak moj Szymek pojdzie do przedszkola. Bo widze ze dla waszych dzieci to dosc ciezki temat. Szymon od stycznia jezdzi codziennie do babci i musi wstac max o 7. Nie ma problemu, ubiera sie daje buzi i idzie. Myslalam zeby go dac do przedszkola za rok od wrzesnia, ale u nas jest bardzo duzo chetnych a malo miejsc a we wrzesniu jeszcze nie bedzie mial skonczonych 3 lat wiec chyba nie maja obowiazku go przyjac racja?
Myslalam ze sobie poradzi w przedszkolu bo zawsze byl odwazny i otwarty. Ale od pewnego czasu boi sie dzieci. Na zjezdzalni jak inne dzieci za nim wchodza po schodach to ucieka, nie chce zeby go dotknely i mowi ze sie boi. Nie wiem czemu tak. On jest raczej z tych spokojniejszych dzieci i zawsze bal sie jak inne dzieci grubymi-donosnyni glosami plakaly. Szymek jest delikatny i zawsze sie dzielil zabawkami, nie wyrywa nikomu tylko bawi sie tym co jest wolne. Wiekszosc dzieci ma odwrotnie i on pozniej placze ze mu zabieraja. Mowie mu ze ma walczyc o swoje bo bedzie pozniej ciapa
-
Lips tak se myślę o tej Twojej pracy... podjęłaś już decyzję? To dużo zależy od charakteru Twojego szefa. Jak jest dobrym człowiekiem to ja bym powiedziała przed podpisaniem umowy, żeby szczerze przedstawić sytuację. Jeśli natomiast kawał skurczybyka z niego to bym czekała jak najdłużej.18.12.2015 Adam ❤️
01.01.2022 Wojciech ❤️ -
U nas od zawsze byl problem z lozeczkiem i Filip spi z nami na lozku 200×220. Ale ma swoje lozko juz takie standardowe dla dziecka. Z wysokimi bokami zeby nie wypadl . Nie chce w mim spac sam takze nadal z nami spi.
U nas od wczoraj problem z przetoką skórną. Zaczerwienienie a dzisiaj tak jakby ropa sie saczyla. Przychodia juz zamknieta takze nic nie zalatwimy. Jak mnie wkur.wia ze do kazdego specjalisty musisz miec skierowanie. Zawracanie gitary jednemu lekarzowi zeby isc do drugiego. Przeziebienie do tego a we wtorek wyjazd nad morze
Lips - ja bym nie mowila o ciazy. A tak w ogole gratuluje wszystkim nowym mamusiom03.2015 - 6t. 💔
12.2015 syn
Starania od 2017r
Niedrożny lewy jajowód
7x IUI - nieudane
1 PROCEDURA IVF :
I transfer - 09.2024 - 5t.💔
II transfer - 11.2024 - 5t. 💔
III transfer - 12.2024 - nieudany
2 PROCEDURA IVF :
I transfer - 03.2025 - 5t. 💔
Zostały 2 ❄️❄️ -
Inso - sama niewiele wiem o tej przetoce. Tyle co z internetów bo lekarze nie sa zbyt wylewni. Przetoka skorna to polaczenie jakiegos organu/wewnetrznej czesci ciala ze skora. W srodku utworzyl mu sie tak jakby zbiorniczek pod skora. Jest to wyczuwalne. Na poczatku mial taka wklęsnieta kropeczke. Zaczal rosnac i mu sie taka krostka wypuklila.ale nic sie nie dzialo. Usg mielismy i w srodku jest ten 'zbiorniczek' o wielkosci 5mm, troche jakiegos plynu sie tam nagromadzilo. Ale ponoc jak nie ma wycieku i zaczerwienienia (stanu zapalnego) to nie trzeba nic robic z tym. Poza tym dziecko jest za male. Ale od 2 dni ma zaczerwienione to. Wczoraj dodatkowo mial niewielki wyciek z tego. Nie wiem czy to drapnal, czy co. Pogmatwana sprawa, lekarze malo mowia, ja siw stesuje. Rozne opinie na internecie odnosnie usuwania.
A co do skierowania to nie wiedzialam. My juz bylismy u tego chirurga wiec nie wiem czy ze skierowaniem teraz czy bez. Musze zadzwonic, moze dzisiaj przyjmuja bo to prywatne.03.2015 - 6t. 💔
12.2015 syn
Starania od 2017r
Niedrożny lewy jajowód
7x IUI - nieudane
1 PROCEDURA IVF :
2 PROCEDURA IVF :
Zostały 2 ❄️❄️ -
Hello dziewczyny
U nas nic ciekawego. Wyjeżdżamy jutro nad morze. 5h podróży przed nami. Mam nadzieję, że wytrwamy do końca. Filipowi jeszcze nie przeszło przeziębienie, ale jest już lepiej.
Co tu więcej pisać.. jeszcze nie jesteśmy spakowani a wyjeżdżamy o 4 nad ranem (mam nadzieję). Oczywiście wszystko na mojej głowie.
Aaa no i byliśmy dzisiaj w żłobku, zapoznać się z tematem, obejrzeć, doinformować. Filip od września idzie do żłobkaAkurat dzieci bawiły się na placu zabaw jak przyjechaliśmy. Filip popatrzył i kita do dzieci. Starych miał gdzieś, później nie za bardzo chciał wyjść
Dziewczyny orientujecie się coś w sprawie tych dofinansowań do żłobków prywatnych? - bo to żłobek prywatny, do publicznego nawet nie widzę żadnych szans w tym roku.03.2015 - 6t. 💔
12.2015 syn
Starania od 2017r
Niedrożny lewy jajowód
7x IUI - nieudane
1 PROCEDURA IVF :
2 PROCEDURA IVF :
Zostały 2 ❄️❄️ -
Ola_45 wrote:Dziewczyny orientujecie się coś w sprawie tych dofinansowań do żłobków prywatnych? - bo to żłobek prywatny, do publicznego nawet nie widzę żadnych szans w tym roku.
Adaś chodzi do prywatnego i mamy dofinansowanie ale ja nic się nie orientuję w tym temacie bo to wszystko załatwiała szefowa żłobka. Ja tylko muszę co miesiąc podpisywać papier że dostałam dofinansowanie. W tym roku tej szefowej udało się wywalczyć 150 zł dofinansowania w każdym miesiącu. Kwota dofinansowania w każdym roku jest inna, to zależy od ogólnej ilości składanych wniosków.
18.12.2015 Adam ❤️
01.01.2022 Wojciech ❤️ -
Natalka je też stawiam na krwiaka wywołanego jakimś urazem, ale oczywiście mogę się mylić. Adasiowi jak się wyżynały czwórki to widziałam raczej białe plamy a właściwie był to już przebijający ząb. Poobserwuj, może zniknie.
A jak tam te jego białe plamy na paznokciach? znikły już?18.12.2015 Adam ❤️
01.01.2022 Wojciech ❤️ -
My nad morzem od wczoraj. Też mieliśmy 4h podróży. Ruszyliśmy około 4:30. Mała idealna do podróżowania. Pod koniec trochę zaczęła marudzić to dostała tableta i było spoko. Gorzej ja, bo ja generalnie źle znoszę podróż jako pasażer, natomiast w ciąży nie powinno się kierować. Dopóki spalam było ok,a jak mała wstała i ją zabawialam to od razu się porzygałam. Mąż ledwo na pobocze zdążył zjechać. Od razu się zamieniliśmy miejscami.
Wczoraj było wietrznie, dziś słońce za chmurami a od 18-tej deszcz. Nawet trochę nogi kawałkami zjarałam. Nie dokładnie musiałam się nakryć.
Na jutro nadają więcej deszczu. Oby się nie sprawdziło.syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
córka 10.12.15
syn 28.08.17
-
alisss87 wrote:Natalka je też stawiam na krwiaka wywołanego jakimś urazem, ale oczywiście mogę się mylić. Adasiowi jak się wyżynały czwórki to widziałam raczej białe plamy a właściwie był to już przebijający ząb. Poobserwuj, może zniknie.
A jak tam te jego białe plamy na paznokciach? znikły już?
Alisss dzieki, ja nawet zapomnialam ze mial cos na paznokciach. Zeszlo juz dawno i nie wrocilo. Za to teraz nie daje sobie obciac paznokci u stop. Juz ma dlugie takie i brzydko to wyglada, ale zabiera noge, a na sils to placze. Macie taki problem?
Inso z pepco ciuszki sa zanizone zawsze. Ja tez zaraz musze kupic nowe body bo te co mamy sa na styk. Tylko my teraz bedziemy kupowac na 92cm. Ale Szymek mniejszy od twojej Lenki no i wazy 11,5kg
Kasia, ja mam ostatnio tak ze jak jade z tylu i odwracam sis na bok do malego i sie z nim bawie czy go zagaduje to zaraz mi sie niedobrze robi
-
Hey Hey
Z mojego żartu o ciąży wyszły poważne plany. Mój mąż się śmiał, że co ma być to będzie z akcentem nad "będzie" a ja byłam trochę rozdarta. Chcę kolejnego dziecka dlatego postanowiłam, że starania zaczniemy od nowego roku. Bardzo bym chciała, żeby Lena poszła do przedszkola, żeby już była rozumniejszaTo taki ostateczny termin na kolejne dziecko, bo jak wrócę do pracy to obawiam się, że nie będzie mi się chciało wracać do pieluch zbyt szybko a swoje lata też już mam
Więc decyzja podjęta
A u nas od tygodnia Lena taka maruda, taka uparta. A jak jest nie po jej myśli to kładzie się ( nie ważne czy jesteśmy w domu czy na dworze) i ryk jakby ją ktoś bił. Czy u Was też tak jest? Bo ja jestem już przestraszona tym jej zachowaniem. A do tego od 2 tyg nie wyjdzie z domu bez wózka z lala. No tragedia. Ja chcę na zakupy, wiec biore jej wózek a ta scena płaczu, bo ona swój wózek.
Wczoraj do tego całego marudzenia nie poszła w dzień spać, więc chciałam ją położyć wcześniej ( tak zazwyczaj robię jak zdarzy jej się dzień bez drzemki) i usypiala godzinę. Płakała, rzucała się po łóżeczku, rzucała smokiem. W nocy obudziła się z płaczem i znów nie spała. Nie wiem co to wczoraj z nią było. Idą jej też piątki ale, żeby od tego taka była.. już sama nie wiem. Dziś już na drzemkę poszła normalnie spać. Rano dałam jej viburcol, może to jej pomoże się wyciszyć.
Ale Wam zazdroszczę tego morza. Mnie w tym roku przerażała dluuuuga podróż więc nie jedziemy
Inso ja w lato body ubieram sporadycznie, w chłodniejsze dni pod inną bluzkę. Jak jest ciepło to mi się wydaje, że jest Lenie w nich za gorąco, bo i pampers i body i spodnie. A co do rozmiaru to my mamy jeszcze 86/92
Aliss i jak tam Adas w żłobku?iNso87 lubi tę wiadomość
-
Natalka, mojemu synkowi jak rosła któraś czwórka to też miał krwiaka. Tak to wyglądało jak takie dwie czarne dziurki. Krew żadna się nie pojawiła albo nie widziałam ale na dziąsła coś było. U nas już komplet 4, które rosły od.pazdziernika chyba do marca! A potem zaczęły iść trójki i właśnie ostatnia wyszla. Generalnie kiepsko znosił te ostatnie zeby. Była gorączka, płacze po nocach, brak apetytu. Ż tego wszystkiego śniło mi się że widziałam jak mu 5 już idą i teraz sama nie wiem czy to aby na pewno był sen czy może prawda?
jak pozwoli to muszę mu zajrzeć w paszcze.
Mi trudno będzie rozstać się z body, jednak najwygodniejsze dla pieluchy i nie podwija sie w chłodne dni. My na razie jes5emy na rozmiarze 86 z h&m więc jeszcze jakiś zapas jest bo i 92 sa. W ogóle mam wrażenie że mały nie urósł bardzo przez ostatnie pół roku. Dużo ciuszkow nosi już bardzo długo, wyszczuplal na pewno bo widzę po zdjęciach jaki był puciek. Waży 12.2kg około i wzrost jakieś niecałe 85cm. Uspokaja mnie fakt że wszyscy do okola mówią że tak rośnie z miesiąca na miesiąc i widzą to. Jak to u was wygląda? -
Wrzucam na chwile. Taka jestem dumna mama.
Ps. Drugie dziecko w drodze a ja nie umiem zdjęcia na forum wstawićWiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2017, 11:33
iNso87 lubi tę wiadomość
-
Aneczka86 wrote:
Aliss i jak tam Adas w żłobku?
Jest lepiej ale nie chcę zapeszaćPłacze tylko rano przy rozstaniu, ale chwilkę. Potem już wesoło bawi się z innymi dziećmi, je śniadanie, obiadek i... niestety pojawia się kolejny problem. Adaś co prawda pięknie usypia ale śpi w porywach 20 minut, potem oczy jak pięć złoty i koniec spania
na razie odbieram go wcześniej (dzwonią do mnie jak się obudzi) ale jak pójdę do pracy to nie będzie tak kolorowo
Ja nie wiem czemu on tam tak krótko śpi. W domu nieraz ponad trzy godziny spał. Myślałam że będą problemy z usypianiem ale on ładnie zasypia. Tyle że na krótko...
Dziewczyny mam problem-zauważyłam że na brzuszku, na klatce piersiowej i pod brodą Adaś ma strasznie szorstką skórę, tzn tak jakby miał tam cały czas "gęsią skórkę". To nie jest na całym ciele. Tylko brzuszek i pod brodą. Znacie taki problem? Czy powinnam iść z tym do lekarza?18.12.2015 Adam ❤️
01.01.2022 Wojciech ❤️ -
Czesc mamuski
Bylam dzis na wizycie. Mlody napiera na szyjke, skrocila sie juz mocno i raczej terminu dotrwac nie powinnam. I to by byla dobra opcja, zeby zaczac rodzic szybciej, bo dzidzius szykuje sie spory. 3 tyg do terminu a on ma juz ponoc 3800g. Tak zleciala mi ta ciaza, ze nawet nie wiem kiedy...
Zuzia jest coraz wiekszym urwisem. Ma swoje zdanie i jak cos sobie zamysli, tak nie ma sie zmiluj. Musi byc tak jak chce ona i koniec. Zaczela sie bardzo interesowac lalkami. Ma ich kilka i nie rozstaje sie z nimi. Przytula, caluje, karmi wszystkim co sama je. Mala mamusiaA rozmiar nosi 86/92, zalezy jaka firma. Ma jakies 87cm wzrostu i ponad 13kg.