X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olka ulubione pytanie ostatnio : a dlaczego masz cycki ? :-)

kasiakasia11, sabinaaa, Julia2015, iNso87, Kava lubią tę wiadomość

7w3d 💔
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    Dziewczyny jeszcze zapytam Was. Sabinaaa Ty masz chyba i hulajnoge i rowerek biegowy dla Zuzki. Czym lepiej sie bawi? Mysle co tu na wiosne Malej kupic,od czego zaczac?

Edit.
    Animka oby juz lepiej, bo meka tak z dzieckiem siedziec 2 tydzien w domu. Moje wyjscie i Jej to 2 razy na kontrol do lekarza..wow! Szal poprostu;)

My mamu rowerek ale jeszcze nie siega dobrze ziemi wiec mu nie dajemg. Na jezdziku nie chce jezdzic, woli pchac. Za to hulajnoga... Zasuwa az sie wszystko trzesie. Dostal na swieta od tesciow. Kupili w decathlonie, jest super. Leciutka, ciuchutka. Narazie jezdzil po dworze bez kasku ale jak zdejmiemy zimowa czapke to kask bedzie obowiazkowy bo boje sie zeby glowy nie rozbil.

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem za zabawkami symetrycznie rozwijające ciało. Zatem hulajnoga odpada. Rowerek ma - uwielbia. Pchacz też ma i też lubi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2018, 20:18

syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
    córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bilans na dziś. Rano nocnik. Raz sama na nocnik. 5x majtki. 1x zawolane siku, ale nie zrobione. 2x nocnik za moją namową.

syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
    córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• sabinaaa Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso moja Zuza ma hulajnoge, rowerka biegowego nie i zastanawiam sie czy kupic taki, czy zwykly z bocznymi kolkami. Hulajnoga rewelacyjna sprawa. Zuza od jesieni na niej jezdzi. Teraz w domu po korytarzu smiga tak ja uwielbia. Takze polecam bardzo :) My mama taka z martes sportu, podobna do tej z decathlonu.

l22ndf9h3vpfkhhu.png
    mhsvj44j4uxq5cod.png
  • Julia2015 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy rowerek drewniany ale ledwo siega, moze bedzie na wiosmr juz ok bo pare tygodni temu juz sam dawal rade sie utrzymac. Hulajnoge z decathlonu mamy od urodzin ale poki co robi kilka metrow po domu. Czasem wklada kask bo raz tak fiknal do przodu, ze az mial chwile wklęśnięte czoło. Rowerek trojkolowy rzadzi obecnie, a jezdzik schowalam bo i na nim byly zabojcze rewolucje
    Poki co jezdzi w mieszkaniu i chata zawalona. Mam nadzieje ze wiosną bedzie z nich prawdziwy uzytek.

LISTA URODZONYCH PO GRUDNIU 2015
  • Julia2015 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    znacie się na prawie pracy? bo mam problem, oczywiście mój zajebisty pracodawca nie wypłacił mi wynagrodzenia za styczeń, zgodnie z umową do wczoraj powinnam miec na koncie. nie odpowiada na smsy i tel. wysłał dokumenty do zusu ze zasiłek dostane, ale zus jasno mi powiedział, że jesli do 31.12 płącił pracodawca to 33 dni naliczają się od nowa z nowym rokiem wiec on musi mi znów zapłacić. i co teraz? jutro chyba zgłosze do inspekcji pracy bo jakie mam wyjście?

Mozesz najpoerw powiadomic pracodawce ze zglaszasz sprawe do inspekcji i.jaka jest decyzja zusu . Moze po dobroci zaplaci, bo jak juz sprawe zglosisz i trafi do sadu to na pewno wygrasz.

LISTA URODZONYCH PO GRUDNIU 2015
  • sabinaaa Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Olka ulubione pytanie ostatnio : a dlaczego masz cycki ? :-)
    Ha ha ha pytanie mega. Justyna to dlaczego masz cycki? :D

Moja Zuza ma piekne zabki, jak perelki. Dbamy o nie, myjemy regularnie. Ostatnio jak miala ingalacje ze sterydem to szorowalam jej 2-3 razy dziennie. I nie bylam z nia dentysty. Myslicie, ze powinnam sie wybrac mimo, ze nic niepokojacego nie widac? Moj maz ma ladne, zdrowe. Dopiero niedawno przed 30tka leczyl pierwszy raz zeba! A moje porazka. Leczone non stop, kanalowka w co drugim, poza tym wada zgryzu i dojrzewam do decyzji o zalozeniu aparatu na zeby. Oby dzieci mialy zeby po tatusiu...

Inso jak Lenka? Przechodzi juz?

Justyna ja tez probowalabym poinformowac pracodawce, ze sprawe zglaszasz do inspekcji. Chyba nic innego Ci nie zostalo. Jak polubownie nie zalatwisz to zostaje sad.

l22ndf9h3vpfkhhu.png
    mhsvj44j4uxq5cod.png
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabina- wiesz to chyba nie zależy od dbania o zęby. Bo ja mam na tym punkcie kota i dbałam od samego początku, nie jadła za bardzo słodyczyu a jak jadła to zaraz myłyśmy zęby a niestety ma zdemineralizowaną tą jedynke. Myślę że to mieszkanka genów i wszystkiego. Ja zawsze miałam piękne żeby, a pociąży niestety mi się zaczęły sypać. Wczoraj byłam u dentysty i okazalo się że mam kompletnie zepsutą ósemkę na górze i mi ją wyrwał.... teraz się męczę, bo boli mnie cała głowa, pije przez słomkę no masakra jakaś.....

My mamy rowerek biegowy i zapycha po przedpokoju w mieszkaniu i świetnie jej idzie:D

201512131765.png

201909081765.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabina dzis poszedl o krok dalej :-) mama skad masz dzidziusia w brzuchu? Nie widzialem jak tata ci go dawal :-) ha ha ha

sabinaaa, Ola_45, iNso87, kasiakasia11 lubią tę wiadomość

7w3d 💔
  • sabinaaa Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Sabina dzis poszedl o krok dalej :-) mama skad masz dzidziusia w brzuchu? Nie widzialem jak tata ci go dawal :-) ha ha ha
    Ha ha ha ha, dobry agent z niego :) Co mu powiedzialas?

Animka wiem, ze zeby to przede wszystkim geny. Sama jestem tego przykladem. Dbam o nie a porazka jakie mam. Dlatego mam nadzieje, ze dzieci beda miec zeby po tatusiu.

l22ndf9h3vpfkhhu.png
    mhsvj44j4uxq5cod.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sabinaaa wrote:
    Ha ha ha ha, dobry agent z niego :) Co mu powiedzialas?

Animka wiem, ze zeby to przede wszystkim geny. Sama jestem tego przykladem. Dbam o nie a porazka jakie mam. Dlatego mam nadzieje, ze dzieci beda miec zeby po tatusiu.
    Maz mu odowiedzial ze na cale szczescie , ze nie widzial ha ha ha i od razu zapytal czemu ale pozostalo juz bez odpowiedzi. Staramy sie mu tlumaczyc co i jak, dokladnie jak stosunek wyglada mu jeszcze nie powiem , ale mowie ze musi byc para ludzi zeby byla dzidzia ktorzy sie kochaja i wtedy nasionko od taty idzie do mamy i powstaje dzidzia. Wieze ze chlopcy maja peniski a dziewczynki waginki,ze to dziewczyny rodza dzieci i maja cycki :-) jal na 3 latka chyba starczy

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    Hej!
    U nas w miare ok. Kataru nie widac,kaszel tylko jak poszaleje z Laura to jakby z wysiłku;) Dzis wyszliśmy z domu w końcu. Co prawda tylko pojechaliśmy do moich rodziców ale zawsze to wyjście z domu. Mój Tato dzis imieniny ma to okazja dobra do odwiedzin. Jutro o 15 mamy kontrol u tego młodego lekarza. Wczoraj zauwazylam,ze antybiotyk nam zostanie jeszcze i nie wiem o co chodzi? To tak ma być?? Bierzemy go od piątku co 12h po 2,5ml takze mniej niż polowa zostanie bo wychodzi go 60ml.. Miał być do środy tylko brany wiec hmm..

U nas apropo zębów to dwie 5 na dole wyszly na raz. Takze zostały tylko dwie 5 na górze do wyrżnięcia.
    U nas od razu mowila farmacsutka ze sa dwie pojemnosci tego leku i pytala na ile dni chcemy. Wiec u was moze nie bylo wyboru , ale jesli Wam nie daj Boze przedluzy to wtedy bedziezz miala. Pola miala wydluzony, Olek nie. Oby juz wszystko bylo dobrze.

A Wy juz cos dzieciom tlumaczycie z relacji damsko meskich i anatomii? Bi ja od zawszs bylam zdania ze bede mowic prawde, nie bede nazywac czesci ciala warzywami owocami czy kielbaskami,. Wszyscy sie na poczatku dziwia ze dwulatka mowi ze ma waginke ale w sumie przeciez ja ma :-)

7w3d 💔
  • Kava Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    Hej!
    U nas w miare ok. Kataru nie widac,kaszel tylko jak poszaleje z Laura to jakby z wysiłku;) Dzis wyszliśmy z domu w końcu. Co prawda tylko pojechaliśmy do moich rodziców ale zawsze to wyjście z domu. Mój Tato dzis imieniny ma to okazja dobra do odwiedzin. Jutro o 15 mamy kontrol u tego młodego lekarza. Wczoraj zauwazylam,ze antybiotyk nam zostanie jeszcze i nie wiem o co chodzi? To tak ma być?? Bierzemy go od piątku co 12h po 2,5ml takze mniej niż polowa zostanie bo wychodzi go 60ml.. Miał być do środy tylko brany wiec hmm..

U nas apropo zębów to dwie 5 na dole wyszly na raz. Takze zostały tylko dwie 5 na górze do wyrżnięcia.

A jaki macie antybiotyk dokładnie? No i ile Lena waży?
    To jest dosyć ważne.
    Ostatnio mój mały dostał antybiotyk jakiś 0,250 w dawce 5 ml a waży 16 kg.
    Na kontroli u pediatry okazało sie że powinien brać 8 ml a nie 5.
    Lekarz po prostu źle dawkę wyliczył :/

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • Kava Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    Kava imię wybrane? :)

Będzie Adaś :)

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2018, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    Kava mielismy kupic Klacid ale w aptece nie bylo to dala zamiennik Klabax. I tak jak Justyna napisala czytalam na necie,ze sa dwie pojemnosci 60ml i 100ml..takze mimo wszystko mamy ta mniejsza pojemnosc. A lek kazano brac po 2,5ml dla wagi wlasnie tez 16,5kg bo wtedy dla Leny tyle na wadze wyskoczylo u pediatry. Dzis zapytam. Wkurza mnie tylko to,ze niestety nie ma mojej pediatry.. ona wypisywala i Jej ufam. Najwyzej pojde jeszcze raz na osluchanie po weekendzie.
    Pola brala 3 ml przy wadze 12,5 kg ale tego klacidu bardziej stezonego. A olek mial zinnat i bral 4 ml czy wadze 14,5. Wiec Twoja jakas mala ilosc dostala di wagi.

Edit. Na ulotce masz napisane ile powinno byc na 1 kg masy ciala. Przelicz sama i zobaczysz czy dobrze Ci lekarz wyliczyl.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2018, 07:42

7w3d 💔
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2018, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso- wszędzie teraz panują choróbska, i to właśnie takie cięższe zapalenie płuc, oskrzeli i mi się wydaje, że to efekt braku mrozów i bardzo złej jakości powietrza. Bo jak jednak porządna zima była, to te zarazki były wymrożone, a tu co chwila raz zimno raz ciepło i o chorobe nie trudno a przecież nie da się trzymać dziecka w zamknięciu..... Niech już będzie lato to będzie łatwiej...

201512131765.png

201909081765.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2018, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kava wrote:
    Będzie Adaś :)
    a Ty masz już Leosia czy Wiktora, bo nie pamiętam? :)

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2018, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso a ta malutka wyszla juz ze szpitala?

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2018, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    Hej! My po wizycie. Slychac pojedynczy szmer jeszcze pod lewa lopatka. Pediatra przedluzyl antybiotyk o jeden dzien. Dzis wieczorem jeszcze daje Malej, jutro rano no i wieczorem czyli jeszcze 3 dawki. Razem wyjdzie 8dni antybiotyku. Tak to wszystko w porzadku. Zapisalam sid jeszcze i tak na 14.02 na 8:40 juz do swojej pediatry,zeby i Ona osluchala Mala. Z reszta chce tez zobaczyc czy pare dni po antybiotyku juz nie slychac nic.. nie chce dopuscic do nawrotu.
    Tak wyszla ta Mala we wtorek, dzis nam Siostrunia Malza zadzwonila i powiedziala ale dalej tam cos u Niej rzesi. I nie wiem czy dostaje antybiotyk jeszcze czy juz nie? Nie mowila.
    To u Was podobna sutuacja jak z moja Pola, tez jeszcze cos bylo slychac i przedluzyla nam. Na nastepnej wizycie juz bylo ok, ale kaszel utrzymywal sie jeszcze pare dni ale juz lekki.

Edit. Co do malutkiej, to strasznie jej szkoda. Chyba ta siostra meza malo jakas ogarnieta.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2018, 17:30

7w3d 💔
‹‹ 3069 3070 3071 3072 3073 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ