Grudniowe mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
A mój mąż pracuje na zmiany i mam mamę która nie pracuje i tak myślę jak wrócę do pracy to będzie gdzieś luty 2017 jak jeszcze wykorzystam urlopy a we wrześniu 2018 już będzie mógł iść do przedszkola więc te 1,5 roku opanujemy z pomocą mamuski
w sumie są też plusy dzidzia z grudnia jakby był że stycznia to już prawie 2,5 roku byłoby do ogarnięcia
-
nick nieaktualnyDzięki Dziewczyny
Cieszę się, że podzielacie mój gust
Mam w planie zrobić pokoik z białymi mebelkami. Ale-jak to ja-najtaniej jak się da.
Kupię komody z surowej sosny i będę je malować specjalną farbą na biało.
Będzie niepowtarzalniekwiatakacji, ania14 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyA ja slyszalam ze grudniowe mamy tez sie zalapia, bo ma ta ustawa dzialac jeszcze 6 tygodni wstecz. Ale to sie okaze dopiero pod koniec roku pewnie.
ja sie o to pytam bo u mnie tylko maz pracuje i ten tysiac przez rok troszeczke by nas wspomogl finansowo. Po roku i tak mam zamiar poszukac sobie pracy.
I powiem wam ze rzeczywiscie patologiczne rodziny beda rodzic dzieci na potege. Sasiadka mojej tesciowej ma moze z 22 lata, uciekla z domu jak tylko skonczyla 18. Ma juz 2 dzieci, chodza brudne glodne czasami, jej facet pije i nie pracuje ona tez nie ma pracy i wlasnie zaszla w 3 ciaze bo liczy na te pieniadze dodatkowe!!! To jest straszne!!! -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMama_Mai wrote:Pchelka lozeczko jest przesliczne
Ja chce kupic nowe lozeczko. Mam wlasciwie nowe, kupione dla Majeczki ale zastanawiam sie nad odsprzedaniem go. Jakos nie moge sie przelamac, zeby z niego korzystac....
Mnie w tym łóżeczku urzekło to, że jest masywne, bardzo masywne, białe i śliczne. No i od sprawdzonej/zaufanej osoby. Wiem, że nie palili w domu i nie mieli zwierząt.
-
nick nieaktualnyA ja się zastanawiam nad tym zapisem w tej ustawie "Jeżeli jeden z rodziców będzie uprawniony do zasiłku macierzyńskiego, drugiemu z rodziców nie będzie przysługiwało świadczenie rodzicielskie" - czyli jeżeli mąż może mieć zasiłek macierzyński/tacierzyński to ja nie dostanę rodzicielskiego tylko on musi iść . Nie kumam, i też myślę , że nie jest to najbardziej przemyślana ustawa.
My dziadków mamy daleko ( jedni 500km, drudzy 300km) więc będziemy musieli sobie sami radzić. Ja mam elastyczny czas pracy więc może jakoś ogarniemy to z jakąś opiekunką do pomocy. Na żłobek państwowy raczej nie mam co liczyć, ale coś się wymyśli. -
Acikk wrote:To ja odpowiem bo akurat zajmuje się tym na codzien
Więc jest tak:
Albo bierzesz od razu rok i wtedy masz cały rok płatne 80%
Albo bierzesz pół roku i masz płatne 100% a jak po tym czasie zdecydujesz się na kolejne pół roku to 60%
A wykorzystać możesz cały Ty albo podzielić z mężem jak chcecie dowolnie można podzielić ale w sumie nie może być wiecej niż rok
A facetowi przysługuje tak czy siak 2 tyg ojcowskiego można wykorzystać do roku od urodzenia dziecka
Jak macie jeszcze jakieś pytania to piszcie
To moze mi cos podpowiesz bo probuje sie dowiedziec jak to jest z maciezynskim? tylko u mnie jest taka sprawa ze bylam na zwolnieniu z powodu wypadku i zostalam zwolniona i teraz jeszcze jestem na swiadczeniu rehabilitacyjnym. Czy mi przysluguje maciezynski w takiej sytuacij? Po ustaniu swiadczenia? -
Kwiatakacji faktycznie wychodzi na to ze oboje by musieli byc bezrobotni... Boze to ta ustawa jest jeszcze glupsza niz myslalm:/ to we trojke maja sie z dzieckiem za tysiac utrzymac boze w jakim kraju my zyjemy :
kwiatakacji lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyA ja dzisiaj powiedziałam kierowniczce o ciąży. Zrobiła minę jakby się załamała i nie mogła uwierzyć że mam rodzić w grudniu i że jestem już w 12 tygodniu. Poczułam się jakbym zrobiła jej nazłość ale strasznie się ciesze, że mam już to za sobą i nie muszę już dłużej tego ukrywać.
menka, Hashija, Madzisek lubią tę wiadomość
-
Anka 89 -
Wiesz co tak myslalam jeszcze o tej Twojej sprawie i w sumie to troche skomplikowane. Powiedz mi dlugo jtz jestes na swiadczeniu rehabilitacyjnym ? Bo ogolnie jest taka zasada ze po swiadczeniu zeby rozpatrywali nowa chorobe to musialabys miec conajmniej 1 dzien przerwy tylko nie wiem znowu jak to potraktuja juz po ustaniu zatrudnienia bo ja akurat zajmuje sie tylko tymi w trakcie zatrudnieniajezeli nie wykorzystalas roku swiadczenia to wydaje mi sie ze powinnas sie ubiegac o przedluzenie mimo ze to juz inna choroba, bo tak jak mowie nie wiem jak potraktuja zwolnienie po dniu przerwy jak juz ustalo zatrudnienie. Dopytaj w Zus bo nie chcialabym Cie w blad wprowadzic:)
P.S. masakra jakas jest 2 w nocy a ja spac nie moge ciekawe kto wstanie za mnie o 6 do pracyWiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2015, 07:19