WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i dupa... Musze lezec. Zrobilo sie rozwarcie wewnatrz. Z szymkiem tez mialam, ale sie zrobilo i nie powiekszalo.
    Szyjka dluga 4cm wiec narazie bez luteiny lezec i co 2 tyg na wizyte. Za jakis czas do szpitala na podanie sterydow na rozwoj pluc

No i tyle ... Ech

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiakasia11 wrote:
    Potwietdzam co pisze Justyna. U nas też dzieci nie mogą wchodzić na oddzial2 noworodkowy.
    Mojej kolezanki synek byl w szpitalu wiec chyba nie wszedzie tak jest

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Witam sie dzis w lepszy nastroju poki co..
    Z rana,bez sniadania..:/ pojechalam oddac mocz i krew,zeby na piatek u gina miec wyniki. Potem odrazu do Siostry ciotecznej. Od Niej do Lidla i dopiero po 10:30 zjadalam slodka bulke. Teraz Lena spi w domu a ja jem dopiero sniadanie. Chcialam rzodkiewkowy almette ale nie bylo to wzielam ogorkowy. Do tego swieza bulka i rzodkiew..odrazu lepiej. Ale jak przestane mielic to pewnie znowu wroci dupny smak i nastroj..

Tam gdzie ja rodzilam to normalnie dzieci mogly przychodzic na polog. Laura moja byla. I Siostry tej ciotecznej wtedy tylko Borysek byl i mial 1.5 roku i tez z nimi przyszedl.

Kasia to dzialajcie :D trzymam kciuki!

Ola przykro mi,trzymam kciuki za nastepny cykl!

Natalka to nie dobrze :/ jeszcze tak wczesna ciaza u Ciebie:/ zeby to chociaz 34tydzien :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2018, 11:53

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalka- kurcze nie fajnie:( ja się właśnie tego bardzo boje przy ewentualnej następnej ciąży. Bo z olą leżałam od sierpnia do grudnia:/

201512131765.png

201909081765.png
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jest zakaz, ale niestety nie wszyscy go przestrzegają i przychodzą z dziećmi. Co gorsza położne nie zwracają na to uwagi.

syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
    córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• natalka0887 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    animka899 wrote:
    Natalka- kurcze nie fajnie:( ja się właśnie tego bardzo boje przy ewentualnej następnej ciąży. Bo z olą leżałam od sierpnia do grudnia:/

Ja z szymkiem to lezalam generalnia cala ciaze a od wrzesnia to juz tylko do wc. Wiec jakos specjalnie nie jestem zaskoczona nie mniej boje sie jak to bedzie. Z szymkiem rozwarcie zrobilo sie w skonczontm 24tyg i szyjka zaczela sie skracac wtedy a najmocniej w 28tyg.

Teraz o dziwo szyjka dluzsza niz 3 tyg temu, ale moze zle zmierzyl.
    Tylko jak tu teraz lezec jak mam w domu male dziecko? Bedzie ciezko. A za mieaiac do przedszkola idzie. Trzeba go wozic, odbierac...
    I chyba jednak kupie jakies ubranka dla wczesniakow bo cos czuje ze urodze jak wtedy...

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurde współczuję ci.

syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
    córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• animka899 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalka-no właśnie to mnie przeraża, że z małym dzieckiem w domu to raczej nie da się leżeć plackiem i wstawać tylko do wc. Niby nie ma powiedziane że to się musi powtrarzać w każdej ciąży, ale jak widać zdarza się tak.

201512131765.png

201909081765.png
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    animka899 wrote:
    Natalka-no właśnie to mnie przeraża, że z małym dzieckiem w domu to raczej nie da się leżeć plackiem i wstawać tylko do wc. Niby nie ma powiedziane że to się musi powtrarzać w każdej ciąży, ale jak widać zdarza się tak.
    Animka nie chce cie straszyc ale u moich kolezanek, ktore mialy to co ja sytuacja die powtorzyla u kazdej w drugiej ciazy
    Dlatego nie lubie byc w ciazy. Niby jestem zdrowa na nic nie choruje, nie pale, nie pije a w ciazy mam problemy z ta szyjak widac taka mam budowe ciala kiepska czy cos. Dlatego za kolejne ciaze podziekuje. Oby tylko udalo sie donosic. Szymek urodzil sie w 35tyg tez mial sterydy podane wiec oprocz tego ze sie urodzil z waga 2260g nic mu nie bylo. Najezdzilismy sie tylko po lekarzach zeby zobaczyc czy wszystko jest ok. Troche pozniej zaczal trzymac glowke. Ale potem rozwijal sie szybciej niz inne dzieci. Wiec oby do minimum 35tyg. Chociaz wiadomo ze nawet wtedy moga oczy sie nie rozwinac dobrze itp...

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i koniec lepszego czasu:/ rzodkiewki zalatwily sprawę;/ jest mi przez nie niedobrze,cos na żołądku mi leży..eh;/

Musze zacząć sie pakować na wyjazd bo zostało mi 4dni i nie mam weny..normalnie nie poznaje siebie :/ jak nie ja..zero organizacji teraz i jakiegoś polotu:p szok.

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobilam paste z makreli i jest pyszna. W thermomixie, ale dla tych co nie maja macie przepis
    50g cebuli poszatkowac ok pol duzej
    50-70g kiszonych ogorkow ze 3-4szt sredniej wielkosci
    300g wedzonej makreli, ja obralam z osci i skory cala jedna spora
    Lyzka majonezu
    Dwie lyzeczki musztardy
    Pieprz do smaku, soli nie trzeba bo wszystko slone
    Zmiksowac, mozna blenderem
    Dodac 2 lyzki posiekanego szczypiorku.
    Na chlebek i zajadac

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przypomnialo mi sie ze wedzonej ryby nie powinnam jesc...

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka0887 wrote:
    Zrobilam paste z makreli i jest pyszna. W thermomixie, ale dla tych co nie maja macie przepis
    50g cebuli poszatkowac ok pol duzej
    50-70g kiszonych ogorkow ze 3-4szt sredniej wielkosci
    300g wedzonej makreli, ja obralam z osci i skory cala jedna spora
    Lyzka majonezu
    Dwie lyzeczki musztardy
    Pieprz do smaku, soli nie trzeba bo wszystko slone
    Zmiksowac, mozna blenderem
    Dodac 2 lyzki posiekanego szczypiorku.
    Na chlebek i zajadac
    Ja robie podobna salatke ale na chleb ja z Malzem klade wlasnie. Makrela wedzona obrana z osci i skory,I podziubana do salaterki do tego cebula w kostke,groszek konserwowy, ogorki kiszone w kostke. Do tego sol i pieprz i troche oliwy I wymieszac wszystko. Z majonezem dla mnie juz za bardzo tluste.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2018, 15:07

natalka0887 lubi tę wiadomość

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • sabinaaa Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalka u nas ostatnio faza na pasty na kanapki. Czesto robie jajeczna, bo dzieci lubia. Wyprobuje ten Twoj przepis, bo lubimy makrele.
    Nie zazdroszcze tego, ze musisz lezec. Wiadomo z pierwszym mozna lezec, a majac malego szkraba w domu to nie takie proste. Musisz babcie zatrudnic do pomocy, a Ty oszczedzaj sie ile mozesz!

Inso, ale sie nameczysz, a jeszcze te upaly do tego tak w kosc daja. Na wczasach moze wrocisz do swojej dawnej formy. Inne powietrze Ci posluzy ;)

Justyna Wy juz w domu?

Ja dostalam okres dzis, do tego facet montuje nam schody. Wierci, tlucze sie, ze siedzialam pol dnia z dziecmi w ogrodzie bo sie bali. Maz szybko dzis wrocil to zabral ich do swoich rodzicow. A ja ogarnelam dom, zjadlam kawalek arbuza i odpoczywam od moich lobuzow :D

natalka0887 lubi tę wiadomość

l22ndf9h3vpfkhhu.png
    mhsvj44j4uxq5cod.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wiem, że już nieaktualne chyba, ale tak mi się przypomniało, jak pisałaś, że nie możesz mieć w podpisie linku do dzieci urodzonych po grudniu - zmieści Ci się jeśli utniesz z kopiowanego linku do suwaczka wszystko co masz przed [ img ] i po [ /img ] - kiedyś sprawdzałam jak ktoś napisał, że nie można mieć 4 suwaczków :) tak na zaś piszę, może Ci się przyda :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2018, 21:42

iNso87 lubi tę wiadomość

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju..Ale fatalny mam dziś dzień. Od rana boli mnie głowa..rano wzięłam paracetamol, bo tak mnie bolała, że na wymioty mnie zbierało. Przestała, więc wyszłam z Lena do sklepu, zdążyłam wejść do domu i nagle zaczęła mnie tak boleć jakby mi ktoś młotkiem uderzał.. polezalam ponad godzine i przeszlo... po 2 godzinach znów to samo...masakra :( Dopiero jak nastał wieczór to mi przeszło.

Natalka ja taka pastę robiłam Ale z tuńczykiem. Na tą chwilę, nie podchodzi mi ani cebula ani szczypiorek. A pastę z makreli robiłam z jajkiem i żółtym serem.
    Robię też czasami pastę z mortadeli z zieloną pietruszką :D

Inso oj wiem co czujesz.. Ja się pakowalam ostatniego dnia, bo tak mi się nic nie chciało. Ale pamiętaj.. odzyjesz nad morzem :) Zmiana klimatu dobrze Ci zrobi.

Mi mdłości już minęły, nadal mam wstręt do poszczególnego jedzenia ale tyle.

Dziewczyny czy jeśli jestem przeziębiona to warto robić badanie moczu? Bo mam zrobić na piątek, więc jutro ostatni dzwonek.

iNso87 lubi tę wiadomość

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • sabinaaa Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny moja Zuzia od wczoraj robi dosc luzne kupki. Narzeka, ze boli brzuszek, ale zrobi kupe i przechodzi. Dzis ma delikatny stan podgoraczkowy. Jadla wczoraj normalnie. Dalam jej probiotyk. Co jeszcze moge jej podac?

l22ndf9h3vpfkhhu.png
    mhsvj44j4uxq5cod.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabinaaa chyba z leków to dicoflor tylko. Ja więcej nic nie daje jak Mala ma czasem luźna kupe. 2dni i przechodzi. Gorączki nigdy przy tym nie ma i je dość normalnie. Duzo picia, elektrolity.

Espoir no już Dziewczyny przechwycily linki a ja tylko aktualizuje :) ale dzięki.

Ja spakowalam walizkę. Przy tym poprasowalam te ubrania, które zabieram ze sobą. Niby coś spakowane a lista jeszcze pełna.. I końca nie widać.

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka mam nadzieje. I mam nadzieję, że jak wrócę to juz nie bede ich miala;)

A co do moczu to nawet nie wiem jak to jest z przeziębieniem. Najwyzej jak wyjdzie coś nie tak to odrazu powiedz dla gina, że chora jesteś.

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • alisss87 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was moje Kochane!!! :*
    Boże... jak ja tęsknię za Wami! Niestety moje życie nabrało takiego tempa, że może trudno w to uwierzyć ale brakuje mi czasu na wiele rzeczy. Ale dzisiaj delektuje się przedostatnim dniem urlopu więc postanowiłam, że napiszę. Już dawno zabierałam się za to.
    Na początek: Justyna, GRATULACJE!!!! dzielna kobitka z Ciebie, życzę zdrówka, cierpliwości i mnóstwo radości! Gratulacje rownież wszystkim tym, które zobaczyły w ostatnim czasie swoje upragnione dwie kreski na teście! Cieszę się Waszym szczęściem. Czasami Was podczytywałam ale wszystkiego nie dam rady nadrobić.
    U mnie czas leci tak szybko ze chciałam ostatni spytać wujka - fizyka czy to możliwe że kula ziemska kręci się jakoś szybciej. Nosz kurczę ja na prawdę nie ogarniam. A jak słyszę że "moja mama w moim wieku codziennie miała czas jechać na rowerze z dwoma córkami nad jezioro po pracy" to mnie szlag trafia! Zganiam winę na pracę i na budowę, bo w sumie te dwie rzeczy zabierają mi najwięcej czasu i mam nadzieję że jak się wybudujemy to trochę wszystko zwolni. Niby mamy wynajęte firmy budowlane, które stawiają nam dom, robią dach, itd. ale praktycznie nie a dnia żebyśmy nie musieli tam jechać i czegoś nadzorować, coś dostarczyć, coś wybrać, itp. Dom już stoi :) Tzn mury stoją i zaczęli robić dach. Okna wybrane i zamówione. Teraz tylko czekamy żeby "zamknąć" stan surowy i w tym roku wpuścić jeszcze elektryka i hydraulika. W następnym roku tynki i wykończeniówka, która już niejednego znajomego "wykończyła" ;) Teraz miałam dwa tygodnie urlopu. Niby nie mieliśmy nigdzie jechać, no bo przecież budujemy się, więc trzeba oszczędzać ale ja już miałam tak serdecznie dosyć pracy i budowy że jednak zarezerwowałam tydzień w SPA w górach. W niedziele wróciliśmy i powiem Wam że rewelacje - tak wypoczeta fizycznie i psychicznie to ja dawno nie byłam. Co prawda z Adaśkiem odpuściliśmy większe szlaki ale chociaż delektowałam się widokami, basenami, pysznym jedzeniem no i rodziną obok. Adaś był w raju. Byliśmy w Czarnej Górze w takim resorcie, gdzie było wytyczone całe osiedle dla dzieci, czyli zamki dmuchane, trampoliny, brodzik, dwa place zabaw.
    Adaś ma się całkiem dobrze. Jeszcze dwa ostatnie tygodnie chodzi do żłobka. Potem ma tydzień przerwy i od września idzie do przedszkola. Nerwa mam niesamowitego. Byłam na tzw "dniach otwartych" w tym przedszkolu. Zostali zaproszeni rodzice z dziećmi. I powiem Wam, że się podłamałam troszkę. Adaś jest "grudniowy" i to bardzo widać :( inne dzieci wyższe, bystrzejsze, wygadane... Poza tym dużym problemem jest dla mnie temat odpieluszkowania :( Jesteśmy właśnie na etapie zdejmowania pieluchy. Tyle że postępy ida bardzo wolno :( Już chyba drugi miesiąc ćwiczymy. Najgorsze jest w tym wszystkim to, że po południu i w weekendy Adaś chodzi bez pieluszki a rano do żłobka musze mu ją założyć i wydaje mi się że to jest takie mącenie dziecku w głowie. Kupe zazwyczaj już woła ale siku to nie zawsze :( nie raz zawoła a jak jest mocno zajęty zabawą to leci po majtkach i wtedy przyjdzie i powie że już ma siku. Dopóki go do końca nie odpieluszkuje to musze zakładać pieluchę do żłobka bo tam jest dywan i on by go całego zasikał podczas zabawy :( Liczę, że podczas tego ostatniego tygodnia sierpnia jak Adaś będzie z mężem w domu to się nauczy wołać. No bo w przedszkolu zapowiedzieli, ze z pampersem nie wpuszczą. Ewentualnie mam dać więcej par majteczek na zmianę i one będą go przebierać.
    No nic, jadę na budowę rozstawić Adasiowi basen i nalać wody żeby się nagrzała. Dzisiaj po południu jedziemy z mężem malować zestaw ogrodowy a Adaś będzie się chlapał :) z jednej strony już bym mogła starać się o rodzeństwo dla niego ale z drugiej - chcę poczekać aż już na spokojnie się przeprowadzimy i będę mogła ze spokojem urządzać pokoik i odpoczywać na tarasie :) czyli jeszcze jakieś półtora roku :)
    Pozdrawiam Was Kochane! :*
    P.S. Zaraz wrzucę kilka fotek Adaśka :)

18.12.2015 Adam ❤️
    04.02.2021 Michalinka (aniołek) ❤️
    01.01.2022 Wojciech ❤️
‹‹ 3202 3203 3204 3205 3206 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ