X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • m@rzenie Autorytet

Wysłany: 7 maja 2015, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2016, 14:12

Anel, Renia7910, Justine M lubią tę wiadomość

3i499vvjv3ex36x6.png
  • Bulisia Przyjaciółka

Wysłany: 7 maja 2015, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie straszcie :p ma byc dobrze :) ja juz poczekam do wtorku.

07.06.2015 * Nasza najdroższa kruszynka...

ece938ea53.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2015, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baby,Renia, Robaczek wiem że zadne słowa nie sa pocieszeniem dlatego życze Wam żeby kolejna ciąża była szczęśliwa ;)

Robaczek89, Renia7910 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie nie najlepiej od wczoraj mam biegunke i jeszcze skurcze i boje sie najgorszego, do tego nie czuje sie ciążowo i jak piszecie o wymiotach to jam nie wiem co to jest tylko czasami mnie zemdli i piersi bola a tak nic poza tym, nawet napiecia w brzuchu juz nie czuje:( boje sie jutrzejszej wizyty obym nie musiałą Wam złych wiadomości przekazywac...

• Poz!omka. Autorytet

Wysłany: 7 maja 2015, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine M wrote:
    tak się bałam że nie mam mdłości, pytałam ze 3 razy jak u Was, w końc kasiure na prywatny skan wyadałam i co???

Dziś zaczęły mi się mdłości!!! Nakładając kurczaka myślałam że bełtne, to był ten moment, konsternacja czy biec gdzieś bo poleci już czy czekać nieruchomo może przejdzie.

9 tydzień, dopiero się zaczęło. Tak więc dla innych martwiących się wcześnie na brak objawów, nie martwcie się co sie odwlecze to nie uciecze :P
    hhhehhe

Cycki w sob keidy tak juz totalnie spanikowalam tez opadly i przestaly bolec, a na drugi dzień już spuchły i są mega wrażliwe nadal.

Plamienie delikatne było wczoraj, jasna krew, ale to normalka, okolice okresu. W poprzedniej ciąży tak miałam już.

Pisałam Tobie to tydzień temu :P Że u mnie właśnie pojawiły się dopiero w 8 tc mdłości wdłg usg liczony. :D Więc nie masz się czym martwić :P O piersiach też pisałam ze w 7 tc przestały mnie boleć i nie bolą do teraz, i lekarz powiedział że piersi nie sa żadnym wyznacznikiem czy ciąża się rozwija prawidłowo czy nie, to sprawa indywidualna. Nie ma co się kierować objawami jakie powinny być na dany tydzień bo każdy przechodzi ciąże inaczej. Jestem w 10 tc wdłg usg, 11 tc od ostatniej miesiączki, i wszędzie piszą ze 10 i 11 tydzien to ostatnie apogeum mdłości , ze narasta , u mnie od początku był tylko jeden tydzień konkretnych mdłości (8tc) i się skończył. Jeśli mogę coś poradzić, jak masz teraz czas mdłości to jadąc gdzieś samochodem lepiej się najedz :P Bynajmniej u mnie głód podczas jazdy samochodem = apogeum mdłości :D

Justine M lubi tę wiadomość

Alicja <3. <3 ''..Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym...'' <3
    atdcmg7y5xqxk96s.png
  • Poz!omka. Autorytet

Wysłany: 7 maja 2015, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate4 wrote:
    u mnie nie najlepiej od wczoraj mam biegunke i jeszcze skurcze i boje sie najgorszego, do tego nie czuje sie ciążowo i jak piszecie o wymiotach to jam nie wiem co to jest tylko czasami mnie zemdli i piersi bola a tak nic poza tym, nawet napiecia w brzuchu juz nie czuje:( boje sie jutrzejszej wizyty obym nie musiałą Wam złych wiadomości przekazywac...
    Bedzie dobrze, 3 mam kciuki :-) może masz jakiegoś wirusa ze ta biegunka sie pojawiła ? Ja też sie troche boje, bo tydzień temu po wizycie wszystkie objawy mi ustały ,a wtedy cały dzień bardzo się denerwowałam, teraz czasem delikatnie zemdli , no i jeszcze przeziębiona jestem :-( Piszesz że nie wiesz co to wymioty, ja też nie wymiotowałam ani razu :-) a mocne masz te skurcze ?

Alicja <3. <3 ''..Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym...'' <3
    atdcmg7y5xqxk96s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2015, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no własnie momentami mocne ;/ i tak sobie przypominam historie Ilony jak pisaął że ma skurcze i biegunke więc sama widzisz jak tu nie schizowac!

• Poz!omka. Autorytet

Wysłany: 7 maja 2015, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No faktycznie masz racje :-( Ja jak miewam ostatnio takie delikatne skurcze w krzyżu i w brzuchu to juz panikuje i mam czarne myśli :P Trzymam mocne kciuki za jutrzejszą wizytę <3

atdcmg7y5xqxk96s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2015, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ech żeby tylko nie zwariowac:);*

• iNso87 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2015, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate4 wrote:
    no własnie momentami mocne ;/ i tak sobie przypominam historie Ilony jak pisaął że ma skurcze i biegunke więc sama widzisz jak tu nie schizowac!
    Spoko ja od wczoraj tez biegunke mam i brzuch dziś fatalnie mnie boli jak nigdy dotad ale nie mamy co się do Kogos porownywac i ja już mysle co mi poszkodzilo z jedzenia a nie,ze z ciaza cos nie tak :)

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2015, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myslisz ze to cos z jedzenia? a moze jakis wirus jest w powietrzu. bierzesz cos na biegunke?mi gin kazała wegiel 4 razy dziennie i smecte

• iNso87 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2015, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka ladna pogoda od rana była i jak ja musze zaraz po Mala do przedszkola sunac to wlasnie chmura ciemna przyleciała i na stowe zaraz się rozpada :/

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2015, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate4 wrote:
    myslisz ze to cos z jedzenia? a moze jakis wirus jest w powietrzu. bierzesz cos na biegunke?mi gin kazała wegiel 4 razy dziennie i smecte
    Podejrzewam,ze nie jak cos z jedzenia to pewnie jakas zoladkowa grypa jedno/dwudniowa. Nic na razie nie biore. Ale smecte to tak jak najbardziej,kojarzy mi się jak dla Malej swojej podawalam tez.

Hashija lubi tę wiadomość

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • Asiowa Autorytet

Wysłany: 7 maja 2015, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja natomiast zawsze unikałam lekarzy i chodziłam do nich tylko w przypadku wyższej konieczności. Dawniej kobietom usg nikt nie robił, leków na podtrzymanie też nie znano, a rasa ludzka ciągle się rozwijała.

Jak jedna z Was napisała nawet patologie rodzą dzieci. Nie dbając, trując i prowadząc wyniszczający tryb życia.

Ja od lat zdrowo się odżywiam, jestem dość wysportowana i generalnie rzecz biorąc dbam o siebie. zaszłam w ciążę, a skoro udało mi się to w pierwszym cyklu starań, jestem zdrowa i w mojej rodzinie nigdy nie było ciążowych problemów- dlaczego miałabym jej nie donosić albo leżeć plackiem przez 9 miesięcy?

Rozumiem, ze niektóre z Was są chore, mają plamienia i ciążowe problemy. Walczcie o dzieciaki, wiem, że tego chcecie!

Tylko, że dawniej nikt by o waszej ciąży nie wiedział, poronienie byłoby miesiączką itp. itd. Przypuszczam, ze stąd się bierze statystyczny wzrost liczby poronień. dawniej zwracano na to uwagę gdy babie na wsi brzuch urósł tak, że w spod kiecy wystawał, a teraz część starających się upatruje ciążę bo ma mdłości nawet w trakcie obfitej miesiączki- ale ma mdłości!! Toż to na pewno ciąża!

Wyznaję zasadę mniej znaczy lepiej. Mniej ingerencji w brzuch, mniej stresu, mniej przygotowań, mniej szaleństwa, a w końcu wyprawka stanowiąca NIEZBĘDNE minimum z minimum. Tak mnie w domu wychowano, jestem twardą, praktyczną babką i wiem, że pewne rzeczy po prostu muszą się zdarzyć.

Poza tym, moja mama też nie biegała na badania krwi i usg co tydzień- a urodziła dwoje zdrowych dzieci. Czemu ja nie miałabym?

kwiatakacji, annielica, iNso87, Anka1101, Karola1990 lubią tę wiadomość

bl9ccwa1nyfonmaw.png
  • niezapominajka Autorytet

Wysłany: 7 maja 2015, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, podczytuję Was juz od kilku dni (właśnie jestem na 95 stronie ;) ) i dzisiaj wydaje mi się, ze już z pełna odpowiedzialnością mogę powiedzieć, ze jestem w ciąży - OM 17.03, dzisiaj na wizycie widoczne serducho, choć fasola trochę mała... Przyjmiecie mnie do swego grona? :)
    Mam już synka - w styczniu skończył 6 lat

Madzisek, kwiatakacji, iNso87, justyna14, stars2345, fresa, Flakonik, Justine M lubią tę wiadomość

1usajw4zj5vrwf30.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2015, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiowa ja też mam podobnie,z tym, że mogłabym trochę ponarzekać na swoje odżywianie i tryb życia, plus wiek też robi swoje. Wychodzę z założenia , że co ma być to będzie i bardziej boję się , że coś może stać się później niż teraz na początku ciąży. Teraz zdaję się na naturę.

• iNso87 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2015, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiowa z tym co piszesz to jest prawda. Z jednej strony najlepiej jest isc do gin miedzy 8-9tyg jeżeli @ dalej nie ma,bo jeżeli zarodek jest silny i zdrowy to na pewno ciaza się utrzyma i bez zbędnych wspomagaczy,a te które sa niestety slabiusienkie,natura sama je "usuwa" i nie powinnismy mieć na to wpływu bo tak po prostu musiało być i możliwe,ze jeżeli taka ciaze by się podtrzymywalo to potem wychodzą możliwe jakies komplikacje,ale ja nie jestem lekarzem takie mam zdanie. Z drugiej strony zas mamy takie czasy,ze mamy ten "rarytas" do podglądania naszych ciąż i już od początku ciąży możemy zrobić cos w tym kierunku,zeby ciaza była utrzymana w razie jakiejś malej komplikacji. To już wybor jest Rodzicow czy chcą mieć jako taki wpływ na ciaze od dnia spodziewanej @ czy poczekać z tym i wiedzieć,ze jak ciaza sama się utrzymuje do tego 8 tyg to jest zapewne zdrowa.

Ja osobiście poszlam do gina w 1 dzień spodziewanej @ z wyniekiem bety i na stowe nie poszłabym pewnie tez wcześniej niż 7 tydz gdyby nie to,ze ja po prostu mam fizyczna prace i chciałam isc na zw :) ale jak mowie,kazdy zrobi jak uważa.

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • Asiowa Autorytet

Wysłany: 7 maja 2015, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja fizycznej pracy nie mam. więc mogę sobie pozwolić na pracę mimo ciąży. Dopadają mnie mdłości i jadłowstręt. Popołudniami jestem wymęczona, ale widać taki jest urok pierwszych miesięcy.

Nie wyobrażam sobie, że miałabym pracować w markecie, albo przy innej ciężkiej pracy- wówczas na pewno poszłabym na zwolnienie, tym bardziej, że mamy prawo do pełnopłatnego L4.

Ale ja mówie o zupełnie innej kwestii- kwestii stresu i codziennego szukania objawów poronienia mimo, że jak się później okazuje na badaniu wszystko jest w porządku. Przecież to się nie skończy po pierwszym trymestrze, czy kolejnym usg. Dziewczyny, zawsze znajdziecie powody aby nadmiernie się zamartwiać! A to na pewno nie pomorze ani Wam ani tym bardziej maluchowi!!!!!!! Zrozumcie.

Życzę Wam spokoju, wyciszenia i na ile to możliwe chłodnego podejścia do Waszego ciała i samopoczucia.
    Mi też kiedyś lekarz wmówił bardzo ciężką chorobę, a ja z powodu autosugestii codziennie czułam się bardziej chora i ledwo żywa. Dopiero następny specjalista powiedział, że to wcale nie jest prawda i jestem okazem zdrowia... Więc wiem jak to działa...

kaatka lubi tę wiadomość

bl9ccwa1nyfonmaw.png
  • Hashija Autorytet

Wysłany: 7 maja 2015, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajka witaj :D będziemy miały dzieciaczki w podobnym wieku, synka też mam z 2009 roku :)

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2015, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bulisia wrote:
    Justyna ale co to zmieni jesli nie ma zadnych niepokojacych objawow? Co zrobisz w 6 tyg ciazy? Natura jest natura i mysle ze co ma byc to bedzie.
    co ma być to będzie? z takim podejście to dużo w życiu nie osiągniesz. Zycie trzeba brać garściami, sterować nim jak się chce, wiadomo, czasem są trudności, ale nie wolno żyć nijako. A o ciąże i dziecko należy walczyć , zresztą taka powinna być natura matki - waleczna, każda samica staje w obronie swojego potomstwa. Nie powinno być ważne czy ma ono 3 lata czy urodzi się za 7 miesięcy.

W 6 tyg i 3 dniu jeśli mnie pamięć nie myli byłam na usg i widziałam już serduszko. Co mogłam zrobić? sprawdzić czy jest serduszko, czy ciąża jest dobrze zagnieżdżona, czy jest ciałko żółte, sprawdzić wysokość progestronu, bo w razie za niskiego trzeba zacząć przyjmować go w tabsach. Tylko i aż tyle. W 6 tyg można już sporo można.

Anel, m@rzenie, alicja_ lubią tę wiadomość

7w3d 💔
‹‹ 316 317 318 319 320 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ